ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Много важно е самонаблюдението за размера и цвета им
Можем да започнем с малки, но ефективни промени
Кои са 6-те основни грешки, които допускат начинаещите?

Възпаление на троичния нерв!

Модератори: админ, консултанти

mariav
Мнения: 14
Регистриран на: 11 мар 2010 14:55
Местоположение: sofiq

Възпаление на троичния нерв!

Мнение от mariav » 08 апр 2010 15:52

На съпруга ми скоро му поставиха тази диагноза. Искам да попитам това заболяване лекува ли се и как протича във времето, може ли да се усложни!? За момента не се лекува с нищо, пази се от стрес и студено....

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от д-р Цончев » 12 апр 2010 07:58

Цитирам:
Може ли да се лекува невралгията на троичния нерв


Първото описание на тази болест е направено от знаменития китайски лекар Хуато. Той се опитал да излекува високопоставен императорски чиновник, но безуспешно. За което заплатил с живота си…

През вековете страданията на болните от невралгия на троичния нерв а (тригеминална невралгия) изобщо не са се променили. Е, малко им е по-леко защото лекарите са се научили успешно да се борят с това заболяване. Как? За това разказва неврологът Васил Игнатов.

- Пристъпите на тригеминална невралгия продължават само няколко секунди, но на болния му се струват векове. Усещанията са такива все едно по лието те е ударила мълния, или те е пронизал силен токов заряд. От невралгия на троичния нерв заболяват 5 човека на сто хиляди, при това жените са повече.

Рискът от заболяването се увеличава с възрастта, а пикът е през петото десетилетие от живота. Обикновено са засегнати средната и долната част на лицето, предимно дясната половина.

- Каква е причината за заболяването?
- Болшинството невролози смятат, че причината е в притискането на коренчето на троичния нерв от близкия кръвоносен съд. Това че болестта възниква вече «на стари години» се обяснява със склерозирането на кръвоносните съдове.

- Може ли невралгията на троичния нерв да се излекува веднъж завинаги? Виждаме доста обяви по интернет за едно или друго лечение, което обещава окончателно отърваване от болестта...
- Уви, заболяването е хронично и пристъпите се редуват с ремисии. Отделният пристъп се състои от няколко компонента: стрелкащи, мигновени болки, като от нажежена игла, която пробожда лицето от едната до другата страна. Между пристъпите известно време няма болка. Но болката може да бъде толкова силна, че докато отзвучава, на човек му се струва,че е непрекъсната.

- Какво може да провокира пристъпа?
- Понякога е достатъчно леко да те дъхне вятър, да те докоснат с ръка или да се наплискаш с вода. При някои пристъпът се случва по време на хранене или разговор – при съкращаване на някой от лицевите мускули. По време на пристъп болният не крещи и не плаче, а буквално замира от болка, като се старае някак си да преживее ужасните усещания.

В периода на обостряне у болшинството болни възниква «синдром на стълбата». Ако човек стъпи назад докато се катери по стълба или върви по наклонена повърхност – възможно е да е получил пристъп.

- Как да се лекуват такива хора: с таблетки, физиопроцедури, операция?
- На първо място се приемат антиспазматични лекарства. С успех се прилага иглотерапия, особено фармакопунктура – въвеждане в биоактивните точки на лекарствени препарати (подробности – тази седмица в нашата нова рубрика «Нелекарствени терапии», бел.ред.) . Има и нелоши антитоксични препарати във вид на мази.

Оперативното лечение на троичния нерва е много разнообразно. Може да се отдели коренчето на нерва от притискащия кръвоносен съд. Могат и да се прекъснат по-големите разклонения на троичния нерв. Всичко зависи от състоянието на болния.

mariav
Мнения: 14
Регистриран на: 11 мар 2010 14:55
Местоположение: sofiq

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от mariav » 16 апр 2010 15:35

Благодаря Ви за отговора! Въпреки поставената диагноза, симптомите които мъжът ми има не отговарят на по-гореописаното, тази болка е описана, като секундна, а моят съпруг има болки с часове....? :roll:
Като най-силни са от лявата страна под веждата. При пристъп започва да му се повръща....Иначе го изпратиха на офтамолог и стоматолог, но там всичко е ок. ...

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от д-р Цончев » 16 апр 2010 15:50

Вс лучая невролог трябва да изпише терапия и обезболяване.

dan4060
Мнения: 10
Регистриран на: 07 май 2011 17:06
Местоположение: София

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от dan4060 » 03 юни 2011 16:08

При мен диагнозата е.Левостранна тригеминална невралгия тип атипична лицева болка...Невралгия окуипосталис мигрена цервикалис.ляво.Това е последно диагнозата.Аз болката я имам от близо 20 г. която ме хваща обикновенно пролетно време и през година.Ходил съм при заболекари, уши нос гърло лекари, скенер и снимки шийни приешлени.пОПАДНАХ НА ЛЕКАР В сЛИВЕН невролог, който ми изписа инжекций вечер, спазмалгон и деазипан По схема ми преписа Паракофтал, Стазепин ,Трамадол, Флунаризин .При мен кризите са всеки ден особенно вечер .Събужда ме през час, болката е страшно нетарпима и обливаща ме в поТ.Излиза ми хрема и до като хремата не премине не си отива и болката.И това е всяка вечер в продължение на 2 месеца.Колко още, ще е така може господ само да каже.Но на никой не пожелавам тази болка-.Ако ИМА НЯКОЙ НЕЩО ДА ДОПЪЛНИ И ПОМОГНЕ СЪС СЪВЕТ, КАК ДА ПОСТЪПЯ .То да пише.

juve_tifoso
Мнения: 1
Регистриран на: 28 апр 2011 10:31
Местоположение: sofia

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от juve_tifoso » 09 юни 2011 20:55

Здравейте,
на майка ми (на 51г) и поставиха диагноза тригеминална невралгия. Това се случи преди 3 месеца. Имаше силни болки в лявата част на лицето. Невролог и предписа Тегретол 100мг на ден, а впоследствие постепенно увеличаване на дозата. Стигнахме до 600 мг на ден, но ефект никакъв. Приеха я в болница - Св Наум - клиника за лечение на билката - стоя там 5-6 дни. Слгаха и някакви системи изпи още много много лекарства. Не само, че не и помогнаха, но и страничните ефекти я накараха да се чувства още по зле. Спряхме всички лекарства и без това болката си оставаше все същата, поне да не е като дрогирана. От 10 дни ходим на иглотерапия. Няколко дни се чувстваше по-добре, но сега болката е пак същата. Ще ходим поне още 5 дни - надявам се нещо да се промени....
А болката е наистина ужасяваща. Май само като спи има малко покои. И всичко това продължава вече три месеца. Не знам дали ще има край.
Нека някой, който е имал подобни проблеми да пише как са се развили при него нещата.
dan4000, пиши и ти как са при теб нещата.

dan4060
Мнения: 10
Регистриран на: 07 май 2011 17:06
Местоположение: София

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от dan4060 » 10 юни 2011 18:56

С ПИСАНЕТО ОТ МЕН ПО ГОРЕ.Всички тия неща преписаните лекарства и инжекции ги приложих по схема, но ефект почти не видях .Единственно бе, че се чувстваш по замаян и упоен.Иглотерапия съм ползвал, но съшо ефект нямаше.Сега съм спрял всички медикаменти, особенно и обезболяващи.Вечер при започване на кризата, я чувствам по тъпата болка усилваща се и достигаща до слепоочието .Започва със тази болка, която се провокира от пулсации .След това излиза хрема от страната на болката и до като не излезе и спре хремата, болката не изчезва.Лекарят казва, че всичко ще отшуми но кога .Всяка година ме държи около 2, 3 месеца .Някоя година ме прескача.Много, ще се радвам, ако някой сподели начин за излекуване и методите.

MPetrova
Мнения: 1
Регистриран на: 19 юли 2011 19:26

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от MPetrova » 19 юли 2011 19:29

Прочетете за видовете главоболие. Има клъстерно главоболие, характерно за мъже.

nikolai_yambol
Мнения: 1
Регистриран на: 04 авг 2011 23:00

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от nikolai_yambol » 04 авг 2011 23:14

С това заболяване сам вече 17 години и се примирих вече че няма лечение.А и лекарят така ми казва много ме успокоява няма щто.Иначе си пия тегретол и диклофенак но незнам дали ми помага .Като си минат 3 месеца и спира и на другата година наново.А че боляло за кратко тва не е вярно ,при мен минимум 4 часа,и то не ми се говори какво става през тия часове.Така че свикваите .Sorry ,ама това е истината поне за сега дано измислят някакво лечение.

М Mаринова
Мнения: 2
Регистриран на: 26 сеп 2012 19:21

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от М Mаринова » 26 сеп 2012 20:03

Искам да се допитам в този форум до доктора, който отговаря : От 04.2012 до 08.2012 претърпях операция хистеректомия, но с оставени яйчници и след 4 мес. част от червата сраснали с апандесита и притиснали нерв та спешна операция за махане на апандесит. Но след тази операция в края на м.08 започна шум в лявото ухо все едно напрежение с гоялмо главоболие в цялата глава и слепоочието. На 4.09 започна пак отвратително главоболие след 2 дни се установи в лявата част на главата, ухото, зад око, долна челюст и горна челюст, пулсира ми главата и не мога за спя . Но се появи и зачервяване с дребен обрив по лявата буза, около носа и към брадичката , усещане че гори и даже левият край на устната ми пари, а нямам температура . Изписаха ми дексофен и милгама, но леко облекчение всички тези части си останаха болезнени, но ги преживявах, казваха ми време трябва.До 22.09 отново с още по голяма сила до вчера леко пак ме отпусна, но болката продължи надолу отляво по врата . В главата долу отляво до врата чувствам тежест и болка . след конслулт с невролог днес диагноза - няколко но такъв случай като мен странен нямала, била съм загадка ???? Изписа ми вливания 3 дни на манитол с дексаметозон и милгама мускулно 5 дни . Манитол няма от 6 м производство, а лекарката я няма до понеделник , просто ужас. Сега ходя на физиотерапия с 2 различни процедури, предлагат ми имануална терапия, но мен ме страх това е глава все пак . Сега имам леко облекчение но отвреме се появява лека болка в горния венец или долния, а бузата си гори и вечер е леко обринато, а ухото си шуми вечер е ужас .Казаха ми невралгия на троичния нерв, но това парене на бузата и обрив, усешам, си окото като подуто, а не е . Искам да се консултирам и да направя изследване но къде е най-добре ? Невроложката ми каза че това може да е причинено от хормонални промени след двете операции, но все пак трябва да се лекувам как да съм като парцал и с този обрив и парене по бузата , това е кошмар. Моля за съвет и консулт . Сега съм само на милгама хапчета, но ... Благодаря ви, чакам отговор !

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от д-р Цончев » 29 сеп 2012 10:01

Причините за тези оплаквания може да са няколко. За изясняване на диагнозата е добре да се направи скенер на главата. Този обрив болезнен ли е?

М Mаринова
Мнения: 2
Регистриран на: 26 сеп 2012 19:21

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от М Mаринова » 29 сеп 2012 12:53

Обрива го усещам като парене, не е болезнен . След 5 дни процедури физиотерапия главоболие нямам, а постоянно дразнене което се изменя или над горната челюст около окото и носа или от мястото където се съединява челюста към горна челюст, около ухото основно зад него . Дали е правилно да се консултирам с отоневролог д-р Цончев ?И ще искам да направя скенер. Благодаря за отговора !

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от д-р Цончев » 30 сеп 2012 09:52

С отоневролог можете да се консултирате но не виждам смисъл от скенер, освен отоневролога ако е на друго мнение.

dions@abv.bg
Мнения: 1
Регистриран на: 17 дек 2012 04:25

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от dions@abv.bg » 17 дек 2012 04:33

Здравейте, подобно на по-горен пациент болката ми е не е прекъсната, а продължава часове да не кажа,че е постоянна с различна сила. Какви ли не изследвания правих. Ядромагнитният резонанс не даде нищо отрицателно, само,че на него не се виждат кръвоносните съдове - просто на такъв апарат съм попаднала. Като причина ми откриха хлътнала захапка от липсващи долни зъби. Оправих всичко, но болката продължава. Физиотерапията би ли била полезна в случая. Чувам,че понякога от нея ставало по-зле. Вярно ли е това ? Мога ли да търся причина в притискане на на коренчета на нерва от кръвоносен съд с този вид болка, която е нетипчна за истинска невралгия на тригеминуса. Напоследък болката се провокира от вдишване на въздух през носа. Предварително благодаря.

dan4060
Мнения: 10
Регистриран на: 07 май 2011 17:06
Местоположение: София

Re: Възпаление на троичния нерв!

Мнение от dan4060 » 23 мар 2014 09:32

Здравейте .Отново съм тук с цел да ви споделя следното за моят проблем .Вече 3 месеца адски болки в ляво.Пак тръгнах по лекари -невролози .Влязох в болница и започнаха иследвания за кой ли път.Скенер -няма нищо .Снимка шийни прешлени-там има някакво ошипяване .Кръв -всичко в норма .В отделението започнаха със системи и инжекции и хапчета .Всички противовъзпалителни и болко успокояващи .Първите 2 дни всичко бе добре но после само да заспя и започва болката след около част.Съпроводена с силна болка в ляво започваща от към връта и стигаща до слепоочието .Избива ме на пот и хрема .Нищо не помага -единственно само да отзвучи.Изпратиха ме на очен лекар -измерване на очно налягане -всичко в норма.Изписаха ме уж с подобрение-но такова няма.Първата вечер в дома си прекарах де на стола къде легнал .Легна и след 1 -2 часа ме събужда .Ставам притискам се от ляво -изкашлям се излиза хрема от ляво и след около 30 мин .изчезва болката от само себе си.Лягам и отново след 2 часа и така до сутринта.През деня почти нямам болка -но вечер е чудо -Постъпих в болницата с диагноза оципитален нерв -тригеминална невралгия.Но от четеното по нета вече от 25 г май е нещо като клъстерно главоболие.Не зная къде да ходя и с кой да се консултирам с цел да ми помогне.По горе имам пак описано за моята болежка.Ако някой би ми помогнал със съвет ще му бъда благодарен .А пък да ме излекува ще го позлатя.Че не се издържа вече.

Отговори

Върни се в “Главоболие. Мигрена”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron