ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Защо даряването носи повече щастие от получаването?
Има връзката между пародонтита и Алцхаймер
Лидерите сред плодовете, зеленчуците и ядките
Пийте чай от джинджифил

Това Хашимото ли е?

Модератори: админ, консултанти

elfie
Мнения: 2
Регистриран на: 08 фев 2012 01:01

Това Хашимото ли е?

Мнение от elfie » 08 фев 2012 01:09

Здравейте!
При мен всичко започна в края на октомври, когатo при рутинни кръвни изследвания се установи повишено ТСХ - 3.4. Личният лекар ме прати на преглед при специалист и тъй като живея в Германия, чаках почти 2 месеца за час. Точно преди Коледа бях на преглед и се оказа, че ТСХ е паднало от 3.4 на 1.41 без лекарства. :shock:

А ето и пълните резултати:
Ехография на ЩЗ:
десен лоб: 4.5х1.7х1.6 см, обем 7 мл
ляв лоб: 4.5х1.6х1.5 см, обем 6 мл
От двете страни дифузно нехомогенна, хипоехогенна, петниста структура, маловъзлесто изменение.
Лабораторни стойности:
FT3: 4.6 (3.1 - 7.0)
FT4: 10.1 (8.0 - 17)
TSH: 1.41 (0.3 - 3.0)
Anti-TPO: <60 (в норма: <60)
TRAK: 0.31 (в норма: <1 положителен >1.5)
Заключение:
Цервикална, с нормални размери ЩЗ със сцинтиграфски запазена функция без типична фокална автономия и студени възли.
Периферна еутериоза със запазена стимулация на TSH.
От лабораторно-химичните стойности не се отчита активна автоимунна тиреопатия.

От това, което чета, тези изменения в структурата на жлезата говорят за Хашимото, обаче според лекаря не е. Той обаче не можа да обясни на какво се дължат тези изменения, а се позова само на кръвните изследвания, които са добри. Нямам някакви специфични оплаквания, освен че реагирам много емоционално на всичко, но аз открай време съм така и винаги съм го отдавала на особености на характера, а не на заболяване. Висока съм 165 см и тежа 52 кг, не съм имала резки промени в теглото в последно време. Имам една нормална бременност и детенце на почти 2 годинки. Искаме още едно дете, но съм изключително объркана как да постъпя, ако наистина имам Хашимото. Знам, че по принцип трябва да се следи, но след като тук ми казват, че нямам Хашимото, какво да направя? :roll:

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Това Хашимото ли е?

Мнение от д-р Цончев » 08 фев 2012 19:42

От това, което чета, тези изменения в структурата на жлезата говорят за Хашимото
- няма такова нещо, или четете нещо, което не сте описали.

elfie
Мнения: 2
Регистриран на: 08 фев 2012 01:01

Re: Това Хашимото ли е?

Мнение от elfie » 09 фев 2012 12:22

Благодаря Ви за отговора, д-р Цончев!

За Хашимото четох в различни източници, включително и тук: http://arsmedica.bg/bg/illness/c_id/244 ... pha/0.html

На ехография се установява хипоехогенен образ на жлезата. В повечето случаи поглъщането на 131J е повишено. Сцинтиграфията е характерна – “петниста”, тип “леопардова кожа”. Понякога има както “псевдостудени” участъци, така и “псевдогорещи” участъци. Най-ценна информация дава тънкоиглената аспирационна биопсия с хистологично изследване.

При мен ги има както хипогехогенният образ на жлезата, така и петнистата структура. Освен това ме притеснява и това, че е дифузно нехомогенна...

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Това Хашимото ли е?

Мнение от д-р Цончев » 09 фев 2012 17:01

Находката може да е подобна, но една диагноза не се поставя само въз основа на една находка - взимат се предвид клинична картина, лабораторни резултати и др. фактори, които ендокринолога оценява комплексно. Можа да препоръчам ендокринолог в София при нужда.

dilqnahr
Мнения: 1
Регистриран на: 30 ное 2016 17:34

Re: Това Хашимото ли е?

Мнение от dilqnahr » 30 ное 2016 17:34

Здравейте! Пиша Ви понеже преди 5-6 месеца ходих на ендокринолог профилактично и ме гледаха с ехограф, пуснаха ми и хормони. Всичко беше точно. Днес бях на "безплатен профилактичен преглед", където бях за буквално 2 минути в кабинета на докторката, и ми каза че жлезата ми е хипоехогенна 1 степен, нехомогенна и с леки дифузни промени. Като я питах какво означава това, бързаше да ме отпрати от кабинета и много се притесних. Каза че нямам възли, докато ме преглеждаше, нито кисти и размери и всичко е в нормата..но ме притесняват тези две думи, които така и не ми бяха обяснени. В рода си нямам хора, имали проблеми с щитовидната жлеза, нито аз чувствам нещо, което да е извън рамките на нормалното. На излизане вметна нещо за Хашимото и в момента ми се е изправила косата. Бихте ли ми обяснили какво означава това хипоехогенност и нехомогенна жлеза и до какви бъдещи проблеми може да доведе това? Благодаря !

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Това Хашимото ли е?

Мнение от д-р Цончев » 05 дек 2016 08:42

Само от това не може да се направи някакво заключение. Пуснете си едни хормони и ще се види.

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron