ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Оптимално решение за бели зъби и здрави венци.
Ацетилсалициловата киселина може да предпази от усложнения при...
Дефицитът на витамин B3 може да доведе до безсъние

За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Модератори: админ, консултанти

amelimeli
Мнения: 8
Регистриран на: 20 авг 2014 16:00

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от amelimeli » 30 яну 2015 01:53

Здравейте!Преди месец изследвах ТСХ-5,02,резултатът ме притесни и посетих ендокринолог.Според нея,,след преглед и ехография на щитовидната жлеза-нямам проблем.Диагнозата е нетоксична дифузна гуша?!.Изпрати ме в друга лаборатория за нови изследвания -ТСХ-4.03,(реф.стойности-0,27-4,20)и МАТ-18,92 (реф.ст.0-34).Не съм изследвала ТАТ.Стойностите са в референтните граници,но разбрах,че тсх е високо,ако планувам забременяване-интересува ме как влияе върху бременността-пречи на зачеването или на износването?Лекарката ми не мисли,че има проблем,но аз съм притеснена-преди 6 месеца бременността ми завърши с преждевременно раждане в 24 г.с.без да открият причина за което.Бих искала поне още едно лекарско мнение(или на човек,който е по-наясно с този проблем).Благодаря предварително!

Lidi
Мнения: 1393
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 30 яну 2015 08:10

По принцип пречи на зачеването, а при евентуално такова, в първото тримесечие бебето образува жлезата си и черпи хормони от майката, а евентуално по-високото ТСХ предполага недостатъчност на хормони на майката - хипофункция на щитовидната жлеза. Затова още преди планиране на бременност се цели ТСХ да е в стойности под 2,5 като при нужда се предписва тироксин, за да се набавят хормоните и вече при налична бременност се увеличава дозата тироксин, за да има и за бебето. В случай, че не се приема хормон, детето продължава да черпи от хормоните на майката, ТСХ се повишава още.
Какво може да се случи - прогнози не мога да давам. Не съм лекар, най-малкото ендокринолог, но практиката е такава, че дори само при хипофункция на жлезата и планиране на бременност, при по-високо ТСХ се предписва хормон.
Ако не планирате бременност, да кажем, че може да се проследява хормона в тази си стойност, както е в момента, макар повечето доктори да изписват лечение на такива стойности, па макар и ТСХ да се води в норма.
В БГ е прието, че при ТСХ над 2,5 е добре да се направи консултация с ендокринолог и по негова преценка, ако е нужно да се започне терапия.
В някои случаи, жени над 45 г с такова ТСХ, около 4 и над 4 може да останат само на проследяване, но ако имат много симптоми - задъхване, умора, затлъстяване и т.н. да се предприеме лечение.

Казвам каквото знам като болна с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Не считайте мнението ми за меродавно. Това знам, това споделям.

amelimeli
Мнения: 8
Регистриран на: 20 авг 2014 16:00

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от amelimeli » 30 яну 2015 14:25

Благодаря Ви за отговора и споделеното мнение!.Малко ми е странно,че ендокринологът ми пусна изследване само на тсх и мат-по това може ли да се каже дали имам проблем,не трябва ли поне и тат да си направя или дори т4 и т3?!Това,че нивото на тсх спада за мен е добра новина,все си мисля,че 6месеца след бременност е нормално хормоните да са малко объркани и може би организма с времето да си ги регулира по естествен начин и да не се налага прием на синтетични такива. Вие какво бихте ме посъветвали-да си направя ли допълнителни изследвания ?

roskagt@abv.bg
Мнения: 1
Регистриран на: 23 фев 2015 19:54

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от roskagt@abv.bg » 23 фев 2015 20:05

Здравейте, днес ми излязоха резултатите от изследването на хормоните и малко съм притеснена, защото:
TSH - 0.537 uIU/ml при норма 0.49 - 4.67
FT4 - 1.08 ng/dl при норма 0.93 - 1.71
MAT - 71.3 IU/ml при норма 35
TAT - 20.0 IU/ml при норма 40
Пролактин - 9.89n/ml
Може ли да ми дадете малко информация какво се случва, че като гледам МАТ ми е на нормата, която е 35.

Lidi
Мнения: 1393
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 24 фев 2015 07:13

Желателно е да посетите ендокринолог, да направи ехография на щитовидната жлеза и той вече да прецени на база ехография и изследвания дали има нужда от лекарствена терапия.

kamito
Мнения: 1
Регистриран на: 21 юли 2015 12:49

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от kamito » 21 юли 2015 12:50

mat 13 v normata li e?blagodarq predvaritelno

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от д-р Цончев » 22 юли 2015 22:56

Нормално е.
Пишете на кирилица моля.

reni25
Мнения: 1
Регистриран на: 16 сеп 2015 14:23

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от reni25 » 16 сеп 2015 14:25

Здравейте, днес ми излязоха резултатите от изследванията, дали са нормални?
MAT 8
TSH 1,02
T4 15,1
TAT 27,4

Lidi
Мнения: 1393
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 17 сеп 2015 07:52

Не сте написали референтните стойности на лабораторията, но видимо са в норма резултатите.
Не знам по какъв повод сте пускали изследвания на щитовидни хормони, но да знаете, че стойностите им не изключват проблем с щитовидната жлеза. Те са само допълнение към цялостната картина и определят дали трябва да бъде назначено лечение или само проследяване.
Важно за поставяне на диагноза е ехографското изследване + хормоналните изследвания.

Equilibrium1992
Мнения: 7
Регистриран на: 18 сеп 2014 17:40

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Equilibrium1992 » 18 сеп 2015 13:57

Здравейте!
Момиче съм,на 23 години,преди дни си правих изследвания на показателите на щитовидната жлеза,тъй като от месеци чувствам непреодолима умора,започнах да се задъхвам до посиняване (а спортувам системно и нямам повече от 1-2 килограма в излишък) и усещам стягане в шията(което обаче би могло да се дължи на нелекуван фарингит) и трудности при преглъщане,както и неспокойствие.
Пулса ми варира между 45 уд/мин и 60(което също,предполагам не е толкова ненормално за моята възраст и физ.активност)

Та,ето ги и резултатите:

FT3 5,95 pmol/l (реф.ст. -3,10- 6,80)
FT4 16,77 pmol/l (реф.ст.-12,00-22,00)
TSH 3,95 mIU/l (реф.ст.-0,270-4,20) - ( почти двойно по-висок,в сравнение с месец март,когато си правих изследвания ... доколкото знам обаче, има сезонност в стойностите на този показател )

ТАТ - 126,8 IU/ml (реф.ст.- 0-115 )
МАТ - (ТРО) - 31,7 IU/ml (реф.ст.- 0- 34 )

Бих искала да помоля някой от лекарите във форума да ми даде съвет - има ли от какво да се опасявам и необходим ли е преглед от специалист на този етап?

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от д-р Цончев » 18 сеп 2015 23:55

Добре е ендокринолог да коментира тези стойности, но за мен е по-скоро горногранична ТАТ и ми е трудно да дам конкретно заключение.

Equilibrium1992
Мнения: 7
Регистриран на: 18 сеп 2014 17:40

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Equilibrium1992 » 19 сеп 2015 12:39

Благодаря за мнението!

Бях решила да си следя показателите на всеки 6 месеца/година и да посетя ендокринолог,в случай ,че настъпи някаква негативна промяна..
Едва ли някой би ми взел оплакванията насериозно,предвид,че всичко е (сравнително) наред.

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от д-р Цончев » 22 сеп 2015 23:26

Пак можете да го посетите, най-малкото за успокоение...

Lidi
Мнения: 1393
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 28 сеп 2015 10:13

Не съм лекар, но ще коментирам. С тези резултати е добре да посетите ендокринолог.
ТСХ е завишено. На вашата възраст, а и като цяло, отдавна за нормални се приемат норми до 2,5 за ТСХ, повишаването му е сигнал за консулт с ендокринолог.
Наличието дори на леко повишаване на антитела говори за започнал автоимунен процес. Дали ще се отключи заболяване - никой не знае. Да, ако всичко се счете за нормално и неналагащо лечение на този етап, то ендокринолог ще ви каже на какъв период да правите контролни изследвания.

ve_sel_ka@abv.bg
Мнения: 1
Регистриран на: 08 окт 2015 12:25

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от ve_sel_ka@abv.bg » 08 окт 2015 12:31

имам два неуспешни опита инвитро,това са последните ми резултати-TSH/TSH-1,79,TPO - Ab (MAT)/MAT-221,8,Tg-Ab (TAT)/TAT-15,8,fT4/fT4-11,47,струва ми се,че МАТ стойностите са ми много високи

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 гост