ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Обличайте бебето с леки памучни дрешки, за да избегнете претоп...
Има изобилие от такива теории
Влагалищната стена е добре разтеглива

болка в таза

Когато болката не ви дава покой

Модератори: админ, консултанти

maria_kostova
Мнения: 20
Регистриран на: 14 яну 2008 15:53

болка в таза

Мнение от maria_kostova » 15 яну 2008 14:20

Става въпрос за жена на 26 год. ,родила две деца , както при първото раждане така и при второто има доста силни болки в таза ,както по време на бременността , така и след това.Бебето е на 6 месеца вече, но болките си останаха. Правиха й костна сцинтиграфия, по повод на същите оплаквания, също така рентгенови снимки, на които всичко беше нормално, а резултат от сцинтиграфията е следния: несигнификатно повишен е сакроилаиачния индекс за лявата сакроилаиачна и за торакалния гръбнак.Няма изявена костно ставна патология.Сакроилаиачни индекси- дясна -112%, лява-125%. Гръбначно-сакрални индекси: Л-4-96% Д 10-104%. Има ли място за притеснение ,и нужда от някакво лечение и консултация, за да се установи причината или това е достатъчно за диагноза, защото бяха дали само болкоуспокояващи и нищо друго.Благодаря.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: болка в таза

Мнение от д-р Цончев » 15 яну 2008 17:42

Опишете по-подробно характера на тази болка.
Други оплаквания има ли, свързва лисе появата на болката с промяна на времето, физ. натоварване или др.?

maria_kostova
Мнения: 20
Регистриран на: 14 яну 2008 15:53

Re: болка в таза

Мнение от maria_kostova » 15 яну 2008 18:24

Болката не е свързана с нищо определено, мислехме че е последица след раждането , но като че ли няма да се окаже това.При изправяне също се получава болка, която е почти постоянна през целия ден, даже когато е била в покой и не е имало натоварване.Някак не може да се определи точно от какво е , това е странното, защото е почти постоянна и като че ли без причинна.Не е от промяна на времето, нито от натоварване, произхода е неясен.Незнам как точно да я обясня ,защото не знам какво я поражда.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: болка в таза

Мнение от д-р Цончев » 15 яну 2008 20:01

Интересува ме по-скоро локализацията - ниско в корема, в костната структура, към половите органи?
Възможно е проблема да се корени в следното, цитирам:
Тазово-възпалителна болест
Тазово-възпалителна болест Това заболяване представлява потенциална опасност за вътрешните женски полови органи и е най-разпространената причина за безплодие. Съществуват множество средства за профилактика, а при възникнал проблем е възможно с природни средства да подпомогнете назначената от лекар терапия.

Към тазово-възпалителната болест се причисляват възпаленията на маточната шийка, на вътрешната й обвивка (ендометрит), на фалопиевите тръби, на яйчниците или тъканите около матката, на пикочния мехур и дебелото черво. Много бактерии причиняват заболяването, включително хламидии и гонококи. То може да се развие след сексуален контакт със заразен партньор, а по-рядко и след раждане или аборт. Особено висок е рискът при жени, използващи вътрематочни противозачатъчни средства (спирала), както и при млади момичета, водещи активен полов живот и често сменящи партньорите си. Понякога причината остава неизвестна. Без навременно лечение инфекцията може да предизвика периодично повтаряща се болка и да доведе до запушване на маточните тръби, което повишава риска от безплодие, извънматочна бременност или преждевременно раждане.

СИМПТОМИ
Засегнатите от инфекцията органи са възпалени и предизвикват болка, но може да няма изява на симптоми или те да не са ясно изразени. Възможно е болестта да протича с болезнена, обилна или нередовна менструация, кървене между два цикъла, необичайно влагалищно течение, болки в гърба или при сексуален контакт, висока температура или гадене, болка в корема ниско долу или тъпа коремна болка, която може да е на пристъпи или постоянна.

ПРОФИЛАКТИКА
Шансовете да се заразите са минимални, ако имате само един сексуален партньор, а рискът е изключен, ако и двамата преди това не са водили полов живот. В останалите случаи винаги използвайте презерватив, особено ако наскоро сте имали аборт. Ако не разчитате на презервативи, се изследвайте веднъж годишно за хлами-дийна инфекция, гонорея и СПИН. Ако използвате вътрематочно противозачатъчно средство (спирала), помислите за алтернатива.

maria_kostova
Мнения: 20
Регистриран на: 14 яну 2008 15:53

Re: болка в таза

Мнение от maria_kostova » 15 яну 2008 20:50

По- скоро е в костната структура, ходи редовно на гинекологични прегледи и проблеми не са открити в тази област, няма спирала, всичко е наред. А дали е възможно просто от разширението на таза след раждане да се получава така, но учудващото е , че даже след раждане на първото дете , а сега и след второто болки пак има, незная на какво се дължи.Не са открити гинекологични проблеми досега, прави цитонамазка, гледана е на ехограф и всичко е наред.Всичко е по кости , вероятно тазобедрени, дано съм успяла да отговоря правилно.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: болка в таза

Мнение от д-р Цончев » 16 яну 2008 00:26

Възможно е да се касае за сакроилиит (като предположение), добре е да се консултирате с ревматолог и евентуално при нужда да се направят допълнителни изследвания.

suzi
Мнения: 11
Регистриран на: 13 май 2008 21:33

Re: болка в таза

Мнение от suzi » 14 май 2008 17:45

Здравейте, д-р Цончев!
Мисля, че имам същата болка като на maria_kostova
При мен тя се появи след аборт. Болката е тъпа /понякога и по-остра/ от дясно на корема /който,тогава се подува/и част от дясната половина на кръста. Ходих на гинеколог, изследваха ме за хламидии - казаха ми, че нищо ми няма. Обикновенно болката се появява на 17-я ден след менструацията и минава след 7-8 дни - подобна е на менструална. Имала съм 2-а аборта пожелание, на 31 години съм. Сега с приятеля ми правим опити за бебе. Друго, което може и да не е толкова значимо е, че баба ми боледуваше от рак на панкреаса, дали има нещо общо? Можете ли да ме ориентирате какъв доктор да посетя, и ако знаете някой за препоръка, ще Ви бъда безкрайно благодарна.

Д-р.Хинкова
Мнения: 3763
Регистриран на: 16 яну 2008 12:09

Re: болка в таза

Мнение от Д-р.Хинкова » 15 май 2008 10:47

Не поставяйте един и същи въпрос на различни места!Имате отговор.

Отговори

Върни се в “Болката”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост