Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Повече от половината обаче не се лекуват
Обикновено това са платежоспособни българи
Става дума за известния като „хормон на глада“ грелин
Които доказано от науката потискат грипа
реклама

Миелофиброза

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

Миелофиброза

Мнениеот hobotqnin » 01 Апр 2010 20:42

Здравейте на всички!Пускам тази тема,но не съм сигурен дали е на точното място.Диагнозата е и заглавието на темата,е поставена на майка ми(която е на 60г) след десетки кръвни изследвания и консултации,което страшно много ме притеснява.Последната кръвна картина е направена преди седмица.На 8-ми Април хематоложката я праща за вземане на проба от костен мозък в центъра по хематология в София.Основния проблем е че хемоглобина ии не надвишава над 95,и варира най-често около 86-89.има придобита анемия,която е открита преди 10-ина години и локсация на тазобедрена става,и от около година има болка в лявото подбедрие,като се установи че има уголемен далак.В момента всички сме в невидение,много съм напрегнат,и разтревожен,дано отговорите ви бъдат положителни,за да се зарадвам малко.
hobotqnin
 
Мнения: 60
Регистриран на: 06 Фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 04 Апр 2010 19:41

Моля, цитирайте по възможност повече от диагозата, добре е да е от медицински документ.Инак за миелофиброзата цитирам
Определение: Представлява миелопролиферативно заболяване, което се характеризира с разрастване на фиброзна и остеоидна тъкан в костния мозък и наличие на промени в периферната кръв. Поради това заболяването се нарича още остеомиелосклероза. Боледуват предимно възрастни хора.


Етиология: Все още не са известни причините, водещи до развитието на идиопатичната миелофиброза.


Клинична картина: В началото в клиничната картина преобладава астено-адинамичните оплаквания. Болните са отпаднали, бързо се уморяват, оплакват се от намалена работоспособност. Постепенно започват да се появяват болки в костите, а при напреднал стадий на заболяването, и прояви на хеморагична диатеза (точковидни кръвоизливи по кожата). При по-голямата част от болните се установява хепатоспленомегалия( увеличени черен дроб и слезка), а при някои болни има и повишаване на температурата и тежест в лявото подребрие.


Усложнения: Най-честите усложнения при болните от идиопатична миелофиброза са кръвоизливите от различни органи и системи. Най-често те са от гастро-интестиналния тракт. Други усложнения са честите инфекции, от които започват да боледуват пациентите с миелофиброза. При тях се среща често развитието на чернодробна фиброза и образуването на бъбречни камъни.


Диагноза:
Лабораторните изследвания показват: анемия и левкоцитоза с олевяване до миелоцит, като с напредване на заболяването се наблюдава типичната левкоеритробластна кръвна картина - откриват се късни еритробласти.
Окончателното поставяне на диагнозата се извършва чрез трепанобиопсия. Тя показва и степента на развитие на идиопатичната миелофиброза. Установява се намаление на паренхима в костния мозък и разрастване на фиброзна и остеоидна тъкан.


Диференциална диагноза: Прави се с другите миелопролиферативни заболявания. В диференциално диагностичен план се имат предвид и неоплазмени образувания, които могат да дадат метастази в костния мозък.


Лечение: В началната фаза обикновено се дават инхибитори на синтезата на пикочна киселина и фолиева киселина. Коригира се анемията и се дават препарати за стимулиране на еритропоезата.
В днешно време се прилагат някои нови препарати, които подобряват състоянието на болните. Опитва се лечение с Интерферон алфа и кортикостероиди, които значително подобряват състоянието на болните.


Прогноза: Тя е сериозна. Въпреки провеждането на лечение, средната преживяемост на болните е средно 5 години. Най-тежкото усложнение на идиопатичната миелофиброза е нейната трансформация в остра левкемия.Добре е хематологът да вземе отношение по конкретния случай.
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнениеот hobotqnin » 15 Апр 2010 20:50

ето резултат от изследването в центъра по хематология:материал от спонгиозна кост с видими 9-10 лакуни.те са с различен целуларитет-от леко хипоцелуларни до леко хиперцелуларни,като в последните има полиферация на гранулоцитната и мегакариоцитната редици с матурация.мегакариоцитите са големи полиморфни,с обилна цитоплазма,разпръснати и на групи

заключение:описаната находка отговаря на първото място на ангажиране от хронична миелопролиферативна неоплазия-по типа на идиопатична миелофиброза.знам че нещата не са добре!
hobotqnin
 
Мнения: 60
Регистриран на: 06 Фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 16 Апр 2010 15:05

Къде е гледан материала?
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнениеот hobotqnin » 16 Апр 2010 18:10

в центъра по хематология и трансфузиология в софия.заключението е направено от д-р хрисчев
hobotqnin
 
Мнения: 60
Регистриран на: 06 Фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 17 Апр 2010 12:17

За него съм чувал добри отзиви,така че можете да му се доверите. Ако имате някакви съмнения в интерпретацията мога да ви препоръчам специалист за допълнителна консултация.
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнениеот hobotqnin » 18 Апр 2010 09:35

..щом познавате такъв!?
hobotqnin
 
Мнения: 60
Регистриран на: 06 Фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 20 Апр 2010 16:39

ИСУЛ, патоанатомия, д-р Терзиев, кажете му че аз Ви пращам.
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнениеот hobotqnin » 17 Мар 2011 23:34

състоянието и е мога да кажа добре в момента,правят и се чести вливания на кръв,и се следи кръвната картина.дали няма някакви новости и разработки в тази насока!?по някога и се засилват и обособяват червеникави петна основно по носа.
hobotqnin
 
Мнения: 60
Регистриран на: 06 Фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 18 Мар 2011 17:15

Не следя новостите в тази насока...., с хематолог трябва да говорите.
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнениеот pepa.ivanova » 29 Мар 2011 23:26

Аз също искам да попитам нещо за баща ми (65 год.). Преди 3 год. претарпя операция на дебелото черво с резултат - умерено диференциран G2 аденокарцином на ректум. Беше проведен 6 месечен курс на химиотерапия.Кам днешна дата е с диагноза идиопатична миелофиброза-фиброзна фаза.Въпросът ми кам Вас е кое е наи-доброто лечение на тази болест.Ако имате нужда от повече информация или резултати от изследвания ,мога да ви ги предоставя.Имам съмнения че диагнозата е неправилно поставена.Очаквам вашия отговор.
pepa.ivanova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Мар 2011 20:44
Местоположение: sofiq

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 02 Апр 2011 09:46

на базата на какво е поставена тази диагноза?
Но на тази възраст и при такова заболяване, както и при така поставената диагноза, това не е нетипична находка.
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнениеот pepa.ivanova » 11 Апр 2011 21:03

Благодарч Ви за дадения отговор ето и подробностите.Диагнозата е поставена от д-р Ставрев от болница "Св.Марина" гр.Варна. В епикризата пише:Оплакванията започват през лятото на 2010г. с прогресиращи отпадналост и лесна изморяемост,сърцебиене,тежест в корема.Направените изследвания са: УЗД на корем-черен дроб увеличен 160мм по МКЛ.Хомогенна,лекостепенно стеатозно променена структора без огнищни лезии.Недилатирани ИХЖП.Вена порте 13мм.Жл.мехур без конкременти.Слезка хомогенна,увеличена 170/94мм.ПМ-недобре изпълнен,увеличена простата с промениране на среден дял.Стериална пункция-суха.Цитогенетика на костен мозък-без растеж.Трепанобиопсия-кортикална и трабеколарна кост с дифузно разраснала ретикуларна мрежа с редукция на нормалната хемопоеза,изразени дисплазични примени в наличните мегакариоцити,дилатирани синосуиди.ИХХ-не установи СК116 позитивни клетки.ПМД-касае се за МПС хронична идеопатична миелофиброза-фибротична фаза.Не се установяват молекулярни еквиваленти на филаделфийска хромозома.Хетерозиготно носителство на мутация V617F на JAK2гена.Директен и индиректен Кумбс-отрицателни.Всеки месец му се преливат крав и водно-солиев разтвори ,изписан му е фурантрил, еналаприл и диапрел.Постъпва с хемоглобин 40 и го изписват с 80.Всички кравни показатели са извън нормите.Според Вас лечението правилно ли е ?Има ли други начини за лечение за да не се стигне до остра левкемия?
pepa.ivanova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Мар 2011 20:44
Местоположение: sofiq

Re: Миелофиброза

Мнениеот д-р Цончев » 12 Апр 2011 13:19

По принцип не съм наясно с тази патология и болести от този тип, така, че ще ви отговоря теоритично - при тази находка в случая няма какво да се направи по отношение на функцията на костния мозък и няма как да се възстанови продукцията му, така че трябва да се кръвопрелива през определен период. Кръвните му показатели на човека винаги ще са извън нормата, но това не е притеснително, стига хемоглобина да не е много нисък. Организмът по принцип се адаптира към хроничната анемия.
По отношение на последния въпрос - няма как да предположим...
д-р Цончев
 
Мнения: 26984
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51


Назад към Изследвания на кръв, урина, скенер...Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта