ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как се интерпретират стойностите на ГГТ?
Ако се спазват препоръките на лекаря, детето може да се заболе...
Всеки, който желае провеждането й, трябва да е добре информиран.

Биофидбек - да се лекуваме сами

Хомеопатия, акупунктура, билколечение...

Модератори: админ, консултанти

agnieszka
Мнения: 9
Регистриран на: 17 фев 2009 10:07

Биофидбек - да се лекуваме сами

Мнение от agnieszka » 17 фев 2009 10:36

Биофидбекът е система от методи, при които се научаваме да възприемаме и да контролираме своето тяло, да активираме скритите сили за самолечение.

В неговата основа стои т. нар. Обратна Биологична Връзка, която е в ядрото на всеки процес на учене.
Благодарение на напредъка на медицината и техниката, биофидбек-методите стават продължение, допълнение на нашите сетива. С тяхна помощ се възприемат и целенасочено се повлияват биологични сигнали като:

Мускулната активност, напрежение
Сърдечната честота
Кръвно налягане
Работата на жлезите за потене, като общ показател за автономната възбуда
Кожна и телесна температура
Електрофизиологичните процеси в мозъка
Периферно кръвоснабдяване
Диаметър на кръвоносните съдове
Дихателна функция

Биофидбек-методът намира място както в работата с деца, така и с възрастни, използва се както за терапия на болести като:

хипертония, сърдечни проблеми, проблеми с дишането, болки в гърба, мигрена, соматични разстройства, хроничен тинитус, парализи и неврологични заболявания, тикове, поведенчески стереотипи, недостатъчен импулсконтрол, инконтиненция, проблеми със съня и др.

така и за тренинг на здрави хора:

спортисти, ръководни кадри, с екстремни професии, с проблеми с паметта и концентрацията, с хиперактивност и др.

ЕЕГ-биофитбекът (Невротренинг) е един от видовете на биофитбек-метода, при който се въздейства на електрофизиологичните процеси в мозъка

Чрез упражнения с него може да се подобри ефективността на работа на мозъка и да се контролират физиологични процеси в нашия организъм.

ЕЕГ-биофитбек се използва като метод за тренинг на спортисти, полицаи, пилоти, военни, бизнесмени, шофьори, студенти, ученици и много други. Използван е от педагозите и психолозите за работа с деца, които имат проблеми в училище.

ЕЕГ-биофитбек се използва и за терапия при:

ADD и ADHD: тези заболявания много често се свързват с много бавна мозъчна активност, особено на тета активност. Намаляването на тази активност води до намаляване на проблемите с концентрацията. Това е и целта на невротренингът.


Епилепсия: невротренингът дава добри резултати като спомагателна терапия за намаляване на епилептични пристъпи. Добри ефекти има при тези случаи, които не могат да бъдат ефективно лекувани с медикаменти.
Главоболие: Главобoлието, което е на психосоматична основа, се повлиява от този тренинг също много добре.Безпокойство, страхове – те много често са ефект на нарушения в мозъчната активност, която е прекалена бърза. Стимулиране за намаляване на бета активност намалява в голям процент симптомите.


Депресия: тя е свързана с увеличена бавна активност в предни части на мозъка. Невротренинг ефективно може да помогне за справяне със симптомите.

Алкохолизъм и други зависимости: установено е, че невротренингът дава добри резултати при подобни проблеми. Изследванията на това влияние започва в края на 1980 и продължават до сега.

Други проблеми, които могат да намерят облекчение с невротренинг са:

агресия,стрес,неврози, фобии, нервни тикове, натрапчивости, атаки на паника, буря на мислите, проблеми със съня, анорексия, булимия, дисграфия, дискалкулия, дислексия, проблеми с концентрацията, вниманието и паметта, и като рехабилитация след мозъчни сътресения.

В България вече има кабинети предлагащи Биофидбек терапия.
Адресите са достъпни на сайта на "Българска Асоциация по Биофидбек"
http://www.bulgaria-biofeedback.com

Curios
Мнения: 5
Регистриран на: 25 май 2016 15:58

Re: Биофидбек - да се лекуваме сами

Мнение от Curios » 28 юни 2018 15:36

За съжаление линкът с адресите не ми се отваря?

Търсех къде се предлага биофийдбек в района на Стара Загора, но не намирам. Излиза ми една клиника Холимед в Хасково - https://holimed.bg/biofiydbek-teratia/ . Някой ходил ли е там, за да сподели впечатления?

Отговори

Върни се в “Алтернативна медицина”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron