ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Токов удар може да наруши дишането и сърдечната дейност
Теломерите определят темпа на стареене
Дефицитът на магнезий често води до безсъние

Разчитане на резултати от кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 18 мар 2017 22:22

Не виждам нещо притеснително в тия резултати...

happiness
Мнения: 1
Регистриран на: 22 мар 2017 09:21

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от happiness » 22 мар 2017 11:32

Здравейте, моля за консултация за кръвните ми изследвания, които са направени по повод главоболие вечер и ниско кръвно от около 5-6 дни. По принцип винаги съм била с кръвно 80/120. На 29 години съм, тежа 67кг към момента, висока съм 168см и ако има значение преди 8 месеца съм родила секцио, не кърмя. Разбира се ще се консултирам с ЛЛ, но бих искала да чуя още мнения, дали има нещо притеснително. Благодаря предварително

Хематология
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
СУЕ ( ESR ) 7 mm/h 2 - 37
Пълна Кръвна Картина ( CBC ) Профил * *
WBC ( Левкоцити - бр.) 8.50 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 33.9 % 21.0 - 53.0
MID% (Mo+Eo+Ba) 3.8 % 0.2 - 18.0
Neu% (неутрофили) 62.3 % 40.0 - 75.0
Ly# (лимфоцити) 2.88 x10^9/L 1.30 - 3.60
MID# (Mo+Eo+Ba) 0.3 x10^9/L 0.6 - 1.8
Neu# (неутрофили) 5.300 x10^9/L 1.900 - 7.900
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.67 x10^12/L 3.70 - 5.20
Hgb ( Хемоглобин ) 136 g/L 120 - 155
Hct ( Хематокрит ) 0.400 L/L 0.350 - 0.460
MCV (ср. обем на еритроцита) 86.0 fL 80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 29.0 pg 26.0 - 33.5
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 338 g/L 315 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 15.7 % 11.2 - 14.7
Plt ( Трoмбоцити ) 252 x10^9/L 140 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита) 8.7 fL 6.3 - 9.1
PDW (ширина на тр р-ие) 40.2 fL 9 - 17

Биохимия
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза ( Glucose ) 5.177743 mmol/l венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5
Пикочна киселина (Uric acid) 344.99 µmol/l 142.00 - 340.00
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 6.16 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0
Триглицериди (Triglyceride ) 4.01 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70

Имунология
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
C-реактивен Протеин ( CRP ) 2.14 mg/l < 5.0

Хормонален анализ
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 5.110 mIU/l 0.300 - 4.200

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 26 мар 2017 13:30

Липидния профил не е добре. Трябва да направите една консултация с ендокринолог, да се направи ехография на щитовидна жлеза, да се пусне ТАТ и МАТ

hell_elena@abv.bg
Мнения: 1
Регистриран на: 01 апр 2017 10:43

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от hell_elena@abv.bg » 01 апр 2017 11:19

Здравейте, моля за консултация за кръвните изследвания и урина на сина ми (1г и 11м), които са пуснати по повод прием в ясла. Ситуацията при него е, 4 дни преди изследванията имаше хрема и приемаше лекарства. В момента детето по мои наблюдения е добре. Няма хрема вече, но все още се чува тежко дишане. Виждам, че има някои разминавания в стойностите и ще съм ви благодарна да ми разясните дали имаме проблем. В кръвните изследвания не са в граници: MCV (ср. обем на еритроцити)-77.5 fL (82.0-96.0) и MPV (ср. обем на тромбоцити)-7.1 fL (7.5-11.0), а в урината на всякъде пише отрицателен с изключение на:
Седимент-еритроцити не се откриват/на поле
Седимент-левкоцити единични/на поле
Седимент-цилиндри не се откриват/на поле
Седимент-бактерии единични/на поле
Седимент-кристали не се откриват

Благодаря предварително!

bisera12
Мнения: 46
Регистриран на: 29 яну 2010 17:49
Местоположение: софия

Разчитане на кръвни изследвания

Мнение от bisera12 » 04 апр 2017 13:17

Кръвна картина - / CBC + 3 DIF/ Профил * Референтни стойности:
WBC / левкоцити брой / 9.1 10^9/l - 3.5 - 10.5
RBC / еритроцити брой / 4.36 10^12/l - Мъже 4.5-6.5; Жени 3.9-5.9; Деца 4.0-6.2
HGB / хемоглобин / 136 g/l - Мъже 130-180; Жени 120-160; Деца 105-145
HCT / хематокрит / 0.399 l/l - Мъже 0.40-0.55; Жени 0.37-0.47; Деца 0.30-0.50
MCV / среден еритроцитен обем / 91.5 fl - 78 - 105
MCH /средно съдърж. на хемоглобина в 1 еритроцит/ 31.2 pg - 25 - 35
MCHC /средна конц. на хемоглобина в еритроцитите/ 341 g/l - 310 - 370
PLT / тромбоцити / 375 10^9/l - 150 - 450
RDW-CV 0.12 - l/l ( 0.11- 0.16 ) ; % ( 11 - 16 )
PDW 11.2 fl - 9.4 - 18.1
MPV / среден тромбоцитен обем / 9.3 fl - 8.1 - 12.4
NEUT#/неутрофили абс.стойност/ 4.6 10^9/l -Мъже 1.2 - 5.3 ; Жени 1.6 - 6.9
MXD# /базофили, еозинофили и моноцити абс.стойност
0.80 10^9/l -Мъже 0.1 - 1.5 ; Жени 0.1 - 1.6
LYM#/лимфоцити абс.стойност/ 3.7 10^9/l - Мъже 0.8 - 2.7 ; Жени 0.9 - 2.8 !!!!!!!!!!
NEUT% / неутрофили % / 0.511
MXD% / базофили, еозинофили и моноцити % / 0.086
LYM% /лимфоцити % / 0.403


Здравейте, бихте ли, разчели резултатите от кръвна картина взета днес. Пуснати са профилактично. Жена съм на 50 години. Притесняват ме повишените стойности на лимфоцитите.
Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 05 апр 2017 20:50

hell_elena@abv.bg
Според мен няма повод за притеснение.

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 05 апр 2017 20:51

bisera12

Не се притеснявайте, наред са резултатите.

bisera12
Мнения: 46
Регистриран на: 29 яну 2010 17:49
Местоположение: софия

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от bisera12 » 05 апр 2017 21:40

Много благодаря д-р Цончев! Жив и здрав да сте!

trombokrit
Мнения: 1
Регистриран на: 07 апр 2017 10:12

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от trombokrit » 07 апр 2017 10:24

може ли да помоля за разчитане на кръвни изследвания и по конкретно за стойността на тромбокрит с нулева стойност http://lab.milab-bg.com/PatTestResult.aspx

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 09 апр 2017 20:22

иска юзер нейм и парола...

lilavetka
Мнения: 4
Регистриран на: 16 дек 2013 17:52

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от lilavetka » 10 апр 2017 18:33

Здравейте,
Някои от показателите на пълната кръвна картина са ми завишени и се притеснявам какво ли означава това? За уточнение на 33 години съм - жена.

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
СУЕ ( ESR ) 42 mm/h 2 - 37
Пълна Кръвна Картина ( CBC ) Profile * *
WBC ( Левкоцити - бр.) 6.67 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 28.2 % 21.0 - 53.0
Mo% (моноцити) 6.0 % 3.0 - 9.0
Eos% (еозинофили) 1.9 % 0.5 - 7.2
Baso% (базофили) 0.40 % 0.20 - 1.00
Neu% (неутрофили) 63.5 % 40.0 - 75.0
Ly# (лимфоцити) 1.88 x10^9/L 1.30 - 3.60
Mo# (моноцити) 0.40 x10^9/L 0.20 - 0.60
Eos# (еозинофили) 0.130 x10^9/L 0.001 - 0.400
Baso# (базофили) 0.03 x10^9/L 0.00 - 0.10
Neu# (неутрофили) 4.230 x10^9/L 1.900 - 7.900
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.53 x10^12/L 3.70 - 5.20
Hgb ( Хемоглобин ) 127 g/L 120 - 155
Hct ( Хематокрит ) 0.408 L/L 0.350 - 0.460
MCV (ср. обем на еритроцита) 90.1 fL 80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.0 pg 26.0 - 33.5
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 311 g/L 315 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 14.6 % 11.2 - 14.7
Plt ( Трoмбоцити ) 280 x10^9/L 140 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита) 11.7 fL 6.3 - 9.1
Pct (Тромбокрит) 3.30 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 15.9 fL 9 - 17
Глюкоза ( Glucose ) 4.88 mmol/l венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5
Отделно си направих изследване за витамин Б12 и имам доста голям дефицит.
Витамин В12 ( Vit. B12 ) 170.60 pmol/l 141 - 489
Какво бихте ме посъветвали?

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 16 апр 2017 20:54

Не виждам нещо притеснително. Нямате дефицит на В12.

marietta39
Мнения: 1
Регистриран на: 05 ное 2013 21:34

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от marietta39 » 21 апр 2017 14:34

Здравейте д-р Цончев,

Днес излязоха на баща ми чернодробни ензими много над нормата:

Общ белтък (Total protein) 69 g/l 62.0 - 82.0
Албумин (Albumin) 32 g/l 35,0 - 52,0

Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) 20.4 µmol/l <21.0
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) 10.7 µmol/l <6.0

Чернодробни ензими Профил * *
АсАТ (GOT; ASAT ) 495 U/l До 40
АлАТ (GPT; ALAT ) 326 U/l М <41; Ж <33
Гама - GT (GGT) 141 U/l М < 60; Ж < 40

Той има хепатит Б, най- вероятно от доста време, прявят му се изследвания 6 месеца подред, такива стойности не е имал. Пие лекарства за паркинсон.
Чернодробните ензими в началото бяха малко над нормата, а след като започна да взима билкова добавка с бял трън и рибофлавин, даже си бяха съвсем добре последните месеци.
Нещо ново се е появило. В последно време има особена кашлица, не знам дали има връзка.
Ще съм благодарна за компетентното ви мнение.

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 25 апр 2017 13:57

Най-вероятно има тласък на хепатита... Гастроентеролог консултирал ли го е човека? От къде го е хванал този хепатит?

Stefka78
Мнения: 11
Регистриран на: 09 яну 2017 16:37

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от Stefka78 » 27 апр 2017 13:22

Здравейте, д-р Цончев! Много съм изплашена! Моля, да ми кажете дали имам основание да се притеснявам! Аз съм на 40г. Преди известно време, може би около 4 години имах недостиг на витамин В12. Тогава личната ми лекарка препоръча курс с инжекции витамин в12 и нещата се оправиха. Преди около 6 месеца отново си изследвах този витамин и беше около долната граница и затова на своя глава си взех витамин в12 на хапчета. В аптеката ме увериха, че много трудно се усвоява от организма и няма опасност да се предозира. Приемах тази добавка 1 месец и днес отново си пуснах профилактично в12, заедно с други изследвания. Останах потресена, защото витамин в12 се оказа изведнъж много над горната граница. Веднага се "допитах" до интернет и МНОГО се изплаших, защото видях много страшни причини за висок витамин в12, а именно "хронична миелогенна левкемия, полицитемия вера, а също така и при заболявания на черния дроб / остър и хроничен хепатит, цироза/ и др." Моля, кажете ми трябва ли да се притеснявам, да правя ли допълнителни изследвания?
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Витамин В12/Vitamin B12 849.3 pg/ml 191-663



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

ПКК
LYM/Лимфоцити 2 G/L 0,600-3.40
RBC/Еритроцити 4.33 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
HGB/Хемоглобин 144 g/L M 140-180 Ж(F) 120-160
HCT/Хематокрит 0.41 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
MCV/Среден обем на еритроцитите 95.8 fl 76-98
MCHC/Средна концентрация на хемоглобин в еритроцита 347 g/L 300-360
RDW/Девиация на еритроцитите 0.13 0.110-0.160
LYM 0.39 0,10-0,50
MCH/Средно съдържание на хемоглобин в еритроцита 33.3 pg 26.5-32.0
MONO 0.08 0,00-0,12
WBC/Левкоцити 5.1 G/L 3.5-10.5
MPV/Среден обем на тромбоцитите 9.5 fL 5.9-12.2
PLT/Тромбоцити 175 G/L 140-440
MONO/Моноцити 0.4 G/L 0.00-0.90
NEU 0.53 0,37-0,80
NEU/Неутрофили 2.7 G/L 2,0-7.8



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Креатинин/Creatinine 70 umol/l Мъже: 71-135; Жени: 53-115



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Холестерол/T Cholеsterol 5,42 mmol/l норма<5.2; риск: 5,2-6,2; висок: >6.2



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Триглицериди/Triglycerides 0,76 mmol/l 0.4-1.7



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

ASAT(GOT) 22 U/l < 40



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

ALAT(GPT) 15 U/l < 40



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Желязо/Iron 23,5 umol/l Мъже:11,6-31,3; Жени:9,0-30,4



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Магнезий/Magnesium 0,88 mmol/l 0,70-1,00



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Феритин/Ferritin 49,1 ng/ml М. 30 - 400, Ж. 13-150



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Урина-ОХИ
pH 5 4.0-8.0
Белтък урина/Protein (-)negative (-) negative
Билирубин/Billirubin (-)negative (-)negative
Глюкоза/Glucose (-)negative (-)negative
Кетони/Ketones (-)negative (-)negative
Кръв/Blood (-)negative (-)negative
Левкоцити/Leucocytes (-)negative (-)negative
Нитрити/Nitrites (-)negative (-)negative
Уробилиноген/Urobillinogen неувеличен Неувеличен
Oтн.тегло/Specific gravity 1005 1010-1040
седимент плоски епителни клетки, единични левкоцити

А в останалите резултати дали има проблем?

Благодаря!

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост