ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Оптимално решение за бели зъби и здрави венци.
Ацетилсалициловата киселина може да предпази от усложнения при...
Дефицитът на витамин B3 може да доведе до безсъние

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

gerganaganeva67
Мнения: 2
Регистриран на: 03 ное 2012 14:25

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от gerganaganeva67 » 03 ное 2012 14:44

Здравейте! Моля да ми разчетете показателите при пълна кръвна картина. Особено ме интересува онова, което пише в Забележка. Има ли нещо тревожно? Предварително Ви благодаря!

ХЕМАТОЛОГИЯ/HEMATOLOGY
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
ПКК 19 показателя/Full blood count
HGB 148 g/L M 130-180 Ж 115-160
RBC 5.01 T/L М 4.2-6.2 Ж 3.7-5.4
WBC 6.5 G/L 3.5-10.5
HCT 43.2 % 37,00-51,00
PLT 269 G/L 130-440
GRAN% 62.1 % до 76%
MID% 6.6 % до 10%
LYM% 31.3 % 20-40
MCV 86.3 fl 82-98
MCH 29.5 pg 26.5-32.0
MCHC 342 g/L 295-360
MID 0.4 G/L 0.1-0.8
GRAN 4.1 G/L 2.2-8.1
LYM 2 G/L 0.7-4.2
RDW-CV 13.2 11-16,5
RDW-SD 41.6
MPV 10.1 fL 7.5-11.5
RDW 15.7 % 11.5-16.00
PCT 0.27

БИОХИМИЯ/BIOCHEMISTRY
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
Холестерол/Cholesterol 5.69 mmol/l до 5.7

Забележка:
H - резултатът е над нормата (High - висок)
L - резултатът е под нормата (Low - нисък)

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 03 ное 2012 16:54

Не виждам нещо притеснително в тези изследвания. В забележката е написано как да се тълкуват стойностите пред които има знак H и L - едното "високо" другото "Ниско"

gerganaganeva67
Мнения: 2
Регистриран на: 03 ное 2012 14:25

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от gerganaganeva67 » 03 ное 2012 22:37

Сърдечно благодаря!

hristina_k
Мнения: 22
Регистриран на: 02 окт 2008 18:47

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от hristina_k » 06 ное 2012 13:56

Здравейте,
Майка ми си прави изследвания днес и има доста отклонения.
Можете ли да помогнете с разчитането им:
WBC (Левкоцити) 6.5 G/L 3.5-10.5
RBC (Еритроцити - бр.) 5.39 T/L M.4.4-5.9 Ж3,71-5,28
Hgb (Хемоглобин) 148 g/L М(135-180) Ж(118-162)
Hct (Хематокрит) 0.486 L/L M0.405-0.557 Ж0,357-0,490
MCV (ср. обем на еритроцита) 90.1 fL 79-103
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 29.70 pg 25.1-38.1
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 329.0 g/L 284-383
Plt (Тромбоцити) 337 G/L 140-440
Глюкоза/Glucose/ 6.11 mmol/L периф.кръв3,5-6,1 венозна кръв 3,3-5,8
Креатенин/CREATENINE/ 54 mkmol/L жени45-84 ,мъже 59-104
Холестерол общ/Cholesterol/ 6.27 mmol/L 3,60-5.30
HDL холест. 1.04 mmol/L мъже(0.78-1.82) жени(0.78-2.08)
Триглицериди/Triglicerides/ 3.68 mmol/l 0.39 - 1.81
ASAT 31 U/L мъже/0-40/, жени/0-35/
ALAT 35 U/L мъже/0-45/, жени/0-34/

Майка ми е на 56г и не близва алкохол.Отстранена й е матка и яйчници миналият декември.
дали това има връзка?От години иначе тя си има висок холестерол и триглицериди!
Очаквам вашето мнение...

hristina_k
Мнения: 22
Регистриран на: 02 окт 2008 18:47

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от hristina_k » 06 ное 2012 14:44

Забравих да напиша,че СУЕ-то й е 7 мм/час мъже до 15 жени до 18

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 06 ное 2012 15:46

Не виждам нещо нередно, освен раздвижения липиден профил.

hristina_k
Мнения: 22
Регистриран на: 02 окт 2008 18:47

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от hristina_k » 06 ное 2012 15:54

нея я притеснява факта,че АСАТ и АЛАТ преди 6 месеца са били 10 и 12,съответно,а сега са извън границите на допустимото или на горната!Еритроцитите също са завишени,кръвната захар...дали трябва да се посети някакъв лекар профилактично или пък е добре изследванията да се повторят скоро?
Благодаря,че така бързо се отзовахте и ме успокоихте:)

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 07 ное 2012 15:25

АСАТ и АЛАТ са в границите на нормата или около горна граница. Това не са постоянни стойности, при всяко измерване е възможно да са различни, въпросът е да са в норма или на границите. Еритроцитите обикновено са повече при т.н. хемоконцентрация, която често се среща при пикнични пациенти, пушачи или при недостатъчно оводнен организъм. Така, че като цяло в тези изследвания не виждам проблем.

tea75
Мнения: 1
Регистриран на: 14 мар 2013 16:30

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от tea75 » 14 мар 2013 16:33

Здравейте!Бихте ли ми казали има ли нещо трвожно в кръвната картина на дъщеря ми.От няколко дни е с увеличен лимфен възел.
СУЕ 20 mm/h < 25
ПКК 22 показателя
Левкоцити H 13.4 G/L 3.5-10.5
Неутрофилни левкоцити-% L 18.4 % 20 - 40
Неутрофилни левкоцити-бр. 2.5 G/L 2,0-7.8
Еозинофилни левкоцити-% 2.7 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.4 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% 67 % 29 - 73
Лимфоцити -бр. H 9 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 11.2 % 3-13 %
Mоноцити-бр. H 1.51 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 0.7 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0.1 G/L 0.00-0.2
Еритроцити 4.28 T/L 3,10 - 6,80
Хемоглобин 126 g/L 100 - 130
Хематокрит 0.37 L/L 0,30 - 0,46
Ср. обем на еритроцитите 86 fl 73 - 113
Ср. Hgb. конц. в ер. 29.6 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 344 g/L 295-360
Девиация на ер. разпред. 13.7 % 11.5-14.5
Тромбоцити 180 G/L 140 - 600
Ср. обем на тромбоцитите 8.1 fL 7.5-11.5
Девиация на тромбоцитно разпределение 22.2 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.146 L/L 0.002-0.450
Автоматично диферециално броене на левкоцити
Неутрофилни левкоцити-бр. 2.5 G/L 2,0-7.8
Неутрофилни левкоцити-% L 18.4 % 20 - 40
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.4 G/L 0.00-0,700
Еозинофилни левкоцити-% 2.7 % 0,00-6.00%
Базофилни левкоцити-бр 0.1 G/L 0.00-0.2
Базофилни левкоцити-% 0.7 % 0,00-2,00
Mоноцити-бр. H 1.51 G/L 0,2-1,5
Моноцити-% 11.2 % 3-13 %
Лимфоцити -бр. H 9 G/L 0,6-4,1
Лимфоцити-% 67 % 29 - 73

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 15 мар 2013 11:30

Левкоцитите са завишени, което говори за някакъв възпалителен процес.

mina123
Мнения: 1
Регистриран на: 15 мар 2013 12:14

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от mina123 » 15 мар 2013 12:24

Здравейте, правих си профилактични кръвни изследвания. На 36 години съм.Всичко е в идеални граници. Единственото което ме притеснява са нивата на MCH - 31,9 и MCHC - 357. Моля Ви да ме посъветвате трябва ли да предприема някакви действия или е нормално щом стойностите ми са в нормата ( дори и на ръба на горната граница ) ?

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 17 мар 2013 09:22

Изолирано тези показатели не се тълкуват, така че не се притеснявайте излишно.

jaleks
Мнения: 2
Регистриран на: 20 мар 2013 16:33

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от jaleks » 20 мар 2013 16:36

Бременна в 33-та седмица. Трябва ли да се притеснявам от резултатите ми?
Хематология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Морфология на еритроцити микронормоцитоза. нормохромия
СУЕ mm/h < 25
ПКК 22 показателя
Левкоцити H 15.8 G/L 3.5-10.5
Неутрофилни левкоцити-% H 76.4 % 44 - 76
Неутрофилни левкоцити-бр. H 12.1 G/L 2,0-7.8
Еозинофилни левкоцити-% 2.4 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.4 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% L 12.1 % 20 - 40
Лимфоцити -бр. 1.9 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 8.8 % 3-13 %
Mоноцити-бр. 1.4 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 0.3 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0 G/L 0.00-0.2
Еритроцити 4.05 T/L 3,70 - 5,40
Хемоглобин 132 g/L 115 - 160
Хематокрит 0.4 L/L 0,35 - 0,44
Ср. обем на еритроцитите 97.6 fl 82 - 98
Ср. Hgb. конц. в ер. H 32.6 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 334 g/L 295-360
Девиация на ер. разпред. 13.8 % 11.5-14.5
Тромбоцити 324 G/L 130 - 440
Ср. обем на тромбоцитите 11.4 fL 7.5-11.5
Девиация на тромбоцитно разпределение 21.4 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.371 L/L 0.002-0.450
Микроскопско броене на левкоцити
Пръчкоядрени H 0.08 < 0.06
Сегментоядрени 0.71 0,44 - 0,76
Еозинифили 0.01 0 - 0,04
Моноцити 0.08 < 0.10
Базофили 0.00 0 - 0,01
Лимфоцити L 0.12 0,20 - 0,40
лимфоидни форми 0.00
клетки на Юнг 0.00
плазматични клетки 0.00
Биохимия
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Глюкоза 3.6 mmol/l 3.3-6.0
Креатинин L 47.5 umol/l 50-133; деца(children): до 14г. 30.93 - 69.99
Общ белтък и албумин*
Общ белтък 69 g/l 63-84
Албумин L 30 g/l 35-55
АСАТ(ГОТ) 41 U/l < 44
АЛАТ(ГПТ) H 59 U/l < 44
Коагулация
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Фибриноген G/l 2.0-4.5
Урина-ОХИ
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Урина ОХИ 10 параметъра
pH урина 6.0 4.5-8.0
Белтък урина (-)negative (-) negative
Глюкоза (-)negative (-)negative
Кетони (-)negative (-)negative
Билирубин (-)negative (-)negative
Кръв (-)negative (-)negative
Левкоцити (-)negative (-)negative
Нитрити (-)negative (-)negative
Уробилиноген N normal
Oтн.тегло 1.020 1.000-1.040
Урина - седимент
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Урина-седимент
Други КР ПИК К-НА
Бактерии 0 none
Епителни клетки ПЛ ЕП КЛ до 15 на поле
Левкоцити 2-4 до 4 на поле
Еритроцити 0 до 1 на поле

kirilka
Мнения: 29
Регистриран на: 29 апр 2008 18:14

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от kirilka » 20 мар 2013 17:46

Здравейте!
Днес си направих кръвни изследвания - ПКК+ДКК - всички показатели са в референтните граници дадени от лабораторията.
Алкална фосфатаза - 220.71 U/l /жени - <240/
СУЕ - 12 mm/h /жени - 0-12/
С реактивен протеин - 8 mg/l /+ ПОЛОЖИТЕЛЕН/ - /0-6/
Има ли повод за притеснение? Смущава ме най-вече този протеин и утайката.
Изследванията са пуснати заради болка в кости и стави, умора...
ПП: От известно време изпитвам болка в дясното подребрие, за което не споменах на лекаря при когото отидох. Отдавам го на камъка, който ми откриха в жлъчката преди година-две...
Благодаря!

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 22 мар 2013 23:15

С реактивния протеин е неспецифичен показател и от него само не може да се направи заключение за патологичен процес.

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron