ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Честата консумация на леща регулира кръвното налягане
Бебетата учат лексика от бащите си
Няколко прости съвета за храненето

СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Модератори: админ, консултанти

miss_kris
Мнения: 1
Регистриран на: 06 дек 2011 19:25

СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от miss_kris » 06 дек 2011 19:33

ОТ НАЙ-РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ СТРАДАМ ОТ ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА. КАТО БЯХ МАЛКА БЪРЗО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАХ. СЕГА ПО-РЯДКО МИ СЕ СЛУЧВА, НО Е МНОГО ПО-БОЛЕЗНЕНО. ПОНЯКОГА ПО НЯКОЛКО ДНИ ИЗПИТВАМ СИЛНА БОЛКА КОГАТО ХОДЯ. СЛУЧВА СЕ ПРИ ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НА ЛЕВИЯ ИЛИ ДЕСНИЯ КРАК, ТЯ ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА МИ СЕ СХВАНАТ МУСКУЛИТЕ ТОЧНО НАД НЕЯ. ПОНЯКОГА БОЛКАТА Е ТОЛКОВА СИЛНА, ЧЕ МИ ПРИЧЕРНЯВА ПРЕД ОЧИТЕ, ВИЕ МИ СЕ СВЯТ, СЛУХА МИ ПОЧТИ СЕ ИЗКЛЮЧВА. ИЗПАДАЛА СЪМ И В БЕЗСЪЗНАНИЕ СЛЕДСТВИЕ НА ВАДЕНЕ НА КАПАЧКАТА. ХОДИЛА СЪМ НА ЛЕКАР - ОРТОПЕД, НО ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ПОЛУЧИХ БЕШЕ ПОДИГРАВКА "ХАЛТАВИ СА ТИ КАПАЧКИТЕ, МОЖЕМ ДА ГИ ОПРАВИМ КАТО ГИ ЗАКОВЕМ". ЗНАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТИДА НА ПО-ДОБЪР СПЕЦИАЛИСТ, НО МЕ Е СТРАХ ОТ ОПЕРАЦИЯ. А И РАБОТАТА МИ Е СВЪРЗАНА С ПО 9 ЧАСА ЕЖЕДНЕВНО СТОЕНЕ И ОБИКАЛЯНЕ НАКРАК.
ИМА ЛИ НЯКОЙ ТУК С ПОДОБНИ ОПЛАКВАНИЯ И ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО МОЖЕ ДА ПРЕДПОЛОЖИ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТИЯ МОИ КАПАЧКИ?

Dancho0o
Мнения: 4
Регистриран на: 03 яну 2010 23:50
Местоположение: sofia

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от Dancho0o » 07 дек 2011 16:38

Освен чрез хирургична намеса не виждам друг начин за корекция на проблема .Капачето на коляното е стабилизирано пасивно и динамично.Динамичната стабилизация е от самия бедрен мускул,докато при вас проблемът е в пасивната стабилизация-така наречените връзки,които контролират хода на движение на капачето.Отидете да ви види специалист ,който се занимава специално с колянна хирургия,тъй като трябва да се прецени на какво точно се дължи тази нестабилност.

д-р Загоров
Мнения: 358
Регистриран на: 26 юни 2006 20:03

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от д-р Загоров » 08 дек 2011 13:33

лечението е само оперативно; имайки предвид бройката на инцидентите и леснотата, с която се случват , най вероятно имяте тежка степен на дисплазия на трохлеата на бедрото. В такива слуаи се прави сериозна операция - трохлеопластика и реконструкция на една връзка , наречена MPFL.

bobby_gb
Мнения: 2
Регистриран на: 23 дек 2011 15:55

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от bobby_gb » 23 дек 2011 16:57

Здравей,
Не си сама..и на мене ми се изместват така настрани капачките...все по-рядко откакто пораснах...но вс пка се случва...
Доста често падам и от това допълнително боли.
Знам че възстановяването след операция е много бажно и временно не може да се ходи на работа....а и са доста скъпи тези опреции.
Въпроса ми е ..ако не се оперира това състояние до какво може да доведе....може ли човек така да си каже да си кара доживот

guzi00
Мнения: 6
Регистриран на: 19 окт 2007 13:07

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от guzi00 » 06 яну 2012 18:41

Оперирах се наскоро поради втора луксация на капачката. Направи ми се реконструкция на mpfl с алографт - MPFL reconstruction, с донорска тъкан и ми се оправи минискуса, който също беше повреден. Смятам, че направих правилния избор с операцията - не очаквайте веднъж започнала да излиза капачката някога да спре. Увреждате все повече тъкани и връзки и застрашавате коляното от последваща артроза. Възтановяването и бавно и болезнено, но пък се надявам да се отърва от този проблем.

guzi00
Мнения: 6
Регистриран на: 19 окт 2007 13:07

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от guzi00 » 06 яну 2012 18:45

а, и още нещо - поради изчакването след първия инцидент от две години, сега, след като се възстановя, ще трябва да направя и реконструкция на предна кръстна връзка. по принцип протоколът при такива травми е първият път да минат с консервативно лечение - шина, рехабилитация, но пък степента на увреда без да се погледне в коляното никога не може да е сигурна.

energyy
Мнения: 23
Регистриран на: 01 юни 2011 19:25
Местоположение: sofiq

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от energyy » 06 яну 2012 22:38

А къде и кой те оперира?Тежка ли е операцията?Плаща ли се нещо?

guzi00
Мнения: 6
Регистриран на: 19 окт 2007 13:07

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от guzi00 » 07 яну 2012 12:33

плащат се консумативи: алографт - връзка от тъканна банка, резорбируем вин и титаниева пластина. тези неща не се поемат от здравната каса. престоят в Пирогов е по каса. д-р Андреев. престоят ми в болница беше три дни. операцията беше с упойка местна в гръбначния стълб - обездвижени крака и продължи около 2 часа. след това имаше болка 1-2 дни, но не са умиране:))) В момента съм на 44 ден. бях 40 дни с шина 0 градуса и с патерици биз да стъпвам на оперирания крак. сега стъпвам леко и започвам да свивам, което е трудно. следва физиотерапия и рехабилитация.

guzi00
Мнения: 6
Регистриран на: 19 окт 2007 13:07

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от guzi00 » 07 яну 2012 12:56

Това ми правиха на мен, но трябва да се види за какво става дума и да се реши. Излезе ми около 1200 лв. - консумативите, за които споменах, плюс шина, плюс противосъсирващо лекарство, което се пие, за да не се образуват тробми.

Blizalkata85
Мнения: 1
Регистриран на: 25 юли 2015 10:53

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от Blizalkata85 » 25 юли 2015 10:56

i pri men ot malka se sluchva tova hodih na mnogo ortopedi no vsi4ki kazvat samo s operaciq sha se opravi tova neshto men mee strah i kato se sluchi mnogo me boli bolkata e neponosima nz operaciqta e mn skupa no shte probvam s neq moje bi togava vs shte e nared.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от д-р Цончев » 25 юли 2015 21:25

Моля, пишете на кирилица!

vencisfh
Мнения: 10
Регистриран на: 17 юни 2009 19:34
Местоположение: sofiq

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от vencisfh » 13 май 2017 21:02

Всъщност не са се подигравали. Халтави стави означава "лесно изкълчващи се" "капачето" също е става . Самото капаче стои на мястото си благодарение на една "сухожилие" което се къса при травма и в последствие капачето много лесно се изкълчва отново.
Хирургически се възтановява като парче сухожилие се закове за капачето и бедрената кост.

vencisfh
Мнения: 10
Регистриран на: 17 юни 2009 19:34
Местоположение: sofiq

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от vencisfh » 03 яну 2018 13:29

Наистина се връзва със сухожилие което се анкерира за бедрената кост. Не се е майтапил доктора. При халтава става само това оправя.

Silvenceto94
Мнения: 7
Регистриран на: 09 апр 2018 18:57

Re: СИСТЕМНО ИЗЛИЗАНЕ НА КАПАЧКАТА ОТ СТАВАТА

Мнение от Silvenceto94 » 30 юни 2018 21:07

На 12 годишна възраст за първи път ми се случи изваждане на капачката от ставата. Тъкмо ставах от сън и с първата си крачка праднах на пода. Погледнах лявото си коляно и видях, че е настрани / известено към вэншната страна на кракът/. Осъзнах също, че няколко минути съм била в безсъзнание от болката, цялата треперех и бях обилно изпотена. Когато родителите ми опитаха да ме повдигнат, капачката се върна в правилната си позиция, от което отново получих ужасни болни и преживявания. Направиха рентгенова снимка, нямаше счупено и след около 2-3 седмици вече бях възстановена, карах си колело и ходех на народни танци. Понеже съм била малка, много бързо забравих за проблема и не съм се замисляла от какво се е получил. Минаха 5-6 години и отново ми се случи това. Докато ставах от стол в едно кафене. Този път реших да обърна по-голямо внимание на проблема. Местния ортопед каза, че каквото и да има не е хубаво да се оперирам докато не навърша поне 20 години, защото все още се развивам и е възможно да "израстна" тази травма. След това още няколко пъти претърпях гореописаното, като през март месец тази година беше фаталния път, ако може така да се нарече. А, да му се невиди, мислех си, че така ще си живея цял живот и бях се зарекла дори, че никога няма да направя операция, защото това е кракът ми и не съм сигурна в ничии ръце. Да, обаче този път отока не мина, кракът ми вместо да се оправи се влошаваше с всеки изминал ден. След 1 месец ледени копреси над мен натегна черната мисъл, че за този крак си трябва специалист. Четох доста и се спрях на този, който според мен беше най-добрия и си затвърдих мнението, че е така. ЯМР - то показа : увредено сухожилие, отчупено парче хрущял и луксация на капачката. В момента съм все още със шина и ми предстоят рехабилитации. На 23 години съм, но дори и на тази възраст е много трудно да преминеш и психически и физически през тази операция. Фактът, че няма да можеш да ходиш известно време и след това, че само твоята нагласа е важна, за да проходиш, някак си ме направи емоционално нестабилна.
Разказах тази история, защото познавам доста хора с подобен проблем, които като мен, не са му обръщали голямо внимание. За съжаление няма как да избегнете операция 😐 Само рискувате да стане по-лошо. Ако бях направила това на 12 годишна възраст щях да имам няколко вътрешни шева, които да стабилизират капачката и на тази възраст вече щях да съм забравила. А сега имам и имплант в сухожилието и отчупено парче хрущял и деформация на хрущяла...
Вашето здраве и вашата сигурност е само във вашите ръце.Успех на всички "колеги"

Отговори

Върни се в “Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron