Страница 1 от 1

Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 04 окт 2017 16:22
от Stoyanova99
Здравейте,
На 33 години съм .
От няколко месеца обикалям усилено по лекари специалисти, за да мога да открия причина за страданието си. А то е следното :
Сковаване и удебеляване на мускулите на ръцете ( на дясната ръка от два месеца имам нещо като оток , който не се променя.) , както и на долната челюст и от двете страни. По сила и интензивност болката се мени , ала е постоянна.
От около седмица имам и болки като , че ли имам мускулна треска и сковаване също и в бедрата.
Болки също имам. Започнаха симетрично в костите в средата на таза, след това и около коленете , после много силни в шията и раменете. Сега са по - скоро усещания за сковаване и опъване в мускулите.

Ревматолог смята , че имам фибромиалгия. Първи невролог ( след като видя Ямр на глава и емг ( на нерви) също смята , че имам фибромиалгия. И двамата ми изписват Баклофен и Иксел ( антидепресант)
Втори невролог ( след като видя изброените изследвания и ми направи емг на мускулите , на което пише : при волева активност се регистрират увеличен % полигафазни АП, на места-миогенни АП- скъсено времетраене до 4-5сек. , казва , че имам все пак възпаление и ми изписва Десофен и Милгама Н и Дормиплант , защото съм "много напрегната".

Физиотерапевт : след преглед и палпация на всички възможни мускули : изгладена шийна лордоза, възпален мускул, който минава от врата през рамото и от там ми бил и отока в предмишницата ( действително по- голямата скованост ми е точно в тази ръка)
И имам на възпаление на сакроилиачната става( когато ме натисна в две точки малко под кръста, както и отстрани на таза , болката беше солидна )
Аз: напоследък започнах да се усещам много странно . Освен сковаността и болките , имам едно странно усещане все едно части от лицето ми са покрити с паяжина и много лесно и бързо ми изтръпват крайниците , ако дори за малко съм в нехарактерна поза. А болките са ми вече постоянни. В момента пия само Дексофена и Милгамата , Магмезий и вит. Ц .

Опасявам се от заболявания на мускулите , които са прогресиращи и по- сериозни. Какви са изследванията за миозит например?Много ме е страх , че никога няма да ми се отпуснат мускулите , че ще прогресира това сковаване и към гърло , диафрагма и все страшни неща са ми в глава.

Моля Ви , посъветвайте ме , на какъв лекар още да отида? Тов ана фибромиалгия ли са симптоми?
И , моля , кажете ми какво означава ЕМГ- то на мускулите ми? Правено ми е на дясната цяла ръка и на десния крак...

Благодаря предварително

Re: Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 04 окт 2017 16:36
от Stoyanova99
Допълвам :
Имам изследвания за ревматизъм - отрицателни
АНА за автоимунно заболяване , доколкото разбрах - отрицателен
Лаймска болест и Хламидия - отрицателни
вит. Д ми е малко нисък - 18 единици

Re: Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 04 окт 2017 21:28
от д-р Цончев
Според мен ревматолозите трябва да направят мускулна биопсия и да изследват техните си маркери за такива заболявания.

Re: Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 05 окт 2017 10:33
от Stoyanova99
Благодаря ви.
А можете ли все пак да ми кажете какво се разчита на Емг- то?

Re: Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 06 окт 2017 10:18
от markuch111
Stoyanova99 написа:
04 окт 2017 16:22
Опасявам се от заболявания на мускулите , които са прогресиращи и по- сериозни.
Колко по-сериозни трябва да са при положение че за фибромиалгията и досега няма открито абсолютно нищо сигурно като етиология,патогенеза,инфекциозен агент който я предизвиква и т.н.А за сметка на това-едва 30% от заболелите имат подобрение на симптомите при проследяване на 5тата година.

Re: Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 06 окт 2017 16:41
от Stoyanova99
Така де...
Четох за синдром на скования човек и страшни форми на миозит...това имах предвид.

markuch111 , познанията ти за фибромиалгията от личен опит ли са?

Re: Фибромиалгия ли е ?

Публикувано: 19 окт 2017 11:42
от markuch111
Stoyanova99 написа:
06 окт 2017 16:41
markuch111 , познанията ти за фибромиалгията от личен опит ли са?
Не!Очевидно цитирам литература.Няма как ако бях болен да направя проследяване върху един човек и по него да вадя някакви меродавни изводи...В обществените поръчки за европарички се случва да правят "надбягване с един кон",но моя интелект стига малко по-надалеч от на политиците и бюрократите...