ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
То предотвратява и появата на диабет, затлъстяване и остеопороза
Мозъкът е неспособен да запази тази информация
9 начина да облекчим сърбежа без помощта на лекарствени продукти

Мозъчен институт

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: админ, консултанти

Iva1234
Мнения: 3
Регистриран на: 02 фев 2017 10:06

Мозъчен институт

Мнение от Iva1234 » 02 фев 2017 19:05

Дядо ми получи мозъчен институт 2 дни не го приема ха в болница, в неделя го приеха почти нищо не ни казват той е на 75 години. Искам да попитам дали е добре че е много буен непрекъснато мърда лявата си половина (иска да си махне кислорода, катет ара, всичко) реагира, но сме непрекъснато до него да го пазим, не ни казват това дали е добре или зле... Благодаря предварително!!! Дясната ръка също я мърда, но по-малко и леко. Не говори, но като цяло мисля че ни усеща като сме до него...

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Мозъчен институт

Мнение от д-р Цончев » 05 фев 2017 20:22

Не е институт а инсулт.
Какъв е по-точно въпроса?

husar68
Мнения: 6
Регистриран на: 14 фев 2017 12:05

Re: Мозъчен институт

Мнение от husar68 » 14 фев 2017 12:25

Здравейте д-р Цончев, преди 4 дни (в събота на 11.02.2017 в 6 ч. сутринта) майка ми получи исхемичен инсулт, парализа на лява страна, бърза помощ дойде на 30-та минута и веднага я откараха и приеха в неврологично отделение на МБАЛ в гр. Троян и започнаха медикаментозно лечение, към 10 ч й направиха скенер и при разчитането н-ка на отделението д-р Стратев каза, че няма кръвоизлив, няма и запушване има само малък оток. Кракът й всъщност не е напълно парализиран, успява сама да го сгъва и разгъва не напълно, да го вдига на около 30 см и да го наклонява настрани и обратно когато е сгънат, но с ръката нещата са зле успява до сгъва и разгъва само пръстите и то не напълно. Има неголямо изкривяване на лицето, разговаря сравнително ясно, с млако змазване и заваляне но е разбираема речта, контактна и разбира всичко, на моменти малко позабърква някои минали събития с настоящето, но са за кратко, клепач и е почти затворен, но успява да го отваря сама.
Ще продължим тук лечението по пътеката, а след това какво бихте ни посъветвали да предприемем с рехабилитационните процедури, дали да продължим тук или да я закараме в гр. Банкя (санаториума към ВМА), допустимо ли е такова транспортиране от Троян до Банкя. За момента няма назначен рехабилитатор и аз и баща ми й правим някаква гимнастика с показани от д-р Стратев упражнения. Има ли надежда да я изправим на крака, тя е на 70 г. и не се е спирала, все работеше нещо, пиеше си редовно лекарства за хипертонията и сърцето.
Благодаря
Бисер Бончевски

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Мозъчен институт

Мнение от д-р Цончев » 17 фев 2017 22:32

Така, както описвате ситуацията, жената има всички шансове да се възстанови почти напълно. Към момента не препоръчвам още транспорт надалеко - нека минат поне 20 дни от острия инцидент. Пред това време - внимателно раздвижване, да си пие медикаментите, които са изписани, да се следи редовно кръвното, да е горе-долу нормално - да не спада прекалено ниско, но и да не се вдига над 170 систола.

husar68
Мнения: 6
Регистриран на: 14 фев 2017 12:05

Re: Мозъчен институт

Мнение от husar68 » 19 фев 2017 15:19

Благодаря за отговора д-р Цончев! В момента имаме още подобрения по раздвижването на крака, сгъва го и го разгъва самостоятелно вече, вдига го и при сгънато и при опънато положение, правя и това тройното сгъване към корема и я карам да ме изтласка като я подпирам с ръка в стъпалото и усещам, че го прави със сила, при сгънати в колената крака и опора в раменната област си вдига торса на 10-15 см по 15-20 пъти, а аз й хващам здравия крак във въздуха и я карам да прави това упр. само на засегнатия крак и го прави по 5-10 пъти. С ръката обаче все още нещата се развиват по-слабо, аз и я изпъвам навънка до пълно разгъване и я задържам така по-5-10 мин, но казва че я боли в лакътната сгъвка и започва сама да си я прибира но до около прав ъгъл и сетне се отпуска, но днес за първи път я хванах китка в китка като за здрависване и я накарах да стисне и усетих, че стиска с цялата си китка макар и слабо. Лечението продължаваме за още няколко дни, д-р Стратев предписа едни испански ампули-сомазина за още 5 дни но е казал да се вливат много бавно, за 4-5 часа върви системата. Рехабилитаторка идва вече и на шестия ден я изправи да седне, но майка ми оклюмва глава и започва да заспива, препоръча да я изправяме така по 2 пъти дн. за по 3-4 мин., а на седмия ден се опита да я изправи на крака с проходилка, но майка ми не смее да се отпусне на краката си, което много ме отчая, пред вид добрите резултати от раздвижването в легнало положение. Искам да Ви попитам правилно ли се прилага лечението и рехабилитацията и въпреки отпускането й при опитите за вертикализация положението продължава ли да е оптимистично.

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Мозъчен институт

Мнение от д-р Цончев » 21 фев 2017 22:14

Според ситуацията която описвате, възстановяването върви относително добре. Рехабилитаторите обикновено са наясно с това кога да почват да изправят пациента, така че оставете ги да си вършат работата. Всъщност това са им най-честите пациенти... Имайте търпение и пазете жената от усложнения. Хич не е лесно имайте предвид, аз ежедневно работя с такива пациенти

husar68
Мнения: 6
Регистриран на: 14 фев 2017 12:05

Re: Мозъчен институт

Мнение от husar68 » 22 фев 2017 00:03

Благодаря д-р Цончев, въпреки че КП изтече, лекуващия лекар я остави още 7 дни и вече ще я изписват, уредихме настаняване в БПЛР Банкя (военния санаториум) и доктора каза че с линейката няма да е проблем транспортирането да там, а там било най-доброто място за рехабилитация и каза, че трябва да отидем щом има възможност и на 15-я ден (в четвъртък) ще отиваме.

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Мозъчен институт

Мнение от д-р Цончев » 26 фев 2017 22:16

Пожелавам успех! Не е лесно, но с повече усилия и късмет човек се възстановява-

Отговори

Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта