ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
По-голям е процентът на засегнатите жени

Усложнения след литотрипсия

Модератори: админ, консултанти

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 29 ное 2009 13:41

На 27 ,11,2009 бях на литотрипсия за доразбиване на конкременти от 7мм и5мм останали от разбиването предишния път/22,10,2009/,След първото разбиване нямах кой знае какви оплаквания-тъпа болка дизурични смущения които са нормални след такава процедура,Тогава ми сложиха и стенд/камъчето беше20-22мм/за да не запушим канализацията,След второто разбиване обаче нещата стоят по съвсем друг начин-още от вечерта след процедурата се започнаха едни болки от дясно към бъбрека нагоре към гърба/като при жлъчна криза/ в областта на черния дроб та чак до епигастриума/и или панкреаса/Болката не беше коликообразна както при бъбречна криза а силна и постоянна и придружена с многократно повръщане,Сега болките са малко по слаби но пак ги има нямам апетит тежко ми е по целия корем,Въпросът ми е може ли от процедурата да се получи контузия на черния дроб и панкреаса и как ще протекат нещата занапред,Трябва ли някакво допълнително лечение ?Много моля уролозите във форума да изкажат компетентното си мнение!

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от tashunko » 29 ное 2009 15:49

Няколко са възможните причини за проблема ви:
-стента да се е запушил - случва се често, особено ако е стоял повече то 2-3 месеца.
-инфекция
-контузия на бъбрека от самата литотрипсия
-възможни са и трите едновременно
Опишете по-подробно имате ли кръв във урината, парене, температура. Много често самият стент предизвиква проблеми - горната част, която е в бъбрека, го дразни, и може да имате кръв във урината, особено след повече движение. А "долната" част, дразни мехура, и предизвиква фалшиви позиви за уриниране и др.
Така или иначе, след като от камъка 2.2 см., са останали две парчета от по 5 и 7мм., които са доразбити, мисля че е време този стент да се извади, защто започва да пречи вече и най-вероятно той е причината за проблемите ви.
Контузия на черния дроб (ако е разбивано в десния бъбрек), е много малко вероятна, лично аз не съм срещал такава, нито съм чувал. А за панкреаса да не говорим. Така че спокойно можете да изключите тези причини.
Тъй като болката, която описвате, много прилича на бъбречно запушване, или бъбречна криза ( при нея не винаги болката е коликообразна), с повръщане и други, най-вероятно стента е запушен. Подобни усложнения от стентове не са никак редки, да не казвам чести. Но понякога се избира по-малкото зло и при адекватно и наременно поведение не създават особен проблем.
Съвета ми е "Double J'"-я да се свали - така или иначе вече си е свършил работата и му е време. И в добавка един подходящ антибиотик и нещата ще се оправят.
Успех!
www.Urology.bg

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 29 ное 2009 17:25

Мисля че стенда не е запушен защото излизат песъчинки а и хематурията намаля значително-урината е почти нормална на цвят,но болката продължава и днес,Какви са белезите на запушен стенд не би ли трябвало да спре отделянето на урина от този бъбрек ,Утре мисля да отида на ехография за да видим какъв е проблема и тогава ще говоря с уролога правил литотрипсията,

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от tashunko » 29 ное 2009 18:05

В момента готвя статия в www.urology.bg, посветена на стентовете, защо, как, кога и т.н.
Стента не се слага, да минават фрагментите през него, а покрай него. Той е направен от специална хидрофилна материя (за това са толкова скъпи), целта на която е да увлича урината покрай и през него, а с нея и фрагментите. Другото основно свойство на тези тръбички е че перисталтиката на уретера спира, мускулатурата му се отпуска и съответно просвета му се увеличава, и парадоксално, но факт, чистия лумен на уретер със стент в него и по-голям отколкото без стент.
Както и при уретралните катетри, така и по стентовете, полепват различни соли от урината, и постепенно този налеп запушва тръбичката, като понякога, при "забравен стент" (година - две), може да заприлича на отливка на уретера. Разбивал съм такива наколко пъти.Това че урината минава все още покрай стента, а също и парченцата, в никакъв случай не означава че не е запушен, да не говорим че почти няма как да се разбере, освен като се извади.
Не знам при вас как е, но според мен е време да се маха този стент. Поговорете с уролога, почти съм сигурен че ще ви каже същото.
Успех!
www.Urology.bg

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 29 ное 2009 18:39

Много Ви благодаря за изчерпателните отговори ще се консултирам с уролога ще направя и ехография на бъбреците утре предполагам че няма да е късно тъй като трябва да ходя до София за да се срещна с уролога си а аз съм от Велико Търново ,Не зная дали тук някой от уролозите могат да махат стендове,Моят стенд е от 1 месец не от много отдавна но явно е запушен както казвате,Благодаря още веднъж,

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 30 ное 2009 12:48

Пиша отново тъй като вече има малко повече яснота по моя казус,На ехографията се видя следното-десен бъбрек-увеличени размери дължина 125 ширина62мм,Паренхим -1степен ехогенност заличени граници паренхим бъбречен синус,В средната трета на паренхима-хиперехогенна зона с триъгълна форма с връх насочен към пиелона с неясни контури а във вътрешността на описаната находка хипоехогенналезия с нерезки очертания/вероятен паренхимен хематом/,В долния полюс конкремент около 8мм,
Според ехографиста няма задръжка в бъбрека на този етап,
Много Ви моля да си изкажете мнението относно прогноза за възстановяване на този нещастен бъбрек и Вашите насоки за терапия,Искам да разбера за себе си доколко може да се възстанови този бъбрек и как да процедирам занапред с камъчето което ще трябва да се разбива пак,Интересува ме Вашето мнение на безпристрасте към събитията специалист,
Благодаря предварително!

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 01 дек 2009 17:05

Ако искате може да ми отговорите на лични!

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от tashunko » 01 дек 2009 22:11

Ако може да се вярва на ехографията, имате малък бъбречен хематом. Най-вероятно в следствие от литотрипсията. Случва се! Не е страшно! Просто трябва да се следи по-начесто от уролог, за да се види какво става с него - увеличав/ резорбира и т.н. Най-вероятно, и проблемите които са започнали след разбиването, да са точно от него.
Трябва да знаете, че този хематом, след като се резорбира, не оставя трайни следи по отношение на функцията на бъбрека. А камъчето, което е в долна чашка, спокойно може да почака. Така че не се притеснявайте толкова много за бъбрека:) Ще се оправи!
Не ви препоръчвам разбиване преди да се е резорбирал хематома. А това става бавно (1-2-3 месеца). Така или иначе, не е зле да се консултирате с този, който ви е разбивал камъка, да ви направи една ехография и той, да огледа положението и т.н. Не знам къде са ви разбивали ( във В. Търново до скоро нямаше машина), но смятам че те са хората, които трябва да се ангажират с усложненията след литотрипсията, която са извършили! Същото важи и за стента. Обикновенно го вади този, който го е слагал (отнема точно 30 секунди, особено при жена) и той решава кога и защо. Най-добрия вариянт е всичките тези дейности да ги извърши един човек (или в една клиника), защото се случва да вадим стентове слагани преди 2-3...6 годни, но с операция!
Не знам как е при вас, но ми се струва малко странно, дори несериозно, един да разбива, после друг да се занимава с усложненията. Дано не е така!
Sorry, малко се отплеснах!:)
Та с 2 думи да направя резюме:
В крайна сметка, след 2 разбивания пезултата е следния: от камъка ви който е бил 2.2 см, е останал 8 мм., един стент за вадене (мое лично мнение) и един малък хематом, който ако се следи АКТИВНО, няма да остави никакви последствия! Смятам, че резултата не е никак лош! След 2-3 месеца, ще ви разбият и остатъка и да се надяваме, че с това проблема ви ще е решен!
Пишете как сте!
Успех!
www.Urology.bg

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 02 дек 2009 09:39

Камъка ми разбиваха в София затова не мога лично да се срещна засега с уролога си но поддържаме връзка по телефона,Неговият съвет е да взема антибиотик спазмолитици и повече покой,След 2 седмици иска да отида лично да види как стоят нещата,Тук следим нещата ехографски най вече да не нараства хематома ,Разбира се че и аз предпочитам стенда да извади уролога който ме лекува а варианта за уролог от Търново беше само ако трябва спешно да се махне .Предполагам че като отида сега ще извади и стенда.За колко време отшумяват оплакванията тъй като все още имам болка вдясно която отива и към гърба/а нямам жлъчно-чернодробни проблеми/може би е ирадиираща от притискане на междуребрените нерви/така поне аз си я обяснявам/
Много Ви благодаря за отговорите .Човек понякога има нужда да чуе и друго мнение на човек неангажиран лично със случая.

bibisi222
Мнения: 23
Регистриран на: 05 яну 2007 12:57
Местоположение: g.oriahovica

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от bibisi222 » 12 яну 2010 15:41

Здравейте отново!Отговора ми е провокиран от мнението на друг уролог изказал мнение по моя въпрос макар и индиректно,Накратко да разкажа какво се случи по-нататък с моите оплаквания след литотрипсията,Десетина дни след предната ехография за която съм писала по горе правихме нова и на нея ясно се беше оформил вече един хубав субкапсуларен хематом с размери около8см на 3-3,5см,Стендът излезе спонтанно малко по късно и заедно с него и останалите частици от раздробения конкремент,На последваща ехография след 2-3 седмици хематома беше намалял наполовина и нямаше конкремент в легенчето,Сега скоро не съм ходила на преглед но ще го направя в близките дни,Имам малко питане,Тъй като имам конкремент и в другия бъбрек макар и по-малък/около9-10мм/удачно ли е да се разбива сега или да се изчака възстановяването на първия бъбрек,Благодаря предварително!

weat
Мнения: 1
Регистриран на: 10 юли 2010 17:59
Местоположение: sofia

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от weat » 10 юли 2010 18:06

Здравеите .Преди около месец и на мен ми слойиха стент ,имам стеснен канал на горен уретер и бабрека задаржа урина .. след като ми го сложиха нямам проблем искат 3 месеца да стоя с него и след това да ми правят операция ..искам да знам това може ли да се извади без операция и може ли да се избегне тази операция .казаха ми че това стеснение е било вродено но болки взех да иммам от преди година . може ли да се оправи само с стенд и след като се извади канала да си остане както трява да е

malinikol
Мнения: 4
Регистриран на: 09 ное 2013 09:12

Re: Усложнения след литотрипсия

Мнение от malinikol » 18 дек 2013 21:37

здр
може ли този стенд да прави проблеми и преди 30ят ден
с него сам 15 дни и чувствам болка в бъбрека (направиха ми уретероскопия имах камък 9мм които беше раздробен и изваден ,като останаха малки парченца) нямам др оплаквания освен болката в бъбрека(понякога е лека а понякога си я усещам доста) благодаря ви

Отговори

Върни се в “Бъбречни заболявания. Цистит. Простата”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron