Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Съдържа важни хранителни вещества
Изборът на продукти е много важен
Проучване се опитва да разбере човешкия микробиом
реклама

Висок ТСХ? TSH

Модератори: админ, консултанти

Висок ТСХ? TSH

Мнениеот bialata » 08 Ное 2010 14:01

Правим опити за забременяване.
При изследване на ТСХ хормона е 4.6 при норма 0.3-4.0. Четох, че трябва да е 2.5

Може ли да ми препоръчате добър ендкоринолог за София-Центъра или Младост? И да работи с НЗОК.
Или трябва на гинеколог да отида?

Понеже доста неща изчетох тези 2 дни откакто разбрах, че ми е висок хормона и си мисля преди да отида на преглед да изследвам ли и FT4? Или да изследвам МАТ и ТАТ?

За колко време се сваля този хормон?

Благодаря предварително!

P.S. преди няколко месеца изследвах LH, FSH и Prolactin - в норма са
bialata
 
Мнения: 21
Регистриран на: 14 Яну 2008 12:19

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот cveteto70 » 09 Ное 2010 08:59

не е много висок но е добре да се види от ендокринолог.за мен това е професор протич.има кабинет в мвр-болница и болница -свети лука.мисля че се намира до -малък градски театър -зад канала.
cveteto70
 
Мнения: 2038
Регистриран на: 16 Авг 2009 20:33
Местоположение: sofiq

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот д-р Цончев » 09 Ное 2010 17:49

медицински център "Асцендент", ул. "Бачо Киро" 47, тел. 9839494
д-р Атанаска Еленкова, мисля, че сега приема в сряда, но се обадете по тел. да си запишете час
Можете да се представите от мое име.
д-р Цончев
 
Мнения: 25863
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот Snowflake444 » 11 Ное 2010 19:51

Би било много полезно за други хора с този проблем да споделите, какво мнение е изразила лекарката относно „нормалните“ нива TSH, защото аз от години го изследвам, лекарят, при когото ходех съобразяваше лечението с изписваните от лабораторията референтни стойности (подобни на споменатите от вас), но едва наскоро научих, че се счита, че е добре да се поддържа TSH около 1-1,5, а стойности около 4, например, говорят по-скоро за хипотиреоидизъм.
Snowflake444
 
Мнения: 9
Регистриран на: 31 Окт 2010 17:32
Местоположение: sofia

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот desito23 » 18 Фев 2011 18:00

Здравейте - за пръв път публикувам мнение във Формума надявам се да получа отговор.
В момента съм "приета" в УСБАЛЕ А. Пенчев - Ендокринологията за изследвания след като качих рязко 20 кг в рамките на 4 месеца. Хормоните ми , който и да хванеш от половите не са в ред :( Съотношение LH:FSH - варира от 3.6 до 1.5 (нормално е те да са 1:1), Тестостерона при горна референтна 4 - в момента ми е 8.7! Андростендион 22.66 при грг(12), Естрадиол - 685 ( при грг 250), DHEA- s също не е в норма плюс 17-алфахидроксипрогестерона :( При ехографският преглед на малак таз ми установиха Поликистоза на яйчниците - с микро кисти на единия яйчник.. Тези неща си ги влача последните 3 години - с изключение на кистите :( досега никога не съм имала. Косопад, себорея, акне на 29 години?? Досега имах най-чистото лице в света! Реших се на консултация пак в Ендкр. след като започнах да получавам много силно сърцебиене и поддържам пулс между 95-115 - това не ми се беше случвало преди.. Пуснаха ми и TSH - оказа се със стойност 7.8!! Ехографията ми на Щитовидната жлеза е нормална, няма възли или кисти, само удебелени лимфни възли.. Лекарката ми, която ( за 5 дни видях 3 пъти и то само като я потърся) благоволи след като и поисках разяснение на Резултатите да ми каже, че имам понижена Функция на Щитовидната жлеза и ще ми изпишат Л-Тироксин. Попитах я няма ли да ми пуснат FT3 и FT4 за по правилно диагностициране - каза че няма нужда!! За поликистозните яйчници щели да ми изпишат Сиофор (???) и да съм пазала диета и да се движа!! Аз постоянно съм на диета - ям основно млечни продукти, зеленчуци и от време на време пилешко или пуешко филе!! Не ям тестени, захарни или мазни неща! Не ползвам захар отдавна, ползвам заместител на солта! Ще ми говорят за диети след като минах безрезултатно всички почти! Гинекологът, който ме гледа беше Генов от Панацея - каза задължително лечение на тези проблеми - и ми препоръча Yasmin и Андрокур.. Лекарката ми каза, че нямало нужда - Сиофора за 6 месец оправял всичко!! Днес отниво ми взеха кръв за изследване на SHBG ( заради високият Тестостерон явно), и аз си платих за да ми направят и FT3 и FT4 - мисля, че така е редно, преди да започна да пия, каквито и да е било лекарства за Щитовидната жлеза. Искам да попитам др. Цонев, след като ме изпишат в понеделник какво да направя - да потърся консултация и с друг специалист или да пия нещата, които ми кажат... Вече се отчайвам...,
Нямям много доверие на Ендокринологията тъй като това нещо ми се случва за втори път - през 2006 имах същия проблем с рязкото качване на кг. (тогава поне нямах проблем с TSH, но останалите хормони бяха в същото положение)и ме изписаха със становище, че нямам СПКЯ и съм с обеизитет от алиментарен тип и ми изписаха същият Сиофор!!! След хиляди изследвания и депресия от моя страна, невролог и психиатър ме диагносицираха с Диенцефален синдром - започнах да пия едно лекарство Topamax и с различни процедури отслабнах 25 кг...И ги запазих 2 години. Като миналата год. от март до юли пак качих :( Пробвах отново да пия Топамакс, но не отслабвам,, нямам и пари за процедури и затова реших пак да мина през ендокринологията.. Не знам какво да правя вече...
desito23
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Фев 2011 16:30
Местоположение: София

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот dysfunctional » 18 Фев 2011 18:25

Мога единствено да ви успокоя, че ТСХ-то Ви не е нещо невероятно, моето беше 428 и въобще не разбрах, че ми има нещо.
dysfunctional
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Фев 2011 17:47
Местоположение: София

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот desito23 » 21 Фев 2011 01:26

dysfunctional Благодаря ти за "успокоението" :) но нали знаеш, че при всеки заболяванията протичат различно. Аз не съм казала, че имам необичайно високи стойности на TSH, но просто имам много странични ефекти.. Радвам се за теб, че с нищо не си имал неприятни усещания от проблема си ( прочетох ти по стари постове), но при мен е различно... На 29 години съм, а имам повече оплаквания от майка ми, която е на 59 :( Искам веднъж завинаги да се приключи с ходенето по лекари, изследванията, вземането на кръв и "мненията" на различни специалисти.. В петък си платих за FT3 i FT4 в в ендокринологията, нямам повече нерви да се разправям с тези хора - нито МАТ, нито ТАТ са ми пуснали дори АСАТ и АЛАТ.. Всичко си плащам сама - или по скоро родителите ми защото съм безработна в момента.. Да си на 29 висока 1.74 и 90кг не е от най-приятните неща.. При положение, че нормалните кг, който си поддържах бяха 68.. Никога не съм била слаба, такава ми е структурата, с едри кости.. Но такава ДЕБЕЛАНА не мога да се търпя, пулса ми блъска в ушите, задъхвам се, изморявам се, нервирам се за глупости и се карам с близките си, направо аз самата не знам как ме търпят такава заядлива и раздразнителна.. А НЕ ГО ИСКАМ.. искам да съм си пак усмихната, засмяна и ОПТИМИСТКА, каквато съм била винаги... Просто не съм аз в момента, като че ли някой друг ми е превзел тялото и усещането е ужасно...
desito23
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Фев 2011 16:30
Местоположение: София

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот dysfunctional » 21 Фев 2011 12:31

Дам.. и аз качих 10 кг и от 80 станах 90 за има няма 6 месеца, но никога така и нищо ми нямаше. Просто на профилактичните прегледи ми откриха висок АСАТ и АЛАТ, пратиха ме на гастроентеролог той ми каза, че ми е болен черния дроб и е предпоследна фаза преди цироза в крайна сметка ми пусна хормони и се видяха тия рекорди. Холестеролът ми беше 9 и половина :)) Според мен не се плаши и недей да го мислиш толкова, пиеш си Еутирокс сутрин и тва е, вода да пиеш как не забравяш и пиеш всеки ден, та чудо голямо не е. Виж си АСАТ и АЛАТ, че и моите бяха 2 пъти отгоре.. Най-важното - не се притеснявай, според мен
dysfunctional
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Фев 2011 17:47
Местоположение: София

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот ddeneva08 » 29 Мар 2011 22:27

iskam niakoi da mi kaje ,kakvo sledva kogato stoinostite sa 11.850,,,,vsi4ko koeto pro4etox v intrneta mai pokazva 4e imam rak,,,,,,,,,,,,, :cry:
ddeneva08
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Мар 2008 20:22

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот д-р Цончев » 02 Апр 2011 10:18

Моля, пишете на кирилица!!
д-р Цончев
 
Мнения: 25863
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот Milena_33 » 02 Апр 2011 13:52

Здравейте . Предварително се извинявам ако не задавам въпроса си на точното място . Та искам да питам в нормата ли са ми TSH- O,79 и FT4- 14,31?
Milena_33
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Апр 2011 13:42
Местоположение: София

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот д-р Цончев » 03 Апр 2011 19:28

Нормални са.
д-р Цончев
 
Мнения: 25863
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот kuklen_dsg » 05 Юни 2011 17:56

Здравейте, аз също искам да помоля да разчетете моите резултати от хормонални изследвания. От близо година правим опити за бебе, но нищо не се получава. Гинеколожката ме накара да пусна изследвания, резултатите от които са следните:
TSH 8.19 референтни граници 0.27-4.20
Testosterone 0.795 референтни граници 0.173-1.60
Progesterone 26.29 референтни граници 0.3-2.5
Притеснявам се, че ТСХ е виско ще съм ви благодарна на отговор.
kuklen_dsg
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Юни 2011 17:40
Местоположение: София28

Re: Висок ТСХ? TSH

Мнениеот д-р Цончев » 05 Юни 2011 19:06

Трябва да се изясни този ТСХ. В случая е необходимо да се направи консултация с ендокринолог, ехография на щитовидна жлеза и др.
д-р Цончев
 
Мнения: 25863
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Visok li e TSH

Мнениеот nadim » 08 Юли 2011 16:48

Poneje me stiagashe nesto v oblastta na shiata, nasabral se mnogo stres, otidoh na endokrinolog, stoinostite na TSH sa 5.69. Ehografiata ne pokaza izmenenia ili nesto trevojno. Ima li povod za pritesnenie. Jiveia izvan Bg, i ste e trudno za poveche izsledvania.
Molia,pishete mi....
nadim
 
Мнения: 36
Регистриран на: 13 Окт 2009 14:42
Местоположение: sofia

Следваща

Назад към Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта