ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Значителни полови разлики в отнемането на собствения живот
Когато говорим за златния стандарт в медицината
Глутеновата ентеропатия засяга 1-2% от европеидната раса

алкохол и бременност

Модератори: админ, консултанти

Evgenia Stankova
Мнения: 2
Регистриран на: 29 юни 2006 00:30
Местоположение: София

алкохол и бременност

Мнение от Evgenia Stankova » 18 юли 2006 15:23

Много или малко е това количество... Зависи. Според определението на СЗО за безопасна консумация се счита приемът на 21 U алкохол за мъжете и 14 U алкохол за жените СЕДМИЧНО. 1 U алкохол се съдържа в: 100 мл вино, 200 мл бира или 30 мл концентрат. Най-опасно е влиянието на различните токсични вешества, вкл. и на алкохола, върху плода в първите месеци на бременността, но няма статистически данни за директна зависимост между приема на алкохол и заболявания или аномалии на плода. Въпреки това е редно и желателно приемът на алкохол да се ограничи до минимум по време на бременността. Не бива да се забравя обаче и че всяка крайност (включително и пълното въздържание) също могже да бъде опасна за плода.

Anika``
Мнения: 4
Регистриран на: 17 дек 2007 15:38

Re: алкохол и бременност

Мнение от Anika`` » 10 май 2008 11:44

И аз едва в началото на третият месец спрях цигарите. Два месеца пуших по 5, 6 цигари на ден възможно ли е да се е увредило ембриончето?

Д-р Янева
Мнения: 1186
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: алкохол и бременност

Мнение от Д-р Янева » 10 май 2008 23:52

Малко е вероятно, въпреки че най-големи са рисковете при прием на каквото и да е в първите три месеца от бремеността.

dendri
Мнения: 1
Регистриран на: 24 сеп 2008 18:08

Re: алкохол и бременност

Мнение от dendri » 24 сеп 2008 18:15

Момичета, здравейте. От съвсем скоро съм бременна. Щастливо бременна.
Всъщност точно в трета седмица съм.
Преди да разбера, ми се случи да пийна наистина юнашки на един купон и от тогава се ровя за форуми и публикации на тази тема. За сега не съм си изградила собствено мнение по въпроса, но попаднах на едно доста крайно интервю, което ме притесни. Малко е дълго, но се надявам да споделите какво мислите:
Д-р Венета Георгиева е доцент по медицинска генетика и генетичен консултант на Майчин дом. Работи в националната генетична лаборатория. Има над 40 години трудов стаж. Преподавател е по медицинска генетика. В момента води курс по генетика на човека в Нов български университет. Лектор е и в Благоевградския медицински колеж. Председател е на Софийския клон на дружеството по медицинска генетика и е член на специализирания съвет по генетика.

- В наши дни често се случва хората да правят деца, след като са употребили алкохол. Как се отразява това на бременността и на плода?

- Алкохолът има неблагоприятно въздействие върху плода. То може да се дължи както на еднократното поглъщане на големи количества алкохол за кратко време, така и на системен алкохолизъм при майката.

Съществува и друга възможност за неблагоприятно въздействие на алкохола върху плода по две генетични предпоставки. Първата е, когато майката има дефект в ензимите, които метаболират приетият алкохол. В този случай, дори при умерена употреба, концентрацията на алкохола в кръвта на майката остава висока и може да въздейства върху клетките на плода, като предизвика отклонения в развитието му.

Втората генетична предпоставка е самият плод да има дефицит в активността на ензимите, които метаболират алкохола, още повече, че клетките на плода имат естествено по-ниска активност на тези ензими, отколкото клетките на майката.

Така че, дори и при сравнително по-умерена алкохолна употреба, може да има неблагоприятни ефекти върху развиващия се плод. Следователно, ние нямаме ситуация, при която да приемем за безвредна употребата на алкохол.

- Кога плодът изпитва най-силно последиците от алкохолното въздействие?

- Зависи в какъв момент от бременността е осъществено това въздействие – ако имаме забременяване след сватбеното тържество например, то въздействието започва от първия ден на зачатието, от най-ранния период. Разбира се, твърде е различен ефектът на това въздействие, в зависимост от срока на бременността. Защото програмата за индивидуално развитие е програма на постепенно оформяне на тъканите, на органите, на системите, така че критичният срок е до края на първия триместър, тоест до края на 13-ата седмица на бременността.

Когато се осъществяват най-активно процесите на органогенеза, на формиране на самия плод, тогава алкохолното въздействие може да окаже много сериозен увреждащ ефект, защото той унищожава клетки, спира нормалните биохимични процеси и по този начин грубо се намесва в програмата за индивидуално развитие.

- Какво се наблюдава тогава?

- Наблюдава се така нареченият ембрионален или фетален алкохолен синдром. Това е комплекс от белези, които сами по себе си говорят за алкохолната увреда. Тя може да засегне мозъка, очите, сърцето, бъбреците. По време на срока, в който е трябвало да се формира определен орган, програмата за индивидуално развитие е била нарушена от алкохола.

То е като изпълнението на един архитектурен план – ако не са изградени добре стените, там ще бъде грешката, ако не е довършен покривът – проблемът ще е в него.

Този ембрионален или фетален синдром, който ние познаваме и който е описан клинично, се вижда, независимо дали жената съобщава за употребата на алкохол или не. Това са тежки изменения, които могат да доведат до загиване на плода вътре в утробата. Тоест, при употребата на алкохол се увеличава рискът да се получи спонтанен аборт в първия триместър на бременността.

Когато нанесеното поражение не е довело до загиването на плода в първия триместър, след това може да се наблюдават при преглед чрез ултразвук тези изменения в органите, за които говорих. Плодът не е загинал, но ние виждаме много сериозни увреждания на мозъка, които са свързани с тежки дефекти след раждането. Може да се видят сърдечни пороци, аномалии на бъбреците, скелетни аномалии.

Характерен е и видът на децата, родени с алкохолен синдром. Дори когато нямаме груби изменения в развиващия се плод, алкохолното въздействие може да бъде реализирано чрез смущаване в развитието на нервната система и по-специално - на висшата нервна дейност, която е най-фината. Може да се наблюдава забавено развитие, изоставане в умственото развитие, говорни смущения, да има нарушения на фините движения.

Нещо повече, тези деца може да разгърнат зависимост от алкохола по-късно. Това, което се нарича фамилен алкохолизъм, вече съществува като предпоставка. Не е задължително тя да се реализира, но тези деца развиват и алкохолна зависимост.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: алкохол и бременност

Мнение от д-р Цончев » 25 сеп 2008 09:21

ембрионален или фетален алкохолен синдром
се развива при майки хронично пиещи по време на бременността. т.е. за развитието му се изисква продължителна експозиция и доста изпит алкохол.

obarkana23
Мнения: 15
Регистриран на: 28 сеп 2012 13:30

Re: алкохол и бременност

Мнение от obarkana23 » 14 юли 2015 18:39

Здравейте :)
Виждам, че темата е много стара и отдавна не е писано по нея, но ще се радвам, ако ми се отговори на въпроса, понеже съм изключително притеснена :)
Бременна съм в 8 г.с, нямам никакви оплаквания и се чувствам страхотно :)
Миналата седмица бях на гости на приятели и си позволи да пия 2-3 глътки бяло вино, тъй като все още не съм казала, че чакам бебенце :) А и мислех, че такова малко количество не би оказало някакво фатално влияние :) Но сега вече прочетох доста статии, в които се казва, че е опасно особено първите три месеца :)
Много ще съм благодарна, ако ми отговорите дали е много фатално, дали може да съм навредила на развитието на бебето......... Защото само за това мисля .... не желая да си вкарвам притеснение, но не успявам да се разсея :)
Благодаря предварително :)

Therapy Man
Мнения: 336
Регистриран на: 10 май 2015 15:29

Re: алкохол и бременност

Мнение от Therapy Man » 15 юли 2015 12:53

Не съществува абсолютно никаква опастност.

denidimitrova
Мнения: 32
Регистриран на: 30 юни 2015 11:21
Контакти:

Re: алкохол и бременност

Мнение от denidimitrova » 16 юли 2015 10:13

Е, ако бяха 1, 2 чаши може би, но в случая със сигурност не.
Блаженството за тялото е здравето, за ума – знанието. http://jardin.bg/

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: алкохол и бременност

Мнение от fantagiro » 16 юли 2015 13:30

Спокойно. На мене ми казваха, че от 50 грама ракия нищо нямало да ми стане на бебето... :P
"умните" ми свекър и свекърва.
Спрях всякакъв алкохол, щом разбрах, че съм бременна.
Но три седмици след като съм забременяла ми беше годежът, отгоре на всичко бях и понастинала, та си прилагах самолечение с не помня какво, дори дали не беше някакъв антибиотик, със сигурност съм пила, а колко пушех до преди да разбера... Детето ми се роди 4.500, отличничка в първи клас тази година. :P
И по време на двете бременности съм пушила по 3-4-5 цигари... децата ми боледуват, колкото тези, които са ходили на йога по време на бременността, та дори и по - малко.
До 6-я месец да си знаеш от сега като се роди - никакво слагане в проходилки или да бързаш да слагаш бебето да седи. Спазвай препоръките на ортопедите за месеците, след които се прави това или онова, защото забелязвам, че моите деца имат много по - изправено положение на връстниците им, за които знам, че се е бързало със сядането.
Като ти дойде моментът, пиши :P , съветите, които ще ти дам, са лично проверени.
:P
Два пъти.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: алкохол и бременност

Мнение от fantagiro » 16 юли 2015 13:53

Недей да се увличаш в четене за отглеждане на дете... На мене това ми беше една от големите грешки.
Единственото суеверие, което съм спазвала беше да не се пипам по лицето, когато се стресна или лъжа.
Яж много плодове, тези, които има в различните сезони.
Храни, богати на желязо, месото задължително добре изпечено, суровото крие риск от токсоплазмоза... Ако имате домашен любимец, друг да чисти тоалетната... Не ползвай препарати за почистване различни от веро и прах за пране.
Фолиева киселина - хапчета, се пиеха до 3-4 месец мисля...
Недей да пазиш диети, препоръчани от лекар... Води се по собственото си чувство за глад.

От това можеха да излязат поне 2-3 статии... ех. :P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Алкохол и алкохолизъм. Дрога. Зависимости”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron