ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Защо даряването носи повече щастие от получаването?
Има връзката между пародонтита и Алцхаймер
Лидерите сред плодовете, зеленчуците и ядките
Пийте чай от джинджифил

За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Модератори: админ, консултанти

lilavetka
Мнения: 4
Регистриран на: 16 дек 2013 17:52

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от lilavetka » 16 дек 2013 17:55

Здравейте,
Имам следните резултати
TSH 1.66 (0.27-4.20)
MAT 8.77 (до 34)
TAT 321.2 (до 115)
Какво означава, ако ТАТ ми е завишено толкова?

Lidi
Мнения: 1392
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 18 дек 2013 06:44

TAT са антитела към щитовидната жлеза и са показател за вероятно автоимунно заболяване. Налага се консулт с ендокринолог и ехография на щитовидната жлеза.
Не се притеснявайте предварително преди да доктор да се изкаже след преглед.

ManiOm
Мнения: 1
Регистриран на: 13 апр 2014 22:50

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от ManiOm » 13 апр 2014 22:55

Здравейте,
Миналата година проведох лечение с пропицил за хиперфункция на щитовидната жлеза. След 4 месеца без медикаменти при профилактичния преглед резултатите са следните:
FT3 - 5 pmol/l (3.1 - 6.8)
FT4 - 18.2 pmol/l (12.0-22.0)
TSH - 2.7 uIU/ml (0.27 - 4.2)
TAT - <10.00 IU/ml ( < 115)
MAT - 70 IU/ml ( < 34)
Много бих се радвала ако може да ми кажете какво означава този завишен резултат на МАТ при положение, че всичко останало е в норма? Благодаря предварително.

ioan4eto87
Мнения: 2
Регистриран на: 16 апр 2014 12:45

относно стойности на хормони и антитела

Мнение от ioan4eto87 » 16 апр 2014 12:56

Здравейте и от мен,

миналата година направих спонтанен аборт в 5-ти месец, по необясними причини. След това започна ходене по лекари и накрая стигнах и до ендокринолог. Това са резултатите от проведените изследвания:

TSH 3.2 mIU/L реф. ст-ст 0.3-4.0
FT4 14 pmoI/L реф. ст-ст 9-24
TAT 1.0 IU/ml реф.ст-ст <4
TPO 1.3 IU/ml реф. ст-ст <20

Може ли някой да ми разтълкува изследванията и подходящи ли са резултатите за планиране на нова бременност.

Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от д-р Цончев » 17 апр 2014 13:52

Съвсем наред са изследванията. Планирайте...и успех!

Lidi
Мнения: 1392
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 23 апр 2014 07:26

Йоанче, стойностите на изследванията ти са добри, но само да отбележа, че в България при планиране на бременност се цели стойност на ТСХ под 2,5.
При евентуална бременност, ТСХ в първия триместър се цели да е около и под 1, а в следващите триместри да е под 2,5.
Моето мнение е да се консултираш с ендокринолог ако целта е забременяване, за да се направят изследвания ако е нужно и да се предприеме терапия.

ioan4eto87
Мнения: 2
Регистриран на: 16 апр 2014 12:45

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от ioan4eto87 » 28 апр 2014 13:40

Благодаря за бързия отговор! Посъветвах се с ендокринолог, който ми назначи лечение с най- малката доза Еутирокс, заради TSH-то и след един месец изследвания...ще видим крайния резултат...

Lidi
Мнения: 1392
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 30 апр 2014 06:22

Напълно адекватна мярка според мен.
Успех и дано всичко върви по план :)

supreme
Мнения: 1
Регистриран на: 20 юли 2014 09:34

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от supreme » 20 юли 2014 09:38

Здравейте,

Моля за съвет, все още не съм ходила на лекар (събота и неделя). Преди два дни си направих кръвен тест, TSH е 73,3 при референтни стойности 0,27-4,20; MAT(anti-TPO) е >600.0 при реф. стойности <34.00...

Толкова лошо ли е колкото мисля? :)

Lidi
Мнения: 1392
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 20 юли 2014 22:15

Имам чувството, че цяла България боледува. Вероятно се касае за автоимунен тиреоидит на Хашимото. Подчертавам вероятно, защото ендокринологът ще постави диагнозата.
Минаваш на преглед, преглеждат щитовидната на ехограф и назначават терапия. Няма да се плашиш от заболяването. Почти всяка втора жена (уж бяха по-нарядко), и по-рядко мъже боледуват.

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от д-р Цончев » 21 юли 2014 18:55

Има нещо такова особено последните години...

Ирена Цукева
Мнения: 4
Регистриран на: 17 дек 2014 14:30

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Ирена Цукева » 17 дек 2014 14:37

Здравейте, днес си направих изследвания за щитовидната жлеза. Резултатите са следните:
ТАТ -0,01 референтна стойност до 4
МАТ -0,7 референтна стойност до 9
fT4 - 11.19 референтна стойност 7.9-14.4
TSH - 3.44 референтна стойност 0.34-5.60
Моля да ми кажете дали нивата са в рамките на нормата.
Предварително Ви благодаря

Lidi
Мнения: 1392
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Lidi » 17 дек 2014 21:31

Здравейте, Ирена!
Нивата на хормоните и антителата са в нормите на лабораторията.

Заради стойността на ТСХ, един непоискан съвет от неспециалист - консултирайте се с ендокринолог и по негова преценка да се направи ехография на щитовидна жлеза.
Зависи на каква възраст сте, също, но в България, при жени планиращи бременност се цели ТСХ да е под 2,5, а като общо вече стойности над 2,5-3 е добре да се консултират с ендокринолог, за да се изключат всякакви съмнения относно функцията на щитовидната жлеза. Тук не говорим за назначаване на лечение, а че е добре да се консултирате.
При жени над 40-45 г допустимата горната граница без лечение е малко по-висока.

Успех!

Petra komarova
Мнения: 1
Регистриран на: 06 яну 2015 20:45

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от Petra komarova » 06 яну 2015 21:22

Здравейте. Съвсем на скоро си направих изследвания за ТАТ и МАТ и резултатите са ужасяващи.
ТАТ > 40000
МАТ 242

Ознавчава ли това че е имам Хашимото дезийс, и колко е сериозно това заболяване?

д-р Цончев
Мнения: 33530
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: За нивата на хормони ТАТ и МАТ?

Мнение от д-р Цончев » 07 яну 2015 00:15

Вероятно, но "серозността" на заболяването не може да се прецени по тези резултати само. Трябва ендокринолога да си каже своето мнение.

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост