ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как искрицата в секса се превръща във вечен огън?
Анаболните стероиди са свързани с мъжкия тестостерон
Преувеличават ли мъжете в страданията си
Защо даряването носи повече щастие от получаването?

Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Модератори: админ, консултанти

lili_kd
Мнения: 1
Регистриран на: 18 май 2015 11:33

Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от lili_kd » 18 май 2015 22:21

Здравейте!Аз съм жена на 44г ,156см/51кг.В последните 2 месеца започнах да качвам кръвно-до 150/80 ,за кратко и бързо го свалям без лекарства.Също и отслабнах с 5-6 кг., чувствам се напрегната.Резултатите от изследванията са:FT4 21,89(12-22),TSH 1,55(0,27-5,5),Anti-Tg 23,59(0-115),Anti-TPO 5(0-34).Може ли оплакванията да са от щитовидната жлеза? Иначе жлезата е с нормална структура и 2 малки възелчета-10мм и 12мм.

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от д-р Цончев » 19 май 2015 17:11

Не са от жлезата според мен.

Jannyto86
Мнения: 2
Регистриран на: 13 авг 2015 16:47

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от Jannyto86 » 13 авг 2015 16:55

Zdraveyte gospodin DR, purvo se izvinqvam za latinicata - NQMAM kirilica tay kato pisha ot slujebno PC ot UK. Strashno mnogo sam pritesnena imam podut limfen vazel okolo 1.5sm v osnovata na shiqta nad kliuchicata ot lqvata strana. Drugi pritesnitelni simptomi nqmam. Imam vazpalen zab koito obache e ot dqsnata strana i ne mislq che e svarzan s tozi limfen vazel. Kogato preglashtam zabelqzvam che dqsnata strana na shtitovidnata jleza e leko po golqma ot lqvata, no pak e protivopolojnata strana. Predi okolo mesec imah silna stranichna liceva travma v dolnata cheliust. Moje li vsichko tova da e svarzano s tiq neshta ili DA se pritesnqvam? OTNOVO SE IZVINYAVAM ZA LATINICATA i shte Vi bada blagodarna ako otgovorite.

odizio
Мнения: 30
Регистриран на: 25 юли 2008 10:05

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от odizio » 19 ное 2016 20:57

Здравейте!
Публикувам тук част от мой пост в друг раздел на форумите на този сайт, тъй като ми се струва, че може да се касае за проблем с щитовидната жлеза. На тази мисъл ме наведе прочитът на различни статии за хипер функция на щитовидната, където много от симптомите ги има и при мен.

На 37 год. съм, 65 кг, 171 висок.
От няколко седмици имам проблеми с непрекъсната умора и липса на сила. По принцип това не е нещо ново за мен, но нещата се влошиха дотам, че не мога да се изкача по стълбите до 3-ия етаж (!) без да се спра за почивка. Също така имам постоянно нужда от сън, събуждам се уморен, не успявам да си почина дори и за 3 дни, въпреки, че през това време нищо не правя и имам почти непрекъснато болка в сърдечната област (още при събуждане сутрин започва).
Пуснах си доста изследвания (ПКК 22 + Морфология на еритроцитите+Ретикулоцити лазерно, СУЕ, триглицериди, креатин фосфо-киназа, желязо, глюкоза, общ белтък, албумин, креатинин, урея, урина-общо хим. изследване и седимент, холестерол-профил, пикочна киселина, АсАт, АлАт, Гама-GT, К, Na).

Всички показатели, за мое учудване, бяха в посочените от лабораторията граници, с изключение на:
- MPV (ср обем на тромбоцита) - 7,4 fL при норма 7,5 - 11,0
- Холестерол - общ - 7,17 mmol/l при норма до 5,0
- Холестерол LDL - 5,2 mmol/l при норма до 3,36 (нормален риск), а над 4.14 - висок риск.
- Урина - седимент - наличие на бактерии.
Освен това за 5 дни, между двете изследвания, триглицеридите са се повишили от 0,97 mmol/l до 1,52.


Личният лекар ми предписа урокултура, която ще направя началото на идната седмица. Направи ми кардиограма - каза, че е наред. Кръвното също беше добре - 110/70. Преслуша ме и също не откри нищо.

По принцип, почти от 10 години пия бетаблокери, към момента Бизогамма по 5 мг дневно. Имам установен пролапс на задна митрална клапа с регургитация и затова пия посоченото лекарство. Реално единственото ми оплакване от сърцето е високият пулс - рядко спада под 80 уд./мин, обикновено е между 90 и 100. Преди 1 година бях последно на кардиолог, но ми каза абсолютното същото като всички преди това - "пролапсът е по-скоро "козметичен" проблем, нямате никакви ритъмни и проводни нарушения". Разбира се, гледаха ме на ехокардиограф и ми сложиха холтер. Всички кардиолози до момента не намират причина за този повишен пулс, диагнозата е "Други сърдечни аритмии". Бета блокера трябва да го пия за да се овладее учестения пулс. Иначе, всички на които съм ходил за 10 години казват: "Нямате сърдечен проблем!" Последно ми предписаха и Магнерот - 3 пъти по 2 табл. в продължение на 2 месеца за болките в сърцето и изтръпването на лявата ръка. Миналата година като че ли ми помогна това лекарство, но сега не виждам да има ефект.

По своя инициатива си купих витамини Центрум за мъже, но и от него не усещам да ми се възвръщат някакви сили.
Храня се нормално, не особено разнообразно, но консумирам редовно месо, млечни продукти и полодове.

Както посочих в началото, първо бях публикувал проблема си в раздела за висок холестерол, но наличието И на следните симптоми (за някои от които прочетох, че може да са от щитовидната жлеза), ме накара да се консултирам с Вас и в този форум. От години имам следните оплаквания:

-често главоболие.
-много лесна уморяемост при психически и особено при физически труд.
-прекалена нужда от сън; въпреки, че спя нормално всяка вечер, следобед, след работния ден, веднага като се прибера, си лягам за поне 2 часа.
-непоносимост към високи температури; лятото за мен е кошмар.
-бързо прилошаване в помещения без добра вентилация, където е относително задушно (при мен следва затруднение в дишането, като че ли недостиг на въздух и обилно изпотяване).
-вечер, обновено след 21 ч., ми става много горещо, дори и през зимния сезон, изпотявам се и пак не ми достига въздух.
-в превозни средства не мога да пътувам дълго време без да съм взел подобаваща доза Дименхидринат; в противен случай получавам световъртеж, гадене, сърцебиене, задух, много силен тремор на крайниците, и се налага колата да спре при първа възможност, като поне през първите 30 мин. усещам как не мога да стоя на краката си, а ръцете ми треперят силно и са в студена пот.
Единственото лекарство, което отчасти ме стабилизира, когато се стигне до някое от току-що посочените състояния е Ривотрил/Клонарекс, но пък после от него ме приспива и затова не мога всеки път да го използвам.


Ще съм благодарен на всеки, който би могъл да ми даде съвет дали наистина става дума за евентуален проблем на щитовидната жлеза.

vased
Мнения: 156
Регистриран на: 04 яну 2009 17:47

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от vased » 20 ное 2016 09:23

Здравей Odizio,

Мислих да ти отговоря в темата за висок холестерол и да те насоча към проблем със щитовидната жлеза, но ти сам си помислил за това.
Аз имам Хашимото, диагноза от преди десет години, приемам елтироксин от тогава. Повечето от твоите оплаквания ги имах, някои от тях ги имам и сега. Освен всички други, Световъртеж и прилошаване при пътуване особено при завои, докторите отричат че е симптом на Хашимото, но аз съм сигурна че е.
Повишеният холестерол със сигурност съпътсва заболявания на щитовидната жлеза, моят беше доста висок, сега се нормализира до "гранично висок". Също и високата/или ниската честота на пулса.
Специално при автоимунния тиреоидит симптомите при хипо- и хипер- функция са еднакви, защото атакуваната от антитела жлеза работи неравномерно. Обикновено стойностите на хормоните са в норма, само ТСХ е извън норма.
Нищо по-лесно от това да си провериш щитовидната жлеза. Няма нужда да ходиш на лекар. По свое желание в някоя лаборатория даваш кръв и си Плащаш, например в БОДИМЕД имат пакет щитовидна жлеза, в същия ден си проверяваш резултатите. Изследвай си непременно и антителата. Малко по-скъпо е, но понякога всички хормони са в норма, но антителата са високи.

odizio
Мнения: 30
Регистриран на: 25 юли 2008 10:05

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от odizio » 20 ное 2016 12:14

Здравей, Vased!

Благодаря ти за отговора и съветите. Понеже не съм наясно, искам да попитам какви точно хормони да си пусна за изследване? Аз прочетох, че трябва TSH, FT3 и FT4. Антителата, за които споменаваш под какво наименование/съкращение са в списъка с изследвания на лабораториите?
Благодаря.

vased
Мнения: 156
Регистриран на: 04 яну 2009 17:47

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от vased » 20 ное 2016 16:19

БОДИМЕД
www.bodimed.com
Раширен пакет щитовидна жлеза: TSH FT4 FT3 TAT MAT
65.00 лева

Антителата са: ТАТ тиреоглобулинови антитела, anti - tg
МАТ микрозомални антитела

odizio
Мнения: 30
Регистриран на: 25 юли 2008 10:05

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от odizio » 20 ное 2016 23:19

Здравейте отново!

Тъй като не разполагам с достатъчно средства за да си направя всички хормони, въпросът ми е кои да избера:
- FT3 + FT4 + TSH = 30,80 лв.
- TРАК (ТРАт) = 21,90 лв.

Разбрах, че ТРАК също е много важен за диагностициране, но кое е по-добре: да си пусна пакета FT3 + FT4 + TSH или да направя комбинация от ТРАК и някой от другите три?
Благодаря.

vased
Мнения: 156
Регистриран на: 04 яну 2009 17:47

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от vased » 21 ное 2016 07:04

Личният лекар може да ти даде направление за хормоните без антителата, доколкото знам, ще е безплатно.
Иначе сам си направи TSH.

odizio
Мнения: 30
Регистриран на: 25 юли 2008 10:05

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от odizio » 21 ное 2016 19:02

Привет отново!

Днес си пуснах TSH и TRAK, ето ги стойностите:

Test (profile) name Result Reference values
TRAK 0.256 U/ml (до 1-отр.;1.1-1.9-граничен;над 2.0 положителен)
TSH 1.14 mU/l ( 0.35 - 5.00)

Както се вижда, нормални са. Това е хубаво, но вече съм тотално объркан, незнам какво ми има. Чувствам се зле (описаните оплаквания в предните постове продължават), а всички изследвания са в норма.
Има ли смисъл да си пускам FT3 и FT4 или пък Anti TPO (MAT) и Anti TG (TAT)? Тотално ще фалирам за този месец, ако си платя и тези изследвания, а с наличните досега няма как да поискам направление за ендокринолог и той евентуално да ми ги назначи по НЗОК.

elito077
Мнения: 7
Регистриран на: 21 юни 2014 19:18

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от elito077 » 25 авг 2017 17:13

по-скоро имаш паническо разстройство,прочети за него,още повече щом ривотрил ти помага

dorina78
Мнения: 3
Регистриран на: 13 сеп 2017 16:52

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от dorina78 » 13 сеп 2017 17:53

Здравейте! През месец юни фризьорката ми откри петно без коса и на следващия месец с профилактичните изследвания си платих и изследвах TSH. Майка ми има проблем с щитовидната жлеза и това също ме накара да погледна по сериозно на проблема. Всички изследвания бяха в нормите само TSH-7.03 при референтни норми /0.27-4.20/ завишен. Други оплаквания освен косопада, бяха честата умора и безсилие, но си мислех, че не е здравословен проблем, а претоварване.Отслабнах, но промених начина си на хранене и от началото на годината всяка вечер правих разходка 4 км, затова и отслабването не го свързах с проблем със здравето. Отидох на ендокринолог, но прегледа беше мерене на кръвно, провери ме дали имам трепер на крайниците и ми изписа Еутирокс 50мг и селен по 2таблетки. Личната ми докторка беше изненадана, че ендокринолога не ме е прегледал на ехограф и не ми е пуснал изследвания на антитела. Започнах да пия предписаните медикаменти и на 45 ден си изследвах отново TSH и сега резултата е 2,62. Ендокринолога каза да продължавам така лечението, не се ли следи този хормон, на колко време. Дали наистина имам проблем? Взех да чета различни статии и в една от тях един д-р пише, че може да се лекува с хранителен режим и приема на хормон ме прави абонат на проблема. Ако може да ми препоръчате добър ендокринолог бих направила още една консултация. Забравих да спомена преди 2 год. пак имах петно без коса и тогава пак изследвах и резултатите бяха добри TSH-3.661 fT4-0.92 отдадох проблема на стрес. Искам да разбера каква точно ми е диагнозата и повече за този проблем, който имам.

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от д-р Цончев » 14 сеп 2017 22:13

Терапията според мен е правилна, но ако не се доверявате на ендокринолога си мога да препоръчам добър специалист в София.

dorina78
Мнения: 3
Регистриран на: 13 сеп 2017 16:52

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от dorina78 » 18 сеп 2017 12:47

Здравейте, д-р Цончев! Ще ви бъда благодарна да ми препоръчате ендокринолог,иска ми се още едно мнение.

dorina78
Мнения: 3
Регистриран на: 13 сеп 2017 16:52

Re: Имам ли проблем с щитовидната жлеза?

Мнение от dorina78 » 18 сеп 2017 12:51

Забравих да попитам, на колко време си следи този хормон?

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron