ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Прекомерният стрес има и физически, и психически прояви
Двата метода за спешна контрацепция са хапчето след секс и вът...

Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Модератори: админ, консултанти

al_bandy
Мнения: 332
Регистриран на: 07 мар 2010 21:48

Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от al_bandy » 12 ное 2012 22:01

Здравейте, имам следните симптоми : кръвното ми варира и е ту високо, ту ниско, пулсът често ми се покачва над нормалния, усещам понякога чувство за недостиг на въздух и стягане в гърдите, чувство на гадене и повръщане, както и потрепвания и напрежение в мускулите. Получавам нещо като пристъпи, макар и рядко, които включват повишено кръвно, учестен пулс, чувство за задушаване, световъртеж, субективно чувство за сърдечна атака. Чувствам необоснована и безпричинна тревога вътре в мен, усещане, че нещо лошо ще се случи, понякога се улавям, че имам натрапчиви неприятни мисли, страхувам се да не получа такъв пристъп или паническа атака, не знам как да го назова, на неподходящо място. Освен това имам често разстроен стомах и често уриниране. Не мога да стоя на едно място дълго време, реагирам по-бурно на някои ситуации, прилошава ми като пътувам в кола. Особено , ако съм ядосан от нещо през деня, тези симптоми се засилват вечерта. Иначе не се усещам депресиран в момента, преди около година съм имал такова чувство. Ходил съм при няколко невролози, повечето казаха “невроза на вегетативната нервна система”, т.е. вегетативна дистония. Но един невролог плюс д-р Цончев от форума тук смятат, че е налице тревожно разстройство. Като чета симптомите на хората тук за ПР, намирам много общи неща. Не знам на какво да го отдам, в момента на съзнателно ниво не ме тревожи нищо, но имах известен стрес и доста притеснения преди около 9-10 месеца. Не зная дали може да е някаква последваща реакция от това..Въпросът ми е според вас това тревожно или паническо разстройство е, или вегетативна невроза. Ако е тревожно разстройство, от кой вид – паническо разстройство, генерализирана тревожност или друго(нямам фобии и страхове)? Към какъв тип лекар да се обърна – психиатър или психотерапевт за уточняване на диагноза и лечение? Дали вегетативните прояви може да са симптом на тревожно разстройство? Предписани са ми ксанакс и деанксит, но твърдо съм решил да не ги пия. Смятам да се справя без помощта на успокоителни и антидепресанти със самовнушение и позитивно мислене – пия само такива на билкова основа, които закърпват донякъде положението. Ходил съм на кардиолог и ендокринолог, според тях тези симптоми не идват оттам.
Ходя на йога, спортувам, не ям кисело, люто, алкохол пия максимум 100 гр на седмица. Моля, дайте съвети за уточняване, подобряване и лечение на това състояние – какво трябва да се предприеме като терапия и подход за успешно справяне с този проблем. Всякакви отговори са добре дошли.

t.todorov
Мнения: 641
Регистриран на: 14 яну 2009 14:22
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от t.todorov » 13 ное 2012 10:47

Не е толкова важно, какво точно е тревожното разстройство. Те всички медикаментозно се лекуват по сходен начин, като се атакува вегетативната, актуална симптоматика и до там.
Психотерапията се занимава не със симптоматиката, а с причините за нея. Имайте предвид, че симптомите, които получавате са реакция на нещо, нормален телесен адаптивен отговор и не в тях е самият проблем. Той може да е в начина на живот, в дейностите с които се занимавате, социалното общуване и начина на преживяване на всички тези ситуации, които пък от своя страна са свързани с определени характерови черти, начини на интерпретация на различни събития и т.н.
Така че правилният път е такъв, че ако мислите че актуалните ви симптоми и преживявания са много изострени можете да посетите психиатър, за да започнете някакъв медикамент за временно стабилизиране и успоредно с това да започнете психотерапия, за да разберете какво всъщност предизвиква тази тревожна вегетативна симптоматика.

hpjon
Мнения: 452
Регистриран на: 03 яну 2011 22:55
Местоположение: София

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от hpjon » 13 ное 2012 11:36

Здравей!
Задаваш важни въпроси, но освен това интуитивно си дал отговорите на някои от тях - ще се постарая да ти разкажа какво се случва с теб. Аз съм минал по пътя от най-упоритите тревожности до пълното излекуване, така че надявам се да съм ти полезен.
Въпросът ми е според вас това тревожно или паническо разстройство е, или вегетативна невроза.
Така както си задал въпроса няма кой да ти отговори еднозначно. Причината е, че двете последни диагнози са синонимни, а тревожните разстройства представляват една по-голяма група, част от които са паническото, обсесивно-компулсивното, различни фобии.
Към какъв тип лекар да се обърна – психиатър или психотерапевт за уточняване на диагноза и лечение?
Диагнозата задължително трябва да бъде уточнена от психиатър. От правилно поставената диагноза зависи и успеха от лечението.
Относно лечението - единствено психотерапията може да ти помогне да се справиш ефективно и трайно с тревожността. Но какъв психотерапевтичен подход ще е удачен - това зависи от диагнозата.
Дали вегетативните прояви може да са симптом на тревожно разстройство?
Не може - те задължително са проява на тревожно разстройство, когато всички останали медицински прегледи не са намерили някаква органична причина. Ти си ходил на невролог, ендокринолог и кардиолог - това е достатъчно да се заключи, че щом те не са намерили находка в областта си, то става въпрос единствено за тревожна симптоматика. Или както можеш да срещнеш и по друг начин - това са психосоматични прояви (нямаш реално заболяване, но психиката ти прави така, че да изпитваш симптоми все едно че имаш).
Освен медицинските прегледи, сигурно доказателство за психосоматичните ти преживявания е казаното от теб:
Чувствам необоснована и безпричинна тревога вътре в мен, усещане, че нещо лошо ще се случи, понякога се улавям, че имам натрапчиви неприятни мисли, страхувам се да не получа такъв пристъп или паническа атака, не знам как да го назова, на неподходящо място
Това е, така да се каже, класическо описание на тревожно разстройство. Все пак, припомням ти, че типът му трябва да се определи от психиатър.
Не знам на какво да го отдам, в момента на съзнателно ниво не ме тревожи нищо, но имах известен стрес и доста притеснения преди около 9-10 месеца. Не зная дали може да е някаква последваща реакция от това..
Аз 10 години страдах от паническо разстройство и все не вярвах, че е такова, защото "на съзнателно ниво не ме тревожеше нищо". Към края на това безславно десетилетие обаче нещата започнаха да се променят, появиха се и съзнателни страхове. Това беше и момента, в който предприех психотерапията си. Използваш думата стрес - тя е ключова за състоянието ти. В момента няма да навлизам в подробности, но знай, че няма на какво друго да отдадеш неприятните си симптоми освен на стрес. Той може да е минал, в момента да не е съзнателен, но все таки намира път през психичните ти механизми да направи симптомите.
Предписани са ми ксанакс и деанксит, но твърдо съм решил да не ги пия.
Тук навлизаме в малко противоречива територия. Когато завърши консултацията ти с психиатъра неминуемо ще получиш рецепта. Най-малкото, с което можеш да се "отървеш" е деанксита. Много често се изписват сериозни антидепресанти, които не само не те "лекуват", но понякога и влошават нещата.
Комбинацията деанксит и ксанакс обаче е добра за първоначално овладяване на тежки симптоми. Дори бих казал, че приема на деанксита не крие някакви опасности - повлиява добре и се спира лесно, когато дойде момента за това. Внимавай с ксанакса! Това е силно успокоително, което не бива да се приема ежедневно за период повече от 3 седмици, тъй като се получава привикване.

Така че, ако ежедневието ти е затруднено - вземи лекарствата, но ако го направиш започни веднага да търсиш добър психотерапевт. Защото ако започнеш с лекарствата и усетиш първотачален добър ефект имай предвид, че с времето този ефект ще отслабне. Тогава ще тръгнеш на психотерапия, но ще си си усложнил неимоверно много положението. НЕ че няма да има шанс за оправяне - просто ще ти отнеме по-дълго време и следователно ще ти струва значително повече.

От опит ти го казвам - ти сам ще си прецениш как да процедираш - да търсиш краткотраен добър ефект или ще мислиш в перспектива и далновидно.

Направи ми добро впечатление обаче следната ти нагласа:
какво трябва да се предприеме като терапия и подход за успешно справяне с този проблем.
Така изречено аз виждам в теб огромен потенциал към настоящия момент да се справиш с този проблем. Ключовите думи тук са с "справяне" и "проблем". Защото въпреки, че имаш нужда от точна лекарска диагноза, в крайна сметка не става въпрос за органично заболяване, а за психологически проблем.
Така че отговора на този въпрос е - трябва да предприемеш психотерапия. Само тогава би имал траен успех.

И виж, нещо важно, във връзка с първия отговор по темата ти - в психотерапията има много различни школи и подходи. При едни от тях се търси разбирането на симптомите (което в крайна сметка завършва с някакво напъхване в калъп - я в детството се търси причината, я проблеми с родители, шефа, секса и прочее неща, които не са обективни и няма как да знаеш дали е така). При други типове терапия се подхожда стратегически - изгражда се план за действие от терапевта, който лекувания следва, но който план може да търпи леки промени в хода на подобряване на състоянието.
Разликата между тези два основни подхода е, че при първия губиш години и много средства да търсиш нещо закопано в миналото и да отговаряш на каскади от въпроси, които накрая и терапевта не знае защо задава. Втория подход е бърз, успеха се постига по ефективен начин и резултата е траен - научаваш се на нов тип мислене, което ще ти помогне дори и при бъдещи проблеми (но от друг характер, не тревожни, защото тях вече ще си ги излекувал), ако евентуално възникнат такива.
Моята терапия бе от втория тип.
Ходя на йога, спортувам, не ям кисело, люто, алкохол пия максимум 100 гр на седмица. Моля, дайте съвети за уточняване, подобряване
Продължавай с йогата - ако започнеш психотерапия това ще е чудесно допълнение към нея. Същото е и със спорта, даже по-важно! Не знам какво спортуваш, но ако нямаш някакъв проблем увеличи натоварването - минимума трябва да е 45 минути на ден някаква кардио дейност - бягане, каране на колело, бързо ходене, плуване.
Не спортувай състезателно, а самоцелно. Яж си кисело, пий си пиенето и търси добър терапевт 8)

t.todorov
Мнения: 641
Регистриран на: 14 яну 2009 14:22
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от t.todorov » 13 ное 2012 11:47

" При едни от тях се търси разбирането на симптомите (което в крайна сметка завършва с някакво напъхване в калъп - я в детството се търси причината, я проблеми с родители, шефа, секса и прочее неща, които не са обективни и няма как да знаеш дали е така)"

Подобни "калъпи" не съществуват в този вид психотерапии.

al_bandy
Мнения: 332
Регистриран на: 07 мар 2010 21:48

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от al_bandy » 13 ное 2012 19:47

Много благодаря за вашите изчерпателни отговори...Дали да разбирам, че мога да прескоча срещата с психиатър и да отида направо при психотерапевт? Или това е важна част от лечението каква е диагнозата, въпреки че е почти сигурно, че е тревожно разстройство? Някои от психиатрите провеждат и психотерапия, така са написали, това вариант ли е две в едно, или не е? Както казах, не преценявам състоянието си като чак толкова тежко и асоциално, че да пия успокоителни и антидепресанти. По принцип съм се насочил към когнитивно-поведенческата терапия, тя би била тази, която би ме извела до това да разбера къде бъркам в поведението и мисленето си и да вървя по посока на тяхното коригиране. Това би ми осигурило душевен мир и симптомите полека лека да изчезнат, така мисля аз. Имам обосновани съмнения да смятам, че основата на нещата при мен идва от неудовлетвореността от живота, който водех, работата, която работех, в съответствие с моите разбирания за тези две неща и ролята ми в тях. Това беше преди, сега не е налице, но явно резултатите от това излизат сега. Като че ли не мога и да си приоритизирам целите, да се зарадвам на това, което имам, винаги си задавам въпросите дали не бъркам тук и там и съм доста предпазлив, замислям се много над нещата. Тоест имам скрупули, не мога да бъда перде и да съм над нещата, реагирам чувствително и болезнено на негативните неща, които ме заобикалят. Може би съм прекалено отговорен и педантичен към всичко. Ясно е, че хората тип пердета, които си карат лежерно и не мислят много, много в живота, не страдат от такъв вид проблеми. Но такъв тип човек съм просто, едва ли ще се променя. Но предполагам, че психотерапевтът би ми дал насоки поне как да реша този конфликт между мисленето и действията ми, да бъдат те в хармония. Имам няколко въпроса за психотерапията. Първо, бих искал да попитам какви са критериите за добър психотерапевт - дали този, който обективно е добър и би помогнал независимо от състоянието и личността ти, или да търся този, към който аз най-добре бих се нагодил, както и той към мен, като усещам вътрешно, че има ефект. Второ, не по-малко от какъв брой сеанси са необходими ориентировъчно за излизането от подобно състояние(знам, че е относително, но все пак от вашия опит да кажете) и как са разпределени във времето - два пъти седмично например, или по-често? Чета също така са доста голям диапазон в цените на един сеанс - от 30 до 300 лв, да ви помоля да споменете и каква сума се счита за нормална, въпреки че е ясно, че здравето с пари не се измерва? И накрая да ви помоля да ми препоръчате психотерапевт, може и на лични.
Бил съм на психотерапия под формата на хипноза. Чувствах наистина пълна релаксация и презареждане, но за съжаление ефектът, поне при мен е твърде кратък до 1 ден след сеанса, а не мога да си позволя да ходя по-често по финансови причини. Извинявайте, ако съм задал много въпроси, но много мисли ми се въртят в главата и търсят отговор. Благодаря в аванс за отговорите.

hpjon
Мнения: 452
Регистриран на: 03 яну 2011 22:55
Местоположение: София

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от hpjon » 13 ное 2012 23:21

Или това е важна част от лечението каква е диагнозата, въпреки че е почти сигурно, че е тревожно разстройство? Някои от психиатрите провеждат и психотерапия, така са написали, това вариант ли е две в едно, или не е?
Че е тревожно разстройство спор няма. Но трябва да се определи точно какво е - генерализирано, паническо, социална фобия и прочее. Ще си спестиш много главоболия ако психотеапевтът ти е и психиатър. Аз така направих - доверих се на психиатър-психотерапевт и не сгреших.
Но предполагам, че психотерапевтът би ми дал насоки поне как да реша този конфликт между мисленето и действията ми, да бъдат те в хармония.
Това е точно така - ще получиш насоката, а хармонизирането ще направиш сам. Ще се научиш как става и няма да ти се налага да изпадаш отново в подобни ситуации.
Ясно е, че хората тип пердета, които си карат лежерно и не мислят много, много в живота, не страдат от такъв вид проблеми.
Хората-пердета страдат от много по-страшни проблеми. Но те са обречени, защото никога не разбират, че имат проблем, съответно никога не биха тръгнали да се справят с него. Така че не съжалявай - в по-изгодна житейска позиция си. Просто остава да се понаучиш на някои нови полезни навици.
Първо, бих искал да попитам какви са критериите за добър психотерапевт
Ето в този линк - http://www.beinsadouno.com/board/index. ... ntry116320 терапевта, при когото бях обяснява добре какви са критериите. Там ще прочетеш и за цените и ще видиш, че нещата въобще не седят в плоскостта 30-300. Ще видиш и по темата за броя сеанси, но в аванс мога да ти кажа, че на края на първата сесия (не сеанс, че сеансите други ги правят 8) ) терапевта, съответно и ти трябва да сте наясно колко време ще продължи работата. В случаи като твоите това е средно 6-12 сесии ако не приемаш медикаменти. С лекарства е необходимо малко повече време, защото се спират.

Относно молбата ти за пепоръчване на психотеапевт - вече го направих.

И аз имам една молба към теб: Пишеш "Бил съм на психотерапия под формата на хипноза. " - при кого беше на тази терапия? Може и на лични да ми отговориш - любопитно ми е.

Успех!

t.todorov
Мнения: 641
Регистриран на: 14 яну 2009 14:22
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от t.todorov » 14 ное 2012 09:54

" Първо, бих искал да попитам какви са критериите за добър психотерапевт "

Критерият е да е обучен в психотерапия. Обучението по психотерапия е различно от това по психиатрия и по психология. То се явява винаги надграждащо по-горните специалности. Така че основното правило е да проверите, къде и как е протекло обучението на даден терапевт към който се насочите. Самият терапевт е задължен в своята "визитка" , без значение дали в интернет пространството или в своето представяне на първа среща да опише своите реални квалификации.

t.todorov
Мнения: 641
Регистриран на: 14 яну 2009 14:22
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от t.todorov » 14 ное 2012 10:00

Що се отнася до цените - те са от 30-50лв. Като обикновено срещите са един път седмично.
Ако приемем, че попаднете на обучен психотерапевт /този път/, важно условие е и как се чувствате, докато работите с него. Това е процес на равнопоставеност, доверие и разбиране.
Ето един списък от обучени психотерапевти от където можете да започнете да формирате избора си.
http://www.psychotherapy-bg.org/?page_id=78
Успех.

hpjon
Мнения: 452
Регистриран на: 03 яну 2011 22:55
Местоположение: София

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от hpjon » 14 ное 2012 11:00

Да, и аз това пропуснах - на първата среща задължително се пита къде е работил специалиста, на когото си се доверил, каква практика има в областта, в която претендира да е компетентен.

Понеже започват да се появяват различни мнения относно цени и периодичност на сесиите имай предвид, че различните специалисти процедират различно. Ако подхождаш от към цена на терапията, пресмятай крайната цена, по времето, в което терапевта дава уверение, че ще е приключила.
Получиш ли отговор - "ами времетраенето на терапията е индивидуално" - бягай далече. Специалиста още на първата среща трябва да е наясно колко сесии ще са необходими за постигането на някакъв (предварително уточнен с теб) резултат. Обикновено статистическата грешка е 2-3 сесии, но не и години или някакво друго неопределено време, както можеш да чуеш от повечето терапевти.

Относно линкове със списъци - всичко е казано от различна гледна точка. В България има над 2200 психотерапевта - няма единен централен списък, в който да си избираш, така че предложения по-горе списък е само примерен. В него няма да намериш и референции от хора, които са доволни от тези терапевти, което затруднява избора максимално.

ilina14
Мнения: 8
Регистриран на: 11 ное 2012 11:04

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от ilina14 » 17 ное 2012 18:57

Здравейте, искам да ви споделя моя проблем и да изкажете мнението си по въпроса. Момиче съм на 17 год. и преди около месец станах свидетел на ужасна гледка - блъснаха един човек пред очите ми. Преди това си бях в отлично здраве и си се чувствах много добре, но след тази случка нещо започнах да се побърквам - гадеше ми се, виеше ми се свят, чувствах се нереално, имах проблеми с дишането, тежест и болка в главата и започнаха всякакви внушения за ужасни болести - поне се надявам да са внушения. Ходих на лекар тя ми каза само уплашила си се и нищо повече, след това положението ставаше още по-зле и отидох пак с оплаквания за затруднено дишане, направиха ми снимка на белия дроб и ми казаха, че всичко ми е наред. И въпреки това пак имам проблеми с дишането и внушения, че ми има нещо . Според вас това страхова невроза ли е ?

hpjon
Мнения: 452
Регистриран на: 03 яну 2011 22:55
Местоположение: София

Re: Това тревожно/паническо разстройство ли е?

Мнение от hpjon » 18 ное 2012 23:03

Ето тук съм ти писал: viewtopic.php?f=23&t=26790&p=150483#p150483

Отговори

Върни се в “Депресия, тревожност, стрес”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron