ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как се проявява хипертиреоидизъм при мъжете
Включете интензивна интервална тренивовка (видео)

Миелофиброза

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

hobotqnin
Мнения: 60
Регистриран на: 06 фев 2009 20:46

Миелофиброза

Мнение от hobotqnin » 01 апр 2010 20:42

Здравейте на всички!Пускам тази тема,но не съм сигурен дали е на точното място.Диагнозата е и заглавието на темата,е поставена на майка ми(която е на 60г) след десетки кръвни изследвания и консултации,което страшно много ме притеснява.Последната кръвна картина е направена преди седмица.На 8-ми Април хематоложката я праща за вземане на проба от костен мозък в центъра по хематология в София.Основния проблем е че хемоглобина ии не надвишава над 95,и варира най-често около 86-89.има придобита анемия,която е открита преди 10-ина години и локсация на тазобедрена става,и от около година има болка в лявото подбедрие,като се установи че има уголемен далак.В момента всички сме в невидение,много съм напрегнат,и разтревожен,дано отговорите ви бъдат положителни,за да се зарадвам малко.

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 04 апр 2010 19:41

Моля, цитирайте по възможност повече от диагозата, добре е да е от медицински документ.Инак за миелофиброзата цитирам
Определение: Представлява миелопролиферативно заболяване, което се характеризира с разрастване на фиброзна и остеоидна тъкан в костния мозък и наличие на промени в периферната кръв. Поради това заболяването се нарича още остеомиелосклероза. Боледуват предимно възрастни хора.


Етиология: Все още не са известни причините, водещи до развитието на идиопатичната миелофиброза.


Клинична картина: В началото в клиничната картина преобладава астено-адинамичните оплаквания. Болните са отпаднали, бързо се уморяват, оплакват се от намалена работоспособност. Постепенно започват да се появяват болки в костите, а при напреднал стадий на заболяването, и прояви на хеморагична диатеза (точковидни кръвоизливи по кожата). При по-голямата част от болните се установява хепатоспленомегалия( увеличени черен дроб и слезка), а при някои болни има и повишаване на температурата и тежест в лявото подребрие.


Усложнения: Най-честите усложнения при болните от идиопатична миелофиброза са кръвоизливите от различни органи и системи. Най-често те са от гастро-интестиналния тракт. Други усложнения са честите инфекции, от които започват да боледуват пациентите с миелофиброза. При тях се среща често развитието на чернодробна фиброза и образуването на бъбречни камъни.


Диагноза:
Лабораторните изследвания показват: анемия и левкоцитоза с олевяване до миелоцит, като с напредване на заболяването се наблюдава типичната левкоеритробластна кръвна картина - откриват се късни еритробласти.
Окончателното поставяне на диагнозата се извършва чрез трепанобиопсия. Тя показва и степента на развитие на идиопатичната миелофиброза. Установява се намаление на паренхима в костния мозък и разрастване на фиброзна и остеоидна тъкан.


Диференциална диагноза: Прави се с другите миелопролиферативни заболявания. В диференциално диагностичен план се имат предвид и неоплазмени образувания, които могат да дадат метастази в костния мозък.


Лечение: В началната фаза обикновено се дават инхибитори на синтезата на пикочна киселина и фолиева киселина. Коригира се анемията и се дават препарати за стимулиране на еритропоезата.
В днешно време се прилагат някои нови препарати, които подобряват състоянието на болните. Опитва се лечение с Интерферон алфа и кортикостероиди, които значително подобряват състоянието на болните.


Прогноза: Тя е сериозна. Въпреки провеждането на лечение, средната преживяемост на болните е средно 5 години. Най-тежкото усложнение на идиопатичната миелофиброза е нейната трансформация в остра левкемия.
Добре е хематологът да вземе отношение по конкретния случай.

hobotqnin
Мнения: 60
Регистриран на: 06 фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнение от hobotqnin » 15 апр 2010 20:50

ето резултат от изследването в центъра по хематология:материал от спонгиозна кост с видими 9-10 лакуни.те са с различен целуларитет-от леко хипоцелуларни до леко хиперцелуларни,като в последните има полиферация на гранулоцитната и мегакариоцитната редици с матурация.мегакариоцитите са големи полиморфни,с обилна цитоплазма,разпръснати и на групи

заключение:описаната находка отговаря на първото място на ангажиране от хронична миелопролиферативна неоплазия-по типа на идиопатична миелофиброза.знам че нещата не са добре!

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 16 апр 2010 15:05

Къде е гледан материала?

hobotqnin
Мнения: 60
Регистриран на: 06 фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнение от hobotqnin » 16 апр 2010 18:10

в центъра по хематология и трансфузиология в софия.заключението е направено от д-р хрисчев

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 17 апр 2010 12:17

За него съм чувал добри отзиви,така че можете да му се доверите. Ако имате някакви съмнения в интерпретацията мога да ви препоръчам специалист за допълнителна консултация.

hobotqnin
Мнения: 60
Регистриран на: 06 фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнение от hobotqnin » 18 апр 2010 09:35

..щом познавате такъв!?

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 20 апр 2010 16:39

ИСУЛ, патоанатомия, д-р Терзиев, кажете му че аз Ви пращам.

hobotqnin
Мнения: 60
Регистриран на: 06 фев 2009 20:46

Re: Миелофиброза

Мнение от hobotqnin » 17 мар 2011 23:34

състоянието и е мога да кажа добре в момента,правят и се чести вливания на кръв,и се следи кръвната картина.дали няма някакви новости и разработки в тази насока!?по някога и се засилват и обособяват червеникави петна основно по носа.

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 18 мар 2011 17:15

Не следя новостите в тази насока...., с хематолог трябва да говорите.

pepa.ivanova
Мнения: 2
Регистриран на: 03 мар 2011 20:44
Местоположение: sofiq

Re: Миелофиброза

Мнение от pepa.ivanova » 29 мар 2011 23:26

Аз също искам да попитам нещо за баща ми (65 год.). Преди 3 год. претарпя операция на дебелото черво с резултат - умерено диференциран G2 аденокарцином на ректум. Беше проведен 6 месечен курс на химиотерапия.Кам днешна дата е с диагноза идиопатична миелофиброза-фиброзна фаза.Въпросът ми кам Вас е кое е наи-доброто лечение на тази болест.Ако имате нужда от повече информация или резултати от изследвания ,мога да ви ги предоставя.Имам съмнения че диагнозата е неправилно поставена.Очаквам вашия отговор.

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 02 апр 2011 09:46

на базата на какво е поставена тази диагноза?
Но на тази възраст и при такова заболяване, както и при така поставената диагноза, това не е нетипична находка.

pepa.ivanova
Мнения: 2
Регистриран на: 03 мар 2011 20:44
Местоположение: sofiq

Re: Миелофиброза

Мнение от pepa.ivanova » 11 апр 2011 21:03

Благодарч Ви за дадения отговор ето и подробностите.Диагнозата е поставена от д-р Ставрев от болница "Св.Марина" гр.Варна. В епикризата пише:Оплакванията започват през лятото на 2010г. с прогресиращи отпадналост и лесна изморяемост,сърцебиене,тежест в корема.Направените изследвания са: УЗД на корем-черен дроб увеличен 160мм по МКЛ.Хомогенна,лекостепенно стеатозно променена структора без огнищни лезии.Недилатирани ИХЖП.Вена порте 13мм.Жл.мехур без конкременти.Слезка хомогенна,увеличена 170/94мм.ПМ-недобре изпълнен,увеличена простата с промениране на среден дял.Стериална пункция-суха.Цитогенетика на костен мозък-без растеж.Трепанобиопсия-кортикална и трабеколарна кост с дифузно разраснала ретикуларна мрежа с редукция на нормалната хемопоеза,изразени дисплазични примени в наличните мегакариоцити,дилатирани синосуиди.ИХХ-не установи СК116 позитивни клетки.ПМД-касае се за МПС хронична идеопатична миелофиброза-фибротична фаза.Не се установяват молекулярни еквиваленти на филаделфийска хромозома.Хетерозиготно носителство на мутация V617F на JAK2гена.Директен и индиректен Кумбс-отрицателни.Всеки месец му се преливат крав и водно-солиев разтвори ,изписан му е фурантрил, еналаприл и диапрел.Постъпва с хемоглобин 40 и го изписват с 80.Всички кравни показатели са извън нормите.Според Вас лечението правилно ли е ?Има ли други начини за лечение за да не се стигне до остра левкемия?

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Миелофиброза

Мнение от д-р Цончев » 12 апр 2011 13:19

По принцип не съм наясно с тази патология и болести от този тип, така, че ще ви отговоря теоритично - при тази находка в случая няма какво да се направи по отношение на функцията на костния мозък и няма как да се възстанови продукцията му, така че трябва да се кръвопрелива през определен период. Кръвните му показатели на човека винаги ще са извън нормата, но това не е притеснително, стига хемоглобина да не е много нисък. Организмът по принцип се адаптира към хроничната анемия.
По отношение на последния въпрос - няма как да предположим...

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта