ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Когато употребата му наподобява налудност
Повишен процент на заболели в някои щати на САЩ
Ритъмът сън-бодърстване е от важно значение за развитието

Малкомозъчна атаксия

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: админ, консултанти

tyan_61
Мнения: 2
Регистриран на: 13 ное 2006 15:06

Малкомозъчна атаксия

Мнение от tyan_61 » 13 ное 2006 15:18

Може ли да ми се окаже съдействие относно лекуване на заболяването -малкомозъчна атаксия.Характеризирасе със загуба на равновесието и трудности при ходене .Лекувана съм от 4 години но без резултат като се характеризира с постепенно влошаване на състоянието .

д-р Цончев
Мнения: 34730
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 13 ное 2006 17:04

Моля, цитирайте цялата диагноза от мед. документи, които имате. Опишете досега провежданото лечение.

kavaklieva
Мнения: 230
Регистриран на: 28 юни 2006 16:56
Местоположение: София

Мнение от kavaklieva » 13 ное 2006 21:06

Тази атаксия на базата на какво основно заболяване е - мултиплена склероза или нещо друго?

tyan_61
Мнения: 2
Регистриран на: 13 ное 2006 15:06

Малкомозъчна атаксия

Мнение от tyan_61 » 14 ное 2006 10:44

Симптомите на болеста са неустоичивост при движение с лесно падане назад,световъртеж и затруднено движение и говор.Скенер и ЯМР на глава не показаха нищо .Не е установено на какво се базира заболяването но след продължително лечение с сермион,кавинтон,бетасерк а сега и нимотоп състоянието не се подобрява.Искам вашето мнение следва ли да посетя и отоневролог и възможно ли е причините да се изеснят при него?

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Малкомозъчна атаксия

Мнение от Д-р Стайкова » 09 яну 2007 23:31

Здравейте, ако не сте била на невролог все пак кой ви постави диагнозата? На каква възраст сте? Изведнъж ли започна или постепенно? Имате ли хипертония, диабет, холестерол, инфаркти, инсулти или други важни заболявания? Алкохол? Проблемите с движението само в краката ли са или също засягат и ръцете? Координацията проблем ли е? Можете ли да стоите с прибрани крака или трябва да ги раздалечите за стабилност? Падате ли?
В какво се състои проблемът с говора? Можете ли да гълтате нормално или се давите?
Може ли малко повече детайли за световъртежа?
Лекарствата помагат ли ви или ви карат да се чувствате още по-зле?
Засега ще спра с въпросите, въпреки че се изкушавам да продължа, но ще изчакам отговорите...

Rumi63
Мнения: 4
Регистриран на: 26 яну 2007 10:21
Местоположение: София

Мнение от Rumi63 » 26 яну 2007 17:59

Малкомозъчна атрофия,малкомозъчна атаксия,хередитарна атаксия..нищо общо с МС,отделно неврологично заболяване си е,рядко наследствено заболяване,по мое лично наблюдение доста доктори не са се сблъсквали в практиката си с него.Няма алтернативно лечение,хронично-прогресиращо, водещо до тежка инвалидност. Трудно се улавя с МЯР,а за скенер да не говорим....тежко заболяване..Проявява се в зряла възраст,към 37-38 г. при някои може и по-късно,но рядко по-рано.Няма ремисии,както при МС,а само влошаване.Не съм лекар,всичко това го знам от лично наблюдение и то върху няколко болни в различни стадии..така,че моля ако има друг с такова заболяване да се свърже с мен,да обменим опит и знания,за да се борим заедно с това коварно заболяване!

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Малкомозъчна атаксия

Мнение от Д-р Стайкова » 26 яну 2007 19:14

Здравейте rumi63, вашите коментари са правилни, но за съжаление ние не сме изяснили дали tyan_61 наистина страда от малкомозъчна атаксия, особено ако не е прегледана от невролог.

Поздравявам идеята ви за контакти с други пациенти с цел взаимопомощ. Успехи

Rumi63
Мнения: 4
Регистриран на: 26 яну 2007 10:21
Местоположение: София

Мнение от Rumi63 » 26 яну 2007 19:57

Да,права сте д-р Стайкова,но авторката посочва точно това заболяване,което ме навежда на мисълта,че тя е посетила невролог и тази диагноза й е поставена освен на симптоматичната картина и на базата на фамилната обремененост..предполагам,че на нея й е трудно да го признае това публично,защото не й се иска да е така,но е факт, който трудно се приема.. Споменава,че е лекувана,което надали ще си позволи който и да е лекар без поставена диагноза да й предписва такива медикаменти.Предполагам,че е ходила на всякакви изследвания,лекари и т.н. Знам,че вие като лекар подхождате професионално към такива въпроси и ви прави чест,че така благородно помагате на хора,изпаднали в отчаяние.Жалко,че самата tyan_61 не дава повече информация,би ви улеснила в съветите.С поздрав и уважение към Вас и всички медици!

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Малкомозъчна атаксия

Мнение от Д-р Стайкова » 26 яну 2007 21:18

Изворът на медицинските недоразумения е неизчерпаем и затова се налага при всеки пациент да започнем отначало и да проверим диагнозите, за да не допуснем грешката, която аз наричам "развален телефон".
Например -
1) малкомозъчна атаксия може да се ползва като име на група от симптоми ( нарушено равновесие, проблеми с говора и др.) произлизащи от патология на малкия мозък - например МС, алкохол и др. Тогава това не е самостоятелна диагноза, а е синдром(=група симптоми), който може да се дължи на различни причини, т.е. диагнозите причиняващи този синдром може да са различни.
2) Същият термин се ползва за наследствената атаксия, с която вие имате явно значителен опит и която , (макар че има доста разновидности ), представлява самостоятелна диагноза.

И аз се надявам авторката на темата да има достъп до добър невролог, който ще хвъли светлина върху диагнозата и прогнозата.

Rumi63
Мнения: 4
Регистриран на: 26 яну 2007 10:21
Местоположение: София

Мнение от Rumi63 » 01 фев 2007 13:50

Изказала съм се доста неподготвена...говорих с проф.Кременски и той ми показа,че съществуват около 600 наследствени малкомозъчни атаксии и 23 само от тип Холмс,от която аз се интересувам...и че понятието "малкомозъчна атаксия" е синдром..дано не съм уплашила питащата,нейния случай може да не е чак толкова страшен и нелечим..Човек се учи докато е жив,моля да ми простите за невежеството,но се намесих с цел да помогна,а то...Ето аз съм доказателство,че такъв форум е крайно необходим и колко лесно лаици,чули оттук-оттам дават съвети./визирам себе си/ХОРА,ПРИЗОВАВАМ ВИ,ОБРЪЩАЙТЕ СЕ САМО КЪМ МЕДИЦИНАТА!!! :oops:

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Малкомозъчна атаксия

Мнение от Д-р Стайкова » 01 фев 2007 21:49

Не се самобичувайте, а се гордейте, че сте готова да научите нещо ново. Медицината е необятна наука и няма начин някой да знае всичко. Аз лично уважавам тези, които винаги са готови да прочетат нова информация и да преразгледат критично досегашните си знания. Поздрави

Галина
Мнения: 2
Регистриран на: 18 апр 2007 11:09
Местоположение: ДОБРИЧ

Мнение от Галина » 24 апр 2007 14:24

Помогнете ми!!!Досега не съм боледувала от нищо,но ме хвана най-коварната болест - атаксия.С какво се лекува?Получавам замайване,падам назад,труно се движа,трудно говоря и трудно пиша,имам некоординирани движения.Боже,какво ме връхлетя!!!Пишете ми мили приятели има ли лек за това заболяване?Обичам ви.

kikin
Мнения: 1
Регистриран на: 16 май 2007 23:24

Мнение от kikin » 16 май 2007 23:39

Галина написа:Помогнете ми!!!Досега не съм боледувала от нищо,но ме хвана най-коварната болест - атаксия.С какво се лекува?Получавам замайване,падам назад,труно се движа,трудно говоря и трудно пиша,имам некоординирани движения.Боже,какво ме връхлетя!!!Пишете ми мили приятели има ли лек за това заболяване?Обичам ви.
Здравей, Галина!След като видях какво си написал,реших да ти помогна с това което знам.Един мой приятел(на 35г.) страда от тази болест,която му е открита в началото на 90-те.На количка е от 2003г. след като са се засилили симптомите, които спомена.В интерес на истината, аз го познавам от 2005г.(учим заедно - колеги сме), но той ми е разказвал с подробности за живота си.
В началото на месец Октомври миналата година,той се подложи на придобиваща все по-голяма известност операция с присаждане на стволови клетки.В началото на Юни,ще се подложи на втора такава операция,а след време може би и трета.Той ми е споменавал,че лекарите са му дали гаранция,че най-малко това ще спре развитието на болестта,а за подобрения ще се види в последствие.Незнам доколко си запозната с такава интервенция,но си мисля,че си залужава да попиташ някой по-компетентен.
Най-важното според мен е да не падаш духом.Знам,че аз имам най-малко право да давам такива съвети,но с оглед на наблюденията ми ти давам този съвет.Дано всичко премине благополучно.

Rumi63
Мнения: 4
Регистриран на: 26 яну 2007 10:21
Местоположение: София

Мнение от Rumi63 » 04 авг 2007 12:44

За съжаление мъжът ми вече се подложи на такава интервенция в Москва преди 3 години,но не само че не спря болестта,но се влоши..предполагам,че просто това си е естествения ход на заболяването,а не в резултат на присадените стволови клетки.Факт е,че те също му обещаваха поне стопиране на заболяването,но..това струва доста пари,а да не говорим за напразните надежди,но човек прави какво ли не за здравето си! Човек е длъжен да опита всичко,но при нас не се получи.Има големи надежди за стволовите клетки,но не съм чула или чела за някакво чудо..все още са май на експериментално ниво. Но, за да има напредък в медицината трябват и експерименти. Преди години много писаха за присаждане на стволови клетки в Исул,ако не се лъжа на 2-ма млади мъже,един обездвижен от катастрофа, другия май беше с неврологично заболяване..нищо повече не се чу! казаха,че резултатите ще са ясни след 6 месеца,но..Някой знае ли какво стана с тези хора? да съм пропуснала нещо,макар че си давам сметка,че резултата ако беше успешен - още да се пише! Известната лечителка Вера Кочовска колко пъти ходи в Русия?Колко пъти й се присаждаха стволови клетки? И как е сега?! Много зле-както пишат! Не ми се ще да го приема,но май това си е един много як бизнес..за сметка на болния!

Галина
Мнения: 2
Регистриран на: 18 апр 2007 11:09
Местоположение: ДОБРИЧ

Мнение от Галина » 05 ное 2007 13:15

здравей руми!ГЛАСУВАХ ЗА ГЕРБ ЗАЩОТО НАШАТА КМЕТКА СЕ ПРЕДСТАВИ ОТ ГЕРБ,А И НАПРАВИ МНОГО ЗА ГРАДА.АЗ НЕ СЪМ ПО ПОЛИТИКИТЕ,НО НЕ МИ Е БЕЗПАЗЛИЧНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ.ИЗВИНЯВАЙ.ЧЕ СЕ РАЗНЕЖИХ ПО ТЕЛЕФОНА,НО МНОГО МИ СЕ СЪБРА И ЗАТОВА СЕ РАЗПЛАКАХ.ПОНЯКОГА ТАКА МИ ОЛЕКВА.ИМА И ПО-ЛОШИ БОЛЕСТИ ОТ НАШИТЕ,НО НА ВСЕКИ МУ ТЕЖИ НЕГОВОТО.СКОРО ЩЕ СЕ ВИДИМ И ЩЕ СИ ПОГОВОРИМ.УПОРИТОСТ ,ЗНАЯ ГО,НО НЯКОГА ТИ ПИСВА. ДИДКО СИ ИДВА И ТО С НЕГОВИТЕ ПРОБЛЕМИ , ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ МУ КОНТРОЛНИ.УСПОКОЯВАМ СЕ ,ЧЕ ПО-РАНО НЕ МЕ Е ХВАНАЛО ЗАЩОТО ИМА И ПО-МЛАДИ.ВОЛЯ И КУРАЖ!МНОГО ЦЕЛУВКИ!!!!!!!!!!!!ГАЛЯ.

Отговори

Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron