ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Обикновено се изявява в ранна детска възраст
Всички синеоки хора имат общ роднина и огромно родословие.
Бодрост и позитивизъм – това е тайната на дълголетието

Разчитане на хормонални изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

Cveti_
Мнения: 1
Регистриран на: 18 юли 2016 16:32

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от Cveti_ » 18 юли 2016 16:45

Здравейте на 28 год съм и имам поликистоза на яйчниците,ето лабораторните резултати интересува ме дали са в норма?Направени са 3 ден на м.цикъл.
Fsh-8.14miu/ml фол.фаза-3,85-8.78
Lh-16.83miu/ml фол.фаза-2.12-10.89
Estradiol-71pg/ml фол.фаза-24-114
Prolactin-11.35 ng/ml norma-3.34-26.72

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 19 юли 2016 07:57

Леко е завишен Lh

Dekla
Мнения: 1
Регистриран на: 16 сеп 2016 21:09

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от Dekla » 16 сеп 2016 21:18

Здравейте,
Направих изследване на прогестерон на 23-ти ден от цикъла (9 или 10 дни след овулация). Резултатът е 12,71 ng/ml (реф. 1,70 - 27).
Коректно ли е направено изследването на този ден от цикъла според Вас?
Тази стойност показва ли със сигурност, че е имало овулация и всичко в това отношение е ок?
Благодаря Ви!

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 19 сеп 2016 16:09

Обикновено този, който поръчва изследването казва на кой ден от цикъла го иска.

mariq9151
Мнения: 1
Регистриран на: 02 окт 2016 16:22

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от mariq9151 » 02 окт 2016 16:32

Здравейте! На 25 години съм и след спиране на диане 35 започнах да качвам килограми като за една година качих над 20кг. След препоръка от лекар си пуснах изследване естрадиол и прогестерон на 22 ден след цикъла. Резултатите ми са:
естрадиол - 215.36 pg/ml при реф.ст.
фол.ф.-19,5-144,2
ов.ф.:63,9-356,7
лут.ф.:55,8-214,2

прогестерон-11,63 ng/ml при реф.ст.
фол.ф. <1,4
лут.ф. 3,34-25,56
ср.лут.ф. 4,44-28,03

Моля да ги разчетете, понеже доколкото разбирам естрадиола е над нормата.

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 04 окт 2016 13:15

Според мен е по-скоро горно-граничен.

Ambrosia_living
Мнения: 1
Регистриран на: 11 окт 2016 15:25

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от Ambrosia_living » 11 окт 2016 15:34

Здравейте,

Дали може да ми помогнете с разчитането на това изследване на прогестерон. Правено е на 22 ден от цикъла от 27/28-дневен цикъл. На 28 години съм.

Прогестерон 27.16 ng/ml

Референтни стойности
жени: фол.ф. <1.4;
лут.ф. 3.34-25.56;
ср. лут. ф. 4.44-28.03;
постмен. <0.73; мъже: 0.28-1.22;

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 16 окт 2016 21:16

Според мен е в норма, но е добре да го коментира и този който го е предписал това изследване.

Stela88
Мнения: 1
Регистриран на: 21 окт 2016 18:57

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от Stela88 » 21 окт 2016 20:29

Здравейте, надявам се ще ми помогнете с разчитането на моите резултати.
Оплакванията ми са от около 2г., обилно течение между циклите, качени 12 килограма, неповлияващ се от лечение косопад, напоследък и цикълът ми е нередовен.
Изследванията са правени на 4-ти ден от МЦ, на 28г. съм.
Anti TG - 17.64 IU/ml < 115.0 IU/ml
Anti TPO - 2.71 IU/mL < 12.00 IU/mL
DHEA-S 9.10 mkmol/l ж:10-19г.0.92-10.;20-34г.2.68-11.035-54г.0.96-9.2.
FT 3 5.500 pmol/l 2.25 - 6.00
FT 4 17.15 pmol/l 9.15 - 23.86
TSH 2.627 mU/l 0.35 - 5.00
Prolactin 303.79 mlU/l М(83.0 - 414), Ж(90 - 523)
LH 2.37 IU/l М(1.0-5.8) Ж(фол 1.9-8.0; ов.11.3-59.0; лут 0.8-10
FSH 4.31 IU/l М(1.0-10.5) Ж(фол 2.4-9.3; ов3.9-13.3; лут 0.6-10
Estradiol 0.29 nmol/l М(0.0-0.13) Ж(фол 0.08-0.79; ов0.7-2.1; лут 0.0-1.13
Testosteron 1.84 nmol/l M(6.8 -39.00) Ж(0.18 -2.55)

Гинеколожката ми каза, ако всичко е в норма, да се видим след година за нова цитонамазка (последната ми е ПАП2, слуз. умерено към голямо количество левкоцити), имах раничка на шийката на матката, но по нейни думи, вече нямам. За мое успокоение ми изписа Силвержин и Лактажин (и двете на Екофарм), помоли ме да си покажа рецептата на регистратурата, което ми се стори странно.
Виждам, че всичко е в нормата, но съотношението LH и FSH, ме притеснява, четох че трябва да е в полза на LH. Никак не съм спокойна, оплакванията ми си остават. Омръзна ми да чувам, че всичко ми е наред, а подобрение да нямам. Според вас, има ли за какво да се притеснявам?

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 24 окт 2016 22:06

Според мен няма нещо притеснително но не съм специалист по въпроса...

antsmg
Мнения: 4
Регистриран на: 08 окт 2016 17:06

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от antsmg » 03 ное 2016 15:03

Здравейте, мъж на 25 години съм, от някакво време имам проблеми с ерекцията, направих си следните изследвания, има ли защо да ме притесняват LH и Estradiol?

LH S 7.71 IU/L 1,70 - 8,60 ECLIA
FSH S 6.01 IU/L 1,5 - 12,40 ECLIA
Prolactin S 226.8 µIU/ml 84,80 - 318 ECLIA
Estradiol S 36.6 pg/ml 7,63 - 42,60 ECLIA
Testosterone S 23.17 nmol/l 9,90 - 27,80 ECLIA
SHBG S 24.26 nmol/l 18,30 - 54,10 ECLIA

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 03 ное 2016 20:54

Според мен няма нещо притеснително.

стефани11111
Мнения: 2
Регистриран на: 23 ное 2016 15:06

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от стефани11111 » 23 ное 2016 15:10

Здравейте докторе, моля да погледнете и моите резултати, притеснява ме завишения естрадиол и занижения тестистерон, дали е проблем? Благодаря Ви предварително. изследванията са правени на 4 ден от началото на цикъла

LH 6.5 U/l 2,4 - 12,6 ECLIA
FSH 8.5 U/l 3,5 - 12,5 ECLIA
Пролактин 381 mIU/l 102 - 496 ECLIA
Естрадиол 128.8 pmol/l 22 - 99,1 ECLIA
Прогестерон 0.66 nmol/l 0,60 - 4,70 ECLIA
Тестостерон 0.28 nmol/l 0,29 - 1,67 ECLIA
DHEA-S 3.3 umol/l 1,6 - 9,1 ECLIA

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от д-р Цончев » 23 ное 2016 15:12

Според мен няма нещо притеснително.

стефани11111
Мнения: 2
Регистриран на: 23 ное 2016 15:06

Re: Разчитане на хормонални изследвания

Мнение от стефани11111 » 23 ное 2016 15:31

страдам от много тежко ПМС, дали е възможно да се дължи на някои от тези хормони

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron