ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как се интерпретират стойностите на ГГТ?
Ако се спазват препоръките на лекаря, детето може да се заболе...
Всеки, който желае провеждането й, трябва да е добре информиран.

Разчитане на резултати от кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

gogotj
Мнения: 20
Регистриран на: 14 май 2016 22:56

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от gogotj » 06 юли 2018 14:43

Здравейте!
от месец март до сега са ми правени доста кръвни изследвания.При всички се появява една тенденция за нормално WBC ,LYMPH и леко повишено LYMPH%(50-53 при горна граница 48).Имам също няколко увеличени лимфни възела дето си стоят от 6 месеца без да растат.Притеснителни ли са тези лимф% според вас?

Също видях че имам повишена алк фосфатаза-153(горна граница до 115),а пък АСАТ,АЛАТ,ГГТ,албумин и общ белтък са в норма.Това какво може да значи и трябвал и да отида на лекар?
Благодаря

gogotj
Мнения: 20
Регистриран на: 14 май 2016 22:56

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от gogotj » 06 юли 2018 15:24

Също Ca,Na,K,Cl,фосфати,билирубин са нормални

Maya Ilieva
Мнения: 2
Регистриран на: 05 юли 2018 12:40

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от Maya Ilieva » 06 юли 2018 16:19

Здравейте,

Благодаря за отделено време и мнението.
Да, холестеролът не беше готов, но и той е в референтните стойности :)

Хубави почивни дни,
Мая

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 10 юли 2018 20:21

gogotj
Не се притеснявайте за тия стойности, не е проблем.

gogotj
Мнения: 20
Регистриран на: 14 май 2016 22:56

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от gogotj » 10 юли 2018 23:41

Блаходаря, д-р Цончев!
Вчера бях на лекар заради едни болки в корема и доктота погледна и ПККто.Каза че е от витамин Д и го пусна за изследване и наистина беше нисък,та сега пия таблетки

innergy
Мнения: 22
Регистриран на: 07 окт 2012 20:22

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от innergy » 14 юли 2018 21:23

Ще има ли някаква съществена разлика в показанията при взимане на периферна кръв от пръст или венозно на възрастен човек? Параметрите, заради които се взима са главно WBC, Neu, Lym, RBC, HGB, PLT.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 16 юли 2018 20:10

Добре е да е венозно...

Vinnie P.B.
Мнения: 5
Регистриран на: 17 юли 2018 20:47

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от Vinnie P.B. » 17 юли 2018 22:28

Привет,

Днес си пуснах едни тестове за Сърдечно-съдов риск, Чернодробна и бъбречни функции, Електролити и Хормони.

МОЛЯ за разчитане:

Изображение
Изображение
Изображение

П.С. Наясно съм, че ИМА видимО завишени/повишени/над нормата стойности - просто бих желал да се сдобия с други мнения и съвети, освен тези на личният лекар!

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 21 юли 2018 20:35

За мен няма нещо притеснително

gogotj
Мнения: 20
Регистриран на: 14 май 2016 22:56

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от gogotj » 24 юли 2018 12:41

Здравейте,бихте ли коментирали завишените ретикулоцити(от доста време са завишени) и пикочна киселина(от скоро е завишена).Консултация с лекар нужна ли е ?Нямам някакви симптоми или оплаквания,на 20 съм.Изследването е направено да се види AFP и бетаHCG ,които са нормални.

СУЕ ( ESR ) 2 mm/h До 35
Ретикулоцити (Reticulocytes)# 105.5 x10^9/L 24.0 - 84.0
Ретикулоцити (Reticulocytes) % 1.89 % 0.5-1.5%
***** ПКК ***** ********************
WBC ( Левкоцити - бр.) 8.23 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 48.7 % 20.0 - 48.0
Mo% (моноцити) 9.8 % 1.0 - 11.0
Eos% (еозинофили) 1.2 % До 6.5
Baso% (базофили) 0.40 % До 2.0
Neu% (неутрофили) 39.9 % 40.0 - 70.0
Ly# (лимфоцити) 4.01 x10^9/L 1.000 - 4.000
Mo# (моноцити) 0.81 x10^9/L До 0.800
Eos# (еозинофили) 0.100 x10^9/L До 0.500
Baso# (базофили) 0.03 x10^9/L До 0.140
Neu# (неутрофили) 3.280 x10^9/L 2.000 - 7.000
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.58 x10^12/L 4.40 - 5.90
Hgb ( Хемоглобин ) 160 g/L 135 - 180
Hct ( Хематокрит ) 0.475 L/L 0.400 - 0.530
MCV (ср. обем на еритроцита) 85.1 fL 80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.7 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 337 g/L 300 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.8 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 375 x10^9/L 130 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.6 fL 6.1 - 13.5
Pct (Тромбокрит) 4.00 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) SD 12.5 fL 8.0 - 23.0
*****Морфология на Ер. Профил*
Normocytic (Нормоцитни еритроцити) В норма
Normochromic (Нормохромни еритроцити) В норма

***** Биохимия ***** ***************
Глюкоза ( Glucose ) 5.51 mmol/l 3.60 - 6.10
Общ белтък (Total protein) 76.10 g/l 64.00 - 83.00
Албумин (Albumin) 52.70 g/l 35.00 - 52.00
Креатинин (Creatinine) 75.00 µmol/l До 104.00
Урея ( Urea ) 5.40 mmol/l 2.50 - 8.30
Пикочна киселина (Uric acid) 486.00 µmol/l 200.00 - 420.00
Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) 14.70 µmol/l До 21.00
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) 5.38 µmol/l До 6.50
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 4.53 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.2
Холестерол - HDL-Cholesterol 1.35 mmol/l Препоръчителна стойност над 1.45
Холестерол - LDL-Cholesterol calc. 2.75 mmol/l Препоръчителна стойност до 3.0
Холестерол VLDL-Cholesterol 0.43 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.1
Триглицериди (Triglyceride ) 0.95 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70
АсАТ (GOT; AST) 19.70 U/l До 40.00
АлАТ (GPT; ALT) 12.30 U/l До 41.00
Гама ГТ ( GGT ) 27.00 U/l До 60.00
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 93.00 U/l До 200.00
Желязо (Fe) 25.22 µmol/l 11.00 - 36.00
Свободен ЖСК ( UIBC ) 40.10 µmol/l 20.00 - 62.00
Тотален ЖСК ( TIBC ) 65.32 µmol/l 42.00 - 78.00
Калий ( K ; Potassium) 4.36 mmol/l 3.50 - 5.60
Натрий ( Na ; Sodium ) 144.00 mmol/l 136.00 - 151.00
Калций общ ( Ca ; Calcium ) 2.61 mmol/l 2.15 - 2.50
Фосфор ( P ; Phosphate ) 1.11 mmol/L 0.81 - 1.45

Vinnie P.B.
Мнения: 5
Регистриран на: 17 юли 2018 20:47

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от Vinnie P.B. » 24 юли 2018 19:37

Vinnie P.B. написа:
17 юли 2018 22:28
Днес си пуснах едни тестове за Сърдечно-съдов риск, Чернодробна и бъбречни функции, Електролити и Хормони....
д-р Цончев написа:
21 юли 2018 20:35
За мен няма нещо притеснително
Благодаря, Док! 8)

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 25 юли 2018 21:46

gogotj

Според мен ретикулоцитите не са проблем, по-скоро са горногранични.
Но трябва да обърнете внимание на пикочната киселина, към момента
ако нямате оплаквания е добре да помислите за подходяща диета

gogotj
Мнения: 20
Регистриран на: 14 май 2016 22:56

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от gogotj » 26 юли 2018 11:23

Здравейте!
от лабораторията ми звъннаха да се повтори изследването,до колкото разбрах май са объркали имената,та сега пикочната к-на е 421 а ретикулоцитите са в норма.Но пък вече бях прочел коментара Ви и си пуснах допълнително един Цистатин Ц с повторните изследвания и той пък се оказа 1мг/л при 0.78мг/л горна граница.

Mk2018
Мнения: 2
Регистриран на: 26 юли 2018 16:48

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от Mk2018 » 26 юли 2018 17:50

Здравейте! Притесняват ме кръвните ми изследвания. Преди около 3 седмици ми се поду лимфен възел точно под челюстта, под мъдреца, но вече проверено- не е от зъб. Бях при различни лекари и при хематоложка , която гледа натривката на ДКК и понеже най ме притесняваше да не е нещо страшно, защото имам симптоми като умора и отпадналост от около половин година насам,преди месец получих втрисания без да боледувам, но тя ме успокои, че имам зрели клетки и няма нищо тревожно. Пуснах изследвания за цитомегаловирус, епщайн бар и токсоплазмоза, като и трите излязоха положителни. Хематоложката се осъмни в резултатите и повторих цитомегаловирус и епщайн в генетична клиника. И двата са отрицателни. Сега остава възможност токскоплазмоза, очаквам резултата. Предписа ми и вече 7ми ден пия антибиотика Азитрокс + различни имуностимулатори. Първо ме притеснява фактът, че не могат да разберат на първо място от какво се е подул самият възел, и второ ме притесняват стойностите : Sg и St, които са по-ниски от референтните стойности, а лимфоцитите са по-високи. Пише:
Неутрофилни гранулоцити Sg 1.68 /2.2-5.6/ , Неутрофилни гранулоцити Sg 38% /42%-70%/, LYMPH 51.1% /22%-48%/. Toва са стойностите от ДКК, които са извън нормата. Казаха ми, че може да се понижат от антибиотика, но проблемът е, че още преди да започна приемът му, тези стойности отново в малка степен, но все пак излизаха от нормата. От останалите стойности в ПКК само MCV I MCH са много малко под нормата (mcv с 0.1 mch с 0.8 ) .Също и желязото ми е 9 /10,7-25,7/.Може ли някой да ми помогне да разчета това? Благодаря!

д-р Р. Иванова
Мнения: 366
Регистриран на: 26 апр 2009 18:45

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнение от д-р Р. Иванова » 01 авг 2018 14:28

Стойностите, които са извън норма не са сигнификантно (изразено) под долна или съответно за лимфоцитите-над горна граница. При такива малки гранични раздвижвания вероятността причината да е инфекциозен причинител нараства. При възпалителни огнища може да бъде налице изконсумиране на част от желязото, както във Вашия случай има лек спад от референтните граници, което е свързана с последваща лека промяна в MCV и MCH. Въпросът ми е при изследването за инфекциозните агенти антитела от клас IgG и IgM ли Ви пуснаха и какви бяха точните стойности, смисъл дали бяха гранични и съмнителни за наличие на инфекция или бяха на долна граница титрите на антителата?

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron