ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Когато употребата му наподобява налудност
Повишен процент на заболели в някои щати на САЩ
Ритъмът сън-бодърстване е от важно значение за развитието

диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Модератори: админ, консултанти

kikonka
Мнения: 9
Регистриран на: 04 яну 2008 15:51

диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от kikonka » 04 яну 2008 16:32

Здравейте! Баба ми е с тежка форма на диабет, на инсулин е от 35 години. В момента е на 71 г. Има полиневропатия и атеросклероза като последствия от диабета. В края на август 2007, в следствие на малка битова злополука, получи малка раничка на върха на палеца на десния крак. За отрицателно време раната стана голяма и черна, което лекарите определиха като некроза или още суха гангрена.
Ние сме от Бургас - незабавно взехме мерки, водихме я по какви ли не лекари, ендокринолозите я препращаха към хирурзи, а хирурзите, нали знаят само да режат, изрязваха (много трудно при това) черната, мъртва тъкан от раната, но тя до ден-два се появяваше отново. Хирурзите тук казваха, че ампутацията е единственият изход. Почти се бяхме решили, защото болките са нещо адско при подобно състояние. Да, ама бабчето е с много болно сърце - стенокардия, хронична хипертония и т.н., прекаран инсулт преди години, а през ноември 2007 г. и много тежък инфаркт, обичайното й кръвно е с горна граница 170-180, често го вдига и над 200, как ще издържи такава операция?
Освен това логично беше да си задам и въпроса - а какво се случва с раната след ампутацията? Къде е гаранцията, че дори и да преживее операцията, новата рана (която със сигурност ще е по-голяма), ще зарасне? Водени от тези въпроси, решихме да ходим в София. Доста голям риск беше пътуването с нейното болно сърце и естествено 2 дни след като я приеха в ендокринологията на МА, получи инфаркт. Благодарение на бързата и професионална намеса на лекарите от МА й спасиха живота (въпреки че абсурдите на здравната система за малко да я уморят, но това е друга тема). За раната обаче - нищо не се получи. Насочиха ни към съдова хирургия, отидохме за консултация в Националната кардиологична болница (бившата 3-та градска). Там, един от уж най-добрите съдови хирурзи, каза, че ампутацията е безумие, ще се отвори по-голям проблем и това нещо трябва да си мине от само себе си, само с промивки и изключителна стерилност. Стори ми се съмнително, но тъй като разбрах, че е помогнал на много хора, реших да се доверя. А и къде да ходим вече след близо 1-месечен престой в София и нищо. Ендокринолозите от МА не бяха толкова обнадеждени като този съдов хирург, но също се изказаха против ампутацията. В общи линии мнението на софийските специалисти беше - никаква ампутация, може след дълъг период от време да мине, няма опасност да отиде по-нагоре инфекцията, ако не мине - вероятно ще се задържи така. От МА изписаха един мехлем - "Трипсидин", няма го по аптеките, правят го в медицински център "Св.Пантелеймон" в София, запасихме се от него, преди да се приберем в Бургас. Не че бил панацея, но помагал за разпадане на некротизираните тъкани, така че можел да повлияе добре. И вече близо 2 месеца (с малки прекъсвания) го ползваме, на моменти като че ли има подобрение, но на моменти се влошава. Всеки ден правим стерилни превръзки. Сума пари и време отидоха, а резултат няма. Въпреки че никой лекар не ми е искал пари на ръка в София, но и на частно доста походихме в Бургас.
И така в момента на върха на палеца има огромен черен кратер, по периферията на който се появява нещо като тъмна кръв. Отзад на възгавничката на палеца ту посинява, ту побелява, крака се надува често, целият палец почервенява. А в областта на нокътя, който падна и сега въобще не мога да разбера накъде расте, има една разкашкана жълтеникава маса, която ми прилича на гной. Болките обаче са страшни, постоянно е на силни обезболяващи, но понякога и те не помагат.
Моля ви за съвет, вече сме отчаяни, на какъвто и лекар да отидем в Бургас, всеки казва - ампутация, но аз смятам да послушам мнението на лекарите в София и да не се съгласяваме. Още повече, че разбрах, че смъртността след ампутация е много висока. Защо да й скъсявам живота насила?
Приемам всякакви съвети - дори и народна медицина. Ние пробвахме няколко дни с растението дебела мара, ама много почва да я боли и го спряхме. Може би по-често трябва да се сменят превръзките. Пробвахме и с пчелен восък и истински дъвки или нещо подобно беше. Ама пак я заболяваше зверски и него го спряхме.
Ще съм благодарна на всеки, споделил съвет.

д-р Цончев
Мнения: 34730
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от д-р Цончев » 04 яну 2008 20:24

:? Действително сериозен проблем. Така както го описвате аз също клоня към ампутация (без да се опитвам да Ви натрапя мнението си). Решението трудно се взима наистина - редно е и жената да си прецени сама, тъй като и постоянните болки пък от друга страна (ако не се ампутира) я измъчват, а и има голяма вероятност от сепсис (генерализирана инфекция от раната). Ако се прецени ампутация следва да бъде максимално стабилизирано състоянието на жената - диабет, кардиологичен статус (да се вземе мнението на кардиолога във връзка със сърдечния инцидент). И, естествено, рискът е много голям...
Добре е да се консултирате с хирург или анестезиолог какво обезболяване да прилагате, за да облекчите максимално жевната. Може да се помисли за различни опиати като депо пластири и др.

Потребителски аватар
foramen
Мнения: 168
Регистриран на: 04 май 2007 23:30

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от foramen » 05 яну 2008 15:55

Здравейте. ако позволите и аз ще взема отношение. Ампутацията е единствената ви алтернатива. Но дано минималната ампутация на палеца с резекция на главичката на прилежащата метатарзална кост ви реши проблема. Но не съм оптимист-при баба ви са налице всички симптоми на късният дегенертативен синдром на диабата,а това е лошо. Съвсем елементарно обяснено-за да има заздравяване на рана в частност оперативна трябва да има задоволително кръвоснабдяване. А при диабета го няма. И при тази минимална ампутация следва некроза на раната, нова по-висока ампутация.... един порочен кръг се получава. Лоша работа общо/взето .
**Този, който дава малко, няма право да иска много**

kikonka
Мнения: 9
Регистриран на: 04 яну 2008 15:51

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от kikonka » 08 яну 2008 14:32

Благодяра за отговорите. С анестезиолог се консултирахме - изписа Oxycontin - 10 mg в комбинация с аналгин и Фламексин- прахчета. На моменти действа, но на моменти отново се появяват страшните болки. Поне не я замайва, ама само повръща и няма апетит, яде по 2 хапки само заради инсулина. Явно това не може да се избегне като страничен ефект.
За консултациите с хирург - обиколихме не знам си колко вече. По-голямата част казват рязане на пръста, други - категорично не, щели да се отворят по-големи проблеми. Вчера бяхме при поредния хирург в Бургас, който уж се слави като много добър, ама и той каза - "рязане на пръстчето". Много мил човечец, ама ей, така, без грам психологически подход, отне последната надеждица на жената.
Може и да е прав човека, ама нито се поинтересува от ниво на кръвна захар, нито от кога е раната, нито искаше рентгеновите снимки на коста да види. Рече и отсече. Не се ли вземат тези неща под внимание също, кажете ми вие като специалисти? И ми каза - превръзки с риванол. И му обяснявам аз, че от това файда няма, ама той си знае неговото. И ми каза всяка седмица да ходим - за какво? За да я превързва с риванол (дето и аз сама всеки ден й правя стерилни превръзки) и да ми повтаря, че е за рязане пръстчето, ама имало време. Ама колко време, какви са рисковете, ако се отлага и какви биха могли да бъдат последствията след това - не дава информация.
Може и наистина да се налага ампутация, но искам друго да ви попитам - как може половината от лекарите, с които съм се консултирала, да казват, че в никакъв случай не трябва ампутация, защото после по-големи проблеми щяло да има, а другата половина - от раз да отсичат, че трябва?
На какво се дължи това разминаване в мненията - няма ли единна медицинска практика по въпроса?

kikonka
Мнения: 9
Регистриран на: 04 яну 2008 15:51

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от kikonka » 08 яну 2008 14:33

Бих искала да си допълня въпроса.
Каква е гаранцията, че новото рана (след ампутацията - независимо каква) ще заздравее? Разбрах, че щом е добре кръвоснабдено мястото, където е отрязано, не би следвало да има проблем. Ама нещо не звучат много убедено. Можело пак да се появят некротични ръбове и т.н. Та има ли смисъл - може би единствено, за да се предотврати опасността от сепсис за която говорите?
Питам не за друго, ами защото съм чувала за диабетици, които след операция с разрези в областта на корема примерно също имат голям проблем със зарастването на раните. А нали уж в областта на корема областта е кръвоснабдена и диабетиците имат проблем само с оросяването на крайниците.
Извинявайте за тъпия въпрос, но наистина не съм компетентна и в момента се опитваме да преценим всички "за и против", т.е. кое е по-лошо - положението сега или евентуалните последствия от ампутацията?

kikonka
Мнения: 9
Регистриран на: 04 яну 2008 15:51

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от kikonka » 08 яну 2008 14:35

"И при тази минимална ампутация следва некроза на раната, нова по-висока ампутация.... един порочен кръг се получава."

Всъщност вие сте ми отговорили на въпроса. Ами след като е порочен този кръг, защо въобще да се решаваме на ампутация. Опасността от сепсис ли е по-страшна или новата некроза след ампутацията и съответно поредната опасност от сепсис? има ли смисъл от нещо, което не решава проблема, а само предизвиква нови проблеми?

д-р Цончев
Мнения: 34730
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от д-р Цончев » 09 яну 2008 12:19

1. В медицината често има различни мнения при различните специалисти за едно и също заболяване.
2. Опасността ако не се ампутира пръста е рангрената да върви нагоре, да обхване стъпалото, впоследствие подбедрицата и т.н. което вече ще доведе до силна токсико-възпалителна реакция на организма към такава маса мъртва тъкан и състоянието ще се влоши рязко. Съответно опасността е на този фон ако се направи операция (а при такова развитие на състоянието най-накрая ще се направи) фоннът да е много усложнен и изхода от операцията или възстановяването неясно заради влошеното състояние на организма предоперативно.
3. При диабетици кръвооросяването страда не само в крайниците а навсякъде.

rymiana
Мнения: 11
Регистриран на: 18 яну 2008 02:55

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от rymiana » 18 яну 2008 03:12

Мили хора във военна болница-поликлиниката има един център казвасе /ангиоцентър/потърсете доцент Гиров -съдов хирург за мен е наи добрият тои би помогнал на Вашта баба.Ако искате телефон на центара пишете ми на меила rumim56@abv.bg и също може да опитате с хранителни добавки,аз също съм с диабет-2 но за добавките ще се наложи да се чуеме Скаипа ми е slancize очаквам всеки ,които има нужда и с очен лекар мога да Ви помогна доцент Дъбов непомалко светило от доцент Гиров.При доцент Гиров е опериран синами и сестрами а при доцент Дъбов маиками която имаше пердета и сега вижда перфектно и тиа е с диабет но е на инсулин.

rymiana
Мнения: 11
Регистриран на: 18 яну 2008 02:55

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от rymiana » 27 окт 2009 02:44

Киконка какво стана с бабати оперираха ли я писхи на меил rumim56@abv.bg

vesna
Мнения: 59
Регистриран на: 10 фев 2010 22:40
Местоположение: СОФИЯ

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от vesna » 10 фев 2010 23:15

Майка ми също е с диабет,има специялна програма за диабетното стъпало.Аз съм страшно доволна Др.Тодоров е вълшебник,затвори раната и сега следи другата всяка седмица и какзва че може да не се реже,трябва де се подържа суха и да се следи.Ако искате влезте в сайта му там е публикувана програмата.www.dr-todorov.com

Angel-ge
Мнения: 6
Регистриран на: 04 юли 2009 17:15
Местоположение: София

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от Angel-ge » 05 май 2010 18:06

Открих интересна и полезна статия тук:
http://zdravbadi.com/%D0%98%D0%BD%D1%81 ... D0%BE.html

Vangelicos
Мнения: 23
Регистриран на: 10 мар 2009 19:24

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от Vangelicos » 12 дек 2010 00:07

Здравейте,

Като Натуропат, мога да Ви посъветвам 2 неща. 1. Накисване в собствената урина, 1 час сутрин и 1 час Вечер. 2. Припагане на листо с желето върху палеца от Алое Вера или алое Арборесценс. Алое Арборесценс, мога да Ви предложа. Започнете незабавно с урината. Тя е уникална течност, с многостранно въздийствие. Алоето е също уникално. Петров - Натуропат.
Е-адрес: gtp5@abv.bg

sandra28241
Мнения: 5
Регистриран на: 21 дек 2010 17:58
Местоположение: София

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от sandra28241 » 21 дек 2010 18:01

Продавам Плетал skype sandra28241

renito_1964
Мнения: 1
Регистриран на: 24 дек 2010 12:29
Местоположение: sofiq

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от renito_1964 » 06 яну 2011 12:48

Здравейте,дано да ви помогна с моя съвет!От една година съществува един уникален продукт в България!Казва се Трансфер Фактор-американски продукт,почти 70 държави вече го познават и използват в клиники,болници!Ако желаете повече информация пишете ми в скайпа- renda_64 и ще ви дам материали,които може би ще ви заинтерисуват и ще помогнете на баба си,за да не се стига до ампутация!Не съм лекар,но ако мога да ви помогна дори и само с информацията, с която разполагам,ще се радвам много!Успех!

qsands
Мнения: 3
Регистриран на: 05 май 2011 15:04
Местоположение: София

Re: диабетна гангрена на десен палец на крака - помощ!!!

Мнение от qsands » 05 май 2011 15:37

Вижте при д-р Веселина Радева от "Магнезиум Клиник" - специалист по Диабетна невропатия. Използва магнезиево олио и магнезиев гел. Има доста добри резултати.

тел.02/887 81 73
моб.0878 323 990; 0878 581101
http://magnesiumclinic.com/diabet-nevropatia.html

Отговори

Върни се в “Диабет”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron