ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Рядкото заболяване се проявява веднага след раждането
Бактериите не получават шанс да развият резистентност
Какво е разумно да очакваме от тях?
Плевралният излив може да е причина за задух

разчитане на резултати

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 16 май 2014 10:43

Кръвната картина е добре. В урината има бактерии и левкоцити и вероятно се касае за наличие на уроинфекция.

sunny_day
Мнения: 2
Регистриран на: 19 май 2014 12:37

Re: разчитане на резултати

Мнение от sunny_day » 19 май 2014 12:40

Здравейте, бременна съм в 5-и месец и ме притеснява следният резултат:
Седимент 19-22 левк.; Са оксалати - Er 0 - 2 на поле; Leuc 1 - 4 на поле; пл. епит.
Благодаря Ви предварително!

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 19 май 2014 13:06

При бременност може да се очакват подобни резултати.

sunny_day
Мнения: 2
Регистриран на: 19 май 2014 12:37

Re: разчитане на резултати

Мнение от sunny_day » 19 май 2014 13:07

Много Ви благодаря!

Ani33
Мнения: 32
Регистриран на: 20 апр 2013 20:13

Re: разчитане на резултати

Мнение от Ani33 » 11 окт 2014 14:34

Здравейте!

Направих си профилактични изследвания и някои от резултатите ме притесняват,като искам да уточня,че съм с инсулинова резизтентност и хипофункция на щит.,като според един ендокринолог имам Хашимото,а според друг нямам.Приемам Сиофор 1000 сутрин и вечер и Лтирокс 25 всяка сутрин,а също така за последните два месеца свалих 8 кг.като изключих всичко сладко и тестено,започнах да пия по-много вода и да се движа повече.И друго важно-от няколко дни по някога усещам нещо,като бодежи в дясно.

Ето резултатите,които ме притесняват и ще се радвам на коментари и съответно към какъв преглед е необходимо да се насоча:

Ly% (лимфоцити - %) 32.6 % /20-48/

Plt ( Трoмбоцити ) 341 x10^9/L / 130 - 420/

MPV (ср обем на тромбоцита) 10.30 fL /7.5 - 11.0/

Pct (тр обем/ общ обем) 0.35 ml/L /1.0 - 4.5/

PDW (ширина на тр р-ие) 12.40 % /15.0 - 80.0 /

Глюкоза ( Glucose ) 5.11 mmol/l /венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5/

Общ белтък (Total protein) 84.20 g/l /66 - 87/

Албумин (Albumin) 52.90 g/l /35 - 52/

Пикочна киселина (Uric acid) 313.00 µmol/l /М: 202.3 - 416.5; Ж: 142.8 - 339.2/

АлАТ (GPT; ALAT ) 30.80 U/l /М: < 41; Ж: < 33/

TSH ( Тиреотропен Хормон ) 0.884 mIU/l /0.27 - 4.20/

Гликиран Хемоглобин ( HbA1c ) 5.18 % (NGSP) /4.0 - 6.0 (6.0 - 6.5 повишен риск за диабет)/

Insulin ( Серумен Инсулин ) 15.79 mU/l /2.6 - 25.0 на гладно/

HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс: 3.59 индекс
Референтни граници: < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Урина - Нитрити Положителен

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 14 окт 2014 15:17

Не виждам нещо притеснително, поне според мен...

Ani33
Мнения: 32
Регистриран на: 20 апр 2013 20:13

Re: разчитане на резултати

Мнение от Ani33 » 14 окт 2014 18:22

Много Ви благодаря!

Днес бях на преглед-ехография на коремни органи,всичко е нормално и в норми,питах и за нитрите в урината,било от храната,която съм приемала и нямало повод за притеснение.

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 14 окт 2014 19:56

Да, те не са притеснителни.

aleirbag
Мнения: 2
Регистриран на: 15 окт 2014 10:05

Re: разчитане на резултати

Мнение от aleirbag » 15 окт 2014 10:10

Здравейте. Моля за разчитане на ПКК. Всичко доколкото виждам е в нормата, освен последните два показателя. Какво индикира толкова ниската им стойност?

ПКК-22 показателя * Профил Виж по-долу
WBC ( Левкоцити - бр.) 7.46 x10^9/L 3.5 - 10.5
Ly% (лимфоцити - %) 25.1 % 20-48 (50 - 70 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити - %) 8.2 % 1.00 - 11.0
Eos%(еозинофили - %) 5.4 % 0.0 - 6.0
Baso%(базофили - %) 1.2 % 0 - 2
Neu% (неутрофили - %) 60.1 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити - бр.) 1.870 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити - бр.) 0.610 x10^9/L 0.070 - 0.800
Eos#(еозинофили - бр) 0.400 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso#(базофили - бр) 0.090 x10^9/L 0.000- 0.140
Neu# (неутрофили - бр.) 4.490 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.820 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин ) 135 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит ) 0.413 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 85.70 fL 82.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.00 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 327 g/ L 300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие) 11.90 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 289 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита) 9.50 fL 7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 0.27 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 10.50 % 15.0 - 80.0


Благодаря предварително!

Ani33
Мнения: 32
Регистриран на: 20 апр 2013 20:13

Re: разчитане на резултати

Мнение от Ani33 » 15 окт 2014 10:50

Един въпросче и от мен.

При този резултат

TSH ( Тиреотропен Хормон ) 0.884 mIU/l /0.27 - 4.20/

необходимо ли е да пия Лтироксин,както досега,имам установена хипофункция на щитовидната жлеза но според ендокринолога трябва да спра хапчето,тъй,като ТСХ за момента е в норма и е необходимо на този етапа периодично да го излследвам,но аз някак си страхувам да спиране на Лтирокса да не доведе до забавяне или ускоряване на сърдечният пулс.
Какво е Вашето мнение по въпроса?

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 15 окт 2014 19:53

aleirbag

сами по себеси тези стойности не се интерпретират и нямат някакво значение.

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 15 окт 2014 19:54

Ani33

хормона е в норма, а това дали ще има промяна в Л-тироксина ще реши ендокринолога, не се притеснявайте.

Flower11
Мнения: 1
Регистриран на: 11 ное 2014 16:31

Re: разчитане на резултати

Мнение от Flower11 » 11 ное 2014 17:50

Здравейте, д-р Цончев!

Въпросите ми са:
- какво означава "авансирал метастатичен процес"?
- възможно ли е повишения глюкозен метаболизъм, който се отчита от ПЕТ скенера в различни части на тялото, да не е от наличието на тумори, а от някаква друга причина и каква може да е тя?

Благодаря Ви предварително.

П.П. Опитах се да прикача резултата от образното изследване. Не знам да ли се е получило.

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: разчитане на резултати

Мнение от д-р Цончев » 11 ное 2014 23:19

"авансирал метастатичен процес - напреднал раков процес с разсейки.

По отношение на ПЕТ скенера - не съм наясно дали подобна активност може да се предизвика от нещо друго, не съм мислил по въпроса

evilcat7
Мнения: 1
Регистриран на: 19 дек 2014 17:52

Re: разчитане на резултати

Мнение от evilcat7 » 19 дек 2014 17:54

Здравейте, д-р Цончев!

Моля да ми кажете трябва ли да се притеснявам при тези резултати, кръв и урина:

Пълна Кръвна Картина ( CBC ) - 22 показателя * Профил Виж по-долу
WBC ( Левкоцити - бр.) 5.69 x10^9/L 3.5 - 10.5
Ly% (лимфоцити - %) 27.9 % 20-48 (50 - 70 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити - %) 12.5 % 1.00 - 11.0
Eos%(еозинофили - %) 1.6 % 0.0 - 6.0
Baso%(базофили - %) 0.7 % 0 - 2
Neu% (неутрофили - %) 57.3 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити - бр.) 1.590 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити - бр.) 0.710 x10^9/L 0.070 - 0.800
Eos#(еозинофили - бр) 0.090 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso#(базофили - бр) 0.040 x10^9/L 0.000- 0.140
Neu# (неутрофили - бр.) 3.260 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.590 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин ) 155 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит ) 0.463 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 82.80 fL 82.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 27.70 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 335 g/ L 300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие) 11.60 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 254 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита) 10.70 fL 7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 2.70 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 13.80 % 15.0 - 80.0

Урина с течни реактиви * Профил Виж по-долу
Урина-pH 5.5 4.0 - 9.0
Урина - Относително тегло 1.030 1.001 - 1.035
Урина - белтък Отрицателен g/L < 0.10
Урина - глюкоза Отрицателен mmol/l <<1.0 - отрицателен
Урина - кръв Отрицателен cells/µl < 8
Урина - билирубин Отрицателен
Урина - уробилиноген Неувеличен µmol/l < 22 - неувеличен; < 35 - леко увеличен
Урина - Нитрити Отрицателен
Урина - кетони Следи mmol/l <<0.5 - отрицателен
Урина седимент * Профил Виж по-долу
Седимент - левкоцити Не се наблюдават на поле < 4
Седимент - еритроцити Не се наблюдават на поле < 2
Седимент - плоски епителни клетки Единични на поле
Седимент - кристали пик. к-на Не се наблюдават
Седимент - кристали Са оксалати Не се наблюдават
Седимент - кристали уратни Не се наблюдават
Седимент - други наблюдавани $

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта