Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Покровител на медиците ни - Свети Йоан Рилски
Става дума за уврежданията след инфаркт
Количеството храна също е от значение
Здравето или красотата...
реклама

Стойности хормони

Модератори: админ, консултанти

Стойности хормони

Мнениеот nanche » 04 Мар 2008 19:36

Здравейте!
На съм на 31 г. и съм със диагноза първичен стерилитет. От 4 години се опитваме да имам бебе и нещата не се получават.
Моля за коментар на последните ми хормонални изследвания. Притеснението ми е относно стойността на тсх. Генеколозите твърдят, че за да има бременост тсх трябва да е със стойност до 2.
TSH 3.550 0.270-4.20
LH 9.48 2.4-12.6
FSH 10.14 3.5-12.5
Estradiol 31.69 24.5-195.0
Prolactin 556.4 73.0-850.0
Testosteron 0.463 0.060-0.82

И понеже tsh ми се вижда висок си пуснах и тези:
ft3 3.89 2.8-7.10
ft4 17.11 12.0-22.0
tat 30.51 0-115
mat 7.24 0.34
Благодаря предварително!
nanche
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2008 19:29

Re: Стойности хормони

Мнениеот Д-р.Хинкова » 05 Мар 2008 12:38

Стойностите на TSH са в референтни граници и вероятно при вас стерилитета не е във връзка с функцията на щитовидната жлеза!Правени ли са ви други изследвания?
Д-р.Хинкова
 
Мнения: 3765
Регистриран на: 16 Яну 2008 12:09

Re: Стойности хормони

Мнениеот nanche » 05 Мар 2008 15:13

Почти всички изседвания са ми напраени. Имам и една лапароскопия. Към момента обаче нямам точно мнение, какава е причината за стрерилитета.
Аз лично май съм се насочила към аситираните методи за репродукция, но ще видим какво мисли генеколога.
А какво мислите за стойността ма FSH не трябва ли да е по-ниска?
Нивата на TSH нали се влияят от времето?
Благодаря за отговора!
nanche
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2008 19:29

Re: Стойности хормони

Мнениеот angel789 » 18 Мар 2008 22:58

Моля Ви как бихте коментирали следните хормонални изследвания?
TSH-0.172mlU/L
LH2.23mlU/ml
FSH3.13U/ml
Prolaktin-214.4mlU/L
DHEA-s-219.1mkg/dl
ACTH13.1pg/ml
Cortisol 348nmol/l
Оплакванията са ми от главоболие, изтръпване по лицето, ръцете.
От скоро чуствам болка в сърдечната облас и немога да спя нощем.
Моля Ви за компетентен и подробен коментар!
Предварително Ви благодаря!
angel789
 
Мнения: 8
Регистриран на: 18 Мар 2008 22:17

Re: Стойности хормони

Мнениеот zmeios » 21 Мар 2008 21:03

Здравей нанче,

С цялото ми уважение към д-р Хинова, понятието "референтни стойности" при хормоните на щитовидната жлеза е меко казано проблематично. Аз лично изпитах на гърба си куп проблеми от т.нар. "subclinical" недостиг на щитовидни хормони (което обаче предизвикваше съвсем клинични по характера си симптоми)

Аз съм мъж и съответно не се чувствам никак компетентен по въпросите на женския стерилитет. Обаче мога да ти кажа едно: системни нива на TSH над 3, 3 и половина _не са_ нормални (впрочем рисърч по тоя въпрос започва да се появява все по-често на запад). Към днешна дата, повечето лаборатории ти дават горна 'нормална' граница на ТСХ от 4.5 до 5. Е, аз живях доста време с 4.5, сега вървя (бавно) към интервала 1-2, и мога да ти кажа че съм нов човек, а на 4 и нещо ми се разказваше играта.

На твое място бих претеглил още веднъж възможността да имаш хипофункция на жлезата. Симптомите са адски сложни и противоречиви, а ендокринолозите (може би с право) са предпазливи. Аз поех риска да започна да взимам Т4 и резултатите са повече от позитивни.
zmeios
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Мар 2008 20:54

Re: Стойности хормони

Мнениеот Д-р.Хинкова » 21 Мар 2008 22:02

ДоZsmeiosСигурно сте прав!Аз не съм специалист по ендокринология!В медицината има така наречени "референтни граници"по които лекарите се ориентират за основните патологични промени.За лечението-последна дума имат специалистите!Самолечение в областта на ендокринологията е най-меко казано много смело и не го препоръчвам на никой
!
Д-р.Хинкова
 
Мнения: 3765
Регистриран на: 16 Яну 2008 12:09

Re: Стойности хормони

Мнениеот DIMITARMITKO » 28 Юни 2012 18:30

ZDRAVEITE NA VSI4KI V FORUMA.NOV SAM TUK.ISKAM DA VI RAZKAJA MOQTA ISTORIA MOJE NA NIAKOI DA MU E OT POLZA.NE ZNAM ZA6TO SI BIASX VNU6IL 4E 6TETOVIDNATA MI JLEZA NE E NARED.TAKA PREDI EDNA SEDMIZA SI NAPRAVIX ISLEDVANIA NA XORMONITE NA 6TETOVIDNATA JLEZA.PUSNAX SI TSH I FT4.SA6TO TAKA I PALNA KRAVNA KARTINA.REZULTATITE PERFEKTNI.SLED TOVA RE6IX DA SI NAPRAVIA EXOGRAF.NAPRAVIX SI EXOGRAV V BOLNIZATA V PERNIK PRI ENDOKRINOLOG DR. BENETA SIMOVA.SAMO S VLIZANETO NE MI XARESA NEINOTO OTNO6EENIE.PARVO SAMO S OPIPVANE V ZONATA NA 6TETOVIDNATA JLEZA MI KAZA 4E MI E DOSTA UVELI4ENA.SLED TOVA NA EXOGRAFA MI KAZA 4E IMA SAMNENIA ZA KISTA V LIAV LOB I 4E SIGURNO IMAM XA6IMOTO.TAKA DO TUK VSI4KO E OK SAMO DETO MI IZKARA AKALA S NEINITE PREDPOLOJENIA.NA EXOGRAFA SE VIDIA 4E JLEZATA NE MI E UVELI4ENA.A PREDI TOVA MI KAZA S NAPIPVANE S RAZE 4E MI E UVELI4ENA...!!!ETO TUK NA MEN MI SVETNA 4ERVENATA LAMPI4KA.!!!ILI NE RAZBIRA ILI PROSTO NE E DOBAR ENDOKRINILOG.!KAZA MI DA SI PUSNA OTNOVO TSH I FT 4 LPUS MAT I TAT I XOLESTEROL.NAPRAVIX VSI4KI TEZI ISLEDVANIA.REZULTATITE OTLI4NI.PO SAVET NA MOQ LI4EN LEKAR I ZA MOE USPOKOENIE SI VZEX NAPRAVLENIE ZA DRUG ENDOKRINOLOG.PREPORA4AXA MI ENDOKRINILOG DR.TANIA KOSTADINOVA V 3 POLIKLINIKA,MZ IZTOK, KB. IZTOK V PERNIK.VZEX VSI4KI ISLEDVANIA I PAK NA EFOGRAX BEZ DA SPOMENAVAM 4E SAM BIL PRI DRUG ENDOKRINOLOG.REZULTATA OT EXOGRAFA NIKAKVA KISTA,NIKAKVO UVELI4ENIE NA 6TETOVIDNATA JLEZA NIKAKVO XA6IMOTO.PERFEKTNA 6TETOVIDNA JLEZA.BLAGODARIA NA GOSPOD I ENDOKDINOLOG DR. TANIA KOSTADINOVA.TOVA BIAXA NAI-RAZUMNO POXAR4ENITE 15 LV. V JIVOTA MI.TOLKOVA STRUVA EXOGRAFA.KOGATO I POKAZAX ZAKLU4ENIETO NA DRUGIAT ENDOKRINOLOG TIA MI KAZA 4E SA GLUPOSTI.KAZVAM VI VSI4KO TOVA ZA DA NE SE 6A6KATE PRI PARVATA VI POSTAVENA DIAGNOZA A DA POTARSITE VTORI I TRETI ENDOKRINOLOG ZA DA STE SIGURNI.NADIAVAM SE 4E SAM VI BIL POLEZEN.ETO SEGA I VSI4KITE MI REZULTATI OT ISLEDVANIATA.TSH-1.55/0.35-5.00/,FT4-14,32/11.00-22.60/,TAT-11.94/115/,MAT-9.66/34/,XOLESTEROL-4.58/5.20/,HDL-XOLESTEROL-0.98/0.9-6.00/,TRIGLIZERINI-1.5/0.68-2.28/,EXOGRAF-DESEN LOB-2.7/1.3/1.1,LIAV LOB-3.1/1.4/1.1,ISTMUS-4.5.NIAKOI DA KAJE NIKAKVO MNENIE ZA REZULTATITE?BLAGODARIA NA VSI4KI V FORUMA I DA STE JIVI I ZDRAVI.
DIMITARMITKO
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юни 2012 17:53

Re: Стойности хормони

Мнениеот charmingggg » 20 Авг 2012 16:21

Здравейте, и аз искам да попитам за стойностите на ТСХ , при положение ,че съм бременна .
Моите са ТСХ- 2.51 ????? Какво ще рече това , нормални ли са?
charmingggg
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Авг 2012 16:17

Re: Стойности хормони

Мнениеот д-р Цончев » 21 Авг 2012 18:11

Да, нормални са.
д-р Цончев
 
Мнения: 26076
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Стойности хормони

Мнениеот anddrea » 23 Авг 2012 01:04

Здравейте,
Може ли някой да отговори, ако всички изследвания на щитовидната жлеза са в референтни стойности, с изкл. на ТАТ - 108,5 (реф.до 105), това говори ли за сериозен проблем и какъв? Благодаря!
anddrea
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Авг 2012 00:59

Re: Стойности хормони

Мнениеот Lidi » 23 Авг 2012 08:42

Това са едни от антителата на щитовидната жлеза. Съвсем леко са завишени.
Добре е да се консултирате с ендокринолог и да ви направят ехография на щитовидната жлеза. Занесете му изследванията, той на свой ред ще прецени ако е нужно на определен период да си пускате контролно изследване на хормони.
ТСХ колко е? Споменахте, че останалите са в норми, но все пак ако може напишете резултата. Хубаво е ТСХ да не надвишава 2,5.
Lidi
 
Мнения: 1337
Регистриран на: 01 Сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Стойности хормони

Мнениеот vali_s » 23 Авг 2012 12:06

Здравейте! На 32 год съм и ми откриха "горещ" възел на щитовидната жлеза с размери 9,5/9 мм. Направиха ми изследвания: ТСХ 1,25 и антиТРО 17,60. Някой може ли да ми каже какво означава това? Имам ли повод за притеснение? Благодаря!
vali_s
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Авг 2012 12:04

Re: Стойности хормони

Мнениеот д-р Цончев » 23 Авг 2012 16:44

Ако референтните стойности на антиТРО са до 12 този резултат може да се разглежда като горнограничен. На резултатът трябва да пише референти стойност и за двете.
д-р Цончев
 
Мнения: 26076
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Стойности хормони

Мнениеот vali_s » 23 Авг 2012 17:24

Стойностите на антиТРО са от 0 до 32, а на ТСХ от 0 -4,5, според мен това са стойности в границите, но какво означава този "Горещ" възел? Постоянно ме стяга нещо в гърлото и имам проблем с преглъщането, понякога се появява давеща кашлица, напълнях с 10 кг, постоянно ми е студено, потя се, това все на нещо се дължи, нали? Не знам къде да отида и какво да правя! Непрекъсната умора и недоспиване и какво ли не....Изнервена съм, плаче ми се, на моменти съм апатична и така...
vali_s
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Авг 2012 12:04

Re: Стойности хормони

Мнениеот anddrea » 23 Авг 2012 22:15

Zdraveite otnovo i blagodaria na Lidi za otgovora.

Eto stoinostite na izsledvaniata, koito sa praveni:
FTH 4 e 15.15 ( ref. stoinost 12-22)
TSH E 3.890 ( Ot .27 do 4.20)
TAT e 118.2 ( do 115)
MAT e 9.69 ( do 34)

Blagodaria!
anddrea
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Авг 2012 00:59

Следваща

Назад към Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта