Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Тя координира всички електронни сигнали
Тесните взаимоотношения в семейството са решение
И колко бързо се разпространяват те
реклама

Разчитане на резултати - 2 част

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот tomova.s » 04 Сеп 2009 15:14

Благодаря ви д.Цончев и за вашето мнение!!!!
Той ми изписа желязо и сега гълтам но продължава да мии се вие свят...дали все пак не е анемия незнам,претеснявамет ме и тромбоцитите.... :roll: че са доста над нормата 432....Благодаря!
tomova.s
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Сеп 2009 13:13
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот д-р Цончев » 04 Сеп 2009 19:38

Добре е да повторите изследването а за по-сигурно да се направи броене на ръка от лекар - лабораториите предлагат подобни услуги и ако продължават да са високи тромбоцитите да се потърси мнение на хематолог.
д-р Цончев
 
Мнения: 25836
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот Ив* » 05 Сеп 2009 12:15

Здравейте, на майка ми й предстои последен курс химиотерапия, но не й беше добре и личния й направи изследвания.
Казал й, че при тези резултати няма да я допуснат до химиотерапията, а тя трябва да я направи.
На 56г. е

WBC L 1.7 x 10^9/L 4.0 - 10.0
Lymph# L 0.5 x 10^9/L 0.8 - 4.0
Mid# 0.1 x 10^9/L 0.1 - 0.9
Gran# L 1.1 x 10^9/L 2.0 - 7.0
Lymph% 27.0 % 20.0 - 40.0
Mid% H 9.6% 3.0 - 9.0
Gran% 63.4% 50.0 - 70.0
HGB L 74 g/L 110 - 180
RBC L 2.08 x 10^12/L 3.50 - 5.50
HCT L 23.1 % 37.0 - 50.0
MCV H 111.3 fL. 82.0 - 95.0
MCH H 35.5 pg 27.0 - 31.0
MCHC 320g/L 320 - 360
RDW - CV H 15.2 % 11.5 - 14.5
RDW- SD H 58.2fL 35.0 - 56.0
PLT 113x10^9/L 100- 300
MPV 7.6fL 7.0 - 11.0
PDW 16.4 15.0 - 17.0
PCT L 0.085 % 0.108 - 0.282
Ив*
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Сеп 2009 11:54
Местоположение: София

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот д-р Цончев » 07 Сеп 2009 19:14

Това се решава от онколозите, дали и кога да се прави. Или поне така е правилно да се подхожда.
д-р Цончев
 
Мнения: 25836
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот dina767 » 18 Сеп 2009 20:42

Здравейте! Много бих била благодарна ,ако ми помогнете при разчитане на резултатите от изследванията на сина ми( 2.6 год.) - ПКК, ДКК, Морфология на еритроцити
Изследванията бяха направени по повод стомашно-чревна инфекция на детето с повръщане и разстройство, а също така и опасения на лекаря за евентуална анемия в предвид ниското тегло на детето... БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!


WBC: 5.7 G/L
LYM#: 2.8 G/L
MID# 0.4 G/L
GRA# 2.6 G/L
+ LYM% 48.5%
+ MID% 6.4%
-GRA% 45.1%
-RBC 4.12 T/L
-HGB 115 g/L
-HCT 0.323 L/L
-MCV 78.4 fL
MCH 27.8 pg
MCHC 355 g/L
+RDW 14.1 %
PLT 339 G/L
PCT 0.002 L/
MPV 7.4 fL
PDW 12.8 %
ЛЕВКОГРАМА:
St 4%
Sg 40%
Eo 1%
Mo 9%
Ly 46%
dina767
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Яну 2009 02:39

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот Tiny » 18 Сеп 2009 22:24

През август започнах д пия лекарство за гъбички по ноктите - Тербинафин. След 6 седмици по препоръка на кожната лекарка си направих изследвания на чернодробните ензими АСАТ, АЛАТ, ГГТП и резултатите са
АСАТ - 27 U/L 9 - 35
АЛАТ - 45 U/L 9 - 34
ГГТП - 135 U/L 5 - 38
При тези резултати лекаря реши да спра с лечението на гъбичките и след 3 седмици да повтора изследванията
Та днес контролните ми резултати са

АСАТ - 30 U/L 9 - 35
АЛАТ - 44 U/L 9 - 34
ГГТП - 119 U/L 5 - 38

Никой не ми казва какво означават тези показатели, пращат ме при гастроентеролог, но до след празниците ще се побъркам от притеснение.
Докторе, помогнете в разчитането.
Tiny
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Сеп 2009 22:13
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот д-р Цончев » 22 Сеп 2009 16:12

dina767
цитирайте резултатите с референтните стойности на лабораторията.
д-р Цончев
 
Мнения: 25836
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот д-р Цончев » 22 Сеп 2009 16:16

Tiny
ГГТП е завишен, вероятно в резултат на приема на медикамент. Ако няма някакво друго чернодробно страдание или прием на алкохол би трябвало да спадне. Трудно е да се каже за колко време обаче. Добре е да ви погледне гастроентеролог.
д-р Цончев
 
Мнения: 25836
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот dina767 » 25 Сеп 2009 12:07

RESULT: NORMAI: RANGE:


WBC: 5.7 G/L 3.5 10.5
LYM#: 2.8 G/L 0.7 4.7
MID# 0.4 G/L 0.1 0.5
GRA# 2.6 G/L 1.8 7.5
+ LYM% 48.5% 20.5 45.0
+ MID% 6.4% 3.0 6.0
-GRA% 45.1% 51.5 74.0
-RBC 4.12 T/L 4.20 6.20
-HGB 115 g/ 120 180
-HCT 0.323 L/L 0.370 0.540
-MCV 78.4 fL 82.0 92.0
MCH 27.8 pg 26.5 31.5
MCHC 355 g/L 300 360
+RDW 14.1 % 6.0 12.8
PLT 339 G/L 140 440
PCT 0.002 L/ 0.001 0.004
MPV 7.4 fL 6.0 9.0
PDW 12.8 % 10.0 18.0
ЛЕВКОГРАМА:
St 4% - 3-6%
Sg 40% - 51-67%
Eo 1% - 2-4%
Mo 9% - 4-8 %
Ly 46%- 22-48%
dina767
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Яну 2009 02:39

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот mish » 09 Окт 2009 14:54

Здравейте бих помолила за мнение дали резултатите ми са в норма. На 32 години жена съм.

WBC 6,9 (3.5-10.5)

LYM% 34,3 % (20-45)

MID% 7,3% (1-10)

GRAN% 58,4% (45-70)

LYM# 2,4 10^9/L (1.0-4.0)

MID# 0,5 10^9/L (0.2-1.1)

GRAN# 4 10^9/L (2.0-7.7)

RBC 4,46 10^12/L (3,7-5,9)

HGB 138 g/L (М 130-178 Ж 120-160)

HCT 0,39 L/L (мъже 0,40-0,53; жени 0,36 - 0,48)

MCV 88,1 fl (76-96)
MCH 30,9 pg (27-33)
MCHC 351 g/L 300 - 360
RDW 13 % (10.0 - 15.0)
PLT 261 10^9/L (140-440)
MPV 9,1 fL (7.0 - 11.0)
PCT 0,24 (0.150-0.450)
PWD 16,4 fl (6.3 - 18,6)
СУЕ 8/25 mm/h (мъже до 50 <18мм; жени до 50 < 22мм/ч.
Креатенин 82 мmol/l (34-135)
Триглицериди 0,79 mmol/l (0.40-2.00)
Глюкоза 4,9 mmol/l (3.30-6.40)
ASAT(GOT) 21 U/l (мъже 0.45 , жени 0-40)
ALAT(GPT) 25 U/l (мъже 0.45 , жени 0-40)
HDL-холестерол 1,59 mmol/l (риск 0.9-1.4, норма - над 1.4)
Холестерол 3,77 mmol/l (под 5.2(норма); 5.2-6.2(гранично висок);над 6.2 (висок))
mish
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Сеп 2009 18:19
Местоположение: София

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот д-р Цончев » 09 Окт 2009 21:29

Всичко е наред.
д-р Цончев
 
Мнения: 25836
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот mish » 13 Окт 2009 15:13

Благодаря!
mish
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Сеп 2009 18:19
Местоположение: София

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот R_Kostova » 15 Дек 2009 17:39

Здравейте, ще бъда благодарна, ако получа интерпретация на следните резултати от кръвни изследвания.

Левкоцити - 6.2 реф. 3.5 - 10.5
Хемоглобин - 128 реф. 120 - 160
Хематокрит - 0.393 реф. 0.36 - 0.47
Еритроцити - 5.16 реф. 4.2 - 5.4
MCH - 24.8 реф. 26.5 - 31.5
MCHC - 326 реф. 320 - 360
MCV - 76.2 реф. 82 - 92
RDW-CV - 0.135 реф. 0.129 - 0.187
Тромбоцити - 314 реф. 140 - 440
MPV - 9.9 реф. 9.4 - 12.3
СУЕ - 7 реф. 0-12
R_Kostova
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Дек 2009 13:11
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот д-р Цончев » 16 Дек 2009 00:08

Не виждам нещо притеснително.
д-р Цончев
 
Мнения: 25836
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати - 2 част

Мнениеот R_Kostova » 16 Дек 2009 13:48

Благодаря ви за отзивчивостта, д-р Цончев!

Весели празници за вас и вашите близки!
R_Kostova
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Дек 2009 13:11
Местоположение: sofia

ПредишнаСледваща

Назад към Изследвания на кръв, урина, скенер...



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта