ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
При фобии, депресия, някои вредни навици
Ако не ядете месо, избягвайте храните с тази добавка
Обличайте бебето с леки памучни дрешки, за да избегнете претоп...

болка в гърдите

Модератори: админ, консултанти

slamis
Мнения: 148
Регистриран на: 25 апр 2007 23:22

болка в гърдите

Мнение от slamis » 24 окт 2007 22:14

на 24г съм.от известно време имам доста неприятни болки в гърдите и ги усещам малко по твърди от нормалното.това неприятно усещане се появява от няколко месеца,някъде 1 седмица преди менструация.най странното е че болката не е на цялата гърда а по скоро само от външната страна,от към ръцете.това на какво се дължи?една лекарка ми беше казала,че ако тези болки били посредата на цикъла,било хубаво.имала съм овулация.незнам,но досега всяка една моя менструация е минавала незабелязано.без никакви болки и неприятни усещания.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 24 окт 2007 23:24

Болките в гърдите са в резултат на различното ниво на хормоните през лазличните части на менструалния цикъл и реакцията на тези жормони на жлезната тъкан на гърдата - тя промена обема и характеристиките си. Тъй като такава жлезна тъкан има и в тази област, за която говорите (естествено индивидуално при различните жени), нормално е да изпитвате дискомфорт там.
Естествено ако тази болка е нетипична, скоро появила се и т.н. трябва да се направи преглед при мамолог.

slamis
Мнения: 148
Регистриран на: 25 апр 2007 23:22

Мнение от slamis » 25 окт 2007 11:14

преглед при мамолог ми беше забранен да го правя от лекарката.причината е че съм само на 24год.и бил много вреден на тази възраст.ще ми препоръчате ли друг вид изследване,да не е толкова вредно.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 25 окт 2007 23:00

Прегледа при мамолог не е задължително да включва мамография (ако това конкретно плаши лекарката Ви). По-скоро да имате още 1 мнение, тъй като мамолога може да прецени че не е нищо сериозно и не е необходимо да се вземат каквито и да е мерки.

bechi
Мнения: 1
Регистриран на: 27 дек 2007 21:33

Мнение от bechi » 27 дек 2007 21:49

zdraveyte,na dashterya mi koyato e na 16 godini i be postavena diagnoza dobrokachestven tumor na dvete gardi.samo s napipvane moje li da se postavi takava diagnoza.kakvi drugi izsledvaniya trabva da se napravyat?o[pasno li e tova i speshno li se nalaga operatsiya?Mnogo sam uplashena molya vi pishete mi.

Д-р Янева
Мнения: 1186
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Мнение от Д-р Янева » 27 дек 2007 23:36

За млади, нераждали жени прегледа при мамолог включва и ехографско изследване на жлезната тъкан, което не е натоварващо и няма никакви противопоказания.
За bechi: Доброкачествените тумори на гърдите обикновено не налагат оперативна намеса, а само по-често проследяване с ехограф. За да съм по-точна добре е да цитирате точно заключението.

ana77
Мнения: 1
Регистриран на: 03 яну 2008 15:17

Мнение от ana77 » 03 яну 2008 15:23

Моля, бихте ли ми дали разяснения относно следната диагноза след мамография
Мастна инволуция на паренхима на мамите , съответно възрастта.
Двустранно пръснати среднопетнисти плътни сенки
Кожа, подкожие и мамили-б.о
Закл: мастопатия кистоза гл. маме билатералис
Доколко сериозно е това :?: :cry:

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: болка в гърдите

Мнение от д-р Цончев » 04 яну 2008 20:42

Ето малко повече информация за мастопатията:

Фиброзна мастопатия

Това е едно от най-често срещаните нетуморни заболявания на млечната жлеза. Дори съвременното схващане е, че не се касае за заболяване, а за състояние на гърдата, имайки предвид честотата му. Фиброкистозната мастопатия до голяма степен се свързва с нивото на хормоните и по специално с нивото на естрогените. Значение има наследствеността и конструкцията на млечната жлеза.

По принцип млечната жлеза е съставена от жлезна, мастна и фиброзна (съединителна) тъкан, които при различните типове млечни жлези са в различно съотношение. Освен това с напредването на възрастта това съотношение се променя. Разрастването на жлезната тъкан в гърдата до голяма степен е свързано с високото ниво на естрогените. Когато високото ниво на естрогените води до некоординирано разрастване на епитела, миоепитела и съединителната тъкан говорим за фиброзна мастопатия. Някои автори я дефинират като дисхормонална дисплазия наблягайки на хормоналния фактор. Имайки предвид честотата на мастопатията над 40% от жените то става ясно, че не можем да говорим за заболяване, а за състояние на гърдата.

От клинична гледна точка се различават главно три форми на мастопатия:

1. Дифузна (дребно и едроогнищна)
2. Локализирана (нодозна)
3. Смесена (дифузно-нодозна)

При дифузната форма се установява патоанатомично разрастване на съединителнотъканната строма, разрастване на крайните разклонения на млечните канали (разширяване и пролиферация на епитела) и тяхното кистозно разширение. В зависимост от наличието или липсата на пролиферация на епитела в каналите тази форма се дели на пролиферативна и непролиферативна.

Дифузната мастопатия, в зависимост от това дали преобладава разрастването на съединителната (фиброзната) тъкан или преобладава кистозното разширение на отводните млечни канали в жлезната тъкан, се разделя на фиброзна, фибро-кистозна и кистозна форма.

*

Фиброзна форма – Клинично в млечните жлези се опипват дребни или по едри уплътнения с ясни граници, безболезнени. Формата, размерите и консистенцията не се променят във връзка с фазите на менструалния цикъл, но стават по добре очертани по средата на цикъла. Уплътненията може да бъдат множествени или единични, но по често са разположени симетрично в централната част или в горно-външния квадрант на двете млечни жлези.

*

Кистозна форма – На фона на непроменения паренхим на гърдата се опипват плътно-еластични образувания с размери от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър, не винаги добре отграничени и болезнени. От мамилата спонтанно или при натиск изтича коластроподобен секрет с мътно зеленикав, бистър или кръвенист секрет. Пред менструация млечната жлеза става дифузно плътна, болките се засилват, появяват се не само при палпация но и спонтанно. По правило се засягат и двете млечни жлези.

*

Фибро-кистозна форма – на фона на фиброзните изменения в млечната жлеза се откриват кисти с различна големина. Клиничната картина включва симптоми на фиброзната и кистозната форма.

Пролиферативните форми на дифузната мастопатия в по голяма степен могат да дегенерират в злокачествени тумори. (виж статията Открит е маркер за увеличен риск от рак на гърдата.)

Диагнозата се поставя с клиничен преглед – палпация, ехография на мл. жлези, мамография, а при изтичане на секрет и цитологично изследване. При фиброзните форми, където по принцип се опипват единични или множествени тумороподобни образувания, понякога се налага и биопсия на някои от тях.

Лечението е необходимо само при силни болки в млечните гърди, тъй като няма дефинитивно лечение на това състояние. Основно се търси облекчаване на симптомите. При кистозните форми, където болковия синдром е най-изразен се препоръчва да се намалят кафето, употребата на кока-кола и по възможност да се намали приема на течности по време на предменструалния цикъл когато болката и напрежението са най-изразени. Геритаминът вземан в продължение на около месец може да доведе до значително повлияване на субективните оплаквания. Противовъзпалителни и обезболяващи средства също влизат в лечебния арсенал. Хормоните с антиестрогенно действие значително повлияват болките и променят уплътненията при кистозните форми, но имат временен ефект, само докато се приемат, за това се препоръчват само при по тежките форми със силно изразен болкови синдром. Бромкриптинът се препоръчва от някои автори при кистозни форми с изтичане на секрет от гърдите.

Основно значение при мастопатията има клиничния преглед и самоизследването. Наличието на единични или множествени уплътнения в гърдите води и до по-трудно откриване на евентуален злокачествен тумор. Всяка промяна в формата и консистенцията на мастопатичен участък изисква изследване за отхвърляне на злокачествена дегенерация.

В заключение искам да повторя - съвременното схващане за мастопатията е, че се касае за състояние, а не за заболяване. Изтъкването на това пред пациентките е особено важно, за да се щади психиката им и за предотвратяване на сугестивни състояния у тях.

zaiko
Мнения: 98
Регистриран на: 07 мар 2007 15:25

Re: болка в гърдите

Мнение от zaiko » 25 яну 2008 21:20

И при от мен от известно време гърдите са ми станали изключително болезнени.Най-зле е преди цикъл,но след него нещата се успокояват-но за кратко.
Освен проблеми с яйчниците,други ендокринни заболявания могат ли да оказват влияние?

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: болка в гърдите

Мнение от д-р Цончев » 26 яну 2008 08:39

Ендокриниума на човека, съвкупността от всички органи с вътрешна секреция се намира в сложна зависимост от физиологични взаимоотношения, така че въпросът Ви трудно би могъл да има конкретен отговор. В случая следва дасе оцени хормоналния статус и да се открие причината за оплакванията Ви.

zaiko
Мнения: 98
Регистриран на: 07 мар 2007 15:25

Re: болка в гърдите

Мнение от zaiko » 26 яну 2008 21:36

Само да допълня ,че изследвахме пролактина и е в норма.Както и Фсх,Лх и Естрадиол.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: болка в гърдите

Мнение от д-р Цончев » 28 яну 2008 18:10

Ако ендокринолог е преценил че няма отклонения в хормоналния статус следва да се направи консултация с мамолог.

svilena hr
Мнения: 16
Регистриран на: 19 фев 2008 10:47

Re: болка в гърдите

Мнение от svilena hr » 27 фев 2008 09:34

Здрваейте и от мен.
Имам поставена диагноза "фибро-кистозна мастопатия".Ходя на контролни прегледи в Онко-диспансера в Шумен на 2 месеца, пия от 7 месеца "бромокриптин".
Понеже напоследък съм се наплашила за гръдите си-се проверявам денонощно.
Скоро заболезях че при пипане усещам болки в долната част на гръдите-отдолу между гърдата и реброто.
Повече ме боли в дясно, но не мога да преценя дали там имам топче на гърдата или е свързано с натъртено място.
Моля, помогнете ми със съвет!

LEILLANA
Мнения: 1
Регистриран на: 08 мар 2008 18:36

Re: болка в гърдите

Мнение от LEILLANA » 08 мар 2008 19:09

Здравейте,имам болки в едната гърда при какъв лекар да отида -гинеколог или мамолог.

Д-р.Хинкова
Мнения: 3763
Регистриран на: 16 яну 2008 12:09

Re: болка в гърдите

Мнение от Д-р.Хинкова » 09 мар 2008 10:54

Ако имте възможност отидете на мамолог.На колко години сте,кога за последен път сте се изследвали,правена ли е до сега мамография?Имат ли връзка болките с менструалният цикъл?

Отговори

Върни се в “Месечен цикъл. Нарушения на менструацията. Миома. Уплътнения и болки в гърдите”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron