ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Третирането на хронични заболявания се нуждае от нов подход
Когато говорим за златния стандарт в медицината

счупен прешлен

Модератори: админ, консултанти

neliar
Мнения: 3
Регистриран на: 08 фев 2007 13:11

счупен прешлен

Мнение от neliar » 10 фев 2007 18:13

Saprugat mi, e sas schupen preshlen L1. Sled napraveni konsultacii s nyakaolko lekara sqm razdvoena ot tehnite sqveti. Ediniyat ni kaza tri meseca da ne stava ot legoloto. Vtoriyat ni preporacha lombalen korset, s koyto moje da stava i hodi do toaletna. Tretiyat ni kaza che na vtorata sedmica moje da stava i ni preporqcha proceduri pri fizioterapevt za po-barzo kalcirane. Molya za savet ot specialist. Toy e na 42 godini, nyama dislokaciya pri schupvaneto, kanalite sa chisti i nyama zasegnati nervi. Blagodarya predvaritelno.

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

счупен прешлен

Мнение от Д-р Стайкова » 12 фев 2007 00:26

Здравейте, за да може да получите най-правилен съвет, моля дайте още малко информация - каква е била травмата - опишете механизма, преди колко време, сега къде е мъжът ви, колко може да се движи? Предполагам че няма неврологични усложнения..?
Също - цитирайте репорта от рентгена. Важна е формата на счупването.
Колкото по-стабилна е фрактурата, толкова по-бързо е възможна (и желателна) мобилизация и рехабилитация, прилагането на корсет също има връзка със стабилността на прешлена.
Чакаме още детайли. Благодаря

neliar
Мнения: 3
Регистриран на: 08 фев 2007 13:11

Мнение от neliar » 12 фев 2007 21:26

Zdraveyte!
Reporta ot rentgena e: fraktura na L1. Ako moga da vi go opi6a - v gornata chast e smaknat, ili ne stoi pravoqgqlen kato drugite. Travmata e ot 8 dni, sledstvie na padane ot stqlba ot okolo 2.5 metra visochina. Sqprugqt mi e v doma6na obstanovka. Moje da se dviji, stava, hodi do toaletna no s korset. Ogranichava maksimalno stavaneto, za6toto taka ni kazaha. Bolki veche pochti nyama. Kolko vreme moje da trae kalciraneto?
Blagodarya predvaritelno!

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 13 фев 2007 14:48

Според мен на тази възраст поне два месеца и нещо - три трябва да се пази режим. И е добре степента на "зарастване" да се проследи след време на рентген

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

счупен прешлен

Мнение от Д-р Стайкова » 13 фев 2007 15:57

Надявам се че през тези 3 месеца ще имате контролни прегледи при ортопеда, както и снимки. При следващия преглед попитайте вашия специалист какъв тип е фрактурата (детайли от сорта на колко процента височина е изгубил прешленът, кои стени на прешлена са счупени) и колко стабилна очаква да бъде тя. От това зависят по-конкретните предписания.
Корсетът е добър начин да се стабилизира гърба, времетраенето зависи от фрактурата, бих казала че до 3 месеца е нормално да се носи. Могат да се правят упражнения с корсет, предписани от опитен физиотерапевт.
Има фрактури, при които корсетът може да се махне по-рано, но има и такива, които трябва да се стабилизират оперативно. Т.е. самият факт, че се знае, че е счупен L1 не е достатъчен, за да се даде правилен съвет.
Вярно е че калцирането се ускорява с натоварването. Физиотерапията помага да се възстанови мобилността, да не се стигне до атрофия на мускули, да се калцифицира счупването по-бързо, да се диша дълбоко, а също и да не се получават запушвания по вените от недвижение.
Добре е че болките са намаляли, това е хубав знак за бързо оздравяване.
Не мога да съм по-конкретна от дистанция, надявам се че донякъде са изяснени важните точки.
Ако имате нещо ново, дръжте ни в течение. Поздрави

д-р Габровски
Мнения: 578
Регистриран на: 21 юни 2006 06:46
Местоположение: София

счупване на прешлен

Мнение от д-р Габровски » 13 фев 2007 22:48

Фрактурите на прешлените в областта на кръста (лумбален сегмент) могат да се лекуват хирургично и консервативно (нехирургично). Това зависи преди всичко от това, дали фрактурата е стабилна, от състоянието на болния и разбира се от желанието на пациента. Дали една фрактура е стабилна или не, трябва да се прецени от специалист - неврохирург или травматолог. Най-често е необходимо да се направят рентгенови снимки в различни проекции, скенер, а по преценка (и при възможност) и магнитен резонанс. Необходима е преценка за това, дали фрактурата се дължи на травмата или е имало някаква предхождаща причина за намалена здравина на прешлена (напр. остеопороза, възпалителен процес и др.)
По принцип, целта на хирургичното лечение, когато такова е показано е болният да се възстанови възможно най-бързо и с най-малко последствия в средно- и дългосрочен план. При сравнително млади хора (какъвто е случая) трябва да се имат предвид и очакваните бъдещи натоварвания на гръбнака (професионални и др.).
При всички случаи е много радостно, че няма засягане на нервни структури с произтичащите от това парези, парализи и други труднообратими състояния.

Ако имате възможност, моля, пишете на кирилица.

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

счупен прешлен

Мнение от Д-р Стайкова » 13 фев 2007 23:25

Към това перфектно обяснение наистина няма повече какво да се прибави. Благодаря

neliar
Мнения: 3
Регистриран на: 08 фев 2007 13:11

Мнение от neliar » 19 фев 2007 17:27

Здравейте! Много ви благодаря за консултациите. Междувременно разбрах, че лекарят е казал за около 20-25% загуба на височината на прешлена. Искам да споделя, че лекуващият лекар не ни е казвал кога трябва да се прави контролен преглед. Според вас на какъв етап се прави това? Днес стават 15 дена от фрактурата и съпругът ми се чувства мноо добре. От една страна това ме притеснява защото вече ми е трудно да му огранича движението - ставане около три четири пъти дневно с разходка до тоалетна и баня. Работата му е свързана с много пътуване и движение и не знам кога ще е удачно да се върне на работа. Знаете че работодателите не са очаровани от продължителни болнични. Информацията която получихме във връзка с периода на лекуване беше доста оскъдна.
Поздрави
Нели

д-р Габровски
Мнения: 578
Регистриран на: 21 юни 2006 06:46
Местоположение: София

счупен прешлен

Мнение от д-р Габровски » 19 фев 2007 21:32

Чудесно е, че съпругът ви се чувства добре, но това не трябва да е пово за промяна в режима.
Намаляване на височината с 25-30% е много сериозно. Според мен е задължително да се направят допълнителни изследвания - КТ и ЯМР.
По принцип ограничаването от натоварване и движение е между 3 и 6 месеца в зависимост от вида на фрактурата, състоянието на организма и очакваните натоварвания. По принцип, смисълът от оперативна стабилизация е този период да се съкрати.
Имайте предвид, че прешлените на кръста са много натоварени - те носят цялата горна част на тялото. При активно движение и пренасяне на тежести, натоварването може да достигне до няколкостотин килограма. Сама преценете, дали здравината на прешлена е от значение.

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

счупен прешлен

Мнение от Д-р Стайкова » 19 фев 2007 21:45

Чета между редовете , че мъжът ви си мисли, че ако кара кола или се вози в такава няма да се натоварва много. Уви, не е така. Аз не бих друсала моя счупен прешлен по тукашните трасета поне докато не съм сигурна, че е зарастнал.

marnics
Мнения: 10
Регистриран на: 03 юни 2008 07:39

Re: счупен прешлен

Мнение от marnics » 03 юни 2008 07:51

Здравейте, имам подобен проблем, имам счупване в резултат на катастрофа 3 ти торакален паешлен, за щастие без двигателни проблеми. Бях в гипс 45 дни и от 2 седмици нося специален корсет медицински, с който гръбнакът е неподвижен. На 33 години съм. Имам всички изследвания, скенер, резонанс и съм се консултирала вече сигурно с 5 ортопеда и неврохирурзи и рехабилитатори, но мненията са доста противоречиви за това кога трябва да започна рехабилитация на гърба. Някои казват, че след 2 месец е добре, даже желателно, но вчера по телефона лекар от Горна баня ми каза, преди 3 месец да не мисля за нищо, а в момента съм на 2 месеца и половина след събитието. Има ли някой опит в такава рехабилитация, кога да започна и къде има добър специалист в областта.
Благодаря предварително за отговорите

д-р Габровски
Мнения: 578
Регистриран на: 21 юни 2006 06:46
Местоположение: София

Re: счупен прешлен

Мнение от д-р Габровски » 04 юни 2008 06:34

при млади хора обикновено се предпочита хирургичното лечение на счупванията на гръбначния стълб именно защото не налагат продължително обездвижване и възстановителния период е много по-кратък и лек.
Рехабилитацията зависи от вида на счупването, степента на срастване на фрагментите и множество други фактори.
доц. Н. Габровски, дм
Секция по Неврохирургия
Болница "Пирогов"

Dora777
Мнения: 1
Регистриран на: 29 май 2010 16:32
Местоположение: София

Re: счупен прешлен

Мнение от Dora777 » 29 май 2010 16:40

Здравейте, казвам се Дора и съм на 42години. Преди няколко дни бях на магнитен резонанс. Посъветваха ме да се обърна към ортопед. Диагнозата е следната:

"Не личи ръба остеофитоза от телата и задните елементи на прешлените от сегментите в тораклания и лумбалния отдели на гръбнака, както и в областта на тораколумбалното свързване или хипертрофия на жълтите връзки. Фрактурата на предната и средната 1/3 на ростралната субдискална ламела на тялото на Th10, която води до слабо изразена ъглова кифоза на ниво Th10. Пеперудообразно е снишено тялото на Th10. Описаната спондиларна патология води до лекостепенна дискогенна централна стеноза на спиналният канал в сегмента Th10. Дискови протрузии на нива L4-L5 и на C5-C6 и C6-C7."

Какво бихте ми препоръчали за лечение? Ще ви бъда искрено благодарна за съвета.

sarmata1974
Мнения: 1
Регистриран на: 16 мар 2012 23:05

Re: счупен прешлен

Мнение от sarmata1974 » 16 мар 2012 23:23

Bihte li mogli da ni pomognite s savet.Na 02.03 moi priqtel katastrofira i ima pritisnat grabna4en stalb s s4upen 4etvarti preshlen.Operiraha go v Sofiq v Tokuda uperaciq mina uspeshno.Sega si e v vkashti,no qde po malko i kazva che stomaha go boli,povrashta i ne moje da spi zashtoto ima koshmari.Sled kolko vreme shte se vuzstanovi i s kakvo bihte ni posavetvali.. Molq speshno e.Blagodarq predvaritelno.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: счупен прешлен

Мнение от д-р Цончев » 17 мар 2012 13:43

Моля, пишете на кирилица?

Отговори

Върни се в “Травми, счупвания, навяхвания. Ставни проблеми. Менискус. Кръстни връзки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron