ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Представете си изцяло противоположен вариант на сауната

Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: админ, консултанти

pepetto
Мнения: 6
Регистриран на: 29 яну 2008 17:39

Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от pepetto » 29 яну 2008 18:08

Малко предистория:
Става въпрос за дете на 5 г.
Поводът да направим ЕЕГ са тикове /движения на устата - зяпане, на очите също/, които продължават вече повече от месец.
За пръв мигане с очите се появи преди около година, но за седмица отшумя. След това на 2-3 пъти са се появявали някакви подобни проблеми, но в рамките на 5-6 дни изчезваха. Обикновено наблюдавам връзка между физически проблем и тиковете след това. Например около Коледа беше хремав, но и след оздравяването и изчистването на нослено продължи да подсмърча по навик /това поне изчезна, че му объркваше дишането/. Сегашният проблем със зяпането започна след като му бяха напукани устните, опъваха му и отваряше уста. И така до сега, като последните 1-2 седмици включи и мигане и вдигане на вежди.... и като цяло не намаляват, напротив - усложняват се.
Не е имал гърчове и загуба на съзнание. Не се е оплаквал от главоболие. Две седмици давахме Тиоридазин без ефект. Сега му изписаха му Атаракс сироп, започваме го от утре.

Това са данните след ЕЕГ:
Анамнеза:
Основна активност - недобре модулиран, средноамплитуден алфа ритъм с честота 8 хц., примесен с тета вълни. Пароксизмални прояви - не се регистрират в спокойно състояние. Реактивност: ХВ - дифузно забавяне на фоновата акт. ИФС . фотопароксизмален отговор при 10 хц. от комплекс остра бавна фронтално двустранно.

Обективно състояние:
Закл.: ЕЕГ запис със смесена основна активност от алфа и тета ритъм. Изява на краткотрайна пароксизмална активност от комплекс остра бавна фронтално двустранно при активация /ИФС/.

Уточнявам, че детето по принцип е доста активно и в началото не стоеше и секунди мирен, към края се поукроти.

Много благодаря предварително!

Д-р Янева
Мнения: 1188
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от Д-р Янева » 30 яну 2008 00:58

къде и кой е провел ЕЕГ изследването? Предложиха ли допълнително изслевания? Кой назначи Атаракс?

pepetto
Мнения: 6
Регистриран на: 29 яну 2008 17:39

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от pepetto » 30 яну 2008 09:20

Благодаря за включването! В Русе е правено ЕЕГ изследването. Допълнително изследване не са предлагали. Посъветваха да проведем курса с Атаракс и след отшумяване на проблема да направим пак ЕЕГ. Казаха, че няма болестно състояние, но има някакви изменения, които са резултат от тиковете. Не ми обясниха подробно, защото това трябвало да направи неврологът, който лекува детето. Но в случая ще отсъства ок 10 дни. Атаракс изписа невролога, след като с Тиоридазин /две седмици/ не се реши проблема.

Д-р Янева
Мнения: 1188
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от Д-р Янева » 30 яну 2008 17:23

Едва ли Атаракс ще помогне за тиковете. Най-общо ЕЕГ-то е нормално, с изключение на известна патологична електирична активност в челните отдели на мозъка. Добре би било да се направи ЯМР на мозъка и преглед при очен лекар(очни дъна), за да се изключи органичен проблем от страна на мозъка. Засега не му давайте да гледа телевизия дълго време и не го излагайте на друг вид примигващи светлини.
Как премина бременността и раждането на детето- някакви усложнения, тежка жълтеница на новороденото, бил ли е в кувьоз, някакви инфекции. До каква възраст се изпускаше по малка/голяма нужда.

pepetto
Мнения: 6
Регистриран на: 29 яну 2008 17:39

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от pepetto » 30 яну 2008 18:45

Бременноста ми протече изключително леко - без каквито и да било неразположения. Роден е с цезарово сечение, но не заради някакви проблеми. С жълтеницата не е имало проблем. В началото на миналата година /когато за пръв път се появи премигване/ го водих на очен лекар - каза, че няма проблем. След 2 1/2 годишна възраст не е имало никакви проблеми с малка и голяма нужда - ходи сам и се контролира.

ЯМР ми звучи доста сериозно. Не съм много наясно, но има ли вероятност за някакъв сериозен проблем, без други признаци /освен тиковете/. Не се оплаква от главоболие, не е правил гърчове...

Много Ви благодаря за помощта!

Д-р Янева
Мнения: 1188
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от Д-р Янева » 30 яну 2008 23:39

За да се приеме диагнозата "Тикове" трябва да се изключи патология на централната нервна система. ЯМР, разбира се, не е задължителен ако няма оплаквания и/или усложнения при раждането и в последващото развитие. Предположението е във връзка с актуализация на тиковете след преболедуване. Освен тикове има ли и някакви звукове, които детето издава заедно с движенията?
Добре би било да се консултирате с детски психиатър и психолог. Общо взето те са специалистите по въпросите на диагностиката и лечението на тиковото разстройство. Както разбирам сте от Русе(или в близост)- там работи д-р Биляна Мечкунова, детски психиатър. Доколкото знам в специализиран детски център.

pepetto
Мнения: 6
Регистриран на: 29 яну 2008 17:39

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от pepetto » 31 яну 2008 00:32

Не издава звуци. Опитвали сме нещо като игра - аз да броя до 50, а той през това време да не прави физиономии - получава се. А по отношение на боледуванията - не след всяко се появяват тикове. Аз, по-скоро ги приемам като резултат от това, че му се е налагало да извършва някакво действие /каквото е подсмърчането при течащ нос, или покашляне при раздразнено гърло.../, а при отшумяване на симптомите му остава навика да го прави. Но пък фактът, че толкова лесно придобива някакви навици, може би говори за проблем...
По отношение на психолог - вече сме решили да се посъветваме с такъв. Също като вас ни препоръчаха д-р Мечкунова, но най-рано към средата на февруари има свободни часове.

Още веднъж благодаря!

bbbb
Мнения: 1
Регистриран на: 31 яну 2008 15:23

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от bbbb » 31 яну 2008 15:46

Преди пет години поставиха диагноза на сина ми - 8 год. "тикова невроза". Проявяваше се в често примигване с лявото око. След година отново се прояви за около 10-20 дни. Във времето до сега понякога забелязвам бръчкане на носа с различна честота. Посетихме психолог и психиатър /в това няма нищо страшно/, давах му невробекс, но зная, че това е свързано с прекалената му чувствителност. В тези случаи причините бяха много, една от които проблеми в общуването, взаимоотношения с приятел. Говорете с детето си, разпитайте го. Понякога и най-дребното за нас нещо е много важно за чувствителното дете и то има нужда от помощ. Много помага и успокояващ чай /има го по аптеките/ и 1 таблетка мента-глог-валериана /вечер за периода на проявите. Проверете и очното налягане /моят син е с очила от 5-годишен/. Имате основание за тревога - броях тиковате на сина си непрекъснато и с ужас установявах, че се увеличават. И сега се вглеждам в него и мисля, че никога няма да спра да се тревожа - сега в опасната тинейжърска възраст, когато тези прояви се увеличават. От изключително значение е детето да е спокойно, разбрано и уверено в себе си.Ще се радвам ако съм Ви от полза, въпреки, че имате и професионално мнение.

pepetto
Мнения: 6
Регистриран на: 29 яну 2008 17:39

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от pepetto » 31 яну 2008 16:54

Благодаря Ви за мнението!

Ценя съветите на хора, които са се сбъсквали с подобни проблеми.
Вече сме уговорили среща с психолог. Предвид стресовото време, в което живеем приемам за напълно нормално да опрем до услугите на такъв специалист. Моят син също е много чувствителен и бих казала "впечатлителен". Разговаряме доста, опитваме да получим информация от него, но на тази възраст /5 год./ е доста трудно да се отсее истината от измислиците. Не се е случвало някакво по сериозно събитие около него /поне не знаем за такова/, което да смятаме, че му е повлияло. Но както Вие казвате, възможно е нещо, което аз дори не бих забелязала - за него да е много сериозно.
Още от бебе винаги е бил поощряван, при всеки негов успех му казваме колко добре се справя... изобщо, винаги съм смятала, че похвалата е много по-градивна от критиката. Въпреки това, не бих казала, че има кой знае какво самочувствие.
На очен лекар ходихме миналата година, при първата поява на тикове с очите - всичко беше наред. За по-сигурно ще отидем пак. Ние също мислихме за някакви чайчета, трябва обаче да попитаме дали няма да му стане много - сиропа, който пие има успокоително действие.
Смятаме да го заведем за седмица на планина, за да види как ще му се отрази смяна на обстановката, повечко разходки и чист въздух.
Изобщо, надявам се все някои от мерките, които сме преприели да дадат резултат.

Дано при вас всичко да е наред!
Поздрави!

Д-р Янева
Мнения: 1188
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от Д-р Янева » 31 яну 2008 20:05

Ако д-р Мечкунова е заета и нямате нищо против да пътувате, елате в в нашата клиника - прегледите са безплатни и не е необходимо направление от личен лекар. Трябва само да се обадите и да си запишете час за консултация.
УМБАЛ "Александровска" София, Клиника по детско-юношеска психиатрия "Свети Никола"
тел. за записване: 02- 9230375 и 02-9230681.
Можете да се запишете направо в моя графика за консултации.

pepetto
Мнения: 6
Регистриран на: 29 яну 2008 17:39

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от pepetto » 31 яну 2008 20:39

Благодаря Ви! Ще се възползваме от предложението.

ckpi_bl
Мнения: 16
Регистриран на: 16 сеп 2010 12:29
Местоположение: sofia

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от ckpi_bl » 28 окт 2010 16:00

Здравейте д-р Янева,
преди година ми направиха ЕЕГ в София, Исул. Резултатът беше следния /тъй-като е написано на ръка го пиша така както го виждам, надявам се, че ще е достатъчно информативно/: "ЕЕГ с леки диферри промени /ниска средна честота на Алфа за видр./ с фокална пароксизмална активност /от серии остри-бавно/ в л. J-T област /плавно при ХВ/".
За ЯМР със съдова прогресия.
25 дни по-късно при ново ЕЕГ в Александровска болница резултта е следния: "Неспецифични промени пароксизмална активност в ляво темпорално. Уместно е провеждането на ЯМР изследване на главен мозък.

При направения ЯМрезонанс резултата е Б.О.

Интересното е, че не ми дадоха нищо да пия и ми казаха да не се притеснявам. Поводът за направа на ЕЕГ беше изтръпване на лявата половина на лицето, главоболие и замайване от 2 години почти постоянно - без въртене на свят, а само замайване, но понякога толкова силно, че не мога да стоя прав и се налага да се подпирам или седя. Гадното е че го имам и в покой.
Всъщност изпратиха ме на психиатър, който ми изписа антидепресанти, които на този етап не съм взел.
При направено трето ЕЕГ 4 месеца по-късно отново в Исул, отново при същия лекар, доц. Рашева резултата е: "SST с леки дифузни промени неспецифични промени /ниска средна честота на алфаритъма - 8/. Без асиметрия и пароксизмална активност.
Тя изрази учудване, но каза да си ходя при лекуващия лекар, който каза да не се притеснявам и ми каза, че е добре да взема антидепресантите от психиатъра.
Тези неща са правени преди 9-10 месеца. В последно време имам и потрепвания на мускули на лицето, краката - по цялото тяло и пак леко изтръпване на лицето. Невролог при който бях скоро ми каза да спра да се притеснявам и да се успокоя, защото всичко ми е на нервна основа. А аз последните 4 години наистина преживявам голям стрес. Може ли всичко да се обясни с това или "ПАРОКСИЗМАЛНА АКТИВНОСТ ВЛЯВО" е нещо, което не може да е от притеснения.
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ.

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от д-р Цончев » 29 окт 2010 21:58

При условие, че на ЯМР всичко е б.о. не виждам повод за особено притеснение. По-скоро невролог/психиатър трябва да подбере подходящо лечение.

Avrora7
Мнения: 60
Регистриран на: 31 май 2011 16:11
Местоположение: sofia

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от Avrora7 » 12 ное 2013 12:31

Здравейте.
Жена съм, на 40 години.
В болницата ми направиха ЕЕГ.
Страдам от Шизоафективно р-во.
След енцифалограма в епикриза пише

Нормална основна активност и дискретно проявена генерализирана параксизмална активност.

Нищо не ми казаха какво значи това, притеснявам се.
Моля д-р Цончев или някой друг да ми каже какво значи това. Усещам и изтръпване в дясната половина на главата.

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Моля, за мнение за резултат от ЕЕГ

Мнение от д-р Цончев » 13 ное 2013 12:18

Изтръпването няма общо с резултата от ЕЕГ. В това заключение аз не виждам нещо притеснително.

Отговори

Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост