ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Площта на изгарянето се определя по правилото на деветките
Анатомично органът наподобява структурата на лимфен възел

ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Модератори: админ, консултанти

Явора
Мнения: 463
Регистриран на: 04 яну 2009 00:15
Местоположение: Варна

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от Явора » 20 юни 2012 18:56

Irra1985, относно статията която пуснах днес се опитах да разговарям с хора от отделението но нещо много бързаха и не успях, но от друго място ми казаха че въпреки разпространените статии все още не е налична такава апаратура в УМБАЛ Света Марина. А дори и да е налична е за определен тип проблеми на сливиците и съответно оперирането им, а не изобщо за всичко.

Irra1985
Мнения: 71
Регистриран на: 04 авг 2011 16:50

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от Irra1985 » 21 юни 2012 12:11

Явно ще си е стандартна операция на сливици.Да видим юли месец след морето мисля да отида да се консултирам с доктора да видим кога ще е възможно да бъдат премахнати сливиците.Като цяло правя една гнойна ангина на година.Но преди няколко години изкарах една жестока гнойна ангина и три антибиотика едвам помогнаха.Накрая се оправих но от там ми се появи един проблем с лимфен възел в следствие от тази ангина най вероятно който не спадна а си остана такава големина както беше при гнойната ангина.И хематолозите казват ,че най вероятно ако ги махна ще падне възела , но пак не е сигурно.Понякога след такава тежка инфекция изобщо не се прибират и не спадат.Както и да е мисля ,да се насторя с положително мислене за морето и едно страхотно изкарване на Златни Пясъци.Решила съм да се абстрахирам от всякакви мисли за операции , сливици, възли и още хиляди проблеми :)).Омръзна ми да живея в страх и в мисли за лоши неща :)).Хубав и слънчев ден от мен изпълнен с много слънчево настроение.

Явора
Мнения: 463
Регистриран на: 04 яну 2009 00:15
Местоположение: Варна

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от Явора » 12 юли 2012 21:29

д-р Цончев, знам че сте анестезиолог.
Ваденето на сливици с местна упойка има ли някакви големи недостатъци пред пълната упойка, .....за пациента, за опериращия, .....незнам изобщо.....

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от д-р Цончев » 13 юли 2012 12:51

При наличието на съвременните анестетични средства не виждам смисъл да се прави под локална анестезия освен ако няма някакви особени контраиндикации за обща. Тя е кратка и спестява неприятните усещания за пациента, улеснява работата на оператора.

Явора
Мнения: 463
Регистриран на: 04 яну 2009 00:15
Местоположение: Варна

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от Явора » 13 юли 2012 14:08

освен ако няма някакви особени контраиндикации
По принцип има някакви такива контраиндикации........според един лекар има според друг няма.
И аз не съм решила още..... Преди две години при една спешна операция на крака в отделение по изгаряния казаха ми че ще е с пълна уойка, след като ме разпитаха за някои подробности ми съобщиха че ще е с местна упойката.
На крака както и да е, но на сливиците ми се струва по различно и сложно.

Тя е кратка и спестява неприятните усещания за пациента,
Под неприятни усещания при местната упойка какво имате предвид.....това че пациента може да вижда всичко каквото става но въпреки това няма физически усещания... или ....че има неприятни физически усещания.
Irra1985:
Отново искам да ви попитам кога е най подходящия сезон за махане на сливици и има ли сезон за махане.
Малко със закъснение тук. Irra1985: Аз също тръгнах да задействам нещата около операция юни месец. Но и двамата лекари които си избрах .....ми отказаха. Най-рано можело края на август, най -добре септември месец, да в жегите не се правело операции на сливици ...можело да настъпят усложнения.

Irra1985
Мнения: 71
Регистриран на: 04 авг 2011 16:50

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от Irra1985 » 13 юли 2012 16:08

Е моята се отлага заради бременност :))

user32
Мнения: 238
Регистриран на: 21 ное 2011 02:13

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от user32 » 13 юли 2012 23:29

Това което знам по темата е добре, ако са срастнали да се оперират в максимално ранна възраст при което възстновяването е максимално бързо колкото сте по млад.

Аз самият са ми извадили и 3-те още като съм бил малко дете, бяха срастнали с гной и не можех да дишам тогава. Операцията ми беше извършена от д-р Банова тази жена не съм я виждал от 20 години и дано е жива и здрава и да помага на хората още много години. А естествено в окръжна болница по район и направление беше извършена операцията, като тогава нямаше НЗОК и всичко беше безплатно.

user32
Мнения: 238
Регистриран на: 21 ное 2011 02:13

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от user32 » 13 юли 2012 23:33

Имам смътни спомени от провеждането на операцията.

При отваряне на уста, се инжектираше упойка в сливиците, те изтръпват и след това хирурга започва с един скалпел да ги реже докато не остане нищо от тях, след което болния се премества в друга стая и там стои час, два. Цялата операция протича много бързо и се изкарва на крак (седи се на стол по време на операцията). След което помня още същият ден след 3 часа когато влязох в кабинета се прибрах в къщи започна да се маха изтръпването, после имаше болка силна която траеше 2-3 седмици, след което вече лошото приключи. Помня, че тогава ядох сладолед който много помагаше да се облекчи болката.

Упойката която се ползва се инжектира с инжекция, не съм сигурен, но май е една и съща дори и когато ви правят пломба на някой зъб. Аз лично имам голяма непоносимист към зъболекари и при най-малката пломба искам упойка, за лично успокоение, все пак 5лв повече за упойката не са милиони.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от д-р Цончев » 14 юли 2012 13:34

Няма как да кажа какви биха били неприятните усещания в конкретния случай, но при локалното обезболяване по принцип се очаква пациента да не изпитва болка (но е възможно поради една или друга причина да се прояви болка, което да наложи допълнително обезболяване), но пък усеща дърпане, натиск, чува и вижда всичко около себе си и т.н. За някои хора това понякога изисква и допълнителна седация в зависимост от интервенцията. Всъщност това, какъв метод за анестезия ще се избере се решава от пациента (предпочитания), оператора и анестезиолога.

Явора
Мнения: 463
Регистриран на: 04 яну 2009 00:15
Местоположение: Варна

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от Явора » 14 юли 2012 16:15

Добре. Благодаря!!! Значи принципно се очаква да няма болка, другото-виждане, чуване, дърпане........не ме плаши.

jjelev
Мнения: 1
Регистриран на: 01 мар 2013 01:40

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от jjelev » 01 мар 2013 02:09

Здравейте,
Не съм лекар, но и аз имах тоя проблем. Внимавайте с камъните по сливиците! Но моят съвет е да не си вадите сливиците, както и аз предпочетох да направя. Всеки проблем има просто решение и следното е моето. Не гарантирам, че това ще подейства и предупреждавам, че не нося отговорност за вашите действия. Всичко което пиша е от собствен опит и не гантирам, че ще подейства при вас.
Та, стига с формалностите, просто си връзвам гащите ако някой ме обвини в нещо.
Ето го проблема : http://en.wikipedia.org/wiki/Tonsil_stones

1) Камъните по сливиците представляват натрупвания на разни маси (храна и др.) в кухини ( наречени "крипти") по сливиците. Тези маси загниват и предоставят идеалната среда за развитието на вредни бактерии (стафилококи, стрептококи ... ), които от своя страна пък водят до кофти заболявания ( например артрит). Наричат се камъни, защото организма се опитва да ги капсулира и когато ги извадите са кръгли жълтеникави топчета, които са доста твърди. Сами по себе си не са проблем, но следствието от тяхното наличие е! Камъните не са ангина. Така, че не бързайте да се лекувате от гнойна ангина.
2) Антибиотиците помагат да разкарате бактериите, но не и камъните, където тези бактерии отново се развиват.
3) Решението е много просто - Хигиена. По точно ГАРГАРА. Аз ви препоръчвам вода за уста. Използвам Листерин (LISTERINE) има я почти по всички магазини и ми стига за около месец, струва около 10 лева. Плюса на това е че освен на сливиците ви се подобрява и зъбната хигиена.
4) Е как така, вода за уста точно ? Лекарите ми предписаха 10 вида "сиропчета" за гаргара, но те ми се сториха доста слаби. Като им прочетох активните съставки се оказва, че наистина са. Предписаха ми и "бонбонки" за смучене и ме изпратиха по живо по здраво. Ходил съм в 3 града на различни специалисти УНГ. Единственото което ми хареса е че всички ме посъветваха да НЕ си вадя сливиците. Листерина е по-силен от всичките сиропчета за гаргара и наи-важното - съдържа много алкохол, за това си правете гаргара вечер преди да си легнете.
5) НЕ си бъркайте с разни предмети по гърлото. Не правете моята грешка. Криптите се разширяват, сливиците се увреждат още повече и става по-лошо. И ако много искате да си "почистите" "камъните" в сливиците след това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гаргара.
6) След гаргара с вода за уста, Гаргара(изплакване) с вода ( не студена). Алкохола изсушава лигавицата и после ще ви боли гърлото доста кофти от него.
7) 3-4 дни гаргара и от камъните няма да има и следа.
8) Никакви ЦИГАРИ. Това което съм забелязъл от личен опит, е че цигарите най-много стимулират образуване на разни утайки. Освен камъните и плака по зъбите. Просото няма друго нещо което да действа толкова неблагоприятно на устната ви хигиена. Така, че сте предопредени !
9) Гаргара със смрадлика или сода бикарбонат също не са за подценяване. Единствено гаргарата оправя сливиците. Замислете се, кое друго нещо би проникнало в каналче което има много завои ? Няма да ви помогне смучене на разни хапчета за гърло.

manoelg
Мнения: 13
Регистриран на: 11 мар 2015 14:38

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от manoelg » 26 яну 2016 12:39

Здравейте,
преди около две години аз претърпях такава операция. Наложи се понеже често правех гнойни ангини, в последствие се появи и абсцес и просто беше неизбежно, но не съжалявам. Операцията при мен мина бързо и добре, възстановяването също. Но при всеки е различно, така, че имаш време да помислиш.
Последна промяна от Forum admin на 26 яну 2016 12:41, променено общо 1 път.
Причина: Рекламен СПАМ

semral
Мнения: 1
Регистриран на: 24 юни 2017 09:19

Re: ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ

Мнение от semral » 10 юли 2017 22:59

galikrasi написа:
29 юни 2008 03:19
Здравей vess2002!ПРИ НЯКОЙ ХОРА СЛИВИЦИТЕ ОСВЕН ,ЧЕ АТРОФИРАТ С ТЕЧЕНИЕ НА ГОДИНИТЕ СЕ И ВИДОИЗМЕНЯТ,ПРОМЕНЯТ ФОРМАТА СИ И ОВРАЗУВАТ Т.НАР.КРИПТИ ИЛИ ПО-ПРОСТО КАЗАНО ТУНЕЛЧЕТА И ДУПЧИЦИ В КОИТО КОГАТО СЕ ХРАНИШ СЕ ПЪЛНЯТ С ХРАНА КОЯТО НЯМА КАК ДА ИЗЛЕЗНЕ ОСВЕН АКО НЯКОЙ НЕ Я ИЗВАДИ .В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЗАГНИВА,ГНОЯСВА И СЕ ВМИРИСВА И ТАКА СИ СЕДИ ТАМ ДОКАТО НЕ ПАДНЕ В ЕДИН МОМЕНТпри кихане,кашляне и т.н.НО ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА НА НЕЙНО МЯСТО ПОПАДА ОТНОВО ХРАНА ОЩЕ НА ПЪРВОТО ТИ ХРАНЕНЕ.ТЕЗИ БЕЛИ ТОПЧЕТА ДОКТОРИТЕ ГИ НАРИЧАТ-ТАПИ.АЗ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 3 ГОД,НЕПРЕКЪСНАТО СИ ИЗСТИСКВАХ СЛИВИЦИТЕ С ДРЪЖКА НА ЛЪЖИЦА, А ТЕ НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПЪЛНЕХА ОЩЕ НА СЛЕДВАЩОТО ХРАНЕНЕ. ПРИТЕСНЯВАХ СЕ ВИНАГИ КОГАТО ГОВОРЯ С НЯКОЙ И СЕ ДОБЛИЖИ ПОВЕЧЕ ДО МЕН :oops: ,ЗНАЕХ КАК СМЪРДИ.ЗАТОВА СЕ ПОЯВЯВАТ И СТРЕПТОКОКИ И СТАФИЛОКОКИ И Т.Н.ТОВА Е ИДЕАЛНА СРЕДА ЗА ТЯХ И КОЛКОТО И ДА ГИ ЛЕКУВАШ НЯМА УТЪРВАНЕ :( .ПОНЕ ПРИ МЕН БЕШЕ ТАКА,СУМАТИ АНТИБИОТИЦИ ИЗПИХ.ТА ОТ ТЕЗИ ХУБАВИ БАКТЕРИИ РАЗВИХ И РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ :shock: ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ. :cry: ТОЙ СИ МИ ОСТАНА ЗА СПОМЕН ОТ ТАПИТЕ И СТРЕПТОКОКА,СЕГА НЯМА ОПРАВИЯ. :cry: НЕ ДОПУСКАЙ МОЯТА ГРЕШКА,ЗАЩО СА ТИ СЛИВИЦИТЕ ЩОМ ТИ ПРИЧИНЯВАТ ТОВА :evil: :?: ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СЕ СПРЕ ОБРАЗУВАНЕТО НА ТАПИТЕ Е ОТСТРАНЯВАНЕТО НА СЛИВИЦИТЕ. :roll: АЗ СИ ГИ ИЗВАДИХ В ТРАНСПОРТНА БОЛНИЦА-СОФИЯ ПРИ ДР.ФРЕНГОВ НО ТАМ ОПЕРАЦИЯТА Е ПЛАТЕНА.БОЛИ НЯКОЛКО ДНИ НО ПОСЛЕ ЗАБРАВЯШ И ЗА БОЛКИТЕ И ЗА СТРЕПТОКОКА И ЗА ТАПИТЕ.ЕСТЕСТВЕНО ИЗБОРА СИ Е ТВОЙ!СЕГА СЪЖАЛЯВАМ ЗАЩО НЕ СЕ ПРИСТРАШИХ ПО-РАНО ПРЕДИ ДА РАЗВИЯ АРТРИТА В СЛЕДСТВИЕ НА СТРЕПТОКОКА..,НО САМА СЪМ СИ ВИНОВНА,ЧЕ УМИРАХ ОТ СТРАХ :( .ПОМИСЛИ СИ ДОБРЕ,НО ЗНАЙ ЧЕ ЕДНИ ТАКИВА СЛИВИЦИ НЕ ПОМАГАТ С НИЩО НА ОРГАНИЗМА ТИ ДОРИ НАПРОТИВ-БАВНО НО СИГУРНО ТЕ ТРОВЯТ.АКО ТЕ ИНТЕРЕСУВА ОЩЕ НЕЩО МОЖЕШ ДА МЕ ПИТАШ ВСИЧКО :wink: ЗАСЕГА ЧАО :P
Iskam da popitam kolko struva operaciqta

Отговори

Върни се в “Очи, уши, нос и гърло”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron