ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Какво се крие зад този код на етикета на храната?
Кои минерали не си набавяме достатъчно с храната?
Най-тежки са в Северна Америка, най-леки в Азия

нервна криза

Модератори: админ, консултанти

anita.borisova
Мнения: 8
Регистриран на: 02 авг 2008 13:14

нервна криза

Мнение от anita.borisova » 21 дек 2008 10:52

Здравейте!
Преди няколко дни отново изпаднах в състояние, което досега съм свързвала с понижаване на кръвното налягане и някак не му отдавах особено внимание. Получавам го за пети път,с различен интензитет, последно беше преди около 3 месеца. Какво беше учудването ми обаче, когато лекарят от Бърза помощ обяви,че това е нервна криза!Симптомите бяха:изтръпване не ръцете, по-малко на краката, посиняване и скованост на пръстите на ръцете, прилошаване, сякаш не влиза кръв към мозъка. Честно казано, много се притесних когато дежурния каза че не ми трябва невролог, а психиатър. Не съзнавах, че съм я докарала до там. Вярно, проблеми имам много, но кой ги няма. И сега се самообвинявам, че аз, силната жена, която се справя с хиляди неща едновременно, изпуснах ситуацията от контрол! Моля ако някои е имал подобни проблеми да пише. Изобщо има ли такова нещо като нервна криза? Защо се случва, какво я отключва? Защо някои хора я полуават, а други-не? Д-р Янева, бих била благодарна да прочета Вашето мнение. В момента взимам Деанцид, но ритъмните смущения(видяха се и на ЕКГ) не са изчезнали, никак даже. също и треперенето на ръцете. Четох, че този медикамент не се приема от хора с ритъмни смущения, а ми ги изписа същия този кардиолог, който ми направи ЕКГ. Моля разкажете как сте се справили, защото бях предупредена, че ако не реша радикално проблемите си, това ще продължава и ще става все по-зле. За съжаление, моите проблеми не са от разрешимите.

titatu
Мнения: 17
Регистриран на: 01 фев 2009 15:36

Re: нервна криза

Мнение от titatu » 02 фев 2009 02:01

В този сайт има доста информация за паническа атака.
http://www.evropea.com/panic_disorder.html

t.todorov
Мнения: 641
Регистриран на: 14 яну 2009 14:22
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: нервна криза

Мнение от t.todorov » 02 фев 2009 12:52

Здравейте, нервна криза, на нервна почва и други народни описания всъщност показват способността на психиката да се запази стабилна, дори и за сметка на тялото. Има много психосоматични прояви от подобен тип, като те са различни и разнообразни. Все още е прието когато се ходи на психиатър човек да е с вътрешната нагласа, че това е краят - стигнал е дъното. Всъщност това съвсем не е вярно и посещението при псиатър е първата стъпка за справяне с болестите на "нервна почва". Тъй като и някои телесни болести биха могли да предизвикат подобни симптоми първия преглед е при психиатър, който е лекар. Той ако има нужда ще ви изпрати на изследвания за да заключи някаква диагноза. Би могъл да ви предпише и лекарсва с успокоителен ефект, като краткотрайна мярка. Следва и същинската работа /ако всяка друга телесна болест не се потвърди/ работа с психолог-психотерапевт/ който не е лекар. Има изключения на психиатри с психотерапевтично обучение, но те по скоро са рядкост/. Добре е да се знае че терапевта работи само със нормални хора, които са в криза и всяка постановка "Аз нормална ли съм щом ходя на психолог?" трябва да я забравите. Все по-често изследванията показват много високи нива на стрес, особено за хора които се опитват да не изпуснат контрола върху нещата. Така че смело напред и успех.

albelm
Мнения: 104
Регистриран на: 14 авг 2008 09:26

Re: нервна криза

Мнение от albelm » 02 фев 2009 19:33

Споед мен психотерапията е много удачно решение при такива паничски и тревожни разстройства. Имам наблюдение върху работата на такива хора и то с отличен резултат. Трябва, обаче, човекът наистина да е готов да се справи с проблема си, а не само да опитва какво ще стане. Иначе с лекарства, както виждате, май е до живот- на приливи и отливи. Не е много популярно,( наистина хората си казват "аз да не съм луд") но който търси-намира! Най-добрия вариант е психиатър, работещ с психотерапия.

Cvetelina27
Мнения: 10
Регистриран на: 25 юни 2015 16:47

Re: нервна криза

Мнение от Cvetelina27 » 04 юли 2015 18:59

Здравейте от май месец съм задух постоянен на монети ми е силен вие ми се свят не можех да се храня повдигаше ми се от храната чуството ми че все едно ще припадна ще загубя контрол над себе си или че ще умра. И тъй като имам такова чуство гледам да съм постояно до близките ми хора. Ходих на пумолог защото мисля че имам проблем с дробовете прави ми дихателен тест кръв за изследване ми взима и ренгинова снимка ми прави и каза че ми няма нищо на дробовете ходих и на ендокринолог и там ми казаха че нищо ми няма иследваня си правих за хромоните и там са добре но аз продължавам да се задушавам и нощно време понякога не мога да спя изпотяване получавам сутрин като се събудя съм мокра от изпотяването и накрая ме пратиха на психиятър пия вече месец почти стимолтон и валияит и сега на 9 имам отново час при психиятъра тя също ми каза че имам нужда и от психолог та въпроса ми е дали наистина е възможно това което ми се случва да е на нервна почва страхова или депресираща а лекарствата ги пия почти месец горе доло се чуствам малко по добре апетита ми се върна но се задушавам още осещане се едно че някой ми е седнал на градите незнам просто ме е страх да не се откаже че нещо сериозно :) аз съм Цветелина и съм на 27 г. :) ще се радвам ако някой ми даде съвет

fantagiro
Мнения: 5377
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: нервна криза

Мнение от fantagiro » 13 юли 2015 12:44

Ако съм на твое място, не бих пила хапчета, по - скоро бих си осигурила повече спокойствие, докато трае терапията и разбера на какво се дължат физическите симптоми. Не на психолог, а на психотерапевт бих те посъветвала да ходиш.
Ако си учила висше, много добре знаеш, че общо взето се претупва обучението и практичното обучение започва със специализациите или трупането на опит в една фирма.
:P Бих изнудила всички психолози да станат психотерапевти, иначе за мен са неработоспособни. Щом до преди няколко години се преподавала и регресивната хипноза като действаща терапия, може да си представите на какво ниво е обучението в страната.

Прочети какви проблеми имат хората, които дълго време пият хапчета. Същевременно, ако все пак решиш да продължиш да ги пиеш, мисля, че е задължително да отидеш на психотерапевт, за да разбереш защо получаваш тези пристъпи и заедно след това да решите как да ги намалиш и спреш. Но така като чета доста хора имат проблеми със спирането на антидепресантите, защото те са си вид наркотик.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Cvetelina27
Мнения: 10
Регистриран на: 25 юни 2015 16:47

Re: нервна криза

Мнение от Cvetelina27 » 14 юли 2015 18:24

Здравей отново. Аз ходя на психиятър но тя ми каза че имам нужда и от психолог, тъй като съм имала тежко детство. Иначе тук вече 2-ри ден горе долу се чуствам по добре сега и работа ще почна претполагам че ще се управя на пълно. :):)

fantagiro
Мнения: 5377
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: нервна криза

Мнение от fantagiro » 14 юли 2015 19:37

Аз май в друга тема писах, че психолозите не ги признавам за специалисти. : ) Лично мнение.
Бих ти препоръчала да ходиш на психотерапевт, ако не се лъжа таксите надали се различават, но за разлика от психолозите, психотерапевтът е специализирал допълнително. Като имам предвид, какво е обучението в страната, не бих се доверила на психолог. Освен това познавам хора, които могат да практикуват психотерапия, които не бяха по - добре от мен. :P
За специализациите се плаща допълнително, човек вече освен това се е осъзнал, че влага пари в името на бъдещата си професия, което означава и сериозно отношение.
: )
Освен това психологът се занимавал със здрави хора, докато психотерапевтът се занимавал с хора с психични проблеми... На мене малко не ми е ясно как като решиш, че имаш проблем и не можеш да го решиш, психиатър ще реши, че си напълно нормален... Във всички случаи, имайки предвид страната, смятам, че напълно здрави психически хора няма.
: )
Та... ако се довериш, търси специалист от БАП, като предварително го проучиш, има едни статии в европея - какви въпроси да зададеш на психотерапевта, на какви условия трябва да отговаря, как се държи етичният психотерапевт и прочие...
Освен това може да се поинтересуваш и ако не се притесняваш, на психолог, доколкото разбрах вече можело да се ходи и чрез здравната каса.
Аз лично се притеснявам все пак, дали тези посещения не се отразяват някъде и дали това не би попречило да започна работа след това.
Като се има предвид, как ми бръмчеше до преди две, три години главата, и на какви тематики ми бръмчеше, още повече, че не съм вярвала, че толкова уравновесено ще приема това, което ми се случи наскоро, не че не ми е тежко, но не е обезверяващо и безпътно тежко... та, има съвсем реална възможност да се възстановиш напълно, че и по - добре да бъдеш.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5377
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: нервна криза

Мнение от fantagiro » 14 юли 2015 19:39

Не успях да редактирам... познавам хора, завършили психология, които имат право да практикуват психотерапия, на които главата им бръмчеше, мааалко, само малко по - малко от моята. : )
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

ivanka70
Мнения: 4
Регистриран на: 15 юли 2015 17:38

Re: нервна криза

Мнение от ivanka70 » 15 юли 2015 18:08

Доста е сложно наистина положението с психолозите и психотерапевтите, които могат реално да ти помогнат. Аз лично, като човек, който има определени проблеми, също доста се колебаех към кого да се насоча. Има определени моменти, когато не мога да общувам с никого, не мога да дишам, страх ме е от хората, засяда ми буца в гърлото, вие ми се свят. Една позната ми поръча млада терапевтка, която прилага някаква психотелесна терапия и започнах при нея-казва се Мариана Вълчева. След 4-5 срещи започнах да се чувствам по-добре. Тя ми говори много за дишането, колко е важно, научи ме как да дишам, когато искам да се отпусна. Прилага ми по-различни техники от чистото обсъждане на проблемите. Срещни се с нея и ще прецениш дали е човека за теб. Телефона ѝ е 0884022990.

Cvetelina27
Мнения: 10
Регистриран на: 25 юни 2015 16:47

Re: нервна криза

Мнение от Cvetelina27 » 15 юли 2015 21:37

Благодаря ви много. Но психотерепевта не ли като психиатрията?

fantagiro
Мнения: 5377
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: нервна криза

Мнение от fantagiro » 15 юли 2015 21:55

Иванка, може ли да ми разкажеш какво долу - горе представлява това дишане? В интерес на истината, аз също съм забелязала връзка между дишане и виене на свят.

Цвети, ами не е. Когато ходих на психотерапевт за първи път, минах покрай психодиспансера(или някаква сграда с подобно наименование) във ВМА и попитах къде му се намира кабинетът, и ме избъзикаха, че е отсреща, а ако вляза в сградата в ляво, излизането ставало трудно. : )

Потърси в нета за разлика между психолог, психолог - психотерапевт и психиатър и психиатър - психотерапевт.
: )
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Cvetelina27
Мнения: 10
Регистриран на: 25 юни 2015 16:47

Re: нервна криза

Мнение от Cvetelina27 » 16 юли 2015 12:01

Благодаря :) и на мен ми стана интересно с дишането :)

fantagiro
Мнения: 5377
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: нервна криза

Мнение от fantagiro » 18 юли 2015 23:30

Гледам, Иванка не се включи с разказ за дишането. :P
Мислех да спра да пиша... Мисля и че достатъчно изприказвах. Когато прочета за млади хора обаче, които се чудят дали да не се надрусат с хапчета, препоръчани от лекар, все още не устисквам да не пиша. За четене - нямам никаква идея кога ще спра да имам желание да чета.

Иванка, защо не се включихте да опишете това за дишането? Ако искате да рекламирате психотерапевтката си, най - добре се получава с разказ за психотерапевтичните часове, иначе си е чисто и просто реклама от страна на Мариана Вълчева, прикрита реклама. Когато бях с куп симптоми, имах доверие на всички и не вярвах, че може да има хора, които да се възползват от моето болестно състояние, но се оказа, че има много безскрупулни хора. Пример за това е например техниката ТЕС. Както и дъновизмът, заедно с всички останали "течения".

От куп науки за дишане, йоги и прочие, се оказва, че има едно, две дишания, които временно успокояват симптомите, и то колкото да не е без хич, една калайнетика, една йога, без философията им, против схващания, шипове и за действащ вестибуларен апарат и до там.

Знам едни упражнения, които се правят за 15 -20 минути, за раздвижване, благодарение на които съм по - пластична и тях си ги знам още от следването, когато тренирах калайнетика. Оказва се, че с източните философии само си доразбъзиках мозъчето, нищо друго по - така полезно, освен да съм по - полезна на психотерапевтите в разбирането на това до какви пси травми може да доведе четенето им.

Когато прочета за техники в психотерапията плюс дишане, винаги съм подозрителна.... Едно мнение само и никакво вясване повече от ваша страна.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

ivanka70
Мнения: 4
Регистриран на: 15 юли 2015 17:38

Re: нервна криза

Мнение от ivanka70 » 26 ное 2015 09:07

Дишането се нарича биоенергийно, прави се в легнало положение, като вълна- започва се с изпълване на корема, после гърдите и издишването е от гърди през корем. В началото се прави по малко, тъй като човек има доста блокажи и когато енергията започне да протича свободно, това може да доведе до замайване, бодлички в крайниците. Не се препоръчва да го правиш сам вкъщи, при определена проблематика може да има последствия, които да не можеш да овладееш.
Но не е само дишането, хора. Аналитичната работа е най-важното. Понякога чрез симптома хората задоволяват своите потребности. Например Цветелина пише, че страхувайки се от симптомите, се стреми винаги да има хора около себе си. В този стремеж проличава страх от това да не остане сама, потребността ѝ да бъде част от група, да е принадлежна, да не бъде изоставена. Аналитичната психотерапия, която прилага моята терапевтка, търси дълбоките причини за симптома и осъзнавайки ги, човек започва да задоволява потребностите си по един логичен начин, а не търси удовлетворяване през болестта.

Отговори

Върни се в “Депресия, тревожност, стрес”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron