ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Площта на изгарянето се определя по правилото на деветките
Притежава редица фактори на патогенност

FT4 и TSH

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: FT4 и TSH

Мнение от д-р Цончев » 03 апр 2011 19:41

ТСХ не вреди, това е показател, "вреди" нарушената функция на щитовидната жлеза.

1313
Мнения: 176
Регистриран на: 21 апр 2009 16:26

Re: FT4 и TSH

Мнение от 1313 » 06 апр 2011 14:35

TSH 96,4 е много висока стойност, която показва, че щитовидната жлеза не работи добре. Човек на 16 години веднага трябва да вземе мерки и да провежда непрекъснато лечение. Високите стойности на TSH говорят за хипотиреоидизъм, който е съпроводен с множество оплаквания, напр. намалени умствени възможности, неправилна обмяна на веществата, напълняване и подпухване, студени вълни, ниска телесна температура, нисък пулс и кръвно налягане, неспокойствие, виене на свят и т.н.

Snej_Georg
Мнения: 4
Регистриран на: 26 мар 2011 10:03
Местоположение: София

Re: FT4 и TSH

Мнение от Snej_Georg » 14 апр 2011 21:25

Здравейте.Майка ми е на 68 години.Съвсем наскоро лежа в болница поради сърдечни проблеми. В епикризата й беше вписана препоръка за консултация с ендокринолог. Наеправихме й изследвания за TSH и FT4. Резултатите са:
TSH: 0,152uIU/ml
FT4: 20,19 pmol/l
Сега лекарят я изпраща за ехография при специалист - ендокринолог, който работи на онко профилактичен кабинет. Много съм притеснена и уплашена тъй като не ми обясни защо я изпраща точно в такъв кабинет.Някой може ли да ми помогне с информация, това обичайна практика ли е при горецитираните стойности?

dr.blagoeva
Мнения: 23
Регистриран на: 29 ное 2010 23:10
Местоположение: София

Re: FT4 и TSH

Мнение от dr.blagoeva » 17 апр 2011 18:01

В нормално състояние у възрастен човек количеството на ТСХ се измерва в границите 0.35 - 5.50 mIU/l При майка Ви е занижена стойността,но не прекалено,тъй като съм виждала пациенти със стойности от 0,00... mIU/l. Щом нивото на ТСХ е ниско,това означава,че щитовидната жлеза е в хиперфункция. Практика е щитовидната жлеза да се види на ехограф от ендокринолог,за да се види нейната морфология,евентуално наличие на възли,кисти или дифузно уголемяване. Ехографията подпомага уточняването на диагнозата. На майка Ви ще й изпишат хапчета и ще следят функцията на жлезата. Какви са нейните симптоми-отслабнала ли е на тегло,изпотява ли се повече от обичайното,чувства ли се отпаднала,по-изнервена ли е,има ли сърцебиене? Прочетох,че е лежала в болница поради сърдечни проблеми,това може да е следствие проблемите с щитовидната жлеза,за които не сте знаели. Какви по-точно проблеми има майка Ви със сърцето, "излизала ли е от ритъм" ?

Snej_Georg
Мнения: 4
Регистриран на: 26 мар 2011 10:03
Местоположение: София

Re: FT4 и TSH

Мнение от Snej_Georg » 19 апр 2011 20:41

Здравейте. Много Ви благодаря за отговора. Да, майка ми отслабна, има ускорен пулс, повишено кръвно налягане, изморява се лесно. И част от лекарите го отдадоха на сърдечните й проблеми. Майка ми е с порок на сърцето от 18 годишна, но се поддържаше в много добро състояние с лекарства. Сега част от кардио - хирурзите настояваха за операция, но лекарката при която отидох за трето мнение ни изпрати първо на ехография на гушата. Вчера бяхме на ехограф и се оказа, че майка ми има сериозен проблем с железата - възпаление и наличие на многобройни възли. Сега съм още повече объркана, тъй като според лекаря - ендокринолог е наложителна операция. Аз не съм сигурна, че тя би издържала на две - сърдечна и на гуша. Моля Ви да ми кажете, дали според Вас хипотетично е възможно ако тя се оперира от щитовидната железа, това да й спести сърдечната операция,тъй като според мен нещата са свързани и сърдечните проблеми са се задълбочили от тези с железата.....Може да звучи наивно, но се надявам нещата да приклйчат добре!

dr.blagoeva
Мнения: 23
Регистриран на: 29 ное 2010 23:10
Местоположение: София

Re: FT4 и TSH

Мнение от dr.blagoeva » 21 апр 2011 14:47

Добър ден! Права сте,че проблемът с ЩЖ е задълбочил сърдечните проблеми,но все пак майка Ви има порок на сърцето,който от своя страна е достатъчно утежняващ ситуацията фактор. От друга страна майка Ви има порок и от информацията,която давате е ясно,че е придобит. Тя прекарвала ли е ревматизъм? Какъв по-точно е порока,на клапата ли е,има ли майка Ви някоя степен на сърдечна недостатъчност и в какви стойности поддържа кръвното си налягане. Какъв вид сърдечна операция Ви предлагат? Относно ЩЖ по принцип се оперира задължително възел ако е с размери над 2 см в диаметър,но винаги първо сме длъжни да опитаме консервативно лечение. Ако жлезата е в хиперфункция по-добрия избор е Пропицил,въпреки че е по-скъп от Метизола,но дава много по-добър и по-бърз ефект. За да има ефект лечението трябва да минат поне 3 месеца от първия прием на медикамента.Мисля,че на първо място трябва да се коригират стойностите на хормоните и тогава евентуално да се направи сърдечна операция,защото ако те не са в норма неминуемо ще дадат отражение върху сърцето. От друга страна няма хирург,който да се съгласи да оперира ЩЖ без хормоните да са в норма. Така че на първо време трябва да се започне медикаментозно лечение за ЩЖ и после да се мисли за операция,като за 3 месеца е напълно възможно част от възлите да "изчезнат".Може ли да ми напишете ехографската находка на жлезата,за да знам какво по-точно е видял ендокринолога.

Snej_Georg
Мнения: 4
Регистриран на: 26 мар 2011 10:03
Местоположение: София

Re: FT4 и TSH

Мнение от Snej_Georg » 21 апр 2011 21:19

Здравейте доктор Благоева. Отново Ви благодаря за отговора. Да, проблемът на майка ми със сърцето е придобит - в следствие на прекаран ревматизъм. В епикризите от двете болници, в които лежа е записана - високостепенна митрална стеноза и инсуфиенция II ст.Операцията, която й предлагат е за смяна на митрална клапа. За съжаление не мога да Ви предам становището на ендокринолога, защото просто не го разчитам. Каза само, че майка ми има два пролема: възпаление на железата и Автоимунно заболяване. Установена е и хиперфункция на железата. Ендокринологът е каткегоричен, че операцията е единственият вариант, като е необходимо да се изреже част от железата.Медикаментозно лечение не предлага, в смисъл, че според него не е възможно с медикаменти да се коригират нещата. Предложението му единствено е ако сърдечната операция е спешна, да се предприеме медикаментозно повлияване на железата за да може да влезе поне за известно време в норма. От известно време майка ми поддържа и повишено кръвно налягане. Тя по принцип е с ниско. Констатираха се обаче стойности 160 на 100.Сега ще отидем за още едно мнение при сърдечен специалист, защото и ендокринологът е категоричен, че операция на сърцето на този етап е рискова, макар, че без да споменавам болницата в която тя лежа за изследвания на сърцето я беше планувала за "рязане" за миналата седмица и се питам какво щеше да се случи тогава........Все още обаче имам надежда нещата да приключат с ендокринната операция и да й се спести сърдечната, но това все повече ми изглежда химера......

dr.blagoeva
Мнения: 23
Регистриран на: 29 ное 2010 23:10
Местоположение: София

Re: FT4 и TSH

Мнение от dr.blagoeva » 24 апр 2011 18:18

Добър ден! Сърдечната операция на този етап наистина е рискожана. Според мен на първо време трябва да се коригира проблема с ЩЖ. От информацията,която ми дадохте си мисля,че се касае за автоимунен тиреоидит на Хашимото.При него по принцип първо се започва с консервативно лечение,а за операция може да се мисли ако пациента не се повлияе от лечението и след задължителна сцинтиграфия,за да се види дали възлите са топли или студени-правена ли е такава на майка Ви?Лично моя съвет е да потърсите мнение на друг ендокринолог-операцията на ЩЖ не е шега и се прибягва до нея след като всичко друго не е дало резултат. Незнам защо колежката е избързала да даде такова крайно мнение след като не се касае за аденом не е добре да се бърза. Това е мнението ми-ако имате възможност потърсете и друго мнение. Относно сърдечната операция смяната на митрална клапа би удължила продължителността и качеството на живота на майка Ви. Интересувайте се относно материала,от който е изработена клапата не е добре при нейната възраст да е биологична,а и след около 10 год. ще се наложи реоперация (толкова им е "срока на годност" тъй като по нея бързо се натрупват атеросклеротични плаки,образужа се калциноза и т.н.).Кардиолозите са направили оценка и щом са предложили операция са преценили,че така е по-добре,тъй като комбинирания порок на митралната клапа е сериозен проблем,стига се до сърдечна недостатъчност,която когато напредне трудно се подава на медикаментозно лечение.Целта на операцията е да се съхрани лявата камера от хипертрофия и да се подобри хемодинамиката,както и да не се достигне с годините от придобита вече левостранна сърдечна недостатъчност до тотална. Моето мнение е,че една операция на ЩЖ няма как да спести сърдечната-двата проблема са различни и не са пряко свързани,тъй като майка Ви вече има порок на сърцето,но задължително стойностите на хормоните трябва да се нормализират,за да не уврежда това допълнително сърцето.

shushoncho
Мнения: 7
Регистриран на: 19 яну 2013 19:30

Re: FT4 и TSH

Мнение от shushoncho » 03 фев 2013 20:00

Здравейте!
Преди 1 месец си направих изследвания за хормоните на щитовидната жлеза и само FT4 ми е високо.
Интересува ме дали ми има нещо и дали може да се забременява при тези резултати?
TSH - 1.74 при референтна стойност 0.27 - 4.2
FT4 - 27.4 при пеферентна стойност 9.30 - 17
FT3 - 3.31 при референтна стойност 2 - 4.40
MAT - 5 при референтна стойност 0 - 34
TSH-R-Ab - 0.3 при референтна стойност 0 - 1.75

obgynmedical
Мнения: 100
Регистриран на: 11 яну 2013 13:52
Местоположение: Варна

Re: FT4 и TSH

Мнение от obgynmedical » 04 фев 2013 11:54

Ако имате редовна менструация и си проследите овулация и установите че имате такава-то тогава няма проблем за забременяване от щитовидната жлеза.
АГ специалист Варна

nulenceto
Мнения: 2
Регистриран на: 14 юли 2015 16:50

Re: FT4 и TSH

Мнение от nulenceto » 14 юли 2015 16:56

Здравейте, искам да попитам какво означават резултатите ми обвързани със симптоми...

От около месец започнаха да ми се подуват лимфните възли на врата,напоследък всяка вечер ми прилошава, вие ми се свят, задъхвам се при малко по- голямо усилие, преглъщането е болезнено постоянно, понякога ме втриса и дигам лека температура до 38С.
Отидох при личната ни лекарка и ми назначи изследвания, но докато тя ги погледне бих искала да разбера Вашето мнение.
На 28години съм Фт4 е 89,2( извън всякакви норми) и Тсх 0,041.
Благодаря предварително!

nulenceto
Мнения: 2
Регистриран на: 14 юли 2015 16:50

Re: FT4 и TSH

Мнение от nulenceto » 15 юли 2015 09:10

nulenceto написа:Здравейте, искам да попитам какво означават резултатите ми обвързани със симптоми...

От около месец започнаха да ми се подуват лимфните възли на врата,напоследък всяка вечер ми прилошава, вие ми се свят, задъхвам се при малко по- голямо усилие, преглъщането е болезнено постоянно, понякога ме втриса и дигам лека температура до 38С.
Отидох при личната ни лекарка и ми назначи изследвания, но докато тя ги погледне бих искала да разбера Вашето мнение.
На 28години съм Фт4 е 89,2( извън всякакви норми) и Тсх 0,041.
Благодаря предварително!

Suskata
Мнения: 4
Регистриран на: 10 ное 2017 15:53

Re: FT4 и TSH

Мнение от Suskata » 10 ное 2017 16:01

Здравейте! Аз съм жена на 27 години. Днес си правих изследвания ft4 + TSH и антитела ТАТ И МАТ. Искам да попитам за мнението Ви относно резултатите :
Ft4 (свободен Т4) - 14.74
TSH - 1.740
МАТ - 9.47
ТАТ

Suskata
Мнения: 4
Регистриран на: 10 ное 2017 15:53

Re: FT4 и TSH

Мнение от Suskata » 10 ное 2017 16:36

..ТАТ ми излезна преди малко <10.00..?

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: FT4 и TSH

Мнение от д-р Цончев » 10 ное 2017 21:07

Изглеждат ми нормални...

Отговори

Върни се в “Щитовидна жлеза. Базедова болест. Тиреотоксикоза. Тироидити”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron