Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Растението тонизира целия организъм
Също колкото и нездравословния начин на живот
Спиралата може да бъде поставена по всяко време на менструални...
От запек страда всеки пети човек
реклама

Разчитане на резултати от кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

Роузи
Мнения: 16
Регистриран на: 19 мар 2011 17:18
Местоположение: София

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот Роузи » 15 май 2011 10:11

Много ви благодаря expressa!И аз имах някои съмнения,че по време на бременността може би някои показатели са по-различни от нормалното,но след като несъм сигурна и се притесних.Ходя си при обикновен акушер-гинеколог и на следващата консултация ще я попитам за това!
И само,ако ми позволите още един въпрос...пусната ми е урина,но не стерилна и резултата е този:
урина-белтък-отр.
урина-билирубин-отр.
урина-уробилиноген-неувел.

Урина-седимент-масово Са окс. ;4-5левко;4-5ери

Самата гинеколожка ми каза,че по принцип при бременни можело да ги има тези еритроцити в кръвта,което не било толкова опасно,но ако при следващото изследване на урината ги има отново ще ме прати да мивидят бъбреците.Но моето притеснение след всичко изчетено в нета е как би могло да не бъдат притеснителни тези еритроцити?Според вас?
Хубав и лек ден!

bobikostova
Мнения: 2
Регистриран на: 20 май 2011 15:34
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот bobikostova » 20 май 2011 15:43

Здравейте, много съм притеснена и моля за помощ:( Става въпрос за сина ми - 1г. 3 м. Днес излязоха пълните изследвания - съмненията са за инфекциозна мононуклеоза. Разбира се дала съм ги за разчитане и на педиатъра, но идват празници и трябва да чакаме 4 дни поне.....
СУЕ (РУЕ) 16mm/h -М до 50 г.до18,над 50 г.до 22;Ж до 50 г.до 25,над
ПКК-22 показателя *
WBC (левкоцити) 9.21x10^9/L 3.5 - 10.5
LY% (лимфоцити - %) 75.600% - 20-48(50 - 70за деца до 4г)
MO% (моноцити - %) 6.690 % 1.00-11.0
EOS%(еозинофили - %)1.060 % 0-6
BASO%(базофили - %)0.375 % 0-2
GR% (гранулоцити - %)16.200% 40 -70(20- 50 за деца до 4г)
LY# (лимфоцити - бр.)6.960x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г)
MO# (моноцити - бр.)0.616x10^9/L 0.070 - 0.80
EOS#(еозинофили - бр)0.097x10^9/L 0.000 - 0.500
BASO#(базофили - бр)0.035x10^9/L 0.000- 0.140
GR# (гранулоцити - бр.)1.500x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г)
RBC (еритроцити - бр.)4.320x10^12/L M(4.4 - 5.9) Ж(3.7 - 5.3)
Hgb (хемоглобин)113g/L М(135 - 180) Ж(120 - 160)
Hct (хематокрит)0.341L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48)
MCV (ср. обем на еритроцита) 79.00fL 82.0 - 96.0
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )26.20pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 332g/ L 300-360
RDW (девиация на ерит. р-ие) 17.10% 11.5 - 14.5
Plt (трoмбоцити)173x10^9/L 130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита) 11.60fL 7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 2.01ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 19.30% 15.5 - 22.5
ДКК - мануално *
St (Щаб- пръчкоядрен гранулоцит)00.00 - 0.06
Sg (сегментоядрен гранулоцит) 0,18 ;0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г)
Eo (еозинофилен гранулоцит) 0,02 0.00 - 0.06
Ba (базофилен гранулоцит) 0 0.00 - 0.02
Mo (моноцит) 0,08 0.01 - 0.11
Ly (лимфоцит) 0,72 0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г)
Pl (плазмоцит) 0 0.00-0.005
Диагн. на инфекциозни б-ти
Инфекц. мононукл. (EBV VCA IgM) 84 U/ml < 20 отр.; 20 - 40 граничен; > 40 пол.

Знам, че са много , но се надявам, че всички ще разберете една притеснена майка :((((

expressa
Мнения: 253
Регистриран на: 31 яну 2011 14:53
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот expressa » 20 май 2011 23:43

нищо притеснително, детето ви кара в момента Инфекциозна Мононуклеоза. Можете да прочете на сайта за нея:
http://www.puls.bg/illnes/issue_258/
Лошото при нея е че се лекува ако се хване през първите 2 дни, ако не сте почнали веднага просто трябва да изчакате да си отмине, това може да трае до 50 дни. Имате ли представа кога сте се заразили?
В случая си пуснете наново EBV IMG M и G 10 дена след датата на тези. Ако ИМГ М е по нисък от този значи пикът е минал, ако е налице и ИМГ Г то значи вече имате изградени антитела. Апропо сами ли се сетихте да пуснете ЕБВ теста ?
Та ако ще чакате 4 дни педиатърката по добре не и носете резултатите, каквото и да ви изпише ще е безполезно. Апропо това е вирус, и не се лекува с антибиотици, така че не тровете моля ви детето с такива. Може да му давате изопринозин, но това педиатъра ще ви каже.
На тази страница има информация за начина на лечение:
http://www.puls.bg/illnes/issue_258/part_9.html

bobikostova
Мнения: 2
Регистриран на: 20 май 2011 15:34
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот bobikostova » 21 май 2011 09:08

Страшно ви благодаря за бързия отговор :) За изследването - сети се педиатъра , след като бебето вдигна преди 7 дни висока температура и имаше симптоми за ангина, пък беше контактно с варицела - изобщо объркана работа. Нямам представа кога се е заразило, нямаме данни за контакт с болен........Изчетох почти всичко писано в нета за тази болест. Много ме притеснява факта обаче, че пише покой, заради възпалението на далака. Е хубаво де, ама то е прохождащо дете, т.е. непрекъснато пада, става, тича, няма начин да е на легло, ей от това ме е страх най-много. Иначе като цяло от първите симптоми досега са минали 7 дни, детето няма зачервено гърло (поне видимо), няма темп, яде си. Пие само Изопринозин и вит. Ц от вчера (по съвет на док).
И нужно ли е сега да го водим да му гледат черен дроб, далак? Ох, хубаво е, че има такива като вас дето да ни кажат нещо по-подробно, че педиатр ни не са много отзивчиви в обясненията.
Отново страшно много ви благодаря :)

alfonso21
Мнения: 6
Регистриран на: 21 май 2011 17:57
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот alfonso21 » 21 май 2011 18:02

Момче съм на 22 години бих искал да попитам за ППК изследване.Притеснява ме леко занижените еретроцити.
HGB ( Хемоглобин )
138

g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити )
4.34

T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит )
0.41

L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити )
6.3

G/L 3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр )
336

g/l 300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. )
31.8

pg 27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите )
94.8

fL 82.0 -96.0
PLT ( Тромбоцити )
241

G/L 100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита )
7.9

fL 7.5-11.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие )
14.6

% 11.6 - 15.7
LYMF ( Лимфоцити - бр )
2.6

G/L 0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
GRAN ( Гранулоцити - бр. )
2.8

G/L 1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )
MONO ( Моноцити - бр.)
0.7

G/L 0.30 - 1.10
EOS ( Еозинофили - бр.)
0.2

G/L 0.00 - 0.40
BASO ( Базофили - бр. )
0.0

G/L 0.0 - 0.60
LYMF% ( Лимфоцити - % )
42.00

% 20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
GRAN% ( Гранулоцити - % )
44.50

% 30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )
MONO% ( Моноцити % )
10.40

% 1.0 - 12.0
EOS% ( Еозинофили % )
2.54

% 0 - 6.0
BASO% ( Базофили % )
0.59

% 0.25 - 2.0
СУЕ
5

mm/h М до 18 ( Ж до 25 ) Деца до 12
Левкограма
*

Профил Виж по-долу
St
*

0 - 0.06
Seg
0.41

0.40 - 0.70
Eo
0.02

0 - 0.06
Ba
*

0.0 - 0.02
Mo
0.11

0.01 - 0.12
Ly
0.46

0.2 - 0.48
Pl
*

0 -0.01

д-р Цончев
Мнения: 28358
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 22 май 2011 14:21

Къв долна граница на нормата са, не са понижени.

alfonso21
Мнения: 6
Регистриран на: 21 май 2011 17:57
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот alfonso21 » 22 май 2011 17:37

Има ли някакви поводи за притеснение ?

д-р Цончев
Мнения: 28358
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 23 май 2011 07:39

Не виждам причина. По какъв повод са пуснати?

alfonso21
Мнения: 6
Регистриран на: 21 май 2011 17:57
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот alfonso21 » 23 май 2011 13:22

Лек световъртеж и замаяност

Правено ми е и TSH
Резултат - 1.29 uUl/ml Референтни 0.27-5.50

Правена ми е ехография на сърце и щитовидна жлеза,ходил съм и на кардиолог и невролог които ме препрати към ендокринолог за кръвни изледвания
Кръвното ми е високо на периоди достигало е до 150/100
Установи се и тахикардия 120
Преди около година преживях огромен стрес загубвайки майка си.Нужни ли са някакви допълнителни консултации със специалист ?

д-р Цончев
Мнения: 28358
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 26 май 2011 11:52

Ако има тахикардия или високо кръвно - кардиолог. Но не виждам нещо притеснително в тия резултати.

alfonso21
Мнения: 6
Регистриран на: 21 май 2011 17:57
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот alfonso21 » 27 май 2011 21:05

Възможно ли е замайването да е от кръвното ?
Изписана ми е Бисогама Деанхит и Атаракс.Невролога ми предписа таблетки лаиф 600 ,но диагноза не чух от никoй

yana_rp
Мнения: 2
Регистриран на: 28 май 2011 17:34
Местоположение: София

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот yana_rp » 28 май 2011 18:03

Здравейте, тъй като ще бъда оперирана от фиброкистоза на гърдата се наложи да пусна изследвания. Бихте ли ми казали дали има нещо обеспокоително. Аз съм на 19г. Благодаря предварително. :)

ПКК
WBC 4,3 3,5-10,5
LYM% 43,6 20-45
MID% 12,6 0-10
GRAN% 43,8 45-70
LYM# 1,9 10^9/L 1,0-4,0
MID# 0,5 10^9/L 0,2-1,1
GRAN# 1,9 10^9/L 2-7,7
RBC 4,53 10^12/L 3,7-5,9
HGB 134 g/L Ж 120-160
HCT 0,42 L/L Ж 0,36-0,48
MCV 92,1 fl 76-96
MCH 29,6 pg 27-33
MCHC 321 g/L 300-360
RDW 10,5 % 0-15
PLT 192 10^9/L 140-440
MPV L 5,8 fL 7-11
PCT L 0,11 0,150-0,450
PDW 6,6 fL 6,3-18,6

Урина-ОХИ
Уробилиноген неув. неувел.
Билирубин negativ negativ
Белтък урина negativ negativ

Урина-седимент- един.левк.,пик.кр.

L-под нормата
W-над нормата

star_g
Мнения: 33
Регистриран на: 23 яну 2009 14:47

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот star_g » 30 май 2011 14:44

Изледванията са правени поради обща отпадналост, леко завишена температура и кафеникаво течение:
показател резултат реф. граници
Левкоцити 4.70 - 3.50-10.5
HGB 129 120-160
RBC 4.11 3.90-5.30
HCT 0.392 0.360-0.407
MCV 95.0 82-98
MCH 31.5 27.0-33.0
MCHC 330 300-360
Тромбоцити 114 140-440
Струват ми се малко... Какво може да означават?

В урината всичко е отрицателно.

д-р Цончев
Мнения: 28358
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 30 май 2011 17:30

yana_rp
всичко е наред

д-р Цончев
Мнения: 28358
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 30 май 2011 17:32

star_g
тромбоцитите нямат отношение към оплакванията ви. Добре е след време да се проконтролират отново и ако пак са ниски да се направи консултация с хематолог.


Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост