ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Сокове, купени от магазина, съдържат много захар
Предложен е списък с нещата от първа необходимост
Ново проучване разкрива за връзката между пародонтални проблем...

Поредния проблем с коляното

Модератори: админ, консултанти

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Поредния проблем с коляното

Мнение от natalia75 » 27 ное 2007 03:37

Здравейте!
Изчетох доста теми по сходни проблеми, но не открих съвсем същия случай, затова Ви моля за помощ.
На 32 години съм почти. Преди 6-7 години паднах и удара беше поет от дясното ми коляно. След това имах болка доста време, но тя отмина (или поне така си мислех). Преди 2-3 години усетих болка при слизане и качване на стъпала, т.е. болката е само когато тежестта на тялото е върху десния крак, когато той е в свито положение. Така като е замисля обаче сходна болка уещах като слизам и се качвам в автомобил, т.е. пак сходна ситуация на стълбите, но беше кратко и не му обърнах внимание. Проблема със стъпалата обаче е появяваше за около 5-6-7 дни, през няколко седмици.
Преди година реших, че трябва да отида при ортопед. Лекаря ме прати на рентген, след което каза, че няма износване на хрущяла и нищо обезпокоително не виждал. Изписа ми 2 вида хапчета (не им помня имената) и един гел Deep Relief мисля, че беше. Каза ми да ги пия 10 дни, и ако болката не е отмината да отида пак за да ми предпише някакви инжекции. Болката мина през тези 10 дни, но не знам дали от лекарствата или от самосебеси, тъй като тя така или иначе си минаваше сама за около седмица. Не отидох втори път при този лекар.
Последния път обаче болката, която усетих беше страшно силна и я усещах и докато седях даже. Това ме принуди отново да посетя ортопед. Този лекар реши, че имам проблем с външния минискус, но ми изписа за 6 дни прах Немезил и по 1 кутия Piascledine 300 и Темпалгин. Като ги изпих пак отидох, защото полза нямаше след като минаха 6-те дни с Немезил-а. Направиха ми рентгенова снимка и лекаря заключи, че имам пукнатина на костта под коляното - тъничката, която върви успоредно на другата по-дебелата. Предписа ми Flamexin-таблети, Индовазин-гел и ластична наколенка. Каза, че евентуално ще се наложи артроскопия и ми обясни какво представлява.
Взех си лекарствата и наколенката и реших, че трябва да отида при друг лекар, защото не бях съгласна да ми дупчат крака, ако не го потвърди и втори лекар.
Втория лекар ми каза, че не вижда пукнатина, но ми каза да изпия лекарствата и пак да отида. След 2 дни ми се наду глезена, което се оказа, че е от наколенката. Махнах наколенката (по препоръка на лекаря) и откът спадна. Мнението му беше, че е необходимо да се направи ЯМР, обаче нямали лимит и трябвало да чакам след Нова година, ако успеем да изпреварим или да си го платя (200 лв, което засега не ми е възможно). Както и да е. Пия си лекарствата и чакам. Обаче болката си я имам, въпреки тях.
Съпругът ми се оказа, че има познат ортопед и споделил и така попаднах при трети лекар. Неговото мнение беше, че имам киста точно зад ставите и ми показа кое тъмно петно има предвид на рентгеновата снимка. Отидохме на ехограф, където ми показа обаче образувание, което не е киста, защото кистите са с течност и се виждат на ехографа като тъмно петно, а моето се виждаше като тъкан (това е цитат от лекаря-аз не разбирам от такива неща).
Сега продължавам с лекарствата от първия лекар и чакам за направление за ЯМР, което не се знае кога може да стане. Обаче докато чакам, напрежението ми идва в повече и затова искам да питам за Вашето мнение.
Благодаря Ви много!

STUF
Мнения: 12
Регистриран на: 07 окт 2007 13:29

Мнение от STUF » 30 ное 2007 22:21

Не знам от къде сте и при кои доктори сте ходили, но задължително се обърнете към Д-р Христо Мазнейков, който работи в МБАЛ "СВЕТА СОФИЯ", бул."България" 104, той е ортопед-травматолог - и по точно за ставни проблеми, Менискуси, кръстни връзки и извършва много операции в т.ч. и артроскопии. Телефон на регистратурата е 02/818 46 00 и 02/818 46 08. Ако сте от провинцията болницата е на много лесно място, като се мине по околовръстния път на София.

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Мнение от natalia75 » 30 ное 2007 22:47

Здравейте!
Благодаря за информацията. От Варна съм.
Имам напредък вече - в понеделник-03.12.07, ако не се отметне лекаря, ще ми дадат направление за ЯМР. Това стана след като първия лекар реши, че трябва да ми даде направление за артроскопия, но преди това поиска да се консултира с лекаря от същия кабинет, но от другата смяна. След като изчаках да дойде следващата смяна и ме предадоха на поредния лекар, последния ми каза, че трябва да ми даде направление за ЯМР, но да е следващия месец. Та така се намали чакането ми до понеделник само.
Сега обаче ме боли доста голяма част от крака, и въпреки, че идържам на болка и рядко пия лекарства, мисля да пия нещо обезболяващо.
Предполагам, че не е важна само апаратурата, но и човека, който я използва. Разпитвам тук таме при кого и къде да отида и досега получих много малко мнения. А и незнам дали направление, издадено в гр.Варна, може да се ползва в друг град. Кого да попитам? Имате ли такава информация. За направление ще разбера от РЗОК, но за лекаря при когото да отида за ЯМР...незнам.
Благодаря Ви STUF!

STUF
Мнения: 12
Регистриран на: 07 окт 2007 13:29

Мнение от STUF » 30 ное 2007 23:25

Като направиш ЯМР пиши във форума цялата диагноза, но задължително иди при д-р Христо Мазнейков, за консултация. Клиниката работи и с направления, така че ако искаш след ЯМР си вземи направление и си вземи час и иди в София.

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Относно ЯМР

Мнение от natalia75 » 02 дек 2007 15:46

Кажете ми моля, какво представлява това ЯМР. Какъв документ издават след това? Само лекаря, който наблюдава ли може да си каже мнението и заключението или има и някакви снимки или нещо друго, по което да може да се даде мнение и от друг лекар?
Благодаря Ви много!

д-р Загоров
Мнения: 358
Регистриран на: 26 юни 2006 20:03

Мнение от д-р Загоров » 03 дек 2007 15:14

След ЯМР би трябвало да ви дадат освен разчитане и образи, които могат да се видят и от друг лекар.

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Мнение от natalia75 » 03 дек 2007 23:00

Благодаря Ви Д-р Загоров!

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Резултат ЯМР

Мнение от natalia75 » 13 дек 2007 23:51

Здравейте отново!
Резултата от ЯМР-то е следния:
"Менискална дегенерация от 2 степен, с комплетна, хоризонтална лезия-тип "лопата" в задната и средна трета на латералния сегмент на медиалния менискус, с белези на латерална протрузия на последния, водеща до вторична сепарация на медиалния колатерален лигамент.
Налице са МРТ данни за хемоглобиндегратационни продукти с давност, в областта на описаните промени.
Предна, задна кръстна връзка и латералния колатерален лигамент-интактни.
Костните ставо-образуващи елементи, картилагинерни артикулиращи повърхности и ставен конгруитет в норма."
Това е дусловно преписано.
Ходих при ортопеда, който ми каза, че имам някакво тъканно образувание, но не искам да коментирам схемата, чрез която трябваше да ми направят "безплатната" артроскопия с друг лекар. Засега ще отида в София и после ще реша дали, как и къде ще бъде направено необходимото, пък било то и артроскопия пак. Нямам нищо против лекарите или когото и да било, но явно съм много наивна и незлопаметна. По същия начин ми "споменаха" преди доста години за "100-те лева за екипа", който ми оперира детенцето от херния тогава. Понеже се отнасяше за детето ми-реших, че няма значение и си ги дадох, въпреки, че имахме направление, но сега ще се заям вече. Много съм разочарована и вече не съм убедена, че наистина е необходима артроскопия. Искам и друг лекар да ми го каже и тогава ще се реша да ми дупчат коляното. Вярвам на лекарите и това, че са останали и такива, които наистина са лекари, а не хора, които си "осребряват фишовете". Все бях чувала за подобно отношение, но нито като раждах, нито друг път с изключение на гореспоменатите, не се бях сблъсквала с това. Лошото е, че бързо забравям и не съм скандалджийка, за да направя каквото трябва.
След тези коментари, едва ли някой лекар, който прочете резултата от ЯМР-то ми ще иска тук да ми каже мнението си, но благодаря предварително на тези, които решат все пак.

д-р Загоров
Мнения: 358
Регистриран на: 26 юни 2006 20:03

Мнение от д-р Загоров » 14 дек 2007 15:43

ако четем само резултата от резонанса Ви: първо, аз лично никога не съм чувал за лезия тип "лопата" на мениска, но така както е описано изглежда , че вътрепният ви мениск е скъсан и част от него е вмъкната между двете кости, образуващи колянната става. По този начин той се мачка между тях, създава чувство за блокиране и поради тези причини налага срванително спешна артроскопска операция. Ако отлагате дълго време, може да се стигне до увреждания на ставния хрущял, които се лекуват изключително трудно и обикновено въобще не се възстановяват напълно.

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Благодаря Ви!

Мнение от natalia75 » 15 дек 2007 22:49

Благодаря Ви!

dido
Мнения: 1
Регистриран на: 17 дек 2007 00:57

Мнение от dido » 17 дек 2007 01:07

моето мнение е че даже не е трябвало да се мотаеш или да те мотаят,а направо да
се подложиш на артроскопия.никак не е страшна и всичко минава бързо ако действаш на време.
от собствен опит ти го казвам.при мен лично от много чакане и мислене че ще ми мине от едно такова парче
менискус хущяла ми е като на 70 год старец(аз сам на 23,но се оперирах на 19),а и частично бях разкасал една от връзките.
така съвет лягаи под ножа за да не стане касно.но и при някои добър лекар.аз лично сам от пловдив и артроскопията ми я прави др.Симидчиев в МЦ Тримонциум,по клинична пътека.

natalia75
Мнения: 15
Регистриран на: 27 ное 2007 02:49
Местоположение: Varna
Контакти:

Мнение от natalia75 » 17 дек 2007 23:57

Добре де, ама как да се подложа на артроскопия, след като вече се съмнявах дали наистина се налага (след предложената схема на "безплатна" операция). Да не говорим, че ме достраша и заради мнението след направената ехография, че видяната киста всъщност не е киста (образувание, съдържащо някаква течност), а е тъкан. Знам ли какво може да стане, ако тази така наречена тъкан бъде докосната по погрешка, след като вярвах, че наистина има такава тъкан. Както и да е. Ясно е, че трябва да се направи вече, пък каквото стане! Така или иначе не виждам смисъл да обикалям повече. След Нова Година ще я направим тази артроскопия, но в София и то ще се види кое какво е.

Благодаря на всички!
Късмет и здраве през Новата 2008-ма Година!
Весели празници!

nadi75
Мнения: 1
Регистриран на: 23 апр 2015 14:38

Re: Поредния проблем с коляното

Мнение от nadi75 » 23 апр 2015 15:10

Здравейте, natalia75. Аз съм жена на 40г. Не случайно попаднах на вашите коментари, защото имам същият проблем като Вашия и непрекъснато чета и се ровя в интернет. Също съм обиколила много ортопеди във Варна и последно ми предложиха да ми се направи артроскопия за да се види точно какъв е проблема. Не знам какво да правя. Проблема ми е от година и половина, като в началото ме лекуваха за износен хрущял, изпила съм купища лекарства и добавки, но няма никакъв резултат. По - късно ми е правен ЯРМ , от който се вижда ,че имам леко закъсване на менискуса, но по думите на последния лекар това не може да създава тези проблеми , които имам. Имам бейкерова киста и постоянни болки в коляното и глезена. Не знам на кой лекар да се доверя. Моля Ви, ако е удобно да споделите за по-нататъшното развитие на вашия случай и да ми дадете препоръка за лекар който ви е помогнал. Ще ви бъда благодарна.
P.S. Знам, че е минало много време от тогава, но вашият случай е идентичен с моя.
Всичко добро.

boriana_sb
Мнения: 1
Регистриран на: 01 юни 2015 20:58

Re: Поредния проблем с коляното

Мнение от boriana_sb » 01 юни 2015 21:38

Здравейте, от известно време усещам болка от вътрешната страна на коляното при движение. Има и отток. При покой болката липсва. Предписаха ми Аркоксия. Имам пролапс на митрална клапа и приемам аспирин всяка вечер за разреждане на кръвта. Мога ли да приемам лекарството без да ми навреди.


Отговори

Върни се в “Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron