Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Всеки пациент ще има ясен лимит за доболнична помощ
Почти всички текстове вече са приети
Наличните ресурси следва да бъдат разпределени умно
Виновни ли са гените?
реклама

НИСКА КРЪВНА ЗАХАР

Модератори: админ, консултанти

НИСКА КРЪВНА ЗАХАР

Мнениеот Светломира » 17 Авг 2009 15:19

Незнам дали трябва да пиша в този форум, но и моят проблем е свързан с нивото на кръвна захар, та затова съм тук.

Ето в какво се състои проблемът ми: сравнително често и внезапно ми пада нивото на кръвната захар- има периоди /дълги около седмица/, в които се случва дори всеки ден, а има и такива, в които и по 2-3 седмици нямам проблем. Прилошаването е типично- започвам да треперя и имам чувството, че ще припадна, изпотявам се обилно и виждам като в мъгла. В моментите на пристъп не мога да се държа на краката си, а след като премине съм като "гумена" поне още час-два.

След един такъв пристъп /вече се бях посвестила/ имах възможност да премеря кръвната си захар. Глюкомерът показваше стойност 1. Кръвното налягане беше нормално.

Проблем ли е това? Не е ли пак някакъв вид нарушение на дейността на панкреаса. Не съм се консултирала с лекар, защото по време на криза не съм в състояние да отида, а след това нямам оплаквания. Не ми се иска да досаждам на ендокринолозите с изказвания от рода на "Вчера ми беше лошо, но сега съм добре...", но ако трябва ще отида. Работя с деца и се притеснявам някой път да не се строполя пред тях, а пристъпите няма как да бъдат контролирани.
Светломира
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Авг 2009 09:28
Местоположение: София

Re: НИСКА КРЪВНА ЗАХАР

Мнениеот д-р Цончев » 17 Авг 2009 19:12

Напротив, трябва да отидете, във Ваш интерес е. Ендокринологът ще назначи нужните изследвания и ще прецени дали се касае за нарушение и като как да се подходи ако има такова.
д-р Цончев
 
Мнения: 26397
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: НИСКА КРЪВНА ЗАХАР

Мнениеот vasilev » 18 Авг 2009 01:38

Според мен - дори е наложително да се консултирате със специалист. Ниските нива на кръвна захар са твърде опасни - нервните клетки (мозъка) могат да употретребяват като източник на енергия САМО глюкоза (кръвна захар). За разлика от, да речем, мускулните, които могат да разграждат и мазнини и да ги ползват като енергиен източник. Та - оставането без храна на мозъка е направо опасно, и може да доведе до повече или по-малко трайни увреждания. А и тези симптоми се развиват бързо, понякога за минута-две - представете си какво става в такъв момент, ако карате кола, например?...

Докато се консултирата със специалист и решите проблема - носете си винаги нещо сладко - в такъв момент помагат няколко пакетчета захар, от тези за кафе. Десетина грама, което са 4-5 пакетчета от най-разпространените. Също така - някаква напитка, но със захар, не с подсладител. Примерно - кока-кола, но не лайт. И не шоколадови бонбони - те имат много мазнини и действат доста бавно. При такъв пристъп - малко захар с напитка (или вода) - не на сухо, защото действа по-бавно. Ще мине за минута-две. Хубаво е след това да се хапне някаква храна, съдържаща по-бавно действащи въглехидрати. Например - 3-4 обикновени бисквити.
 
Но гениальный всплеск похож на бред,
В рожденьи смерть проглядывает косо.
А мы все ставим каверзный ответ
И не находим нужного вопроса.
vasilev
 
Мнения: 144
Регистриран на: 16 Сеп 2007 00:23

Re: НИСКА КРЪВНА ЗАХАР

Мнениеот Светломира » 18 Авг 2009 07:51

Благодаря за съветите ви и за отделеното време в този отпускарски период.

Ще се консултирам и с ендокринолог. Притеснявах се, че ще изглеждам глупаво с моите оплаквания, но разбирам, че всъщност- глупаво е да се притеснявам :oops: . Явно дейността на жлезите с вътрешна секреция е доста загадъчна територия, защото проблемите при тях не винаги се виждат, а само се чувстват.
Светломира
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Авг 2009 09:28
Местоположение: София

Re: НИСКА КРЪВНА ЗАХАР

Мнениеот д-р Цончев » 20 Авг 2009 11:51

Да, материята е доста сложна действително.
д-р Цончев
 
Мнения: 26397
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51


Назад към ДиабетКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта