ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Площта на изгарянето се определя по правилото на деветките
Притежава редица фактори на патогенност

Главоболие и ЯМР в София

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: админ, консултанти

Ivan1212
Мнения: 13
Регистриран на: 04 ное 2013 16:33

Главоболие и ЯМР в София

Мнение от Ivan1212 » 25 апр 2017 22:30

Здравейте,
От както се помня страдам от главоболие, което никога не е било голям проблем. Преди около 6-7 месеца обаче се промени и вече не започва в слепоочието (както е било винаги преди), а се заражда в тила/врата (някъде около връзката на главата с врата) и се пренася в лявото или дясното слепоочие. Болката не е силна, но не спира докато не взема хапче.
Освен това от около година имам леко оплакване от качеството на зрението на едното ми око, което не е добър сигнал. Все пак офталмолозите намериха малък очен проблем, който води до тази много слаба, но осезаема липса на острота на виждане с едното око. Според тях окото не дава призначи за проблеми в ЦНС. И все пак това ме притеснява.
Намерих си невролог, с който започнахме да борим проблема с болките във врата и главата. В началото бях общо взето сигурен, че всичко се заражда във врата и се прехвърля в главата. Направихме рентнен на врат - нищо сериозно, леко ошипяване. Опитахме разни лекарства - милгамма м, мента+глог+валериан, НСПВ, деанксит - всичко с променлив резултат. Повечето симптоми обаче все пак говореха за стрес или неудобна поза - просто в дните в които не бях на работа почти нямах проблеми. Като заключение, неврологът ми препоръча да си направя един скенер на главата, за да се успокоим, че там няма проблем, тъй като месеци наред нямаше постоянно решение на проблема.
В началото отказах (облъчване и какво ли не), но вече като че ли размислям. Искам или да се разбере какъв е проблемът или надявам се, да отхвърлим най-неприятните диагнози. Понеже знам, че ЯМР е по-добрият метод предпочитам да си направя такова изследване, за да охвърлим и потенциална МС. Какво е мнението ви за тези опции:
1. Спектър (Парк-хотел Москва) - по-слаб откъм Тесли, но доколкото знам добър апарат. Чувал съм много добри отзиви за специалистите там, които обръщат внимание на пациентите.
2. Софиямед - добър и бърз апарат, не знам нищо за лекарите. Имам като цяло добри впечатления от болницата по други въпроси (като изключим, че за около 4-5 минути ми казаха, че клоня към МС).
3. Сити Клиник - като че ли най-хваления и мощен апарат. За това място също не знам твърде много, само дето ми е мааалко по-далечко и е малко по-скъп.

П.П. Може би и е добре да спомена, че неотдавна познат бе диагностициран с мозъчен тумор, който откриха след зрителни проблеми. Все се надявам всичко това да е в резултат от новопридобитата ми хипохондрия, но без ЯМР май няма да имам категоричен отговор.

strelocnika
Мнения: 258
Регистриран на: 02 май 2012 13:16

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от strelocnika » 27 апр 2017 11:52

Аз, съм си правил ЯМР на главен мозък, в двора на Св. Анна(окръжна болница). Клиниката се казваше"Русев"-мисля. Беше по препоръка на лекуващия невролог-по негово мнение са доайени в областта, с добър апарат и не изпускат нищо. Приемат с направления!

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от д-р Цончев » 30 апр 2017 20:16

Според мен няма особено значение къде ще се прави ЯМР-то важното е кой ще го гледа...

Ivan1212
Мнения: 13
Регистриран на: 04 ное 2013 16:33

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от Ivan1212 » 02 май 2017 17:49

д-р Цончев написа:
30 апр 2017 20:16
Според мен няма особено значение къде ще се прави ЯМР-то важното е кой ще го гледа...
Благодаря, д-р Цончев! Вие кой център бихте препоръчали по този показател?

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от д-р Цончев » 08 май 2017 19:13

Ако е същия д-р Русев, когото познавам - там е добре. Става и в ИСУЛ, да го гледа доц. Неделков или д-р Гецов.

Ivan1212
Мнения: 13
Регистриран на: 04 ное 2013 16:33

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от Ivan1212 » 13 окт 2017 10:10

Здравейте,
Направих си все пак ЯМР (нативен) в Спектър, защото пак ми го препоръчаха и ми е удобен като локация. Апарата е GE нов с 3 тесла мощност (ако това е мощност). Човекът, който се е подписал и сигурно го е гледал и ми направи бърза консултация е Др. Константин Костадинов.
Аз се гледах заради някакъв страх от тумор/мс или нещо такова.
В заключението ми пише само, че имам нормален главен мозък за възрастта и полипи в синусите.
В описанието на различните части обаче пише "хернирана през диафрагма селе супраселарна цистерна - частично празна села". Няма инфо за самата хипофиза или за нещо друго. Докторът ми каза, че това е анатомична особеност и го имат немалко хора (30%, въпреки че знам, че тези проценти често се преувеличават за спокойствие на пациента). Човекът ми обясни, че нямало за какво да се притеснявам, това не може да ми даде отражение на здравето и едва ли усещам по някакъв начин този дефект. Сега се чудя дали трябва да ходя на невролог за разяснения и някакви изследвания или да го оставя този проблем. Аз от малък страдам от главоболие, но това е нещо като семейна черта :)

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от д-р Цончев » 16 окт 2017 21:01

Прав е рентгенолога, нищо притеснително няма в тая находка.

Ivan1212
Мнения: 13
Регистриран на: 04 ное 2013 16:33

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от Ivan1212 » 17 окт 2017 15:46

Благодаря много!

IlianaK
Мнения: 1
Регистриран на: 24 окт 2017 16:03

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от IlianaK » 24 окт 2017 16:38

Здравейте!
Бихте ли могли да ми разчетете резултата от ЯМР.
На настоящото МРТ се визуализират две огнищни лезии в мозъчния паренхим, разположени в перивентрикулярното бяла мозъчно вещество около фронталния рог на десен латерален мозъчен вентрикул, респ. главатана опашатото и контралатерално - кранийлно и в дълбочина. Размерът на лезиите достига до 0.45 см в ляво и 1.35 см в дясно, регистрирани в трансверзален план.
Не се установяват съпътстващи интра- и екстрасиални Ту формации, супра- иинфратенториално, в т.ч.- хематоми и хеморагии. Вътрешни и външни ликворни пространства с нормална топика и капацитет.
Интра-, пара- и супраселарни анатомични компоненти, структури на вътрешното и средното ухо, интра - и екстрабуларни, интра- и екстраконални анатомични елементи- в норма.
На SWI не личи патологично натрупване на желязосъдържащи метаболити.
На съдовото MOT TOF 3D изследване на мозъчната циркулация не се визуализират сигнификатна промяна на обема и скоростта на интралуминарния кръвоток на компонентите на ВБС и Велизиевия кръг. Не личат аневризмални дилатации и патологични съдови комплекси.
Находката отговаря на съдово индуцирани глиални цикатрикси - минимално проявена мултифокална исхемична лувкоенцефалопатия несъпътствана от системна атрофия. Цервикална остеохондроза. Кифосколиотична патологична позиция на цервикален отдел на гръбначния стълб.
Благодаря

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Главоболие и ЯМР в София

Мнение от д-р Цончев » 30 окт 2017 21:57

Това за какъв човек се касае - възраст и др.....

Отговори

Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта

cron