Бих искала да знам към какъв специалист трябва да се обърна, за да ме прегледа и да ми направи изследвания за рак на дебелото черво?
Какви изследвания могат да се направят за диагностика на рака на дебелото черво?
Препоръчайте ми специалист, по-добре би било ако е от Великотърновски окръг!
Има ли тестове, които мога да си закупя от аптеката и които да са сигурен белег дали има или не такова заболяване?
Имам някои от симптомите, но се моля да не е това и бих искала да се изследвам.
Изчетох доста по въпроса и забелязах, че обикновено това заболяване се открива твърде късно и е чист късмет, ако се открие в някоя от първите две фази, които все пак могат да се лекуват.
Дали хроничния запек, който имам от години и куркането на червата, което се получава на последък, могат да са сигурен признак за рак на дебелото черво?
Ето как би трябвало да процедирате:
-Диагностичният процес на вашият проблем започва от вашият личен лекар. Той ще ви направи баналните лабораторни изследвания, както и тест за окултни/скрити/кръвоизливи в изпражненията./последното мисля че е заложено в профилактичният пакет на ОПЛ/
-При съмнение за Рак на дебелото черво вашият ОПЛ ще ви насочи към специалист който ще назначи допълнителни изледвания,
които могат да са:
* иригография- контрастно рентгенологично изследване на дебелото черво.
*фиброколоноскопия- визуално изследване на дебелото черво.
*Туморни макери
Знаете ли... има една мисъл на S. Payer- "ранната диагноза на туморите на тънките черва е щаслива случайност, на туморите на дебелото черво е изкуство, а на тумори на ректума е задължение на лекаря"
Идеята е че ако имате колоректален карцином/ НЕ ВИ ГО ПОЖЕЛАВАМ РАЗБИРА СЕ/то той не представлява съществен диагностичен проблем и опериран навреме е напълно лечим.