ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
16 ноември – ден без тютюнев дим
Kак да избегнем неприятните мускулни схващания?
С колко ще намалим опасните емисии във въздуха?
Особено подходяща е за подсилване на имунната система

Разчитане на хормони и съвет

Модератори: админ, консултанти

joanna_n
Мнения: 4
Регистриран на: 28 ное 2016 19:09

Разчитане на хормони и съвет

Мнение от joanna_n » 29 ное 2016 01:03

Здравейте,

юни месец си пуснах следните хормонални тестове, прилагам и референтните стойности, които се отнасят за моя пол (Ж), години (27) както и съответната фаза на цикъла, по време на която е правено изследването там, където е приложимо:

Тестостерон 2.05 nmol/l референтни стойности: 0.22-2.9
DHEA-S 13.300 μmol/l реф. стойности: <9.85
4 Androstenedione 17.037 nmol/l реф. стойности: 4.29-13.68
17-OH Progesterone 4.145 nmol/l реф. стойности във фоликуларна фаза: 0.3-2.4

SHBG 60.71 nmol/l реф. стойности за жени: 27-128
Cortizol 692.0 nmol/l реф. стойности 7-10ч. сутрин: 124.2-662.4
ACTH в плазма 24.280 pg/ml реф. стойности: 7.2-63.3

Причината да пусна тестовете е прекомерно окосмяване, датиращо от началото на пубертета и в последствие влошило се. Преди това съм изследвала всички женски хормони (с изключение на пролактин), както и щитовидни хормони. Отхвърлени са диагнози като поликистозни яйчници, и евентулани проблеми с щитовидната жлеза и като цяло всички лекари (гинеколози и ендокринолози) вдигат рамене и твърдят, че няма причина за проблема ми освен фамилна обремененост (въпреки че никой в семейството ми не е прекалено космат даже напротив, по-скоро си измиха ръцете с това), дори не са ми назначавани хормонални препарати. Цикълът ми винаги е бил редовен и нямам други симптоми на вирилизъм, нито наднормено тегло (165 см/50 кг). Понастоящем живея в Германия (тестът е правен в България). Консултирах се с тукашната ми гинеколожка и тя (след като й се примолих) ми предписа противозачатъчни. Търговската марка е Максим, активните съставки са ethinylestradiol 0.03 mg и dienogest 2.0 mg. Скоро започвам 3-та опаковка, изписа ми ги за 6 мес. и при мое желание ще ми предпише за още. За момента няма видим резултат, знам че е и прекалено рано да се отсъди. Но ме притеснява следното: дори този медикамент да уравновеси (част от) хормоните ми, защо никой не обръща внимание на завишените нива на DHEA-S? Доколкото ми е известно този хормон се синтезира единствено в надбъбречните жлези и всякакви отклонения в неговата продукция трябва да се търсят в тези жлези и/или в хипофизата, а не в яйчниците. Да настоявам ли за ехографско изследване на надбъбреците и/или ЯМР на хипофизата? На какво може да се дължат тези отклонения в тези хормони? Аденоми? Карциноми? Предишният път, в който изследвах тестостерон, пак беше в норма, но под 2 nmol/l, сега е над 2, въпреки че пак е в норма според референтните стойности на лабораторията. Като приключат 6-те месеца с Максим мога ли да пусна нови изследвания, без да прекъсвам приема на хапчета или трябва да се изчака известно време, за да са полезни изследванията? Възможно ли е внезапното влошаване в състоянието ми да се дължи на факта, че се преместих да живея тук в Германия (преди 2 год.) - различен климат до някаква степен, стрес, прием на храна от други източници и т.н.? С такива стойности при евентуално спиране на противозачатъчните възможно ли е лесно да се забременее и да се износи бебе? Аз лично отказвам да приема, че просто съм изтеглила късата клечка и "да си карам така, защото не било чак толкова зле" и вече се чудя при какъв лекар да отида и какво изследване да си направя. Също така съм си правила 6-7 процедури фотоепилация на триъгълник и мищници, за да видя дали ще има някакъв по-дълготраен ефект - ефектът беше поразителен, докато траеха процедурите, след това космите израснаха в същия си предишен вид, това също е червен сигнал, че има проблем някъде в с-мата, нали? Предварително благодаря за помощта и отделеното време!

д-р Цончев
Мнения: 33429
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от д-р Цончев » 29 ное 2016 02:00

Не съм специалист по въпроса, но според мен няма някакви чак толкова тежки нарушения. Особено пък по отношение на плановете за бременност... Всъщност пробвали ли сте?
От друга страна ако изживявате трудно преместването в друга държава това е един сериозен фактор, който може да доведе до доста разстройства.

joanna_n
Мнения: 4
Регистриран на: 28 ное 2016 19:09

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от joanna_n » 29 ное 2016 02:49

Не сме пробвали с приятеля ми да правим бебе, но се замислям вече, затова реших да попитам как стои въпросът. Колкото до преместването - всъщност емоционално се чувствам много по-добре, още повече, че майка ми също живее тук наблизо, а и на живота си в Германия съм гледала като нещо напълно транзитивно (правя магистратура тук и после дим да ме няма :) ). Ще изчакам да видя как ще подействат хапчетата и ако няма дори малко подобрение, ще предприема по-нататъшни мерки.

Благодаря Ви за мнението и успокоението.

д-р Цончев
Мнения: 33429
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от д-р Цончев » 29 ное 2016 21:21

Според мен - спокойно. Преди да сте пробвали и да видите резултата няма какво толкова да го мислите. Не бби трябвало да има някакъв проблем.

preciousmoon90
Мнения: 1
Регистриран на: 12 дек 2016 12:23

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от preciousmoon90 » 12 дек 2016 12:47

здравейте,какво ви е мнението за тези стойности и най вече за f3
Хормони
TSH S 1.87 µIU/ml 0,27 - 4,2 ECLIA
fT4 S 13.32 ng/l 9,3 - 17 ECLIA
fT3 S 5.48 ng/l 2 - 4,40 ECLIA
anti-TPO S 6.18 IU/ml 0 - 34 ECLIA
anti-Tg S 29.38 IU/ml 0 - 115 ECLIA
Пролактин S - mIU/l 127 - 496 ECLIA

д-р Цончев
Мнения: 33429
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от д-р Цончев » 13 дек 2016 21:18

Според мен няма проблем, но е добре да ги коментира и ендокринолог

Nedelcheva
Мнения: 3
Регистриран на: 18 яну 2017 10:01

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от Nedelcheva » 18 яну 2017 10:18

Здравейте,
На 33 год. съм и се опитваме да си направим бебе!
Бихте ли ми дали Вашето мнение за следните резултати:
3 Ден от цикъла- TSH 0.58 mlU/L,
LH 8.39 mu/ml
FSH 16.96 mu/ml
Prolactin 553.9 mlU/ml
Estradiol <5.0 pg/ml
Testosteron 1.24 nmol/L
17 - ОН - прогестерон 1.68 ng/ml
4 - андростендион 2.9 ng/ml
21 Ден от цикъла- Progesteron 13 ng/ml
Prolactin 1163 mlU/ml
Testosteron 1.17 nmol/L
DHEA-S 6.2 µg/ml
Предварително Ви благодаря!

Nedelcheva
Мнения: 3
Регистриран на: 18 яну 2017 10:01

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от Nedelcheva » 18 яну 2017 17:10

Здравейте,
На 33 год. съм и се опитваме да си направим бебе!
Бихте ли ми дали Вашето мнение за следните резултати:
3 Ден от цикъла- TSH 0.58 mlU/L, реф. 0.27 - 4.2
LH 8.39 mu/ml фоликулярна фаза, mu/ml 1.5 - 8
овулаторен пик, mu/ml 9.6 - 80
лутеална фаза,mu/ml 0.2- 6.5
FSH 16.96 mu/ml фоликулярна фаза, mu/ml 2.9-12
овулаторн пик, mu/ml 6.3-24
лутеална фаза, mu/ml 1.5- 7
менопауза, за пол, mu/ml 17- 95
Prolactin 553.9 mlU/ml (не бременни), за пол:Жена, mlU/ml 102- 496
Estradiol <5.0 pg/ml фоликулярна фаза, pg/ml 18-147
овуларен пик, pg/ml 93-573
лутеална фаза, pg/ml 43-214
менопауза, за пол:Жена, pg/ml 0-58
Testosteron 1.24 nmol/L , жени /20-49 год./, за пол:Жена, възраст:Всяка nmol/L 0.29 -1.67
17 - ОН - прогестерон 1.68 ng/ml фоликулярна фаза, ng/ml 0.2-1.2
лутеална фаза, ng/ml 1-4.5
менопауза, ng/ml 0.2-0.9
4 - андростендион 2.9 ng/ml, реф. ng/ml 0.57-3.89
21 Ден от цикъла- Progesteron 13 ng/ml фоликулярна фаза, ng/ml 0.2-1.5
овулаторен пик, ng/ml 0.8-3
лутеална фаза, ng/ml 1.7-27
менопауза, ng/ml 0.1- 0.8
Prolactin 1163 mlU/ml , (не бременни), за пол:Жена, mlU/ml 102-496
Testosteron 1.17 nmol/L , жени /20-49 год./, за пол:Жена, nmol/L 0.29 -1.67
DHEA-S 6.2 µg/ml , жени 19-48 год, за пол:Жена,µg/ml 0.1- 3.33

Предварително Ви благодаря!

д-р Цончев
Мнения: 33429
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от д-р Цончев » 18 яну 2017 20:36

Аз лично не съм специалист по въпроса за да дам смислен отговор. Мога да препоръчам добър ендокринолог в София.

Nedelcheva
Мнения: 3
Регистриран на: 18 яну 2017 10:01

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от Nedelcheva » 18 яну 2017 20:54

Ще съм Ви много благодарна!

д-р Цончев
Мнения: 33429
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от д-р Цончев » 20 яну 2017 20:06

"Асцендент" доцент Еленкова - http://ascendent.bg/d-r-elenkova/

nena89
Мнения: 1
Регистриран на: 02 ное 2017 13:58

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от nena89 » 02 ное 2017 14:16

здравейте,д-р Цочев бихте ли коментирали стойностите на съпругът ми.
ТАТ - 0.0 IU/ml реф.ст-ти 0.0-4.0
TSH - 1.94 uIU/ml реф.ст-ти 0.38-5.33
Anti-TPO - 6.2 IU/ml реф.ст-ти 0.0-9.0
FT4 - 12.80 pmol/l реф.ст-ти 7.5-21.00
LH - 3.95 mlU/ml реф.ст-ти
FSH -2.50 mlU/ml реф.ст-ти
Prolactin - 4.73 ng/ml реф.ст-ти 2.64-13.1
Estradiol - 61pg/ml
тестостерон - 5.42

за стойностите,които нямат референтни стойности, все още чакам да ми ги пратят от лабораторията

д-р Цончев
Мнения: 33429
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на хормони и съвет

Мнение от д-р Цончев » 02 ное 2017 22:21

Аз лично не виждам нещо притеснително. Какъв е повода да се пуснат?

Отговори

Върни се в “Искам бебе!”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост