В момента готвя статия в
www.urology.bg, посветена на стентовете, защо, как, кога и т.н.
Стента не се слага, да минават фрагментите през него, а покрай него. Той е направен от специална хидрофилна материя (за това са толкова скъпи), целта на която е да увлича урината покрай и през него, а с нея и фрагментите. Другото основно свойство на тези тръбички е че перисталтиката на уретера спира, мускулатурата му се отпуска и съответно просвета му се увеличава, и парадоксално, но факт, чистия лумен на уретер със стент в него и по-голям отколкото без стент.
Както и при уретралните катетри, така и по стентовете, полепват различни соли от урината, и постепенно този налеп запушва тръбичката, като понякога, при "забравен стент" (година - две), може да заприлича на отливка на уретера. Разбивал съм такива наколко пъти.Това че урината минава все още покрай стента, а също и парченцата, в никакъв случай не означава че не е запушен, да не говорим че почти няма как да се разбере, освен като се извади.
Не знам при вас как е, но според мен е време да се маха този стент. Поговорете с уролога, почти съм сигурен че ще ви каже същото.
Успех!