ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Въпрос на полови предразсъдъци или биологични разлики
Какво причинява нарцистичното разстройство на личността?

Разчитане на електроенцефалография

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: админ, консултанти

Pchelichka.27
Мнения: 49
Регистриран на: 27 окт 2016 20:30

Разчитане на електроенцефалография

Мнение от Pchelichka.27 » 01 ное 2016 20:26

Наскоро си правих електроенцефалография, но се получи разминаване в обясненията на докторката, която ми я прави и невроложката.
Правих я при д-р Диева ВМА, след това попитах всичко наред ли е, тя каза не е наред изобщо. Притесних се, помолих за обяснение на рова което беше написано, каза ми моята невроложка да ми я разчете. Отидох при невроложката и тя каза силна нервна възбудимост на мозъчната кора. Изписа ми селеногин и витанго.
В описанието пише това:
Фонова активност от неравномерен по честота и амплитуда алфа ритъм- средно 10 хц., примесен с остри вълни дифузно, с превес в ляво фронто- централно.
При пробите за реактивност ХВ-ОО-ЗО-ФС основната активност не се променя съществено.
По време на ХВ се регистри количествено и амплитудно увеличаване на гореописаните прояви, както и тенденция към двустранна синхронизация.
Добре подтиска ритъма при ОО.
Не се регистрира фотопароксизмален отговор при ФС.
Не се регистрира пароксизмални прояви.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
ЕЕГ от алфа тип с иритативни прояви дифузно, с преврс в ляво фронто- централно.

И така след 10 дни звъня на Диева и я питам трябва ли след проведеното лечение отново да отида при нея за ново ЕЕГ, казах и какво пише и тя ми казва: Еми то всичко е ОК, защо да идваш. А на прегледа каза, че изобщо не е добре положението. Противоречи си.
Ако някой знае какво означава заключението, нека да се включи.

Pchelichka.27
Мнения: 49
Регистриран на: 27 окт 2016 20:30

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от Pchelichka.27 » 01 ное 2016 20:56

Беше ми препоръчано да отида при докторката, която съм споменала. Тя е много компетентна, но явно аз не уцелих добър момент, имаше и чакащи, съответно много набързо мина прегледа, не успях да задам и половината от въпросите, които ме интересуваха.
Аз имах съмнение за болки предизвикани от тригеминална невралгия, или мигрена. Не знаех от какви са болките и просто си попитах може ли да е нервус тригеминус, отговор не получих. Другата невроложка ми каза, че може да е възпаление на ставата на лицето и освен селеногин и витанго ми предписа и етодин. След етодина такива болки в стомаха получих, че след 3 дни го спрях.
След като мина това лечение селеногин и витанго - без никакво подобрение посетих още 2 невролози.
Единия ми предписа Ulmovo 500 - за 6 дни 2Х1 к, стрезам 0.05, по 1 к вечер, милгама протект 300 по 1 к на ден.
На следващия ден отидох на консултация с друг невролог и той ми каза, че няма нужда да пия стрезам и улмово.
И не съм ги пила.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от д-р Цончев » 03 ное 2016 21:15

Какъв е въпросът тук?

Pchelichka.27
Мнения: 49
Регистриран на: 27 окт 2016 20:30

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от Pchelichka.27 » 05 ное 2016 03:04

Въпросът е какво означава заключението. На разбираем език. И това дали в от централната нервна система или периферната.
Също така се притеснявам да не би да имам аневризъм на мозъка, защото вече 10 месеца усещам едно странно чувство в главата.Сякаш някоя вена отляво ми се пълни с кръв и се създава напрежение в главата, ухото отляво кънти или долавя звукове от тази вена, такова ми е усещането.
Скенер си направих по предложение на УНГ, но каза Катаракт на глава без контраст, нищо нямаше на скенера, нямаше огнища, само асиметрия в кондилите на двете долни челюсти. Сега четох в една статия, че за да се улови аневризъм трябва да бъде скенера с контраст, така ли е или не?
На 27 г съм, други здравословни проблеми нямам ( да чукна на дърво), но това нещо в главата ми скоро ще ме побърка.Покрай това нещо лятото получих паник атаки, или поне симптомите бяха такива, всеки ден четях в интернет да да разбера какво се случва с мен, посредством сходни симптоми във форумите.
В допълнение - винаги от топлина почва да ми щипе лицето, от лявата страна +! леко сърцебиене. Обяснявам си нещата само с паник атака.
Д-р Цончев, ще съм Ви благодарна ако изкажете мнение на какво може да се дължи всичко това, в първия пост имам заключение от ЕЕГ, правила съм скенер без контраст, без нищо притеснително.
Посетих общо 5 пъти УНГ и там няма нищо, като един от пътите моята болежка се беше обострила и ме болеше страшно много и един професор от първа градска ми каза, че е невралгия на троичния нерв, но това преди ЕЕГ и скенера. Каза ми да пия милгама н 2 пъти на ден и аулин.
Пих 5 дни , но не преставаха болките.
Най- силни ставаха, когато съм на слънце и топлина.
След 15 дни панически отидох на още един невролог, каза , че отчасти симптомите приличат на нервус тригеминус невралгия, но аз му казах за мнението на УНГ професора. Изписа ми милгама протект и улмово и стрезам.
Улмово не пих, защото той се съмняваше, че е някакво възпаление на ставата. Една друга лекарка ми каза, че и според нея не е ставата.
Бях изгубила надежда, че ще се оправи положението тогава, към днешна дата болки в главата силни нямам, само изтръпване и бодежи или като пукане на капилярчета, нещо такова усещам.
Другото лекарство стрезам го пих 3 дни по едно хапче и ми подейства страшно зле, спрях го. Невролога ги беше предписал 10 дни по 1т., но се питам има ли връзка- ако се успокоява централната нервна система със стрезам, повлиява ли се и вегетативната периферна нервна система?
Възможно ли е да е стрес, паническо разстройство? но никой от невролозите не ми каза нищо за стрес, паник атаки. Вчера личната лекарка ми каза, не не мисли че е тригеминална невралгия, защото много боляло. Но тя не е запозната в детайли с всички изследвания, които съм правила и всеки път ме претупва на бързо.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от д-р Цончев » 07 ное 2016 22:34

Аз лично не виждам нещо притеснително в заключението от ЕЕГ. Оплакванията за които споменавате е съвсем възможно да са в резултат на панически пристъпи. Тригеминалната невралгия отминава доста бавно, така че се въоръжете с търпение. Нямате аневризма, спокойно.

Pchelichka.27
Мнения: 49
Регистриран на: 27 окт 2016 20:30

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от Pchelichka.27 » 09 ное 2016 01:44

Д-р Цончев какво имате в предвид, че Тригеминалната невралгия отминава доста бавно?
Имате впредвид, че може да продължи 1 година, години ?
Има ли отърване от този вид невралгия.
В момента никой не ми е казал с точна диагноза, че я имам. Един проф. По УНГ ми каза, че може би е това и един невролог отчасти каза, че оплакванията приличат на тази невралгия, но нямаше категоричност!
В този форум и като цяло в интернет почнах да чета за това бедствие и симптоматиката в онзи труден период около 10 месеца беше такава. Сега от един месец, два съм добре. Няма никакви болки. Вече мога да си смръщвам веждите без да чувствам стягане и опъване. Вече без проблем готвя, защото преди това от топлината лицето и главата ми се затопляха и получавах парене.
Аз също мисля, освен тази невралгия съм получила паник атаки, защото лятото, когато имах тези пристъпи постоянно лоши мисли ми се въртяха ИЗ главата, мислех си, че края наближава, ходех по доктори, сърцебиене и нещо като клаустрофобия.Преуморявах се и се обвинявах, че не съм пълноценна майка. Всички тези симптоми са присъщи на паник атаки, само, че никой лекар не ми намекна за тях, дори мисля, че направих една нервна криза, защото една събота отново след силно парене стягане и болки в главата- получих силно сърцебиене. На сутринта отново се появи с голяма сила - изтичах до първа градска и дежурната ми даде 2,5 бетаблокер.В какъв филм ме вкара тази жена, не е истина просто, но това е друга тема.Мисля да напиша книга " Преживелици и патила с българските доктори".
Въпросът ми е следният- Не съм пила никакви лекарства, освен милгама н - 12 хапчета общо за 12 дни.
Възможно ли е ако е била тригеминална невралгия да се е повлияла? Мисля, че е невъзможно.
Тригем. Невралгия само след вирусно заболяване ли се появява?
Нямала съм такова, имах настинка изстиване, кратка.
Възможно ли е след химически пилинг за лице - гликолова киселина, токсично да се е натровил нерва и от там да е тръгнало всичко.Защото след този пилинг ми прилоша и започна щипенето паренето на лицето- силно изразено от едната страна, болки в главата + паник атаки. 2 дни след пилинга болките бяха по-силни и ми беше лошо. Естествено си направих кръвни проби и всичко беше ОК. Но ме болеше толкова силно главата, ужас беше и всичко това стана в чужбина.Личен лекар ми предписа ибупрофен, но не помагаше и изобщо не ми спомена, че може да е нервус тригеминус.Просто след тази киселина се чувствах като натровена и си мислех, че умирам.Не мисля, че са били просто паник атаки. Всичко това продължи 10 месеца, в които нямах нормален живот.Да уточня- 5 месеца в чужбина, като личния ме прати на ядрено магнит. Резонанс, но се изплаших от тази совалка и когато легнах, пак ме хванаха паник атаките и отказах.След това ходих на невролог отново в чужбина, но пак нищо не спомена за нервус тригеминус, след това на очен и там всичко ОК.След това 5 месеца в България обикалях по доктори. И общо взето никой доктор не ме изслуша от начало до край за какво иде реч.
Сега след 10 месеца мъки нещата са по- добре, няма я онази болка в главата.
Когато се преуморявам и когато имам много напрежение отново се появява леко пощипване парене, може би на този нерв.

Pchelichka.27
Мнения: 49
Регистриран на: 27 окт 2016 20:30

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от Pchelichka.27 » 09 ное 2016 01:55

Също така още нещо много важно искам да попитам.
Планувам бременност, от 2 месеца съм по- добре, но ме е страх, че ако е Тригем. Невралгия няма да успея да износя бебето.Ако я имам тази невралгия може ли да навреди на плода? Силно съм притеснена, 10 месеца изчаквам, но докога......

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от д-р Цончев » 09 ное 2016 21:39

Според мен въобще не трябва да се притеснявате от такава невралгия, въобще няма връзка с бременността, така че спокойно.

odizio
Мнения: 31
Регистриран на: 25 юли 2008 10:05

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от odizio » 22 мар 2017 01:47

Здравейте!
На 38 год. съм. Правиха ми ЕЕГ картографиране, поне така разбрах, че е наименованието на изследването (не е обикновено ЕЕГ). Казаха ми, че е много ново и високоспециализирано изследване, което не се поема от НЗОК и ми струваше 80 лв.
Ето резултатите:
Добре организиран средноволтажен основен алфа ритъм с честота 7-8 ХЦ. Тета вълни с честота 4-5 ХЦ. Остри вълни с неточна локализация.
При ОО/ЗО бо
При ФС бо
При ХВ бо
Огнищна и генерализирана активност не се наблюдава.
Заключение> Нормална за възрастта ЕЕГ активност от алфа и тета ритъм. Остри вълни с неточна ликализация.
Данни за мезодиенцефална недостатъчност.


Искам да попитам за последното - какво ще рече "мезодиенцефална недостатъчност"? Обясниха ми го с медицински термини, така че много не разбрах за какво става дума, освен, че е някакво стеснение на съдовете. Предписаха ми препарати с гинко билоба. Въпросът ми е до какво може да доведе тази мезодиенцефална недостатъчност?

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от д-р Цончев » 26 мар 2017 13:41

Не им обръщайте внимание просто, нищо притеснително няма...

odizio
Мнения: 31
Регистриран на: 25 юли 2008 10:05

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от odizio » 26 мар 2017 16:51

Благодаря Ви, д-р Цончев!

Avrora7
Мнения: 60
Регистриран на: 31 май 2011 16:11
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от Avrora7 » 16 яну 2018 16:57

След ЕЕГ изпратен ми от невролог отидох при личната ми лекарка и тя ми каза че не е съвсем вред изследвание и ми праща с това изследване на ново при друг невролог. Моля ако има нещо нередно да ми се обясни тука поне в няколко изречения. Или да ми дадете съвет. Много съм притеснена.
Моля за мнение от специалист.

Обективно състояние:
ЕЕГ запис от сравнително добре организиран алфаритъм с честота 10-11 ХЦ.
при пробите за реактивност - ХВ-ОО-ЗО-ФС основната активност не се променя съществено.
Не се регистрират фокални прояви или параксизмална активност.

Изследвания:
Заключение:
ЕЕГ от Алфа тип с адекватна за възраста и състоянието на буден покой, биоелектрична активност.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на електроенцефалография

Мнение от д-р Цончев » 22 яну 2018 21:25

Аз лично не виждам нещо нередно.

Отговори

Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron