ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Зачеването на момиче наистина е майсторлък
Най-силно засегнати са раменният и тазовият пояс
Сдружение „Зачатие“ отново ще раздаде ваучери за подпомагане н...

Висок ТСХ? TSH

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 09 юли 2011 10:17

Моля, пишете на кирилица!

Nikol1
Мнения: 2
Регистриран на: 03 фев 2012 18:10

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от Nikol1 » 03 фев 2012 18:21

Здравейте,
за пръ път влизам във форума и се надявам да можете да ми помогнете :)
На 31г. съм, преди 1-2 месеца случайно пипнах шията си и забелязах,че имам бучка от дясно на трахеята. Миналата седмица поисках преглед при личната лекарка и тя ми каза,че най-вероятно е от щитовидната жлеза и ми даде направление за ендокринолог. Отидох, ендокриноложката лично ми направи ехография и останови следното: ляв лоб 14/12/38мм, в средна трета киста 4/4/4мм,истм.част 2мм,десен лоб 22/18/44мм,в средна трета възлов конгломерат със смесен х-р с р-ри 19/19/23мм, останалият паренхим на жлезата с нормоехогенна хомогенна с-ра.
Назначи ми изследване на ТСХ и резултата при референтни стойности 0,27-4,20 е 4,79.
Предписа ми Еутироксин 25мг. свяка сутрин по 1/2 таблетка първите 10дни и след това 1таблетка, но каза ако получа сърцебиене и обилно потене да се върна на 1/2 таблетка. И април месец да отида пак на преглед.
Тъй като ендокринологът казва, че стойностите на ТСХ не са много високи, защо имам такива големи възли в щитовидната жлеза? Тя казва,че тези възли може да са се развивали в порядъка на 5 до 10 години. ....
Не мога да кажа ,че цялостно имам някакви проблеми със здравето. Много рядко боледувам и то по 2-3 настинки в годината, не променям теглото си - единствено с 3-4 кг. на 10години, но последната 1 година отслабнах с 5кг. ,което не е никак типично за мен , а много трудно качвам килограми(поради бързата обмяна ,която винаги съм имала и е наследствена). В момента съм 45кг. при височина 1.69м.
Интересува ме също дали не трябва да се направят и някакви други изследвания преди да започна да пия Еутироксин ?
Ако можете да ми дадете някакви насоки ще съм много благодарна!!!

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 04 фев 2012 14:13

Тъй като ендокринологът казва, че стойностите на ТСХ не са много високи, защо имам такива големи възли в щитовидната жлеза? Тя казва,че тези възли може да са се развивали в порядъка на 5 до 10 години. .
стойностите на ТСХ не корелират с размера на възлите. Зависи какво е поведението на тези възли - дали продуцират или не хормон, като са възможни 3 състояния:
- еутироидно - хормоните са ОК
- хипотироидно - хормоните са ниски
- хипертироидно - хормоните са високи
и вече това определя нивото на ТСХ
С голяма вероятност този възел се е развивал бавно и с години. Започвайте Л-тироксина, не е необходимо да изследвате друго в момента.

Ето тук сме публикували повече информация по въпроса:
http://www.puls.bg/illnes/issue_94/

Nikol1
Мнения: 2
Регистриран на: 03 фев 2012 18:10

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от Nikol1 » 04 фев 2012 16:46

Благодаря за пояснението, д-р Цончев

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 05 фев 2012 23:58

Моля, успех!

baj_michal
Мнения: 2
Регистриран на: 11 апр 2012 11:25

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от baj_michal » 11 апр 2012 11:30

Здравейте,
стойности на FT4 = 12.45 TCH = 6.8, на съпругата ми , 51 годишна. Има ли основания за безпокойство, заради повишената стойност на TCH ?

Благодаря

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 11 апр 2012 14:10

Това трябва да се прецени от ендокринолога. Само въз основа на една стойност не може да се каже дали е притеснително или не. В повечето случаи е хормонален дисбаланс, който се третира по съответния начин... Въпросът е да се постави достатъчно ясна диагноза и да не се оставя на самотек, т.е. човек да вземе мерки навреме.

baj_michal
Мнения: 2
Регистриран на: 11 апр 2012 11:25

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от baj_michal » 12 апр 2012 10:59

Благодаря д-р Цончев!

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 12 апр 2012 20:50

Моля, успех!

Kendall
Мнения: 2
Регистриран на: 13 апр 2012 04:04

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от Kendall » 13 апр 2012 04:14

Здравейте!
Днес ми излязоха резултатите и TSH е с ниво 89.2, а FT4 е 5. Имам понижена функция на щитовидната жлеза. Последният път като се тествах беше през месец август 2011, преди това никога не съм имала проблеми с щитовидната жлеза. Нормално ли е такова покачване само за 8 месеца и какво означава това? Предписаха ми synthroid. Жлезата е малко увеличена, ще ходя и на ултразвук след 1 седмица. Много съм притеснена - дали ще се регулира този хормон или ще трябва да вземам това лекарство завинаги? Иначе имам всички симптоми, като умората, цялостната слабост и постоянната нужда от сън ме съсипват.

Благодаря предварително за отговора!

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 13 апр 2012 15:46

дали ще се регулира този хормон
- при правилно проведено лечение - да.
трябва да вземам това лекарство завинаги?
- на този въпрос ще може евентуално да отговори ендокринолога след като проведе нужните изследвания и се постави точната диагноза.

Kendall
Мнения: 2
Регистриран на: 13 апр 2012 04:04

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от Kendall » 13 апр 2012 19:31

Благодаря за отговора!
Възможно ли е този дисбаланс да е причинен от силен и постоянен стрес?

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 15 апр 2012 15:26

Възможно е, но това са фактори които е много трудно да се измерят или унагледят, че да се каже точно кой и какъв стрес е отговорен за появата на дадено нарушение.

GuapaM
Мнения: 1
Регистриран на: 11 авг 2013 18:18

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от GuapaM » 23 сеп 2013 16:38

Здравейте, надявам се да получа адекватен отговор, и ще се радвам
преди два месеца правих изследвания на хормони, ето и резултатите
ето и моите резултати, изследване на 5 ти ден от мц - лутеална фаза
TSH-5,78 ,реф ст. лут. ф. - 0.27 - 4.20
ANTI TPO MAT 20,89, реф стойност под 34
FSH 9,64 реф. ст. 3.5 - 12.5
LH 9,63 реф. ст. 2.4 - 12.6
Е2 119.3, реф ст. 90.1 - 716
тестостерон 1.16 реф ст ж - 0.22, 2.90
пролактин 854.6 реф ст. жени 72 - 511...

и въпреки тази картина, имам доказана овулация със фоликулометрия,на 16 ден от мц, и 7 дни по късно изследване на прогестерон, резултата ми е 82.49, реф ст. овулаторна фаза 5.3 - 86

днес ми пуснаха Т3 и Т4, заедно с пролактин и ехография на щит. жлеза
на кратко - няма данни за възпаление, с нормален ехографски образ. резултатите от кръните тестове са -
пролактин 77.1 реф ст 102-496 - след едномесечен прем на достинекс, половин таблета седмично
тсх - 5.79, реф ст0.27 - 4.2
фт4 15.52 , реф ст 12-22
фт3 4.68, реф ст, 3.1 - 6.8
не съм приемала л тироксин, който ми беше назначен, защото до сега не знаех нивото на фт4, и реших че не е редно да взимам л тироксин, който си е т4. моля ви за мнения.

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнение от д-р Цончев » 24 сеп 2013 21:02

Какъв е въпросът тук?

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron