ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Ето кои са подходящите грижи за кожата.
Откри френски научен екип
Доколко правилно е да се отрича който и да е от двата вида?
Опасността идва от жената кръводарител.

РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

dani777
Мнения: 11
Регистриран на: 18 май 2009 15:44

РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от dani777 » 27 дек 2009 21:24

ЗДРАВЕЙТЕ, СИНЪТ МИ Е НА 1ГИ 9 М И СЕ РАЗБОЛЯ ОТ НЯКАКЪВ ВИРУС ЯВНО, СЛЕД КАТО БАТКО МУ БЕШЕ БОЛЕН С БРОНХИТ, ПИ 10 ДНИ ЗИНАТ, ИНХАЛАЦИИ С ВЕНТОЛИН, КАШЛИЦАТА Я ПООПРАВИ ИМА ЛЕКА ХРЕМА, НО САМО ВЕЧЕР МЕЖДУ 17-20,00 ЧАСА ВДИГА ТЕМПЕРАТУРА ДО 37,5 И САМ СИ Я СВАЛЯ, ТОВА Е СЛЕД АНТИБИОТИКА, КОИТО ПИ, ПУСНАХА МУ КРЪВНА КАРТИНА И ИМА НЯКОЙ ЗАВИШЕНИ ПОКАЗАТЕЛИ, И СЕГА СЛЕД ЕДНА СЕДМИЦА ПАК ЩЕ МУ ПУСКАТ. ПИША ТУК, ЗА ДА ЧУЯ МНЕНИЯ И РАЗЧИТАНИЯ, ЗАЩОТО ОТ ПЕДИАТЪРА ЧУВАМ САМО, ЧЕ ЗАВИШЕНИТЕ ПОКАЗАТЕЛИТЕ ОЗН.ТЕЖКА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, НО НЕ МУ ИЗПИСВА НИЩО ДОКАТО НЕ НАПРАВИМ ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ.
пОКАЗАТЕЛИТЕ СА:
CYE/ERS 10 MM/H ДО 20
WBC 7.14 G/L ПРИ НОРМА 3,5-10,5
HGB 124 g/L ПРИ НОРМА М140-180 Ж120-160
RBC 5.16 T/L ПРИ НОРМА М4,2-6,2 Ж 3,7-5,4
HCT 0.395 L/L ПРИ НОРМА 0,34-0,51
MCV 76.6 f/l ПРИ НОРМА 79-98
MCH 24.0 pg ПРИ НОРМА 26.5-32.0
MCHC 314 g/L ПРИ НОРМА 295-360
RDW-CV 13.1 ПРИ НОРМА 11-16
RDW-SD 36 ПРИ НОРМА 35.1-54
PLT 293 ПРИ НОРМА 130-450
MPV 8.6 ПРИ НОРМА 7.5-11.5
PDW 8.9 ПРИ НОРМА 9-17
P-LC14.7 ПРИ НОРМА 13-43
PCT 0.25 ПРИ НОРМА 0.108-0.350
Микроскопно броене на левкоцити
MT -
St 2 ПРИ НОРМА до 6
NEUT% 8 % ПРИ НОРМА 34-68
EO% 2 % ПРИ НОРМА 0.0-6.0
MONO% 15 % ПРИ НОРМА 2-14
LYM% 69% ПРИ НОРМА 20-45
BASO% - ПРИ НОРМА 0.0-1.0
Лимфоидни форми 4%
плазматични клетки - ПРИ НОРМА до 1
NEUT 0.73 ПРИ НОРМА 1.5-7.0
EO 0.23 ПРИ НОРМА 0.00-0.54
MONO 1.02 ПРИ НОРМА 0.00-0.82
LYM 5.10 ПРИ НОРМА 0.7-4.2
BASO 0.06 ПРИ НОРМА 0.00-0.1
CRP 0.6 mg/dl ПРИ НОРМА до 6
.

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от д-р Цончев » 30 дек 2009 15:52

Аз лично не виждам нещо притеснително, което да не може да се свърже с прекараното заболяване. С времето и с възстановяването на детето показателите, които са извън норма ще се нормализират.

dani777
Мнения: 11
Регистриран на: 18 май 2009 15:44

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от dani777 » 30 дек 2009 15:59

Страшно Ви благодаря, д-р Цончев. Много ме успокоихте! Весело посрещане на Новата Година!

Потребителски аватар
mmimi
Мнения: 4
Регистриран на: 07 яну 2010 19:39
Контакти:

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от mmimi » 07 яну 2010 19:48

Здравейте и от мен.Доста често чета форума ,но не ми се е налагало да пиша,а и съм намирала отговор на питанията си.Но сега притеснението ми е в изследванията на сина ми-трябват му за детската градина и днес му пуснах кръв,урина и паразити.Мисля,че стойностите му са в нормата(досега се рових в нета и търсих и сравнявах),но ме притеснява нивото на МСНС и седимента.Ще ви дам всички стойности и се надявам да ми помегнете,че няма търпение до понеделник,когато ще се видя с педиатърката.Благодаря ви предварително.
Хематология

Хемоглобин 132g/l М (140 - 180); Ж (120- 160)
Еритроцити 4.86 T/l М (4.50 -6.00); Ж (4.20 - 5.40)
Левкоцити 8.14 G/l 4.0 - 10.0
Хематокрит 0.35 l/l М (0.40 - 0.54); Ж(0.36 - 0.47)
Тромбоцити 325 G/l 150 - 450
MCV 72.1 fl М (85 - 89); Ж (82 - 92)
MCH 27.1 pg 26 - 31
MCHC 376.0g/l М (295 - 345); Ж (320 - 360)
RDW 16.5 %
PCT 3.830%
MPV 11.8 fl
PDW 20.1 fl
СУЕ 3mm/h М (0 - 10); Ж (0 - 12)

Урини


Седимент 1-2 левкцоцита

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от д-р Цончев » 08 яну 2010 20:51

Хематологията е добре. В седимента не трябва да има по принцип левкоцити, но 1-2 според мен не са такава сигнификантна стойност че да се притесним (или поне аз, не съм педиатър). Пишете мнението на педиатъра след като погледне изследванията

Потребителски аватар
mmimi
Мнения: 4
Регистриран на: 07 яну 2010 19:39
Контакти:

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от mmimi » 09 яну 2010 22:16

Благодаря Ви д-р Цончев.Аз лично мисля,че има седимент,поради причината,че не го измих преди да пика в чашка,защото ми каза в последния момент.А стойността на МСНС поради каква причина би могла да е толкова висока?Да уточня,че сина ми е на 3г.

Благодаря още веднъж.

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от д-р Цончев » 11 яну 2010 21:18

При липса на данни за хематологичен проблем MCHC не е показателна, и ако не е в норма, обикновено е в резултат на апаратна девиация.

Потребителски аватар
mmimi
Мнения: 4
Регистриран на: 07 яну 2010 19:39
Контакти:

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от mmimi » 24 яну 2010 15:00

Съжалявам,че се забавих с отговора,но малкия трудно свикна с градината и след това цяла седмица беше болен.Та педито каза,че изследванията са перфектни и няма място за притеснения.
Лек и успешен ден.

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от д-р Цончев » 25 яну 2010 09:21

Благодаря.
Значи всичко е наред.

regginna
Мнения: 11
Регистриран на: 10 ное 2010 19:03
Местоположение: sofia

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от regginna » 18 фев 2011 13:13

Здравейте д-р Цончев, незнам дали тази тема все още е активна, но реших да попитам за резултатите на моя син. Той е на година и 5 месеца. Скоро открихме, че има леко подути лимфни възли. След консултация с педиатъра, установиха, че са нормални, с големината на грахче. Но за всеки случай пуснахме и изследвания, от които ме притесняват следните параметри:
ДКК
Neut-23.3 /50-70/
Ly-66.2/22-40/
Всичко друго е в норма. Притеснителни ли са тези параметри? Благодаря много.

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от д-р Цончев » 22 фев 2011 19:50

Ако е прекарало детето възпалителен процес наскоро резултатите съответствант.

Г.Ангелова
Мнения: 2
Регистриран на: 27 апр 2011 13:58
Местоположение: София

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от Г.Ангелова » 27 апр 2011 14:03

Здравейте д-р Цончев,
бихте ли погледнали изследванията на 6-месечния ми син.

ДКК - мануално

St - пръчкоядрен гранулоцит 0.01
Sg - сегментоядрен гранулоцит 0.21
Eo - еозинофилен гранулоцит 0.03
Ва - базофилен гранулоцит 0.00
Мо - моноцит 0.02
Ly - лимфоцит 0.73
Pl - плазматични клетки **

Благодаря Ви, предварително

expressa
Мнения: 250
Регистриран на: 31 яну 2011 14:53
Местоположение: sofia

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от expressa » 27 апр 2011 23:08

Аз мисля че няма нищо нередно, лимфоцитите са малко високи, но ако няма някакви други симптоми би трябвало всичко да е наред. Лимфоцитите при бебетата са от порядъка на 60% като относителна стойност, ако не са над границата като абсолютна стойност не трябва да се притеснявате. А и личен съвет, прочетете за инфекциозната мононуклеоза, защото рано или късно детето Ви ще се сблъска с нея.

Г.Ангелова
Мнения: 2
Регистриран на: 27 апр 2011 13:58
Местоположение: София

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от Г.Ангелова » 28 апр 2011 09:05

Благодаря

verats
Мнения: 1
Регистриран на: 04 окт 2011 16:11

Re: РАЗЧИТАНЕ НА КРЪВНА КАРТИНА НА ДЕТЕ

Мнение от verats » 04 окт 2011 16:15

Здравейте, детенцето ми е на 1г и 11 месеца,правихме и кръвна картина и някои от стойностите излязоха завишени! бихте ли дали мнението си?

ПКК 21 показателя
левкоцити 15.9 G/L 5 - 17
еритроцити 5.26 T/L 4 - 6,60
хемоглобин 135 g/L 90 - 187
хематокрит 0.41 L/L 0,31 - 0,43
ср. обем на еритроцитите 77.2 fl 73 - 128
ср. Hgb. съдърж. в еритр. 333 g/L 250 - 350
ср. Hgb. конц. в ер. 25.7 pg 21 - 38
девиация на ер. разпред. 37.5 % 28,2 - 51,8
тромбоцити 418 G/L 355 - 666
ср. обем на тромбоцитите 9.1 fL 7.6 - 10.8
общ обем 0.4 % 0.01 - 9.99
неутрофили % 56.5 % 25 - 60
лимфоцити % 30.7 % 25 - 50
моноцити % H 7.4 % 1 - 6
еозинифили % 4.8 % 1 - 5
базофили % 0.6 % 0 - 1
неутрофили бр. H 9 G/L 2.2 - 4.8
лимфоцити бр. H 4.9 G/L 1.3 - 2.9
моноцити бр. H 1.2 G/L 0.3 - 0.8
базофили бр. 0.1 G/L 0.0 - 0.1
еозинифили бр. H 0.8 G/L 0.0 - 0.2

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron