ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Дори в малки количества провокират стомашен дискомфорт
Схващането, че застрашават само жените е много грешно
Промените в изхожданията при бебето могат да насочат към серио...

Разчитане на кръвни изследвания - бременна

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

valka_pone
Мнения: 2
Регистриран на: 19 юли 2010 17:21
Местоположение: София

Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от valka_pone » 19 юли 2010 17:27

Виждам, че имам разминавания в някои от показателите в референтните стойности. И тъй като най-рано могат да ми разчетат изследванията чак в четвъртък /а до тогава просто много ще се притесна/ се обръщам към вас.

Някой може ли да ми каже има ли място за притеснение и на какво могат да се дължат повишените или занижени стойности?

ето и резултатите:

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
СУЕ/ERS mm/h < 25


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
ПКК 22 показателя/Full blood count
WBC/левкоцити 10,5 G/L 3.5-10.5
NEU% 78,1 % 44,0-76,0
NEU/неутрофилни левкоцити/бр. 8,2 G/L 2,0-7.8
EOS% 0,9 % 0,00-6.00%
EOS/еoзинофилни левкоцити/бр. 0,1 G/L 0.00-0,700
LYM% 15 % 20-40
LYM/лимфоцити -бр. 1,6 G/L 0,6-4,1
MONO% 5,5 % 3-13 %
MONO/Mоноцити-бр. 0,6 G/L 0,2-1,5
BASO% 0,6 % 0,00-2,00
BASO/базофилни левкоцити/бр 0,1 G/L 0.00-0.2
RBC/еритроцити 3,35 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
HGB/хемоглобин 103 g/L M 130-180 Ж(F) 115-160
HCT/хематокрит 0,31 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
MCV/ср. обем на еритроцитите 92,5 fl 82-98
MCH/ср. Hgb. конц. в ер. 30,8 pg 26.5-32.0
MCHC/ср. Hgb. съдърж. в еритр. 332 g/L 295-360
RDW/девиация на ер. разпред. 13,9 % 11.5-14.5
PLT/тромбоцити 236 G/L 130-440
MPV/ср. обем на тромбоцитите 10,9 fL 7.5-11.5
PDW/девиация на тромбоцитно разпределение 20,8 % 15.5-19.5
PCT/тромбокрит 0,3 L/L 0.15-0.45


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза/Glucose 4,8 mmol/l 3.3-6.0

bashi
Мнения: 196
Регистриран на: 18 май 2009 19:33

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от bashi » 19 юли 2010 21:28

Здравейте!
Бих искал преди да Ви отговоря за изследванията какво мисля, да Ви задам няколко въпроса. Първо в коя седмица е бременността. По какъв повод и от кого са назначени тези изследвания? Има ли симптоми, които Ви притесняват?
По време на бременността трябва много да се внимава и всичко да се следи прецизно от лекуващия лекар.
Референтните стойности на лабораторията съобразени ли са с това, че са на бременна?
Сега за изследванията - ще карам поред.
1. СУЕ - под 25 е добре. Това ли пише в изследванията? Няма ли точни стойности?
2. Относно кръвната картина - левкоцитите са на горна граница. Те са увеличени за сметка на неутрофилите и леко намаляване на лимфоцитите. При бременност тези състояния се срещат и е нормално да са леко завишени.
Еритроцитите, хемоглобинът и хематокритът са малко ниски. Това също е нормално да се получи по време на бременност, но трябва да се вземат мерки за тяхното коригиране. Като гледам показателите за анемия са добре. Би било хубаво да се изследва и желязото, тъй като неговият дефицит трябва да се коригира и би могъл да доведе то понижаване на тези показатели.
Тромбоцити - в норма.
Глюкоза - в норма, което също е много добре, тъй като контролът по време на бременността на този показател е изключително важен.
Искам да кажа накрая, че тези тълкувания НЕ СА ОТ СПЕЦИАЛИСТ. Това, което казвам е от обща биологична култура и неща, които съм чел в учебниците по физиология. Тъй като става въпрос за здравето на човешки плод и бременна жена е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОСУЛТАЦИЯТА СЪС СПЕЦИАЛИСТ.
Дано да съм бил полезен. Надявам се да споделите и мението на лекуващия Ви лекар след прегледа в четвъртът!
Успех!

valka_pone
Мнения: 2
Регистриран на: 19 юли 2010 17:21
Местоположение: София

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от valka_pone » 19 юли 2010 22:25

Благодаря много за изчерпателния отговор!
Бременна съм в 23 г.с. , а изследванията са назначени от лекарката, която ми води женска консултация,
тъй като преди време имах Клебсиела в урината и пусках изследване на стерилна урина / което още не е излязло /, та ми пусна и ПКК.
Преди около 2/3 месеца пак си правих ПКК, тогава всичко друго беше наред освен малко завишените левкоцити, които все още са си така, но
както Вие, така и тя каза, че това си е нормално за бременността.
СУЕ е 20 при референтна стойност <25, което мисля, че е добре, поне до колкото го разбирам.
Надявам се, както вие на моите, така и аз отговорих на вашите въпроси и в четвъртък ще споделя какво е казала лекарката ми.
Още веднъж - Благодаря!

алекс21
Мнения: 2
Регистриран на: 16 мар 2016 13:30

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от алекс21 » 16 мар 2016 14:33

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Total b-HCG <5.0 mIU/ml небременни <10.0;бременни-според срока


Някой да знае какво значи това.Благодаря

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от д-р Цончев » 19 мар 2016 21:18

липса на бременност

holl
Мнения: 4
Регистриран на: 01 юни 2016 12:53

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от holl » 01 юни 2016 12:54

logo
bar





30.05.2016 / 101-012486 -ДЕНИСЛАВА МИЛКОВА АТАНАСОВА
Час на вземане:



Назначил
Д-р ИВАНКА МИХАЙЛОВА ПЕТЕВА





Кл. лаборатория


Тест Резултат Мярка Референтни граници

ХЕМАТОЛОГИЯ

Кръвна картина Виж по-долу
WBC / левкоцити/ 21 10^9/l 3.5 - 10.5
Lymph# /лимфоцити абс. стойност/ 4.2 10^9/l 0.9-5.2
Mid#/моноцити,базофили,еозинофили абс. стойност/ 1.4 10^9/l 0.1 - 1.5
Gran# /гранулоцити абс. стойност/ 15.4 10^9/l 1.9-8.0
Lymph% /лимфоцити %/ 19.8 % 25.0 - 40.0
Mid%/моноцити,базофили,еозинофили %/ 6.8 % 2.0 - 10.0
Gran% /гранулоцити %/ 73.4 % 51.0 - 67.0
HGB /хемоглобин/ 136 g / l ж[120-160];м[140-180]
RBC /еритроцити/ 4.3 10^12/l 3.5 - 5.5
HCT /хематокрит/ 0.401 % ж[0.37-0.46];м[0.41-0.52]
MCV /среден еритроцитен обем/ 93.3 fl 82.0-98.0
MCH /средно съдържание на хемоглобин в еритроцита/ 31.6 pg 27.0 - 31.0
MCHC /редна концентрация на хемоглобин в еритроцитите/ 339 g/l 300-360
PLT /тромбоцити/ 483 10^9 140-440
MPV /среден тромбоцитен обем/ 8.5 fl 7.2-11.1
PDW /ширина на еритроцитно разпределение/ 14.9 - 11.5-14.5

БИОХИМИЯ

Глюкоза 5.28 mmol/l [2.8-6.1]

УРИНА

Химично изследване с течни реактиви Виж по-долу
U-pH 5.5 - [5.0-7.0]
U-GLU /ЗАХАР/ neg - отрицателен
U-PRO /БЕЛТЪК/ neg - отрицателен
U-KETO /КЕТОНИ/ neg - отрицателен
U-BIL /БИЛИРУБИН/ neg - отрицателен
U-UBG /УРОБИЛИНОГЕН/ normal - нормален
U-BLD /КРЪВ/ 1+ - -
U-LEU /ЛЕВКОЦИТИ/ neg - -
U-NITRO /НИТРИТИ/ neg - -
U-SG /ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО/ >=1.030 - -

Седимент - ориентировъчно изследване 8-10 еритр. - -
Микробиология


Тест Резултат Мярка Референтни граници

МИКРОБИОЛОГИЯ

RPR /или Васерман/ NEGATIVE - NEGATIVE
Моля ви за мнението ви.

Tina_072
Мнения: 1
Регистриран на: 29 юни 2016 18:28

Re: Въпрос към д-р Цончев - кой преглежда публикациите в сайта?

Мнение от Tina_072 » 29 юни 2016 18:34

Здравейте,д-р Цончев бременна съм в 26 седмица и днес ми излезнаха следните резултати от направени изследвания.Искам са ми кажете има ли за какво да се притеснявам и по-скоро да обърнете внимание на белтъка в урината.Благодаря предварително!
Пълна Кръвна Картина * Профил Виж по-долу
Хемоглобин( Hb ) 115 g/l М (140 - 180); Ж (120- 160)
Еритроцити (RBC) 3.98 T/l М (4.50 -6.00); Ж (4.20 - 5.40)
Левкоцити(WBC) 10.0 G/l 4.0 - 10.0
Хематокрит(HCT) 0.345 l/l М (0.40 - 0.54); Ж(0.36 - 0.47)
Тромбоцити(PLT) 271 G/l 150 - 450
MCV (среден обем на RBC) 86.7 fl М (85 - 89); Ж (82 - 92)
MCH (ср. конц. на Hb в RBC) 28.9 pg 26 - 31
MCHC ( ср.конц. на Hb във всички RBC) 333.0 g/l М (295 - 345); Ж (320 - 360)
RDW (разпрeд. на RBC по големина) 12.2 % 11.5 - 14.5
PCT (тромбокрит) 0.003 l/l 0.002 - 0.045
MPV (ср.обем на PLT) 9.6 fl 7.2 - 11.5
PDW (разпред. на PLT по големина) 12.6 % 15.5 - 30.5
Биохимия
Забележка: Няма.
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза(Glucose) 4.69 mmol/l 3.0 - 6.0
Урини
Забележка: Няма.
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Химично изследване * Профил Виж по-долу
Белтък ( +/- ) Следи g/L
Билирубин ( - ) Отрицателен
Уробилиноген Неувеличен µmol/l
Имунохематология
Забележка: ИЗСЛЕДАВАНЕ ЗА АЛОЕРИТРОАНТИТЕЛА
ИНДИРЕКТЕН COOMBS /-/ОТРИЦАТЕЛЕН
ЕНЗИМЕН ТЕСТ /-/ОТРИЦАТЕЛЕН

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Въпрос към д-р Цончев - кой преглежда публикациите в сайта?

Мнение от д-р Цончев » 01 юли 2016 20:40

Нищо страшно няма.

kai4ka
Мнения: 19
Регистриран на: 07 яну 2010 12:46
Местоположение: София

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от kai4ka » 29 окт 2016 13:43

Здравейте,

днес си направих изследвания, но ще ходя при лекаря си чак след месец. Бих била благодарна, ако ги погледнете, за да взема мерки. В 23 г.с съм и това са резултатите:

Хематология
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Хемоглобин( Hb ) 106 g/l М (140 - 180); Ж (120- 160)
Еритроцити (RBC) 4.05 T/l М (4.50 -6.00); Ж (4.20 - 5.40)
Левкоцити(WBC) 12.22 G/l 4.0 - 10.0
Хематокрит(HCT) 0.331 l/l М (0.40 - 0.54); Ж(0.36 - 0.47)
Тромбоцити(PLT) 284 G/l 150 - 450
MCV (среден обем на RBC) 81.7 fl М (85 - 89); Ж (82 - 92)
MCH (ср. конц. на Hb в RBC) 26.2 pg 26 - 31
MCHC ( ср.конц. на Hb във всички RBC) 320.0 g/l М (295 - 345); Ж (320 - 360)
RDW (разпрeд. на RBC по големина) 14.3 % 11.5 - 14.5
PCT (тромбокрит) 0.003 l/l 0.002 - 0.045
MPV (ср.обем на PLT) 9.0 fl 7.2 - 11.5
PDW (разпред. на PLT по големина) 9.3 % 15.5 - 30.5

Урини
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Седимент 4-5левкоцита,пл.еп.кл.,бактерии
Химично изследване
Белтък ( - ) Отрицателен g/L
Билирубин ( - ) Отрицателен
Уробилиноген Неувеличен µmol/l

Благодаря предварително!

max1
Мнения: 301
Регистриран на: 09 апр 2010 12:00
Местоположение: Хамбург

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от max1 » 29 окт 2016 19:43

По какъв повод си правихте изследвания? Имате ли оплаквания? Отпадналост, умора, бледост?
От резултатите виждам, че хемоглобинът и еритроцитите са под норма, което говори за анемия.
Левкоцитите пък са над нормата, което не е добър признак. Повишените левкоцити могат да се дължат на някаква инфекция или дори на левкемия. :|

kai4ka
Мнения: 19
Регистриран на: 07 яну 2010 12:46
Местоположение: София

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от kai4ka » 29 окт 2016 20:04

Здравейте.
Пратиха ме на рутинни изследвания по време на бременност.
Нямам оплаквания, даже съм доста активна напоследък, в сравнение с първите месеци от бременността.
Чувала съм, че все пак по време на бременност може да падне хемоглобина.Ще увелича приема на храни богати на желязо.
Последно август месец левкоцитите са били в нормата.

max1
Мнения: 301
Регистриран на: 09 апр 2010 12:00
Местоположение: Хамбург

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от max1 » 29 окт 2016 21:48

Значи еритроцитите и хемоглобина се дължат на бременността.
Явно и завишените левкоцити се дължат на нея. Тук има дискусия по темата, през бременноста може да е нормално те да са завишени.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=225383

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от д-р Цончев » 31 окт 2016 20:11

Няма проблем...

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от д-р Цончев » 31 окт 2016 20:11

Няма проблем...

dobreva2069
Мнения: 3
Регистриран на: 30 юни 2017 17:57

Re: Разчитане на кръвни изследвания - бременна

Мнение от dobreva2069 » 31 юли 2017 22:13

Здравейте доктор Цонев може ли да си изкажете мнението
Става въпрос бременна съм след ин витро в 22 г.с .
На 18.07 бях с температура болки в гърлото и в бъбреците съответно ми пуснаха пкк и урина и в двете бяха завишени левкоцитите в кръвта -22 а в урината до 10-12
По принцип си имам доста проблеми с бъбреците-след операция бях с прекъснати уретери и поставени стендове и катетър за 5 месеца /след което зарастанаха и бяха премахнати.От тогава съм с хидронефрози и пилонефрити.От известно време получих болка при уриниране без парене и др оплаквания.По този повод напражих консултация с уролог вс с бъбреците беше ок на ехографията.Но въпреки това ми се изписа антибиотик заради завичените левкоцити аугментин 1000 на 12 часа но болката продължава.
В петък пуснах пкк и урина с урината вс е ок но левкоцитите пак бяха на завишени на 19 а неутрофилните и те на 13,99 реф.стойности до 7,8
По препоръка на Аг днес бях на хематолог но той нищо съществено не ми каза пусна ми пак пкк
и това са резултатите ,Тя ме насочва пак към уролог
WBC/левкоцити 25,2 G/L 3.5-10.5
NEU/неутрофилни левкоцити -бр. 20,69 G/L 2,0-7.8
NEU% 82,22 % 44,0-76,0
LYM/лимфоцити -бр. 2,79 G/L 0,6-4,1
LYM% 11,06 % 20-40
MONO/Mоноцити-бр. 0,99 G/L 0,2-1,5
MONO% 3,95 % 3-13 %
EOS/еoзинофилни левкоцити - бр. 0,56 G/L 0.00-0,700
EOS% 2,22 % 0,00-6.00%
BASO/базофилни левкоцити -бр 0,14 G/L 0.00-0.2
BASO% 0,54 % 0,00-2,00
RBC/еритроцити 3,5 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
HGB/хемоглобин 102,1 g/L M 130-180 Ж(F) 115-160
HCT/хематокрит 0,31 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
MCV/ср. обем на еритроцитите 88,88 fl 82-98
MCH/ср. Hgb. конц. в ер. 29,17 pg 26.5-32.0
MCHC/ср. Hgb. съдърж. в еритр. 328,2 g/L 295-360
RDW/девиация на ер. разпред. 13,76 % 11.5-14.5
PLT/тромбоцити 341 G/L 130-440
MPV/ср. обем на тромбоцитите 6,16 fL 7.5-11.5
PCT/тромбокрит 0,21 L/L 0.15-0.45
МНОГО ЩЕ СЪМ ВИ БЛАГОДАРНА ЗА МНЕНИЕТО ВИ
PDW/девиация на тромбоцитно разпределение 18,6 % 15.5-19.5

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron