ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Когато употребата му наподобява налудност
Повишен процент на заболели в някои щати на САЩ
Ритъмът сън-бодърстване е от важно значение за развитието

затруднено дишане

Модератори: админ, консултанти

irenap
Мнения: 14
Регистриран на: 12 окт 2008 14:59

затруднено дишане

Мнение от irenap » 12 окт 2008 15:30

Здравейте,
не знам дали точно този раздел и точното място за този въпрос, но така ми се струва и търся съвет.
Преди около седмица се случи две нощи да се събудя от сън и да не мога след това дълго да заспя, защото не ми стига въздух, поемам въздух и усещам, че гърдите ми не се изпълват докрай и оставам с чувството, че ще се задуша. поради което искам пак и пак да поема въздух и пак същото започвам да изпадам в паника. вдишвам много пъти без да мога да поема дълбоко въздух и имам чувството, че имам тежест върху гърдите. усещането е ужасно. После някак заспивам и като се събудя сутринта всичко е наред. След още два три дни, започнах и като си легна да имам същия проблем и да не мога да заспя, дишайки като риба на сухо. След като заспя сутринта пак всичко е ок. Но последните три дни малко след като се събудя започнах да имам същия проблем, а цял ден да не мога да си поема въздух (средно на 10 дълбоки вдишвания в 1 успявам).
Странното е че когато успея да отвлека вниманието си и съм заета с нещо, като че ли това усещане изчезва, до момента когато пак се сетя и започва пак адското дишане като риба на сухо. Това, както и факта че събуждайки се от сън нямам това усещане ме навежда на мисълта, че е на нервна почва, но пък винаги я има и мисълта, ами ако не е. Мисля си така, защото преди около 2 години имах такива проблеми, но тогава беше необяснимо гадене, за което според изследванията ми нямаше причина. Пих известно време успокоително, но никак не съм им фен и исках по - бързо да ги спра, после пих успокоителен чай, изписа ми го хомеопат. Нещата общо взето се разминаха , но ми остана непреодолимия ужас от гаденето и всяко неразположение ме тревожи. Преди около 3 седмици на няколко пъти след ядене ме се случи, нещо което преди не се е случвало, започваше да ми пари хранопровода и след няколко часа минаваше. Последните дни не се е случвало, но аз пак се притесних - не съм ходила на лекар, но ми мина какво ли не през главата. И имам чувството, че това притеснение изби в тези проблеми с дишането. Явно веднъж разбутана нервната система си остава лабилна завинаги.
Не знам какво да правя, мразя да ходя по лекари, освен ако не е наистина наложително, ужасно се депресирам. Бих искала да разбера Вашето професионално мнение. Как да се справя с този ужасяващ задух. Мислех си да не е астма, като малка имах такива проблеми, но тогава кашлях и ми свиреха гърдите, а сега такова нещо няма. Въпреки че и тогава май- нямах точно диагноза астма, а спастичен бронхит
Много ще съм благодарна да ме посъветвате

Мила
Мнения: 358
Регистриран на: 19 окт 2006 00:05
Местоположение: София

Re: затруднено дишане

Мнение от Мила » 13 окт 2008 17:02

Проблемът, който описвате, най-вероятно е на нервна почва. и все пак за Ваше успокоение може да направите рентгенография на бял дроб и кръвни изследвания. Ако те са наред, в такъв случай е удачно да се замслите за някакъв вид леко успокоително.

Ариес
Мнения: 2
Регистриран на: 25 окт 2008 14:41

Re: затруднено дишане

Мнение от Ариес » 25 окт 2008 14:51

Здравейте
Имам абсолятно същия проблем - с тази разлика, че съм бременна в 29г.с и се притеснявам, че това доста вреди на бебето...Същото ми се е слечвало преди повече от две години и беше още по-голям ад, защото тогава от това че чувствах бучка в гърлото и се мъччех да я преглътна ми се повдигаш е и започваше едно повръщане....
сега нямам повръщане - защото се наливам с многоооооо вода, за да избегна повръщането, поне да предпазя доколкото мога бебето от напъванията.....освен това ми направиха и серклаж и положението е направо ужассссс :cry: :cry: :cry:
навремето ми направиха пълни изследвания на щитовидната жлеза, заради усещането за буца в гърлото ----но се оказа, че всичко е наред и било на нервна почва и ми предписаха деанксит /дано не бъркам//слабо успокояващо/, и нещата след време се успокоиха.
Обаче сега не мога да пия нищо с изключение на глог, мента, валериан - но не помага. Казах на докторката, при коята ходя на консултации и тя каза, че си внушавам :evil: :evil: :evil: Това не е така, при положение, че едва заспивам.... и се будя, поради факта, че се задушавам....
Дано се намери някой да прочете това и даде компетентно мнение по въпроса
Предварително благодаря!!!

haveassforall
Мнения: 2
Регистриран на: 28 окт 2008 15:40

Re: затруднено дишане

Мнение от haveassforall » 28 окт 2008 19:28

Здравейте,
Имам абсолютно същият проблем. Дори си набелязах фрази от постинга на irenap, с които по-точно да описвам симптомите си пред лекарите. Бих добавил и замайването, причинено от хипервентилирането, заради учестеното дълбоко дишане поради измамното чувство за недостиг на въздух и че този, който вдишвам, няма къде да се побере. Като "риба на сухо" за съжаление е много точно казано.
При мен проблемът е диагностициран, че е на нервна почва. Преди това ходих дълго време по доктори с различни специалности. Лошото обаче е че "лечението" свърши с диагностиката. Тогавашният психотерапевт, една дама от ИСУЛ ми изписа някакви успокоителни. Ефектът не беше особено голям. След това ми предписа по-тежката артилерия - прозак. Освен че е много скъп, толкова успешно се дрогираш с него, че макар и да ти изчезват симптомите, от които се оплакваш в един момент се чудиш дали не предпочиташ тях. Ни жив, ни умрял. Вялост, отпуснатост и безразличие. Изчезва всякаква спонтанност и желание за нещо. Никому не го препоръчвам.
Както и да е. Спрях хапчетата. Нещата някак си позаглъхнаха. Мисля че с изчезването на конкретният ми за тогава източник на стрес постепено изчезнаха и симптомите. До преди 1 година, когато починаха родителите ми. Като че ли всичко започна от начало. Една вечер извиках бърза помощ, защото си помислих че няма как да не свърша. Дойде един лекар, типаж - нещо средно м/у д-р Хаус и лош герой на Робърт Де Ниро. Премери ми кръвното, направи ми кардиограма, преслуша ми дишането, след което скръсти ръце и взе да ме гледа продължително със свъсени вежди и без да обелва дума. Накрая ми дръпна една доста стряскаща тирада. Първо започна да ми пресмята, на колко адреса на действително нуждаещи се хора би могъл да отиде за времето, което е отделил на мен. Не помня всичко което ми каза, но знам че набързо ме превърна от умиращ човек в такъв който мрази здравеопазването ни и бързата ни помощ. Дори се вбесих до такава степен че му се скарах заради това че си позволява да ми говори по този начин. Тогава усетих че вече и кризата я няма и на свой ред се почувствах гузно пред доктора.
В този случай симптомите ми изчезнаха от веднъж след тази случка. (Да видим сега как ще ми каже някой че напразно съм ги викал)
Това добре, но пак временно. В момента отново имам кризи почти всяка вечер. Дори знам каква е конкретната причина - предстои ми едно рисковано начинание и може да загубя или да спечеля доста пари. Знам дори че след като отмине (даже независимо от изхода) ще отминат и симптомите, но това което бих искал да знам следното:
Има ли начини за трайно лечение на тази пуста нервна с-ма. И изобщо, това въпрос на нервна с-ма и съответно на невролози ли е работа или на психотерапевти. И каква е разликата? И на края можете ли да ми препоръчае конкретен лекар, от съответното направление.
Бих се радвал ако някой смята че сполучливо се е освободил от нещо подобно да сподели също.
Благодаря предварително!

iwa
Мнения: 975
Регистриран на: 22 юли 2008 12:10

Re: затруднено дишане

Мнение от iwa » 29 окт 2008 14:31

Здравейте !

Ще се опитам да отговоря на част от въпросите Ви .
Но първо ще кажа че съм студентка психология и второ, че се от години се интересувам психотерапията, защото баща ми е един първите които работи в тази област и 15 години бе шеф на психотерапевтично отделение специализирано в терапията на Паническо разстройство , фобии и стрес . От половин година работи със семейства които не могат да имат деца и неговата работа е не само да намали стреса в бъдещата майка, който понякога сам по себе си е причина за липсата на бременност, но и да и помогне да роди едно здраво и щастливо дете .
Сега на въпросите ви .Това което описвате са които се предизвикват от повечето адреналин във вашите организми .Ако отворите Гугъла и напишете Стрес и адреналин ще се убедите .Просто ролята на адреналина е да насочи кръвта ви посока на мускулите на краката , но за да стане това той стяга част от другите мускули .И това което усещате като задушаване , буца в гърлото и т.н. са си нормалните реакции на свръх дозата му .Да, но това е наистина стряскащо усещане , няма какво да ви убеждавам. И най – важното въпреки че haveassforall знае че е на основат на стреса породен от сделката нещата не се оправят . Тук е ролята на психотерапевта , той трябва да научи пациента си какво да направи за да се справи с адреналина и то наистина трайно .В случая няма органично увреждане за да търси невролог , нямаме и промяна в мозъчна та дейност за да се ходи на психиатър.

Всъщност си позволих да пиша специално заради Ариес.Тя е бременна и наистина се налага да вземе мерки и то по – възможност по скоро .
Защо ?
Ще си позволя да цитирам части от един готов материал на баща ми :

Всички родители искат децата им да са здрави и щастливи .Но не винаги е така и много oт тях си задават въпроса: ,,Защо моето дете боледува толкова често? ‘”или ,, Как може детето ни да е толкова нервно? “
Днес с голяма увереност може да се отговори на тези въпроси .Вече няма съмнение, че много от чертите на характера и предразположението към психо-соматични заболявания, се формират в процеса на вътреутробното развитие. В момента на появяването си на този свят, новороденото вече е изживяло девет месеца от своят живот , девет месеца, които в значителна степен определят не само неговият характер, но и естеството на заболяванията към които е предразположено. В този период се формират и възпитават чувствата и се определя способността му да бъде добро, да съчувства и обича, както и нивото на тревожност и депресия, в които ще трябва да живее.
През тези 9 месеца майката е цялата вселена на детето и всичко което става с нея, се отразява в него. Всяка нейна мисъл води до активирането на милиони нервни импулси, хормонална и биохимична промяна в тялото и. Посредством плацентата всички тези хормони навлизат във формиращото се тяло и нервна система на детето и се свързват със същите рецептори, както в майчиния организъм. Когато майката е тревожна, напрегната, депресивна и нещастна , то и детето в корема е такова и такова се формира да бъде. Това е така , защото центровете в мозъка, които обуславят тези емоции, се развиват повече и детето се ражда с един тревожен темперамент. Когато майката изпитва емоции, като радост, щастие и спокойствие, то в мозъка на плода, под влияние на ендорфините и енкефалините, се развиват центровете на щастието и се формира съвсем различен човек.
Така отговорността на майката към здравето на детето и формирането му като личност е огромна и започва още от момента на зачеването .
Всяко семейство иска да има здраво и щастливо дете, но това е възможно само, ако се осъзнае, че инструментът за това сте вие самите и вашите мисли , преживявания и емоции по време на бременността са в основата му.
Въпросът е не само да имате деца , въпроса е да имате щастливи и здрави деца. Бременността не е нещо, което просто се случва. Тя е един съзидателен процес, в който вие градите не само организма на своето дете, но и това щастливо и здраво ли ще бъде то. В периода на тези девет месеца Вие сте всичко за вашето дете и то се влияе от всяка Ваша емоция и ако вашето дете можеше да говори, то би ви казало, че иска една спокойна и щастлива майка.

Така, че докато за irenap и haveassforall нещата не са спешни , последният сам знае че ще му мине то Ариес няма мн време в монента тя със своите хормони формира темперамента на своето дете.

Ариес
Мнения: 2
Регистриран на: 25 окт 2008 14:41

Re: затруднено дишане

Мнение от Ариес » 07 ное 2008 11:09

мила Iwa - сърдечно ви благодаря за отговора и подкрепата!
Може би, имам нуждата точно от подкрепа и разбиране...Да не казвам голяма дума, ама симптомите отшумяха...
Поздравете баща си за това, което прави за тизи хора!

bybyle4ica
Мнения: 1
Регистриран на: 19 сеп 2009 23:59
Местоположение: sofia

Re: затруднено дишане

Мнение от bybyle4ica » 20 сеп 2009 00:01

Pi6a I 6te se radvam da ima nqkoi koito da otklikne,spodeli podoben probvlem.imahzatrudnenie ,keito be5e o6te v gimnaziata,sega sam studentka 3 kurs-ne moga da si poemam vazduh,iskam vse po dalboko,a to e povarhtnostno,4esto i mnogo ma4itelno,izsledvania sa mi praveni-ustanovi se ,4e e na nervna po4va,za6toto sam mnogo emiocionalna...naloji si priem na antidepresnat,krizite se u4estvqha s di6aneto...pih go godina i zabravih 4e sam imala tova.posle se slu4i nai-lo6oto –zagubih nai-skapiq si 4ovek i leka poleka ne6tata se zavarnaha s ogromna sila.po moq vina ,tai kato bqh hodila ve4e kade li ne(ot edin ekstrasens,koito re6i 4e sam imala asma I mi izpuka garba I se polu4i na4alna forma na diskova hernia I sega di6aneto e o6te po gadno.trvamata mi e otzad na gradniq ko6 I vse di6am u4esteno,ujasno e…svarzani sa dvete,no mislq 4e sega idva I ot garva.a kogato se uspokoq di6aneto se normalizira,no ne vseki pat,a zaboli li me garbat se po4va poemaneto otnovo…I se stiga do kriza-panika,strah,uskoren puls do poemane na vazduh((((mislq 4e tova sa izpitaniq I trqbva vqra I optimizam,no I se pla6a ot tova,ne iskam taka da me izma4va.ima li le4enie.,pritesnqva I garba,za6toto e tolkova stegnat I me boli 4e ne moga da di6am(

lyvina
Мнения: 5
Регистриран на: 13 ное 2009 02:25
Местоположение: sofia

Re: затруднено дишане

Мнение от lyvina » 14 ное 2009 19:46

Здравеите всички които влизате в този форум!Имам нужда от сьвет.Баща ми е болен от няколко месеца,но не искаше да го водя на лекар=отпадналост,умора, не може да ходи ,спира да си почива след стотина метра,а от няколко дни не може и да спи,тьи-като не може да диша.Преди 3-4 дни се сьгласи наи-после да го водим на лекар и така 2 дни го мькнехме по доктори,изследвания:крьвна картина,която показа нисак хемоглобин-49 а би трябвало да му е 150,рентген на белите дробове,който показа петно на белия дроб и накрая скенер,кьдето се установи,че петното е злокачествено.Дадоха ни направление за хоспитализация в раковата болница но тои не иска и да чуе за болница.Казва,че не го болят гьрдите,само дето не може да диша-нещо го стяга на гьрлото и не може да си поема вьздух.Моля помогнете ми,даите сьвет как да му помогна да диша?

Потребителски аватар
cvetina_a
Мнения: 52
Регистриран на: 30 яну 2008 14:02

Re: затруднено дишане

Мнение от cvetina_a » 19 ное 2009 00:08

Здравейте,
и аз имам подобен проблем, когато преглъщам всичко си ми седи в гърлото. Стяга ме, не мога да дишам, даже когато ям още по - трудно дишам защото пък и през носа не мога много, че имам и синузит, ама тва е друга тема. Понеже непрекъснато ми преминават сополи, които гълтам директно, защото не ми тече носа, а просто ми слизат надолу, е не мога да ги преглътна, седи си ми на гърлото. Много е гадно чувството. Бях в Пирогов, защото много се изплаших, направиха ми кардиограма и ми дадоха да пия деанксит и това беше?! Все едно имам нещо в гърлото и ми пречи. ?!

har1t0
Мнения: 2
Регистриран на: 05 дек 2010 15:53
Местоположение: sofia

Re: затруднено дишане

Мнение от har1t0 » 05 дек 2010 16:02

Здравейте. Имам този проблем вече от 5 години и минах през всякакви доктори и изследвания но ефкт все още няма. Честно казано почвам да се отчайвам чуствам се непълноценен... Симптомите са ми следните: Затруднено дишане , замаяност , отпадналост , главоболие , паника , причерняване , сухота в устата - нямам слюнка , трудно преглъщане .... Има ли някой който да е намерил първоизточника и някой доктор който да му е помогнал по какъвто и да е било начин ако има някой който се е изекувал или се поддържа с някакви медикаменти моля да сподели. Благодаря предварително !

sunnnygirl
Мнения: 1
Регистриран на: 23 авг 2011 19:04

Re: затруднено дишане

Мнение от sunnnygirl » 23 авг 2011 19:11

Здравейте, не знам дали съм направила всичко както трябва и пиша на точното място, но се надявам да е така. За съжаление не можах да прочета всички написани неща, но се надявам някой да ми отговори. Имам проблеми с дишането. Може би някъде пролетта започнах да не мога да си поемам дъх. Просто усещах как не ми достига въздух и се опитвах да си поема дъх, но не ставаше. На около 10 непълни вдишвания успявах да си поема дълбоко дъх. Боляха ме гърдите и това продължи известно време и спря. Няколко месеца не съм забелязвала нещо подобно, но се преди около седмица отново се появи, но е като, че ли по-зле. Болката в гърдите е ужасна. Боли ме и когато дишам. И единствено когато легна по гръб успявам да си поема дълбоко дъх, иначе пак така на 10 непълни вдишвания успявах да си поема дълбоко дъх. Истината е, че имам проблеми в семейството и се надявам да е от това, а не нещо по-сериозно! Сигурно не съм използвала правилните термини, но се надявам някой да ми помогне! : )

har1t0
Мнения: 2
Регистриран на: 05 дек 2010 15:53
Местоположение: sofia

Re: затруднено дишане

Мнение от har1t0 » 18 сеп 2011 17:37

Не знам ама май няма кой да ни помогне в този сайт ... или поне никой не си го слага за цел ... аз все още съм си така и все така ме тъпчат с хапове които не ми помагат може би съм пил почти всички антидипресанти и няма никаква полза ... нещата си седят на едно ниво вече почвам да се плаша да не е нещо по серьозно макар че съм си правил скенер на глава и бели дробове и нямаше нищо но вече не знам на какво да се опра. И никой от вас не споделя дали се е повлиял от някакво лечение ... споделяйте важно е !

maa_artes
Мнения: 3
Регистриран на: 11 дек 2011 04:12

Re: затруднено дишане

Мнение от maa_artes » 11 дек 2011 04:29

Здравейте всички. Мисля,че тук е точното място да разкажа и аз за проблема си. Прочетох за всичките симптоми сравних ги със собствените си и разбрах,че имам същия проблем. Затруднено дишане,отпадналост свиване на гълтача и т.н. Исках да разкажа на някои от вас и моето преживяване. Аз наистина се справих с този проблем....колкото и неправдоподобно да звучи за някои мисля ,че успях. Това се случи в далечната 1996-1997 г. ако не се лъжа. Тогава все още нямах 20 години и наистина в мен бушуваха милиони емоции,страсти,чувства. Един ден просто спрях да дишам ей така...трудно ми беше задъхвах се,изморявах се и честно казано паниката която ме обвземаше от това състояние засилваше 10 кратно симтомите....и така продължи дълго много дълго време, може би незнам 3 години или нещо такова. Мъка голяма..не казах на родителите си криех се от всички и всичко не давах никои да разбере ,че съм зле. Едиственото ми спасение за тогава беше, че майка ми имаше проблеми с бъбреците и някакви други заболявания и й бяха предписали успокоителни до които аз за щастие имах достъп 8) . След дълго самолечение и какви ли не начини за вътрешни за борба с това, аз реших да сложа край на това убиващо ме чувство. Промених начина си на мислене...до тогава бях един доста срамежлив,не толкова силен по характер човек..обременен с проблемите на околните,проблеми на приятели,семейство,колеги от университета и т.н. Вечно съпричастна,приемаща и разбираща проблемите на другите и т.н. Имах един приятел които ми беше мн близък и ми харесваше как лесно живее...на всичко викаше "не ми пука" "не ме интересува" "не ме занимавай" и т.н. Да подръжавам на неговия стил на държание ми беше трудно, та аз съм един чувствителен човек не бих могла да го направя. Затова си измислих мои начин на държание.

maa_artes
Мнения: 3
Регистриран на: 11 дек 2011 04:12

Re: затруднено дишане

Мнение от maa_artes » 11 дек 2011 04:46

Успях да намеря начина по които да кажа на мозъка си СТИГА...спри до тук. Всеки следващ момент в които усещах,че има щанс да се случи отново чувството на затрудненото дишане...аз заменях мисълта,че няма да успея с мисълта за нещата които са ме правили щастлива..например: искам сега да си поема дълбоко дъх и го правя докато си мисля за прекрасен миг от живота ми и чувсвтото което съм изпитала в този момент. Задоволство,щастие,спокойствие,усмивка...прегръдка. Мисля си какво ми предстои да си купя, как ще успея да се справя с предстоящо начинание и всичко позитивно което може човек да си представи. Промених си мисленето към позитивната нагласа към живота. Вече не мисля за това как няма пари,как има проблеми в работата,как някои ме е обидил или ми е откраднал нещо от колата :lol: .Аз знам ,че няма нужда да си блъскам главата по някакви неразрешими проблеми от живота,каквото и да направя каквото и да сторе...в крайна сметка винаги ставаше така както съм го очаквала. Малко странно звучи ,но за мен е истина. Вече не си слагам никакви проблеми на главата аз знам ,че винаги има положителен изход. Защото погледнато реално на живота ние сме тук само миг..миг които не си заслужава да го пропиляваме с дълбоки вътрешни чувства и емоции които могат само да ни вредят. Както казва една моя добра приятелка - "не го мисля". Тя просто не го мисли и живее лесно. Да ми е жива и здрава. Успях да "не го мисля". Успях да го преживея. Чувам около мен всекидневно оплаквания от хората за какво ли..всички търат решение на проблемите искат ми съвети или се само съветват или си налагат мненията....,а аз не ги чувам,аз си имам моя свят,моето семейство,моята любов и къща и работа, моето малко щастие и това е най- важното за мен.

maa_artes
Мнения: 3
Регистриран на: 11 дек 2011 04:12

Re: затруднено дишане

Мнение от maa_artes » 11 дек 2011 04:57

Наложих си да стана по-силна,по-значима за себе си,,по-усмихната ,по-позитивна и всичко ПО което може да ми донесе щастие. Имах и аз доста преживявания след това, които са давали поводи да започне всичко това от начало,но НЕ то не започваше. Преживях тежка катастрофа,разделих се с истинска и силна любов и какво ли още не...но това не се появяваше. Защото според мен успях да го игнорирам и да не му се оставям да ме обори. Това си става като начин на живот...без него. Като без цигарите,като без наркотиците,като без всички вредни навици в живота. Реших, че искам да съм като другите които го нямат този проблем..да съм силна...аз не съм по-малко от всички на този свят и все пак и аз заслужавам щастие. Упех на всички...пожелавам Ви го от сърце...дерзайте,бъдете силни...има мн хора кото се нуждаят от вас и искат да бъдете силни. Заслужава си заради тях. Любовта ще спаси света. 8). Толкова от мен...една съвсем обикновена жена..без познания по психология, а познания в живота.

Отговори

Върни се в “Депресия, тревожност, стрес”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron