ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
При мъжете гърдата е рудиментарен орган
Има създадени ваксини за защита от инфекцията
Мозъкът е неспособен да запази тази информация

Астма или Емфизематозен бял дроб??

Модератори: админ, консултанти

radmila77
Мнения: 14
Регистриран на: 10 мар 2012 12:05

Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от radmila77 » 29 ное 2015 16:07

Здравейте,
От 1 год. и половина съм диагностицирана с "Астма с преобладаващ алергичен компонент". До тази диагноза се стигна след 3 месечен пристъп на задух със силни болки /особено в легнало положение/ в белите дробове. През този период лекувах един бронхит, втори бронхит ....... 4 антибиотика и нищо.... Последва посещение при пулмолог, който независимо от резултатите на всички изследвания, които ми направи /дори и теста за алергии беше отрицателен/ ми постави категоричната диагноза "Астма с преобладаващ алергичен компонент" и "хроничен бронхит". Трябва да отбележа, че до сега /на 38 год. съм/ съм боледувала много рядко и то по-скоро от дребни настинки или вирусни заболявания, но нищо белодробно. ..... Бях шокирана. Реших да потърся второ мнение, което да потвърди диагнозата /все пак става въпрос за доживотно приемане на медикаменти/. Така попаднах на една мила дама в столицата - Д-р пулмолог, която след като ме прегледа обстойно, пусна ми нови изследвания и заяви категорично, че според нея нямам астма. Дамата се усъмни, че е възможно да имам Белодробна микроемболия и ме изпрати да направя сцинтиграфия на белия дроб. А аз, независимо от приеманите медикаменти и инхалации с Пулмикорт, продължавах да се чувствам така, сякаш някой ми беше стиснал на менгеме гръдния кош..... И така .... Направих изследването. Разчитането на Доц. Гарчева и Д-Р Младенова от Александровска болница гласи следното:
Процентно участие на левия бял дроб 43% към десния 57% - норма на метода 45%/55%
Ляв бял дроб - запазена перфузия
Десен бял дроб - Запазена перфузия
От нискодозният КТ - Емфизематозен бял дроб, по-беден рисунък в средните белодробни дялове на десен бял дроб.
Заключение: Липсват данни за БТЕ.
След като видя резултатът от сцинтиграфията, пулмологът при който бях отишла за второ мнение, независимо че преди това беше категоричен, че нямам астма, сега каза обратното. И така ми бе потвърдена диагнозата "Астма с преобладаващ алергичен компонент". У мен обаче остана съмнението дали наистина е така. При разчитането на сцинтиграфията е записано Емфизематозен бял дроб!! Възможно ли е да се бъркат двете диагнози...??? Подчертавам, че всички изследвания, които направих нямаха индикации за астма.Ако е астма, възможно ли е да получавам по 2-3 пристъпа на година с продължителност по 2 месеца средно и винаги започвайки с бронхит? Колко достоверно е изследването "Сцинтиграфия"? Когато го показах на лекуващият ме пулмолог, който пръв ми постави диагнозата Астма, тя го подхвърли и каза, че това не е точен метод и не е верен. Така ли е наистина? Наложи ми се да ме поставят под краткотрайна упойка в болнично заведение и когато им казах, че пише в разчитането на изследването "Емфизематозен бял дроб" всички се насметоха и ме отложиха за допълнителни тестове и други такива....
Всъщност, трябва ли да търся трето мнение?
Пропуснах, да кажа, че пуша от 23 години и преди 4 години лежах на легло 7 месеца за задържане по време на втората ми бременност. След посещение при Кардиолог, се отхвърли възможността за сърдечен проблем, който да дава картина на белодробно заболяване..... От 4 месеца съм диагностицирана и с "Хашимото" и Инсулинова резистентност" - не зная дали има някакво значение....
Благодаря, предварително!

Therapy Man
Мнения: 336
Регистриран на: 10 май 2015 15:29

Re: Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от Therapy Man » 29 ное 2015 23:33

С две думи - Хроничен тютюнджийски бронхит , който към него , ако се прибави вирусен или бактериален причинител , се обостря и трябва да се лекува активно.Евнтуално е придружен от емфизем , на база тютюнопушене . То , това са 23 години.

radmila77
Мнения: 14
Регистриран на: 10 мар 2012 12:05

Re: Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от radmila77 » 30 ное 2015 18:56

Здравейте, Therapy Man!
Благодаря за коментара.
По отношение на 23-те години ...... и аз самата се ужасих когато го написах и ще предприемам мерки в тази връзка. Може ли само да поясните, какво имате предвид под "лекува активно" ? Какво мислите за изследването "сцинтиграфия", което направих и колко според Вас може да бъде то достоверно?
Предварително Ви благодаря, за отделеното време и внимание!

Поздрави,
Радмила

Therapy Man
Мнения: 336
Регистриран на: 10 май 2015 15:29

Re: Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от Therapy Man » 30 ное 2015 22:50

Отговарям директно.
1. Сцинтиграфията я намирам като подсигурително изследване в този случай , но не и като напъно излишна. Резултата е , че няма това в което се съмняват т.е. микроемболи.
2. Под активно лечение да са разбира , когато има възпалителен процес в бронхиалното дърво и е необходимо да се включат антибиотици , муколитици и др.

radmila77
Мнения: 14
Регистриран на: 10 мар 2012 12:05

Re: Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от radmila77 » 30 ное 2015 22:57

Пропуснах още нещо..... Прочетох една медицинска статия, в която пише, че нелекуван "хипотиреоидизъм" може да доведе до "Чести белодробни инфекции ". Вие какво мислите за това?

Благодаря!

Therapy Man
Мнения: 336
Регистриран на: 10 май 2015 15:29

Re: Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от Therapy Man » 30 ное 2015 23:58

Мисля , че хипотиреоидизма може да се счита като почва , но не и като причина за чести белодробни инфекции. Приключвай с тютюнопушенето , което е първоначална мярка за теб. Ако пристъпите от задух имат симптоматика на бронхиална астма , трябва да се търси алергена.

radmila77
Мнения: 14
Регистриран на: 10 мар 2012 12:05

Re: Астма или Емфизематозен бял дроб??

Мнение от radmila77 » 01 дек 2015 00:20

Благодаря, Therapy Man!

Благодаря, за търпението, времето и вниманието, което ми отделихте!

Пожелавам Ви, Лека вечер и една успешна и усмихната нова седмица!

Поздрави,
Радмила

Отговори

Върни се в “Алергии. Астма”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron