ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Развива всички мускули на тялото
Бременността през лятото може да бъде дори приятна.
Макар и косвено, бащата е важен фактор в процеса на кърмене

Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Модератори: админ, консултанти

Ivelina0000
Мнения: 1
Регистриран на: 31 авг 2017 16:51

Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от Ivelina0000 » 31 авг 2017 16:56

Здравейте, тъкмо получих резултатите си от изследванията и бих искала да ме посъветватв как да ги тълкувам
anti-TPO-mat - 128,35 IU/ml (0-9)
FT4 - 15.45 pmol/L (11,45-22,14)
TSH - 7,76 mIU/L (0,30-4,5)

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от д-р Цончев » 07 сеп 2017 22:55

Има раздвижване на хормоните по типа на тиреоидит. Трябва да се направи консултация с ендокринолог и да се прецени лечението.

Kayra
Мнения: 1
Регистриран на: 13 фев 2018 17:37

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от Kayra » 13 фев 2018 17:45

Здравейте, бихте ли ми разчели тези резултати
TSH 2.83 uIU/ml - 0.27-4.2

Благодаря Ви предварително!


ekaterina.e
Мнения: 1
Регистриран на: 28 фев 2018 23:26

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от ekaterina.e » 28 фев 2018 23:38

Здравейте,

бихте ли ми разчели тези резултати:
от 01.02:

TSH: 2,12
FT4: 17,86
Anti-Tg/TAT/: 10
A-TPO/MAT/: 9,4

от 27.02:
MAT: <20
ft3: 6,57

Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от д-р Цончев » 01 мар 2018 22:24

Аз не виждам нещо притеснително

angelova.e
Мнения: 1
Регистриран на: 03 мар 2018 22:03

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от angelova.e » 03 мар 2018 22:14

Здравейте д-р Цончев,

Нивата на ft3 не са ли високи?

Оплакванията са ми умора, депресивни състояния, лесна възбудимост, нервност, косопад, тремор на крайниците и най-вече пристъп на силно главоболие от тила до лявата част на главата и световъртеж. които продължаваха в периода на около две- - три седмици. В момента главоболието отшумя, но останаха световъртежите. Преди няколко месеца получих паник атака. Сърдечната ми дейност е в нормите. Нямам други заболявания, преди около година ми е правен лазер на дясно око за дегенерация на ретината и е възможно болките в главата да се дължат на натоварване на очите.

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от д-р Цончев » 04 мар 2018 21:26

ФТ3 е добре. Останалите ви оплаквания следва да се огледат от невролог.

Иван_4
Мнения: 2
Регистриран на: 25 фев 2018 14:41

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от Иван_4 » 05 мар 2018 19:09

Здравейте д-р Цончев,

Нов съм във форума и предварително се извинявам за дългото съобщение. На 39 години съм от около една година проследявам хормоните на щитовидната жлеза: TSH, FT3, FT4; антителата: TAT и Anti TPO(MAT) а също така холестерол, триглицериди и глюкоза. Имам и ехография на щитовидната жлеза. Резултатите са следните:

Април 2017 (Тегло: 101кг,ръст 180 см, кръвно налягане 115/80)

TSH 6.070 mIU/I (реф.стойности: 0.300-4.200)
Total Cholesterol 5.09 mmol/l (преп.стойности: до 5.0)
HDL-Cholesterol 0.73 mmol/l (преп.стойности: над 1.0)
LDL-Cholesterol 3.17 mmol/l (преп.стойности: до 3.0)
Triglycerides 2.61 mmol/l (преп.стойности: до 1.70)
Glucose 4.41 mmol/l (венозна кръв: 3.8-6.1)

Май 2017

TSH 6.95 µIU/ml (реф.стойности: 0.3-4.5)
FT4 14.48 pmol/l (реф.стойности: 11.45-22.13)
Anti TPO(MAT) 2.31 IU/ml (реф.стойности: под 30)

Август 2017

TSH 6.12 mU/I (реф.стойности: 0.40-4.00)
ТАТ 20.0 IU/ml (реф.стойности: 0-115)
Anti TPO(MAT) 10.0 IU/ml (реф.стойности: 0-60)
FT3 5.0 pmol/l (реф.стойности: 2.30-6.30)
FT4 12.7 pmol/l (реф.стойности: 11.50-23.50)
Инсулин-серум 16.5 mIU/ml (реф.стойности: 3.0-28.40)
Total Cholesterol 4.2 mmol/l (реф.стойности: 3.5-5.2)
HDL-Cholesterol 1.29 mmol/l (преп.стойности: над 0.9)
LDL-Cholesterol 3.91 mmol/l (преп.стойности: под 3.4)
Triglycerides 2.5 mmol/l (преп.стойности: до 2.0)
Glucose 5.25 mmol/l (венозна кръв: 3.5-6.1)

От месец август 2017г предприет хранителен и двигателен режим, като резултат за 2 седмици свалени 10-11 кг. в момента теглото ми е 88кг. кръвното варира от 105/65 до 120/80.

18 януари 2018

TSH 3.3 mU/I (реф.стойности: 0.35-5.1)
FT3 5.1 pmol/l (реф.стойности: 3.5-6.1)
FT4 11.8 pmol/l (реф.стойности: 7.7-15.50)
Инсулин-серум 10.6 mIU/ml (реф.стойности: 2.2-25.0)
Пикочна киселина 231 µmol/l (реф.стойности: 200-420)
Total Cholesterol 5.1 mmol/l (реф.стойности: 3.5-5.2)
HDL-Cholesterol 0.98 mmol/l (преп.стойности: над 0.9)
LDL-Cholesterol 2.97 mmol/l (преп.стойности: под 3.4)
Triglycerides 1.9 mmol/l (преп.стойности: до 2.0)
Glucose 4.42 mmol/l (венозна кръв: 3.5-6.1)

10 февруари 2018

Total Cholesterol 5.63 mmol/l (преп.стойности: под 5.17)
Triglycerides 2.41 mmol/l (реф.стойности: 0.68-1.88)
Glucose 4.31 mmol/l (венозна кръв: 3.50-6.10)

18 февруари 2018

TSH 6.92 µIU/mI (реф.стойности: 0.3-4.5)
Triglycerides 2.62 mmol/l (реф.стойности: 0.68-1.88)
---------------------------------
Ехография на щитовидна жлеза (от дата 31.07.2017г.)
Ляв лоб-20/15/46 мм
Истмична част-4 мм
Десен лоб-24/20/48 мм, апикално хипоехогенен нодул 8/6 мм, в средна трета хипоехогенен нодул-4/3 мм, дискретно изразена нехомогенна хипоехогенна с-ра. Без регионална лимфаденопатия. Нетоксичен единичен възел на щитовидната жлеза.
----------------------------------
От 2000г имам носителство на австралийски антиген, имам леко увеличен и леко омазнен черен дроб. От няколко години чернодробните ензими са в норма.

От посочените данни какво може да се каже? Става ли въпрос за Хашимото или е някакъв неуточнен хипотиреоидизъм, или пък може да се говори за метаболитен синдром. Трябва ли при тези резултати да се започне лечение с медикаменти или просто да следя нещата спазвайки хранителен и двигателен режим. През годините поради силния стрес на работното място съм имал месеци в които сънят ми беше не повече от 3 часа на денонощие, бях и доста раздразнителен, получавах стягания в гърдите, понякога доста продължителни (електрокардиограма-нормална). Преди 5 години през зимата внезапно отслабнах, загубих около 7-8кг за 10 дни по това време бях съкратен от работа. Но през последната една година нещата се промениха значително, въпреки, че от време на време имам недоспивания, като цяло сънят ми е дълбок и е около 7-8 часа, не съм раздразнителен, чуствам се по-добре, единственото което като симптом ме притесниява е един упорит сърбеж по бедрата-краката, който получавам винаги по едно и също време преди лягане, личният ми лекар смята, че може да се дължи на невроза или нещо подобно.

С нетърпение очаквам Вашият отговор, ще съм Ви много благодарен за Вашето мнение.

С Уважение,

Иван

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от д-р Цончев » 18 мар 2018 21:13

Не съм ендокринолог, но според мен нищо ви няма на щитовидната жлеза.
Мога да препоръчам добър специалист в София

Иван_4
Мнения: 2
Регистриран на: 25 фев 2018 14:41

Re: Стойности на хормоните на щитовидната жлеза

Мнение от Иван_4 » 31 мар 2018 06:12

Да, ще съм Ви благодарен ако може да посочите добър ендокринолог в София.


Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта