ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Скокът на грипния вирус ще респектира всеки атлет
При тях подборът на храната е особено важен
Ще отпадне ли нуждата от инжекционно лечение
Доказано: съставка в него действа

Високи стойности на ANTI-TPO

Модератори: админ, консултанти

Galina Ivanova
Мнения: 6
Регистриран на: 03 авг 2009 16:57
Местоположение: СОФИЯ

Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Galina Ivanova » 28 сеп 2009 16:03

Здравейте!
Изследванията ми показват следното:
TSH-1.46 (0.27-4.20)
FT3 - 3.67 (2.8-7.1)
FT4 - 15.02 (10-25)
A-TPO-290.30 (0.00-34.05)
Посетих ендокринолог,който ми каза,че може да е автоимунен тиреодит-Хашимото,но никакво лечение не е предписано,с довода,че 60% от жените го имали.Въпросът е да отида ли при друг специалист,който да назначи адекватно лечение или ендокринолога е преценил правилно,че това не се нуждае от лечение.
Благодаря предварително за отговора!

moni4ka
Мнения: 599
Регистриран на: 29 сеп 2007 12:50

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от moni4ka » 28 сеп 2009 18:30

Антителата наистина сочат автоимунен процес. Хормоните Ви обаче са в границите на нормата и то в доста добра корелация и на практика на този етап не се нуждаете от заместително лечение(изписван при хипофункция) или тиреостатик (изписван при хиперфункция). Понякога дори и при нормални хормонални стойности се започва лечение с Л-тироксин ако жлезата е значително уголемена. Но това преценява ендокринолога. При Вас очевидно не се налага. Наистина тиреоидита на Хашимото е много разпространено заболяване.

Galina Ivanova
Мнения: 6
Регистриран на: 03 авг 2009 16:57
Местоположение: СОФИЯ

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Galina Ivanova » 29 сеп 2009 17:18

Благодаря искренно за изчерпателния отговор:)

Daydo
Мнения: 4
Регистриран на: 15 юли 2014 20:42

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Daydo » 15 юли 2014 20:49

Здравейте!
Пиша Ви с молба да ми кажете има ли нещо притеснително в лабораторните резултати.Благодаря предварително!
Хормони-забележка няма.
TSH- 1,22
Anti-Tg- 20,18
Anti-TPO- 140.30 при референтни стойности 0-34.0

Lidi
Мнения: 1393
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Lidi » 16 юли 2014 07:38

Добре е да посетите ендокринолог, за да ви направи ехография на щитовидна жлеза.
Антителата Анти ТРО са показател за започнал автоимунен процес.

Daydo
Мнения: 4
Регистриран на: 15 юли 2014 20:42

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Daydo » 16 юли 2014 20:58

Благодаря за бързия отговор,ходих на ехограф на щитовидната и ми казаха,че няма отклонения.Един лимфен възел е леко уголемен,но е в рамките на нормалното-по-малко от 0,9.Имам обаче бели петна по ръцете-витилиго.Какво бихте ме посаветвали да правя с тези антитела?Естествено,че ще отида на ендокринолог,но чак другата седмица-а до тогава съм в невидение-затова пиша.

Daydo
Мнения: 4
Регистриран на: 15 юли 2014 20:42

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Daydo » 16 юли 2014 21:00

Благодаря за бързия отговор,ходих на ехограф на щитовидната и ми казаха,че няма отклонения.Един лимфен възел е леко уголемен,но е в рамките на нормалното-по-малко от 0,9.Имам обаче бели петна по ръцете-витилиго.Какво бихте ме посъветвали да правя с тези антитела?Естествено,че ще отида на ендокринолог,но чак другата седмица-а до тогава съм в невидение-затова пиша.

Lidi
Мнения: 1393
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Lidi » 16 юли 2014 22:31

За съжаление Витилиго е автоимунно заболяване. Автоимунните май вървят в комплект. Има ли едно, често се появява и друго.
За антителата няма конкретно лечение, но като добавка може да се приема Селен. Има на различни фирми.
Ендокринологът ще ви каже, но да споделя и аз, че отсега нататък е добре на 6 месеца да правите контролно изследване на ТСХ. Поне веднъж годишно да правите ехография на щитовидна жлеза, като най-добре е това да става при специалист - ендокринолог.
Това че хормоните са в норма не изключва автоимунно заболяване. Антителата Анти ТРО го потвърждават и затова е добре да се правят контроли на ТСХ, за да може да се реагира навреме, ако в даден момент се разбутат хормоните и да може да се включи терапия.
При хормони в норма и антитела извън норма рядко се предприема лечение. По-често се проследява.

Daydo
Мнения: 4
Регистриран на: 15 юли 2014 20:42

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от Daydo » 17 юли 2014 19:39

Благодаря Ви за отговора!

darina zhecheva
Мнения: 3
Регистриран на: 22 окт 2014 14:57

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от darina zhecheva » 22 окт 2014 15:06

Здравейте,

На 30 години съм и от 10 години съм със заболяване на щитовидна жлеза - хиперфункция. През цялото време съм била на тиреостатици поради повишената функция. Обиколила съм доста ендокринолози във Варна, но всеки поставя различни диагнози - базедова болест, нодозна струма, хашимото... Последните ми изследвания са:

FT4 - 1.78 (реф стойности 0,89 - 1,76)
FT3 - 13 ( (реф.стойности 2,5-5,9)
TCX - 0.008 ((реф.стойности 0,35-5,0)
ANTI-TPO (MAT) - над 1000 (реф стойност под 35)
ANTI-Tg (TAT) - 95 (реф стойност под 115)
TRAK - 17 (реф стойност под 2)
Както виждате, нищо не ми е в норма, освен ТАТ. Моля за съвет, мисля да се оперирам, жлезата видимо е доста увеличена и се вижда. Сцинтиграфията показва само дизузно увеличена жлеза, ехографията показва и възли. Последният ендокринолог ми каза, че много по-достоверна е сцинтиграфията.
Моля за съвет!

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от д-р Цончев » 22 окт 2014 18:56

Аз лично не мога да отговоря на това питане, не съм специалист в областта. Мога да препоръчам добър специалист в София.

darina zhecheva
Мнения: 3
Регистриран на: 22 окт 2014 14:57

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от darina zhecheva » 10 ное 2014 10:12

Здравейте д-р Цончев. Ще се радвам да ми препоръчате добър специалист в София. Във Варна съм ходила при 3-ма ендокринолози и всички са на мнение операция.

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от д-р Цончев » 10 ное 2014 17:25

София, медицински център "Асцендент", ул. "Бачо Киро" 47, тел. 9839494
д-р Атанаска Еленкова, мисля, че сега приема в сряда, но се обадете по тел. да си запишете час

neopul
Мнения: 1
Регистриран на: 08 яну 2015 23:31

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от neopul » 08 яну 2015 23:38

Здравейте,
на 34 години съм и днес при случаен ехограф на щитовидната жлеза ми откриха в каудала трета на десния оформящ се възел с хипоехогенна структура и д.4мм. Веднага ме изпратиха на ендокринолог, който назначи кръвна картина, която ще види утре. Това са показателите и съм леко стресиран...
TSH 2.22 /0,27 - 5,50/
Anti - Tg 122.20 /0 - 115,0/
Anti TRO 619.50 /0 - 34,0/
Отклонението е доста голямо. За момче на моята възраст незнам какво да кажа. Моля за съвет.

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Високи стойности на ANTI-TPO

Мнение от д-р Цончев » 09 яну 2015 17:17

Има раздвижване, но е добре ендокринолога да даде заключение трябва ли да се прави нещо в този случай..

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron