Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
В плана са обособени четири приоритетни оси
Хиляди ревматично болни може да останат без лечение
Няколко асани, които укрепват костите
Тя се грижи за здравето на 8300 пациенти

Антифосфолипиден синдром

Мозъчен инсулт. Множествена склероза. Парализи и парези. Миастения. Паркинсон

Модератори: консултанти, админ

Потребителски аватар
whitefeather
Мнения: 3
Регистриран на: 14 юли 2009 21:23
Местоположение: София

Антифосфолипиден синдром

Мнениеот whitefeather » 14 юли 2009 21:52

Здравейте на всички!

Първо искам да помоля за извинение, ако вече е дискутирана тази тема, но не успях да намеря почти нищо посредством търсачката.

Така, направо към проблема. Баща ми получи инсулт в началото юни, като беше хоспитализиран и и "излекуван" в рамките на седмица. Нямаше последвали проблеми за двигателната система, само много леко забавяне на говора, както и много силно главоболие. Десет дена след изписването получи втори инсулт, а докато бъде приет - трети. Следва изпадане в кома за кратко време, събуждане и след това приспиване от лекарите. От десетина дни се води "контактен" в реанимация, със слаб изразен глътателен рефлекс и нищо повече. Съзнанието му не е замъглено, осъзнава какво се случва около него, според лекарите има чувствителност в крайниците, но не и движение. Единственото, което може да се каже за него е, че вижда, както и че вече диша самостоятелно - бил е екстубиран, след това му е направена трахеостомия, а от вчера вече му е премахната тръбичката.
След направените кръвни изследвания се оказа, че има антифосфолипиден синдром, който според лекарите ще причинява множество инсулти в бъдеще. Понеже се консултирам за състоянието му от разстояние, трудно комуникирам с лекуващия му лекар, а когато той е на разположение получавам сравнително оскъдна информация, така че ще ви бъда изключително благодарен, ако ми обясните малко повече за болестта и евентуално, зная, че е трудно без да сте запознати с пациента да се ангажирате с каквито и да е прогнози, но да ми кажете какви са приблизително шансовете на баща ми да живее.
Като допълнителна информация, което зная аз е, че инсултите са в малкия мозък, според лекарите не може да става дума за оперативна намеса, а плаките, за които ми беше обяснено, че се отделят от кръвоносните съдове, биват разреждани с антикоагуланти.
Също, спада ли антифосфолипидния синдром към васкулитите, наследствено заболяване ли е и каква е вероятността за фамилна обремененост, респективно какви изследвания е нужнно да се направят?

Поздрави,
Ивайло Иванов

д-р Цончев
Мнения: 28995
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнениеот д-р Цончев » 15 юли 2009 12:44

Нека да уточним - инсулта исхемичен или хеморагичен е.

д-р Цончев
Мнения: 28995
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнениеот д-р Цончев » 15 юли 2009 12:50

Правени ли са изследвания на Антикардиолипинови антитела за да се докаже диагнозата?

Потребителски аватар
whitefeather
Мнения: 3
Регистриран на: 14 юли 2009 21:23
Местоположение: София

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнениеот whitefeather » 15 юли 2009 13:02

Здравейте!

Правени са изследвания, но какви - не зная. Диагнозата, според лекарите е доказана, каквото и да означава това. Аз по принцип не обичам хората в бели престилки, но им се доверявам безусловно, когато става дума за човешки живот, така че нямам причина да се съмнявам в тях или поне се надявам да е така.
Що се отнася до вида на инсулта, малко по-късно ще напиша какъв е, в момента няма кой да отговори на този въпрос.

Дали бихте могли да ми кажете нещо повече за този антифосфолипиден синдром. По-точно контролируем ли е и наистина ли ще предизвиква инсулти за баща ми и в бъдеще, ако оживее? Казано по друг начин, има ли смисъл да се надяваме, защото снощи е получил четвърти, по-малък инсулт? Лекуващият лекар се опитва да ни насърчава, но аз предпочитам да зная истината такава, каквато е...

д-р Цончев
Мнения: 28995
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнениеот д-р Цончев » 15 юли 2009 13:14

Като цяло след толкова инсулти прогнозата не е добра, за съжаление. Особено ако са малкомозъчни са възможни и усложнения.... Както описвате цялостното състояние картината ми се вижда сериозна.
Ето тук можете да прочетете повече за това заболяване и изследванията с които се верифицира:
http://www.hughes-syndrome.org/diagnosis.htm#
Но в крайна сметка при настъпване на инсулти в тежък, имобилизиращ вариант това няма кой знае какво значение - антитромботична терапия ще се направи, може да не настъпят нови инсулти, но основното е борбата за конкретното тежко състояние на пациента и евентуалната му рехабилитация.

Потребителски аватар
whitefeather
Мнения: 3
Регистриран на: 14 юли 2009 21:23
Местоположение: София

Re: Антифосфолипиден синдром

Мнениеот whitefeather » 15 юли 2009 13:20

Благодаря за информацията! Когато имам нещо конкретно за вида на инсулта, пак ще пиша, ако е от значение.

Приятен ден.


Върни се в “Нервна система - състояния и заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост