ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
По-голям е процентът на засегнатите жени

Антифосфолипиден синдром

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: админ, консултанти

Потребителски аватар
whitefeather
Мнения: 3
Регистриран на: 14 юли 2009 21:23
Местоположение: София

Антифосфолипиден синдром

Мнение от whitefeather » 14 юли 2009 21:52

Здравейте на всички!

Първо искам да помоля за извинение, ако вече е дискутирана тази тема, но не успях да намеря почти нищо посредством търсачката.

Така, направо към проблема. Баща ми получи инсулт в началото юни, като беше хоспитализиран и и "излекуван" в рамките на седмица. Нямаше последвали проблеми за двигателната система, само много леко забавяне на говора, както и много силно главоболие. Десет дена след изписването получи втори инсулт, а докато бъде приет - трети. Следва изпадане в кома за кратко време, събуждане и след това приспиване от лекарите. От десетина дни се води "контактен" в реанимация, със слаб изразен глътателен рефлекс и нищо повече. Съзнанието му не е замъглено, осъзнава какво се случва около него, според лекарите има чувствителност в крайниците, но не и движение. Единственото, което може да се каже за него е, че вижда, както и че вече диша самостоятелно - бил е екстубиран, след това му е направена трахеостомия, а от вчера вече му е премахната тръбичката.
След направените кръвни изследвания се оказа, че има антифосфолипиден синдром, който според лекарите ще причинява множество инсулти в бъдеще. Понеже се консултирам за състоянието му от разстояние, трудно комуникирам с лекуващия му лекар, а когато той е на разположение получавам сравнително оскъдна информация, така че ще ви бъда изключително благодарен, ако ми обясните малко повече за болестта и евентуално, зная, че е трудно без да сте запознати с пациента да се ангажирате с каквито и да е прогнози, но да ми кажете какви са приблизително шансовете на баща ми да живее.
Като допълнителна информация, което зная аз е, че инсултите са в малкия мозък, според лекарите не може да става дума за оперативна намеса, а плаките, за които ми беше обяснено, че се отделят от кръвоносните съдове, биват разреждани с антикоагуланти.
Също, спада ли антифосфолипидния синдром към васкулитите, наследствено заболяване ли е и каква е вероятността за фамилна обремененост, респективно какви изследвания е нужнно да се направят?

Поздрави,
Ивайло Иванов

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнение от д-р Цончев » 15 юли 2009 12:44

Нека да уточним - инсулта исхемичен или хеморагичен е.

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнение от д-р Цончев » 15 юли 2009 12:50

Правени ли са изследвания на Антикардиолипинови антитела за да се докаже диагнозата?

Потребителски аватар
whitefeather
Мнения: 3
Регистриран на: 14 юли 2009 21:23
Местоположение: София

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнение от whitefeather » 15 юли 2009 13:02

Здравейте!

Правени са изследвания, но какви - не зная. Диагнозата, според лекарите е доказана, каквото и да означава това. Аз по принцип не обичам хората в бели престилки, но им се доверявам безусловно, когато става дума за човешки живот, така че нямам причина да се съмнявам в тях или поне се надявам да е така.
Що се отнася до вида на инсулта, малко по-късно ще напиша какъв е, в момента няма кой да отговори на този въпрос.

Дали бихте могли да ми кажете нещо повече за този антифосфолипиден синдром. По-точно контролируем ли е и наистина ли ще предизвиква инсулти за баща ми и в бъдеще, ако оживее? Казано по друг начин, има ли смисъл да се надяваме, защото снощи е получил четвърти, по-малък инсулт? Лекуващият лекар се опитва да ни насърчава, но аз предпочитам да зная истината такава, каквато е...

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнение от д-р Цончев » 15 юли 2009 13:14

Като цяло след толкова инсулти прогнозата не е добра, за съжаление. Особено ако са малкомозъчни са възможни и усложнения.... Както описвате цялостното състояние картината ми се вижда сериозна.
Ето тук можете да прочетете повече за това заболяване и изследванията с които се верифицира:
http://www.hughes-syndrome.org/diagnosis.htm#
Но в крайна сметка при настъпване на инсулти в тежък, имобилизиращ вариант това няма кой знае какво значение - антитромботична терапия ще се направи, може да не настъпят нови инсулти, но основното е борбата за конкретното тежко състояние на пациента и евентуалната му рехабилитация.

Потребителски аватар
whitefeather
Мнения: 3
Регистриран на: 14 юли 2009 21:23
Местоположение: София

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнение от whitefeather » 15 юли 2009 13:20

Благодаря за информацията! Когато имам нещо конкретно за вида на инсулта, пак ще пиша, ако е от значение.

Приятен ден.

Отговори

Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron