ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Налагат се заради високите температури
Избягвайте храни, които съдържат Е211 и витамин С
Бета-амилоидът се образува заради него

Откриха ми нещо Ужасно...

Модератори: админ, консултанти

voss
Мнения: 33
Регистриран на: 30 сеп 2010 16:06
Местоположение: София

Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от voss » 27 яну 2011 16:23

Откриха ми НЕЩО СТРАШНО и съм МОНОГО ПРИТЕСНЕН! Моля ви за компетентно обяснение на положението ми! Мъж на 37г. 65кг.
Постъпих в болница поради честа екстрасистулия, направиха ми какви ли не изследвания и всичко ми е наред, но като се стигна до ехография на щитовидната резултата е този:

Десен лоб - 44/19/13мм. - хомогенна структура. Предно латерално смесен възел с размери 10/6мм. с преобладаващо кистозна част. Срединно още няколко кистозни зони с Д-4-5мм.
ляв лоб - 42-16-12мм. - хомогенна структура. Из целият лоб множество кистозни зони с Д-4-8мм. с калцификати по тях.
Истмус - неувеличен. Нормален кръвоток.
ДГ. Дифузни структурни и огнищни промени в жлезата.

Нивото на хормоните ми е следното:
TSH - 0,53mlU/L при реф. ст-ти 0.34-5.60
FT3 - 5,18pmol/L при реф. ст-ти 3.80-6.00
FT4 - 10,89pmol/L при реф. ст-ти 7.86-14.41
Изглеждат в норма, нямам подуване в областта на шията и въобще никакви симптоми, болка или др. което да го свързвам със жлезата!

Моля Ви някой компетентен да ме осветли по въпроса какво ми е бъдещето с тази диагноза, какви са прогнозите и въобще колкото се може по точна информация относно моето състояние! За сега знам, че трябва да премахна цялата жлеза оперативно и това много ме плаши!!! Означава ли ,че заедно с нея си заминават и паращитовидните жлези /което четох че е фатално/??? Колко време може да се живее изцяло без щитовидна и на какъв "живот" да се разчита. Тъкмо бяхме се настроили с жената да си правиме детенце и това ми се стовари отгоре... Много съм отчаян моля Ви за ПОМОЩ!

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от д-р Цончев » 30 яну 2011 01:13

Не виждам повод за такава паника. Много хора живеят след тотално премахната щитовидна жлеза - в случая трябва да се приема заместително хормонален препарат и периодично да се правят изследвания за да се контролира степента на компенсация.

1313
Мнения: 174
Регистриран на: 21 апр 2009 16:26

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от 1313 » 30 яну 2011 13:55

Недей да се плашиш толкова много. Важното е, че има лечение. След отстраняването на щитовидната жлеза се провежда доживотно хормонозаместителна терапия.
Преди да пристъпиш към операцията направи следното:
Избери специализирана клиника по енндокринология. Там няма да допуснат грешки като напр. засягане на нерви на гласните струни или на паращитовидните жлези. Последните не се оперират. Тоест ще останеш доволен, въпреки похарчените финанси. Освен това още на операционната маса ще ти бъдат направени изследване за по-сериозно заболяване.
Относно планирането на бебето имай предвид, че хормонално заместителната терапия не пречи за създаване на поколение. Обаче ако се окаже, че след операцията е необходимо по-нататъшно радиологично лечение на жлезата, то опитите може да подновите най-рано след една година. Между другото вероятността за такова радиолечение е много малка.

voss
Мнения: 33
Регистриран на: 30 сеп 2010 16:06
Местоположение: София

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от voss » 03 фев 2011 22:17

Благодаря на всички които ми отговориха, вече съм малко по-спокоен и мисля по-трезво. Изчетох доста по въпроса, но все още не мога да разбера, каква диета трябва да спазвам, за да не ми се влоши състоянието? Доколкото разбрах при понижено производство на TSH /както е при мен/ говориме за хипофункция, при която е добре да се употребяват храни богати на йод, за да се подпомага функцията на жлезата! От друга страна лекарката, която откри проблема ми каза, да внимавам с консумацията на храни богати на йод, защото така кистите и възлите щели да се увеличат и нарастнат. TSH ми е 0.53 при долна референтна граница 0.34, което говори че съм близо до хипофункция. Ако огранича приема на йодни храни няма ли много по бързо да влезе в хипофункция жлезата? Незнам какво да правя... Моля за мнение!!! Също така и за насоки към кой лекар да се обърна за лечение и евентуално операция! Благодаря Ви за ОТГОВОРИТЕ!!!

1313
Мнения: 174
Регистриран на: 21 апр 2009 16:26

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от 1313 » 03 фев 2011 23:06

Хормоните на щитовидната жлеза са ти в норма и нямаш хипофункция. По-скоро клониш към хиперфункция.
За операция ти препоръчвам Клиникато по ендокринология в София /до Майчин дом/.
За повторен преглед и ехография избери някой друг ендокринолог, може от по-голям град.

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от д-р Цончев » 04 фев 2011 08:17

Към момента жлезата е в т.н. еутироидно състояние - нормална хормонална секреция.

voss
Мнения: 33
Регистриран на: 30 сеп 2010 16:06
Местоположение: София

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от voss » 19 яну 2012 21:26

Здраве на всички!!!

със молба - някой да ми разясни малко ситуацията около моята жлеза!
при първоначалният преглед в жлезата ми бяха открити множество кисти с калцификати във тях, които са пръснати и в двата лоба, но хормоните ми бяха в граница:

TSH - 0,53 mlU/L при реф. ст-ти 0.34-5.60
FT3 - 5,18 pmol/L при реф. ст-ти 3.80-6.00
FT4 - 10,89 pmol/L при реф. ст-ти 7.86-14.41

Започнах консултации със д-р Начев /майчин дом/, който ме остави под наблюдение и каза, че кистите са все още малки и като цяло не са опасни и поради това, не са показни за операция! Жлезата била в еутироидно състояние и не е необходимо никакво лечение за сега - само наблюдение! Ходих няколко пъти на контролен преглед - първо след 1 месец, после след 3 месеца /аз отидох на втория/, следващият път трябваше да е след 6 месеца, но на третият не издържах и пак отидох! Доктора ми се накара, че много рано ходя всеки път и ми каза следващият път да е най-рано след 1 год. На всичките прегледи не беше установено нарастване на кистите! Проблема е, че от ден на ден все по-зле ставам... Попитах доктора не трябва ли да пуснем нови изследвания на хормони, но той ми каза че - "само ако има нарастване"!!! Малко преди Нова Година ми стана толкова зле, че едва изкарах до 3-ти и сам си пуснах хормони в "Цибалаб" и резултатът вече е следният:


TSH - 0,023 mIU/L при реф. ст-ти 0.27-4.20
FT3 - 6,15 pmol/L при реф. ст-ти 3.10-6.80
FT4 - 20,80 pmol/L при реф. ст-ти 12.00-22.00

TAT - по-малко от 10.00 UI/ml при реф. ст-ти до 115
МАТ-(TPO) 8.58 UI/ml при реф. ст-ти до 34

Не ми се мисли какво щеше да стане, ако чаках цяла една година!!! Ясно, явно развивам тиреотоксикоза /Базедова болест/, но ме притеснява, че имам силни болки във всички части на тялото, като най-често са локализирани във шията, таза, гръбнака, подбедрените кости и предмишниците! Болката е остра и пронизваща, но търпима! Имам и постоянни болки в мускулите, наподобяваща обща мускулна треска! От страна на сърдечната система - нямам сериозни оплаквания, тъй като вече от 2г. съм на бетаблокери /Беталок-Зок/ и явно потушават симптомите! Психически съм много напрегнат и уплашен, мускулна слабост, треперене, постоянна температуа 37.2~37.6 ,депресия и постоянни натрапчиви лоши мисли!!! Нищо не ми се прави, с никой не ми се говори, постоянно имам съмнения, че е нещо по-сериозно !!!
Моля Ви кажете ми какви изследвания да направя, за да изключа тези мои съмнения и да се успокоя накрая! Лекарите ме гонят с думите "хипохондрик", но това /дори и да е вярно/ - не ми помага!!!
Измъчих се вече - 20 години /аз съм на 38/ гадост след гадост!!! И никакви диагнози... Писна ми - ще скачам ;) !!!

Lidi
Мнения: 1395
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от Lidi » 19 яну 2012 22:34

Ей ме на - бивша тиреотоксикозка ;)

Споко бе човек, съвсем си се ошашкал! Да ти кажа не е лъжа, че с тия тревоги и притеснения сам си си отключил токсикозата. Тя идва с тревогите и стреса.

ТСХ е паднал доста, да, ще предприеме Начев лечение. Между другото - номер 1 е той, така съм чувала - поне за София. Не че няма други добри, ама човека си разбира от работата - довери му се.
И не си мисли, че видиш ли той е щял да ти пропусне заболяването, ако не си бил ти да се изследваш!
В смяната на сезоните жлезата реагира - при всеки различно, още повече като бонус идва и начина на живот, стреса, тревогите, мрачните мисли. Това доктора няма как да предвиди - какво на теб ти идва на ум и по какъв начин си живееш живота. Той гледа заболяването - лекува него. ( не случайно хомеопатите гледат всичко).
От посочените хормони само ТСХ е реагирал по остро. Антителата са ок, което е супер!!!
Евентуално един ТРАК хормон, да отхвърли Базед може би ще пусне доктора, но това той ще прецени. Ако ли е отрицателен, ще минеш леко, не че сега е тежко - останалите хормони са до граница или в граница.
Не се притеснявай предварително след като не знаеш какво и що, а още по-малко пък разбираш от ендокринология.
Научи се - първо доктора, какво ще каже, пък после притесненията.

Четох и въпросите ти от преди година. Без жлеза се живее. Просто сутрин със ставането се пие едно хапче и това е. Води се пълноценен живот.

Иди на преглед, преди да се тревожиш и после сподели тук как е минал и какво е казал.

Спокойна вечер и по-малко паника и мрачни мисли:)

voss
Мнения: 33
Регистриран на: 30 сеп 2010 16:06
Местоположение: София

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от voss » 20 яну 2012 00:56

lidi, благодаря за отговора!
Първо мисля, че съм създал грешно впечатление - по никакъв начин не упреквам доктора в нищо, може би самите срокове за следене на хормоните трябва да се преразгледат! Значи схемата ми беше обяснена така - преглед след 1м. от откриване на находката, ако няма растеж - след 3м., ако няма - след 6м., ако няма - след 2г. и ако няма преглед на 2-3г. по веднъж!!! Нови хормонални изследвания - само при растеж!!! Не съм много убеден в това, защото видно е, че за 2м. нещата могат коренно да се променят, какво да кажа за прегледи на 2г.!!! Иначе наистина вече съм много изнервен /то си е и симптом на т-токсикозата/, тъй като имам и мн. други проблеми с неизяснени причини и без диагноза повече от 20г. Аман от доктори, дето само гледат да те разкарат колкото се може по-бързо, да не им се разваля рахатлъка!!! Имам ужасни аритмии от 18 годишен, треперят ми ръцете, изпотяват ми се, напрегнат съм, обиколил съм де що има лекар кардиолог и никои за тези 20г. ходене по кви ли не "специалисти" не погледна аджеба, какво става с тази жлеза! Всички ми говорят простотии - "абе смени гаджето" /в оня ми тийн период/, "абе притеснил си се покрай изпитите", "абе много се връзваш на тия шефове", "абе много те тормози тая твойта жена"... !!!
Колко успокоителни изпих за това време не е истина..., а проблемите си продължават! Във какви ли не болници не лежах и нищо - "нещо съм се притеснил"!!! Докато накрая постъпих в кардиологията на 5-та градска, след поредната ужасна пристъпна аритмия, която едва не ме уби! От деня на постъпването ми до края на престоя нито веднъж, ама ни най-мако не се показаха никакви прояви на дори и най-малката аритмия! Сърцето ми сякаш се уплаши и взе да слуша...
Попаднах на доктор Петков, който не само че ми повярва, че имам голям проблем ами и толкова сериозно се отнесе към проблема, че направи всичко възможно да се открие причината! Щеше да е много лесно и наистина обосновано /специално за този път/ да ме изпишат с думите - "абе нещо си бил притеснен, нищо ти няма - ето"!!! Но човека се оказа мнооого сериозен, започна да търси проблема за аритмията /дето въобще и не се прояви, че да я види/, изпращаше ме от отделение в отделение и така се откри и проблема със щитовидната, и проблемите със стомаха и 12-пръсника, и полипите по дебелото черво и ми се поставиха някои диагнози! 20г. неможа да се намери човека, които да си свърши работата като хората... Ето за това съм бесен и може би затова звуча леко негативно, когато говоря /пиша/ за някои "доктор"! Затова и толкова се самонаблюдавам и чета да се самообразовам, защото не си мислете, че някой си ще се погрижи за Вас, така както сами ще се погрижите! И практиката ми го е доказала... та макар и да ми лепнат етикета "хипохондрик"! След като не можем да се доверим на лекарите...

Lidi
Мнения: 1395
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от Lidi » 20 яну 2012 09:33

За доста неща си прав, да, но не е казано, че и по-рано да бяха изследвали щеше да се открие проблем.:)
Аз съм също един от тези примери. От близо 17 години имам задушаване, ускорен пулс, ту напълняване, ту отслабване и т.н. симптоми. След кардиолог, където се видя, че няма проблем, последва ендокринолог, където също се видя, че няма проблем.
Така в годините напред съм се изследвала за какво ли не - на своя глава.
С жлезата стана същото. Поду ми се лимфен възел на шията, имах си всички екстри за щитовидно заболяване и се самонасочих и при стоматолог и УНГ за възела и при хематолог, който отново ме насочи към ендокринолог само с едно опипване на шията. От там пак хормони, пак излязоха в норма и започнах да се следя на 6 месеца, докато изведнъж хормоните не излязоха извън норма , но това чак след 17 години от първоначалните ми започнали симптоми за щитовидно заболяване. Жлезата отначало не показваше промени, едва последната година и половина преди отключване на заболяването. Започнах и лечение.
Между другото през годините страдах от чести рецидивиращи цистити, колит, гастродуоденит, проблем а яйчници, очи, уши, гърди - кисти, липом и всякакви такива екстри, за които мисля, че роля играе и жлезата. Не че след откриването на проблема съм екстра и вече не страдам от нищо!

Докторът ми каза същото за проследяването. Аз спрях лекарствата вече и ми каза така - първо изследване на 3 месеца, след това на 6 месеца, след това на година, после на 2, ако няма изменения. Явно такава е практиката, а съвсем логично, много ясно, че ти ако не се чувстваш добре, пускаш изследвания и отиваш на доктор.

Lidi
Мнения: 1395
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от Lidi » 22 яну 2012 21:32

Някакво развитие по темата? Ходихте ли на доктор?

1313
Мнения: 174
Регистриран на: 21 апр 2009 16:26

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от 1313 » 23 яну 2012 12:08

Напълно ти съчувствам Вос. Такива оплаквания имах и аз преди години. Мятах се като риба на сухо в продължение на няколко месеца без да могат да ми поставят някаква диагноза.
Тази температура, която поддържаш трябва да подскаже на докторите, че имаш някакъв възпалителен процес, автоимунен или не, но го имаш. И да те лекуват за него.
А за една година има ли промяна в ехографската картина на щитовидната жлеза. Кръвни изследвания правени ли са скоро и сравнени ли са с предишните. Утайката и хемоглобина как са.
По принцип когато възлите в щитовидната жлеза са по-малки от 1 см се практикува периодично наблюдение и не се препоръчва операция. Но ти имаш и други оплаквания, така че само с изчакване няма да си решиш въпроса.
За болките в тялото ти препоръчвам да пробваш приемането на нестероидни възпалителни средства, но това не е за лечение, а за временно облекчаване.

voss
Мнения: 33
Регистриран на: 30 сеп 2010 16:06
Местоположение: София

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от voss » 26 яну 2012 23:34

Здраве на всички !
Днес ме изписаха от ендокринологията /майчин дом -13 ет./, където бях приет веднага, след като видяха резултатите от хормоните ми... Мога да се похваля, че попаднах на прекрасен човек в лицето на д-р Ангелова, която ми обърна необходимото внимание и получих отговор на въпросите си! Като цяло съм доволен от клиниката и въобще от целият екип! Никой не ме гледаше с пренебрежение,всички бяха учтиви и добронамерени... Направиха ми кръвни изследвания, ТРАК, и отново повториха хормониите TSH i FT3. Интересното беше, че за 3 дни /от предното исзледване/ TSH ми скочи от 0.023 на 0.35, а FT3 слезе цяла единица и вече като цяло всичко е в норма /макар и на ръба/! Кръвните изследвания и те бяха в норма с изключение на Лимфоцитите, които са завишени и леко излизат извън реф. граници! Не мога да цитирам точните стойности, защото епикриза ще получа другата седмица. Гледаха ме обстойно на ехографа и се откриват множество кисти разположени в двата дяла и истмуса, като най-голямата е 9/13мм. Имам и един голям смесен възел, но за сега не бил притеснителен! Изписаха ме пак без лечение, тъй като за момента всичко си е в норма, а кистите са под 40мм, т.е. - малки за операция и според д-ра не са опасни. Погледна и съседните лимфни възли и каза, че са с нормална форма и размери! Иначе състоянието ми си е все същото. Имам бодежи в областта около жлезата, над ключиците и почти навсякъде по шията, температурата ми 30 мин. след събуждане става 37,2 и от обяд до 23-24h се покачва до 37,6 после заспивам и незнам през нощта каква е! Чувствам се като парцал, треперят ми ръцете, уморявам се много лесно и постоянно ме болят костите - кръста, гърба, върховете на таза, подбедриците... Отвреме на време и сърцето се обажда с някоя екстрасистула за разкош!
Незнам вече къде да ходя, какво да изследвам, шибаната температура кара вече 1 г. и леко, но сигурно се покачва / стигаше до 37.2, сега стига до 37.6~7/ Какво да ви кажа - чувствам се зле и това е! Докторката каза, че абсолютно отрича това да е от жлезата и ми препоръча да ида на имунолог, също взех и направление за ревматолог...

1313
Мнения: 174
Регистриран на: 21 апр 2009 16:26

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от 1313 » 28 яну 2012 18:49

Много неприятно, че не са ти открили причината за субфебрилната температура. Това означава, че ще продължаваш да ходиш по разни доктори и кабинети. Добре ще е да не се отказваш и да търсиш. Личният лекар също може да даде някаква идея. Освен това чрез него ще ти излезе по-евтино.

voss
Мнения: 33
Регистриран на: 30 сеп 2010 16:06
Местоположение: София

Re: Откриха ми нещо Ужасно...

Мнение от voss » 28 яну 2012 21:53

Точно личният лекар с такова нескрито отвращение вече ме посреща, че чак аз се чувствам неудобно вече! Постоянно ми е зле, близките около мен вече са много изморени и изнервени от моите страдания и вече никой не ме взима на сериозно. Ако спомена че нещо ме боли - започват едни нападки от всички страни... Тегава работа, и най лошото е, че нито си втълпявам, нито си измислям, за да получавам внимание! Понеже изглеждам здрав на външен вид - всички мислят, че всичко ми е само в главата - да ама не! 20 години пих друсалки и грам нямаше подобрение, винаги съм си ги имал проблемите, само дето не ми е пукало че ги имам! Има дни в които наистина се чувствам добре, но те са малко! Вече нямам вяра че някой някога ще разбере какво ми е и откъде ми идват проблемите! Обиколил съм десетки светила, и даже мога да кажа, че точно от тези прегледи съм най-разочарован! Остава ми да отида само още на имунолог и ревматолог, всякакви други специалисти /вкл. и психиатър и психолог/ вече съм посетил по няколко пъти - диагноза НЯМА ! Събрал съм документация 3 пъти повече от дядо ми, които кара 83-та год. с кръвно 120/80 и без никакви болежки никъде по тялото! Понякога се замислям дали тези многобройни проблеми не са ми от това, че съм роден седмаче ?!

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron