ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Иновация в лечението е лазерната терапия
Имунотерапията е един от методите за лечение
Или как чревния микробиом влияе на поведението ни

Проблем след операция на простата

Модератори: админ, консултанти

atanasda
Мнения: 4
Регистриран на: 09 ное 2009 11:44
Местоположение: sofia

Проблем след операция на простата

Мнение от atanasda » 09 ное 2009 11:52

След изваждане на катетъра при опепация на уголемена простата вече втори месец продължават от уретъра да капят по няколко капки урина.Може ли някой да обясни колко време продължава това, защото след предлег при уролога, който направи операцията, той каза, че ще се оправи, но за сега няма подобрение?

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от tashunko » 10 ное 2009 11:52

Това е често усложнение след операция на простатата! Бихте ли уточнили, каква точно беше операцията - през каналал - т. нар. ТУР-П (=ТрансУретрална Резекция на Простатата) или отворена операция! Също така, кога се изпускат тези капчици от УРЕТРАТА - по всяко време, когато му се припикае, нощем?... и изобщо успява ли да "стиска" пациента, когато му се пикае и т.н.?
Много често при големи простати, сфиктера на изхода на пикочния мехур е преразтегнат, и след операцита, когато простатата се премахне, трябва време, за да се възстанови нормалната му функция, което може да продължи с месеци! Докато това стане, при напълнен мехур може да се изпускат няколко капки. Има и лекарства, които могат да подпомогнат сфинктера, но за тях ще трябва да говорите с уролога ви!
Успех!
www.Urology.bg

atanasda
Мнения: 4
Регистриран на: 09 ное 2009 11:44
Местоположение: sofia

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от atanasda » 10 ное 2009 13:45

Благодаря ти, tashunko, за отговора.Капките са повече през деня и почти не може да стиска.В повечето случаи не може да разбере кога му се пикае.Операцията е отворена, в смисъл срязан е в областта на корема.

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от tashunko » 10 ное 2009 14:20

Така както описвате положението има вероятност за по-сериозно усложнение, а именно да е прекъснат въпросния сфинктер, което е много неприятно, тъй като е необратимо и води до невъзножност изобщо да се задържа урината в пикочния мехур - както го описват пациентите "Урината си изтича сама, без въобще да усещам, особено когато съм изправен", което е коренно различно от "Изтичане на няколко капки от време на време"!!!!!!!! Усещате ли нюанса, и към от описаните състояния бихте се причислил, защото едното е често постоперативно усложнение, което с времето отминава и радко се налага някаква терапия, докато другото е наистина много по-сериозно, и пак казвам - наи-често необратимо.
Съветвам ви да посетите отново уролога си и да настоявате да ви обърне по-сериозно внимание и да се надяваме да не е това, за което си мисля! При всички положения, смятам че трябва да се направи преоценка на състоянието на пациента, за да се изключат сериозните усложнения, и ако се налага да се вземат съответните мерки. За съжаление, постовете в инертнет не могат по-никакъв начин да заместят истинския преглед, и не го препоръчвам на никой!!!!!!!!!!!!!!! Ако се налага сменете уролога, въпреки че единствено оператора знае какво точно е правил и какво се е случило по време на операцията, което във вашия случай е най-важното!
Успех!
www.Urology.bg

atanasda
Мнения: 4
Регистриран на: 09 ное 2009 11:44
Местоположение: sofia

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от atanasda » 10 ное 2009 15:05

Отново ти благодаря.Той е възрастен човек на 76 години и казва, че от време на време, чувства, че му се припикава и съответно ходи до тоалетната, но това е много рядко.Кое командва сфинктера да се отвори, питам те, защото е на възраст и да не причината да е от другаде?Имам предвид от мозъка.Защото някога така дълбоко заспива, че много трудно го събуждаме.

д-р Цончев
Мнения: 34730
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от д-р Цончев » 10 ное 2009 21:12

Нямате ли достъп до епикриза, която да съдържа операцията, която е направена, евентуално оперативен протокол. Така както го описвате вероятно проблема не е в регулацията на микцията и изпразването на пикочния мехур.

atanasda
Мнения: 4
Регистриран на: 09 ное 2009 11:44
Местоположение: sofia

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от atanasda » 10 ное 2009 21:42

Благодаря Ви, д-р Цончев, че и Вие се включвате.Утре ще отида да потърся епикризата, защото преди 3-4 дена не беше готова и пак ще споделя с вас.Надявам се на вашето мнение.

Lazarov
Мнения: 1
Регистриран на: 28 ное 2009 20:01
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от Lazarov » 28 ное 2009 20:39

Опериран съм на 22.10.2009 год. на простата с отворена операция.След операцията катетърът го нося две седмици.След този период лекарката сваля катетъра и съм изписан .В къщи след втория ден се получава запушване и спешно съм върнат в болницата .На ново ми поставят катетър , и ми казаха след 8-9 дни да отида да бъде свален .В деня на свалянето лекаря ме помоли да почакам 3-4 часа след обилна консумация на течности .След определеното време беше невъзможно да уринирам .Бях настанен незабавно в болницата .При опит да се постави на ново катетър това не стане по какви причини незнам.Късно същата вечер след напълване с урина бях качен в операционната и смесна упойка беше ми поставен ЦИСТОФИКС .Указанието беше нощно време да позвам цистофикса с уриниращата торба а през деня да уринирам през канала .Но за съжаление само две ранни утрини от канала имаше изтичане на урина в много малки количества .От изследването зная , че в урината има гной .Пия по предписание ТАВАНИК,ПРОФЕНИД LP ,ГЕРИКАПС вече една седмица но промяна няма .Имам информация ,че цистофикса е възможно много бързо да се запуши .От епикризата ви давам следните сведения:
На 22.10.09 под ендотрахеална анестезия се извърши аденомектомия -XX.Хистол -р-ш.В-4534 до 4538 данни за бенигнена хиперплазия на прост. жлеза.
Ехография на пик.система -аденома гландуле простате.
В писочния мехур са намерени силно увеличени десен и ляв ендов.лобове на прост.злеза , без среден който се енуклеираха.

Търся съвет .Благодаря.

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от tashunko » 28 ное 2009 22:02

За съжаление с нищо не мога да ви помогна! Единствения който може да го направи е този който ви е оперирал. Понякога, след операцията, и след сваляне на катетъра се получава подобно запушвани или от останали съсиреци в мехура, или от при отпадане на цикатрикса на мястото на простатата или в следствие на някакво усложнение.
Мога да ви кажа аз какво бих направил, но не и да давам "акъл" на оператора ви, защото както и в друг пост съм казвал, само и единствено той знае какво е правил по време на операцията.
След запушването ви, при невъзможност да се сложи отново катетър (рова изобщо не е рядко и си има своето обяснение), първото което щях да направя е една проста цистоскопия по две причини - първо, за да видя поне какво се случва и ако е възможно да коригирам проблема трансуретрално (ако искате жийте тази статия http://www.urology.bg/оперативно-лечени ... а-на-прос/) и второ в 90 % от случаите след цистоскопията слагането на катетър се улеснява значително, а катетъра е за предпочитане пред Cystofix, тъй като е поне 2 пъти по-широк, и урината, гнойта, съсиреците излизат много по-лесно. Да не говорим, че ако е трипътен, промиването на мехура е много по-качествено.
Така или иначе, сложили ви са cystofix, и не мога да си обясня, защо ви карат да го запушвате, когато при наличие на инфекция, най-важното е да се осигури свободно изтичане на уроната от мехура, а не да се задържа в него и с нея и бактериите. Промивки на мехура с Braunol, значително биха помогнали.
Това е, което аз бих направил, и не искам да казвам, че то е правилното, защото нито ви познавам, нито знам какво е било положението по време на операцията, нито след нея.
Поговорете си отново с уролога/уроложката, да пробва отново катетър (като използва т.нар. "водач"), пуснете една нова стерилна урина, за да е сигурно, че антибиотика действа, и пиите колкото е възможно повече течности за да чисти урината мехура.
Това са съветите, които мога да ви дам.
И все пак, не мога да се сдържа да ви попитам, в коя болница се случва всичко това (можете да ми отговорите на лично съобшение).

Успех!
www.Urology.bg

Иван Плачков
Мнения: 6
Регистриран на: 28 фев 2010 17:00
Местоположение: София

СПЕШНО! : Проблем след операция на простата

Мнение от Иван Плачков » 15 мар 2010 20:04

Преди четири дни оперираха баща ми - ТУР на простатата поради увеличаване. Той е на 82. Понесе операцията нормално и в болницата нямаше проблеми, на днес му махнаха катетъра и го изписаха с препоръката да пие течности и да уринира често. Оттогава нито везднъж не е уринирал нормална, само еднократно е успял да отдели две-три капки урина. Какво да правя, нормално ли е това и до какво може да доведе, какво трябва да направя спешно?

Потребителски аватар
tashunko
Мнения: 110
Регистриран на: 05 ное 2009 18:52
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от tashunko » 15 мар 2010 20:19

Здравейте Иван,
Не е нормално да не може да уринира! Има ли силни позиви за уриниране? Болка? Подуване на корема ниско долу над симфизата?
Ако не може да уринира спонтанно - ретенция на урината, трябва да се сложи катетър и след това вече да се търси причината за тази ретенция (най-често хемотампонада). Най-добре се свържете с уролога, който го е оперирал, и то колкото се моше по-скоро (да не казвам спешно), зе да вземе съответните мерки!
Очаквам отговора вил
Успех!
www.Urology.bg

Иван Плачков
Мнения: 6
Регистриран на: 28 фев 2010 17:00
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от Иван Плачков » 15 мар 2010 23:23

За щастие докторът се оказа изключително мил и отзивчив човек и веднага, щом му се обадих тръгна към болницата и ни обяви среща там, постави катетър и през него излезе малко меко тяло с размери на лещено зърно, но с мека консистенция и тъмен цвят, мисля - съсирек. Урината беше чисто и вероятно това е бил проблема, но сега ще го наблюдава още няколко дни, първите от които баща ми ще бъде с катетър. каза, че бил "малкият дявол", защото цветът на урината не бил притеснителен.
Благодаря и на Вас за бързата отзивчивост, ние вече се бяхме обадили, до текстът Ви ме увери, че така е трябвало... :)

jeni_ivan
Мнения: 24
Регистриран на: 11 апр 2010 20:47
Местоположение: софия

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от jeni_ivan » 11 апр 2010 22:14

Здравейте
Баща ми е на 70 години и му бе открит рак на простатата,както и камък във пикочния мехур.Направена бе операция и бе отстранен камъка,но в момента има парене в гърлото,висока температура/непостоянна/,втриса го,трудно преглъща.Бихте ли ми казали на какво може да се дължат тези симптоми?

Севдалина
Мнения: 1
Регистриран на: 08 авг 2010 23:24
Местоположение: София

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от Севдалина » 09 авг 2010 00:20

Здравейте,
На 30.07.2010 беше направена отворена операция на простатата на баща ми. На 07.08.2010 беше изписан. На 08.08.2010 се запуши катетърът му и се появи течение от отвора на допълнителния катетър,който му беше поставен първите 5 дни след операцията и след това свален. Катетърът му беше отпушен в болницата, но скоро след това още същия ден се запуши отново и се появи течението от отвора за допълнителния катетър. Впоследствие баща ми беше отново приет в болница, катетъра му е сменен и му е поставена тежест( пясък) върху корема. Продължава да пие Форсид.При това положение засега няма проблем с изтичането на урина през катетъра. Бих искала да знам има ли нещо друго, което би следвало да се направи в тази ситуация и има ли начин да се предотврати повторен такъв случай, който би попречил на нормалното му възстановяване. В никакъв случай, не искам да се бъркам в работата на лекаря му, но имам нужда от странично мнение на специалист. Предварително благодаря за всяко мнение и информация.

ena1
Мнения: 5
Регистриран на: 13 авг 2009 11:52
Местоположение: sofia

Re: Проблем след операция на простата

Мнение от ena1 » 09 авг 2010 12:17

Севдалина, задай си въпроса и тук http://forum.urology.bg/

Отговори

Върни се в “Бъбречни заболявания. Цистит. Простата”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron