ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
В горната част на трахеята заляга щитовидната жлеза

Разчитане и насока за още изследвания?

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

don_alonsoo
Мнения: 38
Регистриран на: 19 ное 2009 21:50
Местоположение: София

Разчитане и насока за още изследвания?

Мнение от don_alonsoo » 07 ное 2017 22:41

Здравейте ,извинявам се ,че не пиша в общата тема за разчитане на резултати ,но бих искал съвет от д-р Цончев за разчитане на кръвна картина и пускане на нови допълнителни изследвания.

Става въпрос за жена на 34г. без съпътстващи заболявания. Преди години установен проблем с щитовидната жлеза ,но се следи ,пият се хапчета и е без промяна - хормоните са в норми. Ниско кръвно - в момена също. Варита около 100/60 ,някой път сутрин и по ниско.
Причината за пускане на изследване - отпадналост от 2 седмици и подуване на цялото тяло - особено изразено сутрин ,след това се нормализира така да се каже. Сутрин отока е най-силно изразен на лицето и ръцете.

Това са резултатите от днес:
Креатинин - 69 (53-97mmol/l)
Албумин - 48 (34-48g/l)
Холестерол 5,6 (2.9-5.16mmol/l)

WBC: 5.4G/L (3.50-10.50)
Lym#: 1.4G/L (1.00-3.60)
Mid#: 0.3G/L (0.20-0.80)
Grn#: 3.7G/L (2.00-7.50)
Lym%: 25.9% (28.57-34.29)
Mid: 5.6% (5.71-7.62)
Grn%: 68.5% (57.14-71.43)

RBC: 4.06 T/L (4.20-6.20)
HGB: 138 g/L (120-180)
HCT: 0.389 L/L (0.360-0.540)
MCV: 96.0 fL (79.00-97.00)
MCH: 34.0 pg (26.00-33.50)
MCHC: 355g/L (314-370)
RDW: 11.6% (8.00-14.50)

PLT: 189 G/L (150.0-450.0)
PCT: 1.4 mL/L (1.5-3.5)
MPV: 7.4 fL (7.20-11.00)
PDW: 44.1% (40.00-60.00)

Отоците по тялото може би се дължат на задържане на вода? Проблеми с бъбреците не е имала. Ще съм благодарен да ни насочите ,какви още изследвания да се пуснат - виждам ,че тук има доста резултати на горна или долна граница...може ли също така ,някакво становище на какво може да се дължи това и къда да търсим проблема?
Много благодаря за отделеното време! Поздрави

д-р Цончев
Мнения: 33719
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане и насока за още изследвания?

Мнение от д-р Цончев » 10 ное 2017 20:55

В тия резултати няма нищо притеснително освен леко завишен холестерол. Но товав което сте пуснали не е достатъчно за да с е прецени - добре е да се направи една консултация с ендокринолог и той да прецени какво още да пусне - хормони, йони и др.

krista
Мнения: 86
Регистриран на: 09 апр 2011 12:49
Местоположение: софия

Re: Разчитане и насока за още изследвания?

Мнение от krista » 23 ное 2017 17:42

Профилактични изследвания на жена на 53 години. ПКК и биохимия. Не е ли ниска тази стойност на УРЕЯ, креатенина е в норма и на какъв лекар да се отиде за повече информация / на нефролог или гастро/? Предните години уреята е била около 6, сега 2.67.

WBC 5.5 /3.5 - 10.5/
RBC 4.11 /3.9 - 5.4/
HGB 130 /120-160/
HCT 0.445 H /0.37-0.44/
PLT 272 /150-450/
MCV 108 H /82-98/
MCHC 292 L /310-370/

СУЕ 10 /до 20/

Креатинин 75.5 /44-120/
Урея 2.67 /1.7-8.3/
Холестерол 5.27
Триглицериди 1.44 /до 1.70/
Глюкоза 5.93 /3.5-6.1/
АСАТ 21 /4-38/
АЛАТ 18 /4-42/
ГГТ 10.8 /5-31/

Урина - белтък-отр., билирубин-отр, уробилиноген-отр.
Урина сед. - ед.левк. и ед.еритр.

д-р Цончев
Мнения: 33719
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане и насока за още изследвания?

Мнение от д-р Цончев » 24 ное 2017 20:41

Мното си е добре уреята, както и останалите резултати

bubsi
Мнения: 5
Регистриран на: 16 апр 2008 08:15

Re: Разчитане и насока за още изследвания?

Мнение от bubsi » 26 ное 2017 18:07

Здравейте. Моля зя разчитане на следните резултати. Жена на 25 години. Притесняват ме завишените моноцити, както и завишения АлАТ 45,8 при норма до 33. Трябва ли да си направя допълнителни изследвания? Не пия никакъв алкохол, не пуша и не приемам никакви лекарства. Благодаря WBC ( Левкоцити - бр.) 8.96 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 34.9 % 21.0 - 53.0
Mo% (моноцити) 8.6 % 3.0 - 9.0
Eos% (еозинофили) 1.9 % 0.5 - 7.2
Baso% (базофили) 0.70 % 0.20 - 1.00
Neu% (неутрофили) 53.9 % 40.0 - 75.0
Ly# (лимфоцити) 3.13 x10^9/L 1.30 - 3.60
Mo# (моноцити) 0.77 x10^9/L 0.20 - 0.60
Eos# (еозинофили) 0.170 x10^9/L 0.001 - 0.400
Baso# (базофили) 0.06 x10^9/L 0.00 - 0.10
Neu# (неутрофили) 4.830 x10^9/L 1.900 - 7.900
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.83 x10^12/L 3.70 - 5.20
Hgb ( Хемоглобин ) 142 g/L 120 - 155
Hct ( Хематокрит ) 0.426 L/L 0.350 - 0.460
MCV (ср. обем на еритроцита) 88.2 fL 80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 29.4 pg 26.0 - 33.5
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 333 g/L 315 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.3 % 11.2 - 14.7
Plt ( Трoмбоцити ) 299 x10^9/L 140 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.4 fL 6.3 - 12.5
Pct (Тромбокрит) 3.10 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) SD 12.7 fL 8.0 - 23.0
Глюкоза ( Glucose ) 5.50 mmol/l 3.30 - 6.10
Общ белтък (Total protein) 75.50 g/l 65.00 - 87.00
Албумин (Albumin) 47.90 g/l 35.00 - 52.00
Креатинин (Creatinine) 72.00 µmol/l 25.00 - 85.00
Урея ( Urea ) 4.30 mmol/l 2.50 - 8.30
Пикочна киселина (Uric acid) 280.00 µmol/l 142.00 - 340.00
Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) 7.10 µmol/l 2.50 - 21.00
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) 2.39 µmol/l 1.70 - 6.00
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 4.87 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0
Холестерол - HDL-Cholesterol 1.23 mmol/l Препоръчителна ст. за М. над 1.0; Ж. над 1.2
Холестерол - LDL-Cholesterol 3.14 mmol/l Препоръчителна стойност до 3.0
Холестерол VLDL-Cholesterol 0.50 mmol/l ---
Триглицериди (Triglyceride ) 1.11 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70
АсАТ (GOT; AST) 26.90 U/l 8.00 - 32.00
АлАТ (GPT; ALT) 45.80 U/l 7.00 - 33.00
Гама ГТ ( GGT ) 23.00 U/l 6.00 - 40.00
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 55.00 U/l 35.00 - 105.00
Желязо (Fe) 17.33 µmol/l 6.60 - 26.00
Свободен ЖСК ( UIBC ) 42.30 µmol/l 20.00 - 62.00
Тотален ЖСК ( TIBC ) 59.60 µmol/l 42.00 - 78.00
Калий ( K ; Potassium) 4.40 mmol/l 3.5 - 5.1
Натрий ( Na ; Sodium ) 141.00 mmol/l 136 - 145
Калций общ ( Ca ; Calcium ) 2.41 mmol/l 2.12 - 2.62
Фосфор ( P ; Phosphate ) 1.25 mmol/L 0.87 - 1.50
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.090 mIU/l 0.300 - 4.200

bubsi
Мнения: 5
Регистриран на: 16 апр 2008 08:15

Re: Разчитане на изследвания

Мнение от bubsi » 27 ное 2017 22:14

Здравейте. Моля зя разчитане на следните резултати. Жена на 25 години. Притесняват ме завишените моноцити, както и завишения АлАТ 45,8 при норма до 33. Трябва ли да си направя допълнителни изследвания? Не пия никакъв алкохол, не пуша и не приемам никакви лекарства. Благодаря WBC ( Левкоцити - бр.) 8.96 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 34.9 % 21.0 - 53.0
Mo% (моноцити) 8.6 % 3.0 - 9.0
Eos% (еозинофили) 1.9 % 0.5 - 7.2
Baso% (базофили) 0.70 % 0.20 - 1.00
Neu% (неутрофили) 53.9 % 40.0 - 75.0
Ly# (лимфоцити) 3.13 x10^9/L 1.30 - 3.60
Mo# (моноцити) 0.77 x10^9/L 0.20 - 0.60
Eos# (еозинофили) 0.170 x10^9/L 0.001 - 0.400
Baso# (базофили) 0.06 x10^9/L 0.00 - 0.10
Neu# (неутрофили) 4.830 x10^9/L 1.900 - 7.900
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.83 x10^12/L 3.70 - 5.20
Hgb ( Хемоглобин ) 142 g/L 120 - 155
Hct ( Хематокрит ) 0.426 L/L 0.350 - 0.460
MCV (ср. обем на еритроцита) 88.2 fL 80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 29.4 pg 26.0 - 33.5
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 333 g/L 315 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.3 % 11.2 - 14.7
Plt ( Трoмбоцити ) 299 x10^9/L 140 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.4 fL 6.3 - 12.5
Pct (Тромбокрит) 3.10 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) SD 12.7 fL 8.0 - 23.0
Глюкоза ( Glucose ) 5.50 mmol/l 3.30 - 6.10
Общ белтък (Total protein) 75.50 g/l 65.00 - 87.00
Албумин (Albumin) 47.90 g/l 35.00 - 52.00
Креатинин (Creatinine) 72.00 µmol/l 25.00 - 85.00
Урея ( Urea ) 4.30 mmol/l 2.50 - 8.30
Пикочна киселина (Uric acid) 280.00 µmol/l 142.00 - 340.00
Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) 7.10 µmol/l 2.50 - 21.00
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) 2.39 µmol/l 1.70 - 6.00
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 4.87 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0
Холестерол - HDL-Cholesterol 1.23 mmol/l Препоръчителна ст. за М. над 1.0; Ж. над 1.2
Холестерол - LDL-Cholesterol 3.14 mmol/l Препоръчителна стойност до 3.0
Холестерол VLDL-Cholesterol 0.50 mmol/l ---
Триглицериди (Triglyceride ) 1.11 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70
АсАТ (GOT; AST) 26.90 U/l 8.00 - 32.00
АлАТ (GPT; ALT) 45.80 U/l 7.00 - 33.00
Гама ГТ ( GGT ) 23.00 U/l 6.00 - 40.00
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 55.00 U/l 35.00 - 105.00
Желязо (Fe) 17.33 µmol/l 6.60 - 26.00
Свободен ЖСК ( UIBC ) 42.30 µmol/l 20.00 - 62.00
Тотален ЖСК ( TIBC ) 59.60 µmol/l 42.00 - 78.00
Калий ( K ; Potassium) 4.40 mmol/l 3.5 - 5.1
Натрий ( Na ; Sodium ) 141.00 mmol/l 136 - 145
Калций общ ( Ca ; Calcium ) 2.41 mmol/l 2.12 - 2.62
Фосфор ( P ; Phosphate ) 1.25 mmol/L 0.87 - 1.50
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.090 mIU/l 0.300 - 4.200

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron