ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Сексът като физическо упражнение
Сърдечните гликозиди са показани при сърдечна недостатъчност
Маслото от сусам възстановява косата и предотвратява падането ѝ

Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Модератори: админ, консултанти

ventcislav
Мнения: 68
Регистриран на: 28 юни 2012 21:57

Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от ventcislav » 17 ное 2012 02:49

Канех се отдавна да ви пиша , защото видях , че има доста "луди" хора. Наричам "луди" , дори и себе си така, понеже натрапливостите , тревогата и другите неща са вид лудост, въпреки, че всеки доктор ще каже , че Неврозата няма нищо общо с психозата. Пиша тук , защото видях , че се пускат едни и същи теми и всеки бяга към тия скапани лекарсва като си мисли , че ще е супер и т.н. Това ще гледам да ми е последната тема тук , че като чета за болести се зареждам отрицателно и не ми е кеф. ОКР от 4 години близо и съм пробвал 7 вида антидепресанти и 2 антипсихотика като нямаше ама грам ефект. Имаше само кофти неща - надебелях...въпреки , че сега съм си слаб отново , но ми се увреди половата система. Не ми ставаше въобще. Сега ми става , ма не съвсем. Пак имам проблем. Това е от антипсихотика - Рисполепт/Рисполукс. Както и да е. Няма как да съдя лекари тъй като няма да постигна нищо. Пробвах и "терапията за сигурно лечение" Транскраниална магнитна стимулация...никакъв ефект. Нито обсесиите ми изчезнаха , ни то депресията/подтиснатото чувство. Аз принципно имам обсесии + подтиснато настроение. Като подтиснатото настроение е адски ужасно...но успях да го смекча и ТО ОТКАКТО СПРЯХ ДА ПИЯ ХАПЧЕТА И ЗАПОЧНАХ ПСИХОТЕРАПИЯ. Принципно имам обсесии да не нараня някой , да не съм болен от нещо или "хубавите" обсесии , които не са чак толкова мъчителни и мислиш някакви неща , които не си правил или искаш да правиш. Доста са изтощителни обаче. Компулси почти нямам. Но и да имам знам как без проблеми да ги махна.

Та какво е лечението...действие. Водещият принцип в психологията е "Действието управлява мислите и емоциите , а не обратното". "Действието" е доста специфично. То трябва да бъде мисловен КРЕАТИВЕН процес + някакво действие с мускулите. Примерно писане или друго такова. НЕ СА ДЕЙСТВИЯ СЛЕДНИТЕ неща: четене , тичане , фитнес , каране на кола и друго от този род.
Това редуцира много бързо обсесиите.

Друто нещо. Не спирайте да се усмихвате, дори и да сте в адски лошо настоение. Аз откакто го правя се чувствам супер. Усмивката е предвестник на щастието.

Следващо нещо...излизайте сред хора и ходете ако сте млади яко на дискотеки , хвърляйте салфетки , танцувайте. Наслаждавайте се на мига. :)

Друго...правете неща дори и да не ви се правят. Джосеф Гьобелс е казал "Една лъжа изречена 100 пъти става истина." Аз ще ви кажа: "Едно действие извъшено 100 пъти става приятно!"

И може би най-важната част. Това е доста крайно и радикално мнение , а аз не обичам такива мнения и изобщо хора с такова мислене и разсъждения. Може да ме помислите за луд , да аз съм си луд , но не и психично болен, тъй като моите нива на лудост са малко по-високи от другите хора , но са в нормите. Да чукна разбира се на дърво.

Та методът е задаване на въпроса "И какво от това?" когато се случи нещо. Например:
Когато се претесниш , че може да си болен от някоя тежка болест си задай същия въпрос "И какво от това?" Отговорът трябва да е:"Нищо няма да се случи , дори ще си живея живота по-добре" или "Какво като умра?" Отговор: "Няма да съм първия , няма да съм последния...светът не свършва.

Въпрос: "Какво ще стане ако ме съкратят от работа?" Отговор:"Ще си намеря нова с работа с нови по-готини хора."

Въпрос:"Какво ще стане ако отида по някаква причина в затвора?" Отговор - и там е за хора...и там се живее.

Има още един въпрос и той е за обсесиите с нараняването...ами нарочно не го написах , понеже е малко крайно. Но помага в някои случаи. Обсесиите също си отиват. Тук можете да си завата и въпроса , "А аз наистина ли искам да сторя такова нещо?" И така също намалява тревогата.

Трябва да знаете , че в живота няма начин да няма начин и че винаги има по-гадни и по-гадни неща. Разбирате ли , че живота е такъв какъв си го направите , а не каквото стане.

Аз все още разбира се имам обсесии , но си намирам начин да ги туширам. Много по-добре сигурно и от лекарствата. Да обобщя - действие , усмивка и специалният въпрос. :)

mafu
Мнения: 578
Регистриран на: 17 апр 2011 16:53
Местоположение: софия

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от mafu » 17 ное 2012 16:08

И аз когато се изнервя от вътрешните демони в мен си казвам,че не ми пука.."какво ме плашиш,щяло да ме хване рак ако не направя еди какво си,ами не ми пука,таман ще се оттърва,с това ли ще ме плашиш"...Аз пък обаче имам друг странен проблем,друга странна обсесия,която не е като другите... Случвало ли ви се е да имате обсесии,които усещате с тялото си - например някакви неприятни усещания по тялото,нарушаване на възприятията на вкус и аромат...например това са ми най-мъчителните обсеси...обсебва ме мисъл например,че няма да усещам вкуса на храната и няма да ми е вкусно любимото ми ястие и наистина така става,някак си вкусът ми изчезв....или си внушавам ,че няма да мога да усетя миризмата на млякото за тяло или крема за ръце,или ще мириша на пот и наистина започвам да не усещам миризмата и да се потя повече...поради тая причина имам полу-ирационалното убеждение че съм обладан от зли сили...как иначе ще обясня странните неща ,които ми се случват - например страх ме е да не ми изсъхне кожата на ръката и ръцете ми да не станат грозни и като погледна с ужас установявам ,че наистина като че ли са станали по-сухи инеприятни,отпреди малко,когато нямах тая обсесия...не знам,може и внушение да е това че ми се променя тялото или вкусът,а може и злите сили,които ме преследват уж ,да променят вкусът на храната,тоест да я обезвкусяват,да премахват удоволствието ми,да разкъсват и объркват съзнанието ми,точно това е което чувствам...обикновено сутрин съм по-добре,преди да ме завладеят объркващите и обсебващи чувства,които зная че идват от мен самия....не съм убеден ,че съм преследван от зли сили,просто това е едно мое съмнение,чиято безсмисленост осъзнавам,но пък осъзнавам че и нее съвсем безсмислено....чувствали ли сте нещо подобно,въобще моето ОКР е много странно и мисля че психотерапия не би помогнала

mafu
Мнения: 578
Регистриран на: 17 апр 2011 16:53
Местоположение: софия

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от mafu » 17 ное 2012 16:09

Да те попитам,може ли да кажеш кои антидепресанти си пил? Пил ли си прехваления анафранил,който се слави като най-мощното лекарство за натрапливости и който още не съм пробвал и в него ми е надеждата...искам да пробвам ударни дози от 300-400-500 мг...

ventcislav
Мнения: 68
Регистриран на: 28 юни 2012 21:57

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от ventcislav » 17 ное 2012 17:58

Антидепресанти, които съм пил:
Сероксат , Деанксит , Ремирта , Ципралекс , Симулотон , Велаксин и още един не помня вече кой.

Антипсихотици:
Флуанксол и Рисполукс/Рисполепт

А за Анафранила...знам , че е бил "умищожителя" на натрапливостите. Но ме предупредиха , че е доста стар медикамент и има доста странични ефекти. Имай го впредвид. Ципралексът бил най-модерният от тия всичките уж , но нищо. Золфтът също. Щом толкова много желаеш да се "оправяш" по лесния начин.

ventcislav
Мнения: 68
Регистриран на: 28 юни 2012 21:57

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от ventcislav » 17 ное 2012 18:09

А и да допълня. Спрях да чета новини за убийства , изнасилвания и други лайна. Спрях да гледам безсмилени неща. Спрях да гледам екшъни , трилъри и темподобни боклуци. Гледам комедии , поучителни филми и еротика (порно)!

ventcislav
Мнения: 68
Регистриран на: 28 юни 2012 21:57

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от ventcislav » 17 ное 2012 18:10

Максималната доза за Анфранил е 300 мг. За 400 и 500 мг не съм чувал да се изписват. Това си е бая силно и е доста.

mafu
Мнения: 578
Регистриран на: 17 апр 2011 16:53
Местоположение: софия

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от mafu » 17 ное 2012 18:31

Сега видях че анафранила май еспрян от внос...Докторите да кажат,това истина ли е? Как може да спират това старо и ефективно лекарство.....мразя новите антидепресанти,старите са си най-добре...пък и не ме тревожат страничните ефекти...

twinkle
Мнения: 349
Регистриран на: 03 авг 2012 23:25

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от twinkle » 17 ное 2012 19:28

mafu,

Не си обзет от зли сили, такива неща не съществуват. Явно имаш някакви странни усещания и възприятия, които обработваш по изкривен начин. Психиатърът ти какво вика по тоя въпрос?

ОКР се характеризира с натрапливи мисли, които създават силно напрежение и ритуали - физически или мисловни, чиято цел е да намалят напрежението. Натрапливите мисли може да са на различни теми, например страх от нараняване на други хора, страх от педофилия и хомосексуалност, от заразяване с болести, от обиждане на бог и др. При теб има ли такива неща?

mafu
Мнения: 578
Регистриран на: 17 апр 2011 16:53
Местоположение: софия

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от mafu » 17 ное 2012 21:31

Мисля че всичко започна именно със страх от болест. Още на около 11 години беше,когато чух по телевизията за мозъчните кръвоизливи. Взе да ме преследва страхът 1да не би да ми се спука съд в мозъка и постоянно имах чувството че ще ми се качи кръвното и ще получа кръвоизлив. Сменяха се нещата,минах през страх от много болести и от смърт на близък... Доколкото си спомням,както си стоях в стаята преди много време и изведнъж ме връхлитат мисли как някой близък умира...Помня една нощ,може би на 12 години бях,когато ме бяха обзели тези мисли и мислех че някой ще умре,постоянно в съзнанието ми нахлуваха образи на близъкв ковчег,как той умира... За да се успокоя повтарях ритуално "няма да умре,никаква смърт,не не" Това беше дълга и стресираща нощ,потях се и не можех да заспя от тези мисли и от побъркващият страх да не причиня смъртат на някой с моите мисли,изпитах истинско мъчение. Различните страхове се сменяха,няколко месеца един,после друг. Минаха много страхове,преди не съм изпитвал тези физически усещания,в началото си беше по-нормално ОКР. Мисля,че откакто се помня,още от много малък ме имъчват безмислени страхове...Като дете изпитвах ужас от отравяне,имаше едно шишенце в гаража,не зная с какво ,май нещо като смазочна течност...Бях си внушил че това е нещо отровно и не смеех да доближавам това шише....Имал съм безброй обсесии не ги помня всичките,винаги ме е безпокояло нещо ,май е вродено. Повечето характерни за ОКР симптоми съм ги имал и аз,като изключим този за хомосексуализма,защото винаги съм знаел и приемал,че съм гей.Но сега като че ли имам други,по-странни страхове и съм много по-зле,преди поне имах стимул за живот и натрапливостите не ми пречеха чак толкова,а днес съм труп.Друго което правя е че изпитвам мъчителната нужда да мисля за всякакви неща,много се колебая и премислям - например какъв е смисъла на живота,дали разбирам света,кой съм аз,какво трябва да направя.

twinkle
Мнения: 349
Регистриран на: 03 авг 2012 23:25

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от twinkle » 17 ное 2012 23:59

Ами да, зациклило ти е мозъчето. Трябва да почнеш малко по малко да отцикляш и ти. Знаеш ли английски? Защо не прочетеш написаното в онзи блог, който бях постнала? Има много полезни неща и техники.
Друго което правя е че изпитвам мъчителната нужда да мисля за всякакви неща,много се колебая и премислям - например какъв е смисъла на живота,дали разбирам света,кой съм аз,какво трябва да направя.
Прочети тази статийка: http://www.steveseay.com/worry-what-if-questions/

С мислене няма да го "измислиш". Тези въпроси нямат еднозначи отговори, всеки човек си сътворява някаква своя философия за нещата. Отговорите обаче не идват с мъдруване, а с живеене и трупане на опит, чрез нещата които ти се случват и хората, които срещаш. Да се опитваш да ги решиш с мислене е като да се опитваш да напълниш сито с вода - хем ще се измориш, хем ще изхабиш водата, хем няма да свършиш никаква работа. Беше писал, че си против психотерапията, но специално за ОКР тя е по-ефективна отколкото медикаментите, и дава по-трайни резултати. На колко си години?

Следващият път като имаш нужда да мислиш за подобни неща си кажи нещо от типа:

"Не знам какъв е смисълът на живота, не знам дали разбирам света, не знам кой съм, не знам какво трябва да направя. Не знам, не съм сигурен. Възможно е и никога да не разбера. И това е окей, ще живея с това. А през това време, вместо да се стресирам, ще отида да направя ... /еди какво си/"

Да не знаеш е ОКЕЙ.

ventcislav
Мнения: 68
Регистриран на: 28 юни 2012 21:57

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от ventcislav » 18 ное 2012 00:08

Гледайте по Фокс Лайф всяка Неделя от 22:00 часа "Обсебени" да видите какви тежки случаи има и се оправят за 12 седмици с 2 пъти на седмица психотерапия без лекарства.

ventcislav
Мнения: 68
Регистриран на: 28 юни 2012 21:57

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от ventcislav » 18 ное 2012 00:50

Ето сайта на предаването ако знаете английски.

http://www.aetv.com/obsessed/

mafu
Мнения: 578
Регистриран на: 17 апр 2011 16:53
Местоположение: софия

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от mafu » 18 ное 2012 01:00

Гледал съм го, не смятам че случаите са тежки,повечето са компулсивни или вещомани,или с мания за чистота.

mafu
Мнения: 578
Регистриран на: 17 апр 2011 16:53
Местоположение: софия

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от mafu » 18 ное 2012 22:24

Аз ще жоворя с психиатъра ми,но да питам запознатите доктори или други,анафранила само в концентрация от 10 и 25 мг ли го има...при това положение ще трябва да изпивам по 12 таблетки на ден,за да достигне 300 мг. Вероятно се поделя на три приема,по 5 таблетки,сигурно не е трудно. Най-много ме интересува цената - пресметнах и излиза около 70 лв месечно - касата каква част поема от нея.

Друго да питам,което ме тревожи. Скоро навърших осемнадесет. Преди това ми даваха по книжка лекарства с намаление. Сега като съм пълнолетен губя ли си осигурителните права и ще трябва да плащам всичко ли? Има ли някаква вероятност да ми дадат телк? Ех пуст капитализъм,искам безплатно здравеопазване,тъп капитализъм!!!

hpjon
Мнения: 452
Регистриран на: 03 яну 2011 22:55
Местоположение: София

Re: Как се научих да живея супер без лайняните лекарства?

Мнение от hpjon » 18 ное 2012 22:32

Скоро навърших осемнадесет.
Аз имах чувството, че пише поне 50-ина годишен мъж...

Ти си още дете.
В тази възраст, слава богу, всичко е много по-лесно преодолимо.
Стига да искаш. И стига да имаш родители, които да са разумни и да направят всичко възможно да ти осигурят най-доброто лечение. Защото лекарствата не са - даже хич не са.

Впрочем - къде и как се вместват родителите ти в цялата тая медикаментозна и психологическа епопея?

Отговори

Върни се в “Депресия, тревожност, стрес”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron