ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как се интерпретират стойностите на ГГТ?
Ако се спазват препоръките на лекаря, детето може да се заболе...
Всеки, който желае провеждането й, трябва да е добре информиран.

шум в ушите

Модератори: админ, консултанти

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

шум в ушите

Мнение от melani » 11 яну 2007 10:55

Здравейте!
От близо 5 години се оплаквам от шум в дясното ухо.Шумът се изразява в нещо като виене на вятър и съвпада с ритъма на пулса на врата ми.Като претисна шията си под ухото и фученето спира.Всичко започна след като постъпих на работа в среда с много шум и вибрации.Бързо напуснах,но шума се беше появил.Ходила съм на лекар.Не откриха никакво заболяване на ухото.Назначиха ми витамини.Лично аз през тези 5 години незнам дали шума ми е постоянен.Не го усещам винаги.След слушане на висока музика ми шуми,някой път започва без причина.Аз съм на 29 години.
Моля дайте ми съвет към какъв специалест да се обърна.
Благодаря!

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

шум в ушите

Мнение от Д-р Стайкова » 11 яну 2007 14:40

Привет melani
Не съм експерт, но ще ви дам насока. УНГ се занимава с тинитус (т.е. шум в ушите), следващият вариант е невролог. УНГ проверява проходимостта на ушния канал, тъпанче и т.н и прави аудиограма. На аудиограмата се вижда дали има загуба на слух в определени честоти, явно че при вас високите честоти може да са засегнати. Може да не установят нищо и това не е рядко.
Второ - или УНГ, или невролог трябва да сложат слушалката си на врата ви и около ухото. Понеже шумът ви е пулсиращ, може да произлиза от съседен кръвоносен съд, (въпреки че пулсиращ шум може да произлиза и от повреда на вътрешното ухо). Ако и докторът чуе шума, може да иска да продължи изследванията със по-специални рентгенови снимки. Може да се наложи да направи и неврологичен преглед. Т.е. искам да кажа че не е задължително вашият шум да е от звукова травма.
Обикновено звуковите травми засягат и двете уши, но е възможно да се повреди само едното, особено ако е било по-близко до извора на шум.
Има и един куп други причини, от рода на стрес и т.н., но е важно да се проверят горепосочените неща. За съжаление, въпреки че не винаги може да се посочи причината за тинитус, все пак е по-лесно да се намери такава, отколкото да се премахне самият шум. Успехи!

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 12 яну 2007 12:06

Благодаря Ви,д-р Стайкова.Много изчерпателен отговор.При посещението ми при УНГ ми бяха направени всички посочени от Вас изследвания.Няма намаление на слуха,нито повреда на вътрешното ухо.Значи следващия етап е да посетя невролог.Опасен ли е шума ако произлиза от съседен кръвоносен съд?
Благодаря Ви!

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

шум в ушите

Мнение от Д-р Стайкова » 12 яну 2007 12:56

Има безобидни анатомични вариации на протичането и големината на кръвоносните съдове в тази област, има обаче и по-сериозни варианти. Фактът че го имате от 5 години е много в полза на безобидните варианти, ако при вас въобще има проблеми излизащи от съдовете. Както казах пулсиращият тинитус може да произлиза и от вътрешното ухо, даже при липса на всякакви аудиометрични отклонения.
Т.е. нека някой, който разбира от съдовата анатомия на главата, удари една слушалка, пък като не намери нищо - още по-добре. Поздрави

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 12 яну 2007 14:32

Благодаря ви,отново!
Значи взех си час за понеделник за УНГ.След посещението при него ще взема час за невролог.Дано се окаже нещо по-безобидно.Притеснява ме факта,че като си притисна областа около шията под ухото шума спира.Дали това не е симптом именно че имам проблем с кръвоносен съд?

Поздрави и на Вас!Лек и успешен ден Ви желая!!! :D

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

шум в ушите

Мнение от Д-р Стайкова » 12 яну 2007 15:58

Не се притеснявайте, защото една от интерпретациите на механизма, чрез който може да се получи пулсиращ шум при повреда на вътрешното ухо е, че се получава един вид патологично "усилване" на естествения шум от близката артерия. Т.е. и в двата случая - съдови аномалии и при повреда на вътрешно ухо, ако притиснете артерията, би трябвало да можете да прекъснете шума. Затова, сега си изкарайте един спокоен уикенд, пък ще видим другата седмица, дали ще поумнеем относно причината. Пак казвам, има голяма вероятност никой нищо да не намери.

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 15 яну 2007 19:00

Здравейте,д-р Стайкова!Благодаря Ви за подкрепата.Днес се върнах от УНГ.Беше ми направен преглед,аудиография и заключението беше Желе - променя; L.Feder - в норма.Имам някакви отклонения в ниските честоти,но диаграмата е еднаква и при двете уши,вътреки че на мен ми шуми само дясното.Доктора беше много изчерпателен.Обясни ми всичко много добре.Сега ми назначи за 10 дни Aerius / дано правилно го чета / табл. от рода на антихистамините и Muconasal капки за нос.След като проведа 10 дневна терапия почивам 20 дни и отново се прави аудиография.И след това вече ако няма промяна се търсят причините чрез снекер на глава,снимка на шийни прешлени и т.н.
Лошото е че в момента аз пия Бромкриптин и д-ра не е запознат с ефектите му и дали мога да прилагам двата препарата заедно.

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

шум в ушите

Мнение от Д-р Стайкова » 15 яну 2007 19:24

melani, не съм наясно със "заключението беше Желе - променя; L.Feder - в норма", но предписаните лекарствата ме карат да мисля, че докторът ви цели да оптимизира проходимостта на Евстахиевата тръба от гърлото към средното ухо. Ако тя е запушена, може да се получат един куп ушни проблеми. Така че - дотук добре, нека видим как ще се развият събитията.
Не би трябвало да има пречки да се използват тези лекарства с бромокриптина.
А защо всъщност взимате бромокриптин?

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 16 яну 2007 14:57

Привет д-р Стайкова!
Пия бромкриптина в борбата със стерилитет.Имах повишени нива на пролактина и евентуална липса на овулация.Пиша евентуална защото до установяване на високите нива на пролактина и започване на лечението с Бромкриптин не е проследявана овулацията.
Относно заключението разбрах че всичко е в норма.Доктора доста добре ми обясни точно какво значат термините,но за съжаление не мога точно да възпроизведа казаното от него.Установи се ,че нямам звукова травма във вътрешното ухо,също така някакво до колкото разбрах срастване на тъпанчетата,което се лекува само оперативно,изключиха и затлачване на ухото с ушна кал.И ми назначиха терапията,която Ви споменах.След нея при повтаряне на аудиограмата и резултатите от нея ще се реши как да се процедира нататък.
Д-р Стайкова,още веднъж благодаря за отделеното време и съвети.Знам че е безкрайно трудно да се дават диагнози по интернет.Но понякога когато човек има проблем иска да го сподели с някой който да му даде съвет какъв специалист да търси и от какво точно да се интересува. :D

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 22 яну 2007 11:30

Днес ми е 5 ден от приема на лекарства но подобрение няма :( :( :( Явно проблема ще се окаже някъде другаде.Но ми направи впечатление , че като завъртам главата си шума се променя,т.е. променя се интервала на шумене.Смятам да продължа с лекарствата до края и после ще видим какво ще каже лекаря.Дано поне се реши да прослуша шията за да изключим съдовия характер.Откакто разбрах,че има и такава възможност ми е малко притеснено :oops:

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

шум в ушите

Мнение от Д-р Стайкова » 22 яну 2007 19:03

melani, мисля че толкова бързо никой не е очаквал подобрение. Следвайте спокойно плана на вашия УНГ, по-вероятните неща трябва да се изключат първо. Ще отнеме известно време, няма как.

Аз все пак съм любопитна, колко беше увеличен пролактинът?

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 23 яну 2007 17:00

Благодаря Ви за куража който ми вдъхвате!
Аз си падам малко хипохондрик за съжаление.
Относно пролактина беше 970 ( съжалявам че не помня мерните единици ) при горна граница около 560.

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 15 фев 2007 13:23

Мога ли да си назнача Селеногин без консултация с лекар за шума в ухото?

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

шум в ушите

Мнение от Д-р Стайкова » 15 фев 2007 14:00

Да, не ме притеснява въобще. Дано помогне малко.

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Мнение от melani » 15 фев 2007 14:57

:D :D :D

Отговори

Върни се в “Очи, уши, нос и гърло”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта